Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 400d --->>> 30d = WARTO??

Bywalec Awatar 3voQ
    Miasto
    LDZ

Domyślnie 400d --->>> 30d = WARTO??

Witam,

jestem obecnie posiadaczem Canona 400d. Po przeczytaniu i przeanalizowaniu wielu wątków na forum CB doszedlem do wniosku iż do moich potrzeb doskonała będzie przesiadka na 40d. W dniu dzisiejszym dostałem poważną ofertę dotyczącą zamiany mojej małpki na 30d z przebiegiem 10k:

to jest to ogłoszenie
    http://canon-board.info/showthread.php?t=48048

oba body mają podobny przebieg.

Uczę się focenia dla przyjemności, natura, "rodzinne" fotografie - na razie po prostu poznaję techniki robienia zdjęć. Pomyślałem, że warto zakupić to 30d plus lepsze szkiełko i będzie to na początek nienajgorszy zestaw.

doradźcie proszę czy to mas sens czy lepiej poczekać i dołożyć do 40d(w zestawie z lepszym szkłem). Jeśli to 30d jest warte zakupu to proszę również o opinię jakie do tego dobrać szkło.

z góry dziękuję serdecznie za wszystkie opinie!

P.S. Nie znalazłem podobnego wątku, mam nadzieję, że nie zdublowałem, jeśli tak to wybaczcie a moderatora proszę o usunięcię w trybie natychmiastowym tego wątku.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Oczywiście dopłata jest po mojej stronie i wynosi 600zł.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    znalazłem taki sam wątek

http://canon-board.info/showthread.php?t=40624

temat uważam za zakmniety zatem.

dzieki za pomoc! ;-)
    Ostatnio edytowane przez 3voQ ; 12-06-2009 o 13:35 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Jakość zdjęć będzie taka sama, ale wygoda użytkowania dużo lepsza. Jeśli sprzedasz 400d, to pewnie, że warto.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Jakość zdjęć będzie podobna, chociaż 30d powinien mieć mniejszy poziom szumów ( wielkość matrycy taka sama przy mniejszej ilości pikseli). Również wygoