Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Czyszczenie polara.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie Czyszczenie polara.

Witam, mam problem, wczoraj dotarł do mnie filtr polaryzacyjny Marumi DHG CPL, dziś bawiłem sie nim (obiektyw do którego zakupiłem ten filtr jest w drodze) i zobaczyłem jakieś pyłki na filtrze. Postanowiłem więc chuchnąć i przetrzeć specjalna ściereczką z mikrowłókien do optyki. Przy czyszczeniu soczewek obiektywów nigdy nie było problemów, a tu jest duży. Na filtrze cały czas pozostają smugi, nie ma jak ich usunąć, próbowałem kilka razy, ale nic nie pomaga. Czy to normalne? Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem co z tym zrobić.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Awatar benites
    Miasto
    Central Poland

Domyślnie

proponuje zajrzec tutaj
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=613814724

i sie zaopatrzyc.sprawdziłem-pomogło.wczesniej do usuwania smug uzywałem sciereczki do optyki i płynu na bazie alkoholu który dostałem przy zakupie aparatu

__________________________________________________ ___________________________
    Canon 30D|Sigma 70-300mm|Canon 50mm 1.4|Voigtlander 125mm 2.5/Speedelite 430 II

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

płyn do optyki, bibułki ewentualnie lenspen
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

dobra, to musze zaopatrzyć sie w te ustrojstwa, ale póki co nie mam ani grosza bo wydałem na sprzęt w tym tygodniu 2400zł, więc na chwile obecna potrzebuje jakiegoś domowego sposobu na wyczyszczenie polara. GDzieś czytałem, że woda i ludwik, albo etanol? Czy tak tez sie da? Po wycieraniu ściereczka z mikrowłókien zostaje taka jakby zielona mgiełka (smugi) jak patrzy sie pod kątem, co z tym zrobić?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    dobra, to musze zaopatrzyć sie w te ustrojstwa, ale póki co nie mam ani grosza bo wydałem na sprzęt w tym tygodniu 2400zł, więc na chwile obecna potrzebuje jakiegoś domowego sposobu na wyczyszczenie polara. GDzieś czytałem, że woda i ludwik, albo etanol? Czy tak tez sie da? Po wycieraniu ściereczka z mikrowłókien zostaje taka jakby zielona mgiełka (smugi) jak patrzy sie pod kątem, co z tym zrobić?
    Ściereczka może mieć minimalne zabrudzenia. Ja co jakiś czas gotuję wrzątek i zalewam kilka kropel ludwika i piorę w jakimś czytym szklanym naczynku. Potem kilkakrotnie zalewam czystą wodą (wrzątkiem) ściereczkę aż do do całkowitego wypłukania ludwika. Po wyschnięciu ściereczka jest sterylnie czysta i nie powoduje smug podczas czyszczenia filtrów.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Szczerze?...
    Ja mam tego samego polara (tyle że 72mm), i te wszystkie ustrojstwa i za nic nie mogę go doczyścić ;-)
    Fakt, że po tym jak zbyt usilnym czyszczeniem porysowałam matrycę, nie przykładam już się tak mocno do tej czynności :> A lens penem to wyczyścisz, ale zarezerwuj sobie z godzinę ;-)

I chyba w końcu kupię isopropylen czy jak to tam zwą...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Szczerze?...
    Ja mam tego samego polara (tyle że 72mm), i te wszystkie ustrojstwa i za nic nie mogę go doczyścić ;-)
    Fakt, że po tym jak zbyt usilnym czyszczeniem porysowałam matrycę, nie przykładam już się tak mocno do tej czynności :> A lens penem to wyczyścisz, ale zarezerwuj sobie z godzinę ;-)

To cos mi sie zdaje, ze nie potrafiszuzywac Lenspena, akurat to narzedzie ulatwia i zancznie przyspiesza czyszczenie. Ja czyszycilem nim jeszcze polara Hoyi, ktory czysci sie znacznie gorzej od Marumi i problemow z tym nie bylo.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    To cos mi sie zdaje, ze nie potrafiszuzywac Lenspena, akurat to narzedzie ulatwia i zancznie przyspiesza czyszczenie. Ja czyszycilem nim jeszcze polara Hoyi, ktory czysci sie znacznie gorzej od Marumi i problemow z tym nie bylo.
    Wydaje mi się, że umiem, tylko przy dużych zabrudzeniach trzeba się trochę napracować. Albo ja mam jakiegoś lewego lenspena...

Cytat Zamieszczone przez smelbo
    Ja mam Marumi CPL Super DHG i mam go czyściutkiego, a jak się zabrudzi to czyszczę czym?......... ściereczką z ala "mikrofibry" którą kupiłem za 1.99 w biedronce. Wiem, że wielu będzie się z tego śmiało, ale mogę zrobić zdjęcie z brudkiem i bez brudku Działa bardzo dobrze.
    Ja zabrałam babci ścierkę z mikrofibry "do szyb i luster" z jakiegoś magicznego zestawu szmatek otrzymanych od znajomej. Do obiektywów super, żadne foto-szmatki się nie umywają

A izopropanol polecają wszyscy, tylko jakoś nigdy się nie zebrałam, żeby go poszukać.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Izopropanol. Ze swojej strony jak najbardziej polecam ten odczynnik - neutralny wobec powłok, tani i co najważniejsze skuteczny.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

UrGuR,na pocieszenie powiem Ci,że ja mojego polara Hoya też za cholerę nie mogę super doczyścić...
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów