Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zdjęcia 16:9 (panorama) czy "normalne"?

hellfire_
    Guest

Domyślnie Zdjęcia 16:9 (panorama) czy "normalne"?

Witam.

Posiadam Canona A720 IS.

Czy lepiej robić zdjęcia w rozdzielczości 8M (3264x2448) czy może w trybie szeroki ekran (3264x1832)?

Co polecacie?

Chodzi o zdjęcia typowo rodzinne, robione z różnych okazji. Przechowywane na komputerze, oglądane na TV (4:3 i panoramiczne), pewnie w przyszłości będę chciał również coś wydrukować w jakimś punkcie usługowym i wrzucić je do albumu.

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

Normalnie rób. Zauważ, że panorama obcina górę i dół po prostu. To samo możesz zrobić na komputerze potem. A w drugą stronę to nie zadziała.

hellfire_
    Guest

Domyślnie

A co z oglądaniem zdjęć na współczesnych monitorach/telewizorach panoramicznych? Przycinać przed oglądaniem czy oglądać z pasami czerni po bokach?

Domyślnie

hehe
    to TY oglądasz te zdjęcia, pytasz o aspekt czysto osobisty, skąd my mamy wiedzieć jak ty wolisz oglądać foty. jak ci pasy przeszkadzają to przycinaj, jak nie przytniesz to monitor od tego nie wybuchnie

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Ostatnio klientka przyniosła mi trochę zdjęć do zrobienia w formacie 16:9 i chciała z tego format 10x15 i o zgrozo wszystkie kadry były tak ciasne że nie było możliwości skadrowania zdjęcia bez "usunięcia" kogoś. W końcu kobitce zaproponowałem by jakoś to wyglądało, że zrobię jej to na formacie 15x21 z białymi paskami a następnie je poobcinam. Wyszło ją to dużo drożej niż by zrobił a na 4:3 - a jeszcze lepiej na 2:3 bo przy 10x15 nic nie ucina. Zastanów się więc czy panorama ma sens gdy chcesz robić z tego odbitki

hellfire_
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    hehe
    to TY oglądasz te zdjęcia, pytasz o aspekt czysto osobisty, skąd my mamy wiedzieć jak ty wolisz oglądać foty. jak ci pasy przeszkadzają to przycinaj, jak nie przytniesz to monitor od tego nie wybuchnie
    Pytam się jak Wy to robicie, jak jest bardziej praktycznie, bo np. jeszcze nie drukowałem nigdzie zdjęć i nie wiem jak to będzie wyglądało.

Dzięki za odpowiedzi.
    Widzę, że chyba lepiej jednak robić zdjęcia w normalnych proporcjach tego aparatu.

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hellfire_ Zobacz posta
    Pytam się jak Wy to robicie, jak jest bardziej praktycznie, bo np. jeszcze nie drukowałem nigdzie zdjęć i nie wiem jak to będzie wyglądało.

Dzięki za odpowiedzi.
    Widzę, że chyba lepiej jednak robić zdjęcia w normalnych proporcjach tego aparatu.
    Ja robię w normalnych proporcjach, bo nie mam innego wyboru.
    I chyba przy oglądaniu na TV paski nie powinny być problemem. Poza tym jeśli chodzi o normalne zdjęcia z imprez na przykład, to IMO naturalniej i lepiej będą wyglądały w zwykłych proporcjach.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    bo przy 10x15 nic nie ucina
    Ucina, ucina
    10,2/15,2 != 2/3

Uprawnienia umieszczania postów