PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr UV na 17-40mm L

marcello
15-06-2009, 22:43
Witam,

mam pytanie i dylemat zarazem. Sprawa dotyczy obiektywu 17-40mm i tu moje pytanie, czy uzywacie moze filtra UV z tym obiektywem (ponoc poprawia jego szczelnosc)? jezeli tak, to czy o standardowej oprawce np hoya super hmc (czarna seria) czy np Hoya UV 77 mm PRO 1 Super HMC (wersja slim o cienszej oprawce - aby nie powiekszac winietowania)? badz jakiegos innego producenta (wersja slim, badz normalna)

Tutaj zaczyna sie moj dylemat, czy wybrac np wersje normalna, czyli w moim przypadku super hmc hoyi, bo ponoc na niepelnej klatce i tak nie widac tego winietowania (u mnie C40D), wiec nawet dla 17mm nie potrzebna by byla koniecznie wersji slim, czy jednak wybrac owa wersje slim (Hoya PRO 1). Problem polega na tym, ze niby w wersji slim slabo trzyma sie dekiel, co wydaje sie logiczne, bo oprawka jest ciensza (ktos moze to potwierdzic?) Stad moje pytanie, uzywa ktos jednego z tych filtrow, ew. ma pojecie o faktycznych roznicach wersji slim od normalnej. Z gory dzieki za pomoc

pozdrawiam serdecznie

kodar
15-06-2009, 23:06
Używam Hoya Pro 1 i jest w porzadku. Dekiel się trzyma i nie winietuje;) na 5d. Pozdrawiam!

akustyk
15-06-2009, 23:08
nawet bardzo gruby ruski filtr UV nie bedzie w tym obiektywie powodowal winiety w cropie.
w pelnej klatce mozna, przy grubszej oprawce i ostrym swietle bocznym/gornym natrafic sporadycznie na winiete w rogach. ale w cropie nie ma najmniejszych szans.

co do wyboru... to jest tylko kawalek szybki w metalowej oprawce. tu naprawde nie ma koniecznosci sie tak nad tym modlic. ja mam Marumi, kiedys mialem Hoye, jedno i drugie spelnialo swoja funkcje

co do konkretnej opcji: Marumi WPC jest miod-malina. cieniutki ale z gwintem, lekki dzieki aluminiowej ramce, dobrze sie czysci (w odroznieniu od Hoyi), bez problemu dekielek sie zaklada, i do tego wszystkiego jest tanszy.

kodar
15-06-2009, 23:13
to jest tylko kawalek szybki w metalowej oprawce.

Mocno uproszczony problem... Aparat to tylko pudło z dziurką w zasadzie..

akustyk
16-06-2009, 00:15
Mocno uproszczony problem... Aparat to tylko pudło z dziurką w zasadzie..

w zasadzie, to polemizujesz w imie polemizowania ;)

mowimy tu po prostu o kawalku szybki. i nie dajmy sie zwariowac napisom "laserowy-mega-hiper-kosmiczny-turbo-4wd" na pudelku, bo to nie zmienia nic a nic faktu, ze od 80 PLN w gore te szybki sa nie do odroznienia w 95% sytuacji zdjeciowych. roznice robi oprawka z takiego lub innego metalu i fakt, czy producent zadbal o powloki czy je spierniczyl (uklony dla firmy Hoya, ktora nie potrafi zrobic powlok do doczyszczenia w czasie skonczonym). ale fizycznie jest to po prostu kawalek szybki z oprawka i placenie za to wiecej niz 200 PLN to kaprys. bo na pewno nie koniecznosc.

mavtm
16-06-2009, 14:28
Witam.
Miałem podobny problem. Wybrałem filtr Marumi UV DHG Lens Protect.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=36086&highlight=mavtm

marcello
16-06-2009, 17:38
dzieki za info, mam tylko pytanie czy ten watek z linka dotyczy filtrow UV czy lens protectorow :) kolega Burton w tamtym watku wspomnial o Marumi Lens Protect DHG (ktory nie jest UV jak sam zaznaczyl) natomiast Ty kupiles Marumi UV DHG Lens Protect. Czyli Ty masz filtr UV, a Burton sam lens protector?:) nazwa prawie identyczna poza UV w nazwie. Ps. znalazlem podobny do Twojego (mam nadzieje:) produkt, ale w wersji slim (czyli z wezszym obramowaniem) Twoj tez jest slim? pytam dlatego, ze ponoc przy wersjach slim dekielek sie slabo trzyma. Co do samego filtra, dobrze sie czysci? bo jednak o Hoyi nie slyszalem pochlebnych opinii wlasnie dotyczacych czyszczenia

pzdr

banan82
16-06-2009, 17:45
17-40 na FF majac zalozony np "normalny" polar niestety winietuje. Polar sli i wiekszosc filtrow UV nie pozostawia nawet sladu. Na cropie nie ma tego wogole co by na obiektywie nie bylo:)

marcello
16-06-2009, 17:53
dzieki banan, co do winietowania na cropie, to juz wiem (mam 40D). Teraz pytanie co wybrac, zeby nie stracic na jakosc (zawsze to dodatkowe szklo) i zeby dobrze sie dekiel trzymal:) ponoc na slimach potrafi wypasc, ze wzgledu na te cienkie oprawki i najwazniejsze, zeby dobrze sie czyscily (tutaj chyba hoya odpada - bo ich czyszczenie to meksyk:)

