PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia 16:9 (panorama) czy "normalne"?

hellfire_
12-06-2009, 22:41
Witam.

Posiadam Canona A720 IS.

Czy lepiej robić zdjęcia w rozdzielczości 8M (3264x2448) czy może w trybie szeroki ekran (3264x1832)?

Co polecacie?

Chodzi o zdjęcia typowo rodzinne, robione z różnych okazji. Przechowywane na komputerze, oglądane na TV (4:3 i panoramiczne), pewnie w przyszłości będę chciał również coś wydrukować w jakimś punkcie usługowym i wrzucić je do albumu.

aciek_l
12-06-2009, 22:48
Normalnie rób. Zauważ, że panorama obcina górę i dół po prostu. To samo możesz zrobić na komputerze potem. A w drugą stronę to nie zadziała.

hellfire_
12-06-2009, 23:21
A co z oglądaniem zdjęć na współczesnych monitorach/telewizorach panoramicznych? Przycinać przed oglądaniem czy oglądać z pasami czerni po bokach?

LISU
12-06-2009, 23:27
hehe :)
to TY oglądasz te zdjęcia, pytasz o aspekt czysto osobisty, skąd my mamy wiedzieć jak ty wolisz oglądać foty. jak ci pasy przeszkadzają to przycinaj, jak nie przytniesz to monitor od tego nie wybuchnie ;)

ArekLodzPl
13-06-2009, 00:02
Ostatnio klientka przyniosła mi trochę zdjęć do zrobienia w formacie 16:9 i chciała z tego format 10x15 i o zgrozo wszystkie kadry były tak ciasne że nie było możliwości skadrowania zdjęcia bez "usunięcia" kogoś. W końcu kobitce zaproponowałem by jakoś to wyglądało, że zrobię jej to na formacie 15x21 z białymi paskami a następnie je poobcinam. Wyszło ją to dużo drożej niż by zrobił a na 4:3 - a jeszcze lepiej na 2:3 bo przy 10x15 nic nie ucina. Zastanów się więc czy panorama ma sens gdy chcesz robić z tego odbitki

hellfire_
16-06-2009, 01:49
hehe :)
to TY oglądasz te zdjęcia, pytasz o aspekt czysto osobisty, skąd my mamy wiedzieć jak ty wolisz oglądać foty. jak ci pasy przeszkadzają to przycinaj, jak nie przytniesz to monitor od tego nie wybuchnie ;)

Pytam się jak Wy to robicie, jak jest bardziej praktycznie, bo np. jeszcze nie drukowałem nigdzie zdjęć i nie wiem jak to będzie wyglądało.

Dzięki za odpowiedzi.
Widzę, że chyba lepiej jednak robić zdjęcia w normalnych proporcjach tego aparatu.

aciek_l
16-06-2009, 08:53
Pytam się jak Wy to robicie, jak jest bardziej praktycznie, bo np. jeszcze nie drukowałem nigdzie zdjęć i nie wiem jak to będzie wyglądało.

Dzięki za odpowiedzi.
Widzę, że chyba lepiej jednak robić zdjęcia w normalnych proporcjach tego aparatu.

Ja robię w normalnych proporcjach, bo nie mam innego wyboru. ;)
I chyba przy oglądaniu na TV paski nie powinny być problemem. Poza tym jeśli chodzi o normalne zdjęcia z imprez na przykład, to IMO naturalniej i lepiej będą wyglądały w zwykłych proporcjach.

micles
21-06-2009, 22:12
bo przy 10x15 nic nie ucinaUcina, ucina :D
10,2/15,2 != 2/3