PDA

Zobacz pełną wersję : 400d --->>> 30d = WARTO??

3voQ
12-06-2009, 12:53
Witam,

jestem obecnie posiadaczem Canona 400d. Po przeczytaniu i przeanalizowaniu wielu wątków na forum CB doszedlem do wniosku iż do moich potrzeb doskonała będzie przesiadka na 40d. W dniu dzisiejszym dostałem poważną ofertę dotyczącą zamiany mojej małpki na 30d z przebiegiem 10k:

to jest to ogłoszenie
http://canon-board.info/showthread.php?t=48048

oba body mają podobny przebieg.

Uczę się focenia dla przyjemności, natura, "rodzinne" fotografie - na razie po prostu poznaję techniki robienia zdjęć. Pomyślałem, że warto zakupić to 30d plus lepsze szkiełko i będzie to na początek nienajgorszy zestaw.

doradźcie proszę czy to mas sens czy lepiej poczekać i dołożyć do 40d(w zestawie z lepszym szkłem). Jeśli to 30d jest warte zakupu to proszę również o opinię jakie do tego dobrać szkło.

z góry dziękuję serdecznie za wszystkie opinie!

P.S. Nie znalazłem podobnego wątku, mam nadzieję, że nie zdublowałem, jeśli tak to wybaczcie a moderatora proszę o usunięcię w trybie natychmiastowym tego wątku.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Oczywiście dopłata jest po mojej stronie i wynosi 600zł.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
znalazłem taki sam wątek

http://canon-board.info/showthread.php?t=40624

temat uważam za zakmniety zatem.

dzieki za pomoc! ;-)

Zig
12-06-2009, 21:27
Jakość zdjęć będzie taka sama, ale wygoda użytkowania dużo lepsza. Jeśli sprzedasz 400d, to pewnie, że warto.

zbyszekjan
12-06-2009, 22:55
Jakość zdjęć będzie podobna, chociaż 30d powinien mieć mniejszy poziom szumów ( wielkość matrycy taka sama przy mniejszej ilości pikseli). Również wygoda użytkowania, ergonomia lepsza w 30d.

r2d2
13-06-2009, 00:06
na korzysc 40d dodam mniej przepalen, choc z 30d tez nie miewalem klopotu - w koncu od czego sa RAWy, ogolnie 40d przyjemniejsze w uzywaniu, polecam oba, kwestia funduszy, 400d ma nieco gorsze iso od 800wzwyz, mniej opcji i w ogole mniejszy. Dodaj grip do serii xxd i masz namiastke 1d, co najbardziej polecam :)

Matsil
13-06-2009, 00:09
Jak juz trochę popracujesz z 30-ką i potem weźmiesz do ręki body xxxD, to będziesz miał wrażenie, że to zabawka :). Jak kiedyś przesiadałem się na 30D co prawda z 350D ale uważam, że było warto. Wyraźnie mniejsze szumy, lepszy AF (tego nie odczujesz przechodząc z 400D) oraz o niebo lepsza ergonomia. Możesz mieć tylko problem z zakupem 30D, bo jest tych aparatów już dość mało. CO prawda 40D może troche lepsze ale i droższe a najbardziej w nim nie podobał mi się wyświetlacz.
P.S. Teraz jak używam 5D, to 30-ka wydaje mi się mała :).

r2d2
13-06-2009, 00:14
Widze, ze zmieniles juz na 30d, teraz pora na lepsze szkla, milego focenia ;)

3voQ
13-06-2009, 01:39
Słuchajcie po kilku godzinach zabawy powiem szczerze, że ręka mi odpada...ale chce jeszcze:DDD

wreszcie jest co złapać. Ogólnie jakość na kitowym bez różnicy. Pewnie za mało umiem, żeby zauważyć jakąkolwiek różnicę. Ale: drugie pokrętło, drugi wyświetlacz, ten chwyt, masa, bajka:) Boję się pomyśleć jak będzie nowe szkło (gripa na razie sobie daruję).

no nic czas odłożyć sprzęt i się trochę drzemnąć.

dodam dwa słowa, grzałem z Łodzi do Wa-wy po sprzęt i już nie mogłem się doczekać powrotu, żeby potestować, zmęczenie całkowicie przeszło jak zacząłem focić.

chciałem jeszcze potwierdzić stan licznika, chyba dam zarobić Chłopakom na żytniej na spokoju psychiki:D

Dzięki za odzew - mieliście rację to zupełnie inna bajka ta seria xxd..strach pomyśleć co potrafi 5d...to musi dopiero uzależniać:-)

dobranoc!