banan82
16-06-2009, 17:54
nie sadze zeby na slimie wypadl ale na pewno wystaje troche, mi sie trzyma na slimie hoya na 17-40 bez problemy:)

marcello
16-06-2009, 17:59
rozumiem, ze masz uv hoyi, i jak tam sie sprawuje podczas czyszczenia? jezeli masz slima to pewnie jakas wersja PRO1? moze super hmc PRO1? moze wyzsze modele maja mniej problemow z czyszczeniem. Uspokoiles mnie co do tego dekla:) pewien znajomy wmawial mi, ze czesto go gubi, wlasnie przez to, ze slabo mu sie trzyma na slimie, tez ma slima UV hoyi
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
akustyk, ten wpc marumi, taki tani nie jest:) ok 150 zl, plusem zapewne jest to, ze czysci sie idealnie w porownaniu z hoya:) ale na optycznych.pl troche kiepsko wypadl jako filtr UV, za to jest idealny jako lens protector:)

allxages
16-06-2009, 21:55
ale na optycznych.pl troche kiepsko wypadl jako filtr UV, za to jest idealny jako lens protector:)

W pierszym poście pisałeś,że szukasz uszczelnienia, a nie filtru do UV, więc w czym problem?

akustyk
16-06-2009, 22:18
akustyk, ten wpc marumi, taki tani nie jest:) ok 150 zl, plusem zapewne jest to, ze czysci sie idealnie w porownaniu z hoya:) ale na optycznych.pl troche kiepsko wypadl jako filtr UV, za to jest idealny jako lens protector:)

ano, nie jest tani, ale akurat musialem kupic slima (do ww. 17-40) i chcialem cos, co sie da wyczyscic (w odroznieniu od Hoji) i przy tym nie kosztuje fortuny. no i to Marumi jest chyba najsensowniejsze w tym wypadku.

a wlasnosci jako filtra UV... biorac pod uwage fakt, ze filtr blokujacy UV i IR juz siedzi przed matryca mojego aparatu... ;) nie robmy sobie jaj z pogrzebu, prosze :lol:

allxages
16-06-2009, 22:24
ano, nie jest tani, ale akurat musialem kupic slima (do ww. 17-40) i chcialem cos, co sie da wyczyscic (w odroznieniu od Hoji) i przy tym nie kosztuje fortuny. no i to Marumi jest chyba najsensowniejsze w tym wypadku.

a wlasnosci jako filtra UV... biorac pod uwage fakt, ze filtr blokujacy UV i IR juz siedzi przed matryca mojego aparatu... ;) nie robmy sobie jaj z pogrzebu, prosze :lol:

No to powinieneś chyba kupić Marumi Lens Protect, a nie UV? :)

Goomis
17-06-2009, 01:14
A ja tak sobie myślę. A może UV firmy Samyang? :-D
Testowane szkła - 85mm i 8mm fish wykazują doskonałą pracę pod światło - a jeżeli te filtry są tak samo pokryte jak te szkiełka? Poza tym na aukcji:
http://allegro.pl/item657969837_samyang_uv_72mm_hmc_3_lata_gwarancji .html
W opisie mówią, że jest to ten sam rodzaj szkła co z filtrów B+W!!:shock:
Może by dać kredyt zaufania dla UV-ki Samyanga? Ja się ostatnio poważnie nad tym zastanawiam... Może jak ktoś ma blisko do foto-tip'a i posiada jakąś inną UV by się przeszedł do nich i porównał? Bo naprawdę mi to bardzo chodzi po głowie. Z drugiej strony kosztuje tyle co nic praktycznie(mniej nawet niż Hoya standard!)więc niby możnaby zaryzykować...

akustyk
17-06-2009, 08:10
No to powinieneś chyba kupić Marumi Lens Protect, a nie UV? :)
zasadniczo, to nie tyle "powinienes" co "mogles" - i wtedy jak najbardziej zgoda, bo dla matryc (czy dokladniej filtrow na matrycy) Canona UV czy Lens Protect to jest jeden pies. bo nawet jak te filtry na matrycy przepuszczaja troche wiecej pasma niz nakrecana szybka, to konia z rzedem temu, kto pokaze jakakolwiek zauwazalna roznice w praktyce ;)

a co do mojego konkretnego zakupu... zasadniczo, to filtry typu Lens Protect jest duzo trudniej kupic niz UV-ki, bo sa rzadziej spotykane. no to kupilem to co bylo ;)

BuRton
17-06-2009, 10:54
... kolega Burton w tamtym watku wspomnial o Marumi Lens Protect DHG (ktory nie jest UV jak sam zaznaczyl) natomiast Ty kupiles Marumi UV DHG Lens Protect. Czyli Ty masz filtr UV, a Burton sam lens protector?:) nazwa prawie identyczna poza UV w nazwie... ponoc przy wersjach slim dekielek sie slabo trzyma. pzdr

Tak to wygląda. Nie potrzebuję filtru UV więc mam Marumi Lens Protect DHG, który NIE jest UV :-P . Są obie wersje. Tą bez UV kupić trudniej - może dlatego, że tego typu filtry trafiają do ludzi, którzy wiedzą czego potrzebują ? Wszystkie mam wersje slim i dekle nie odpadają. Pozdrawiam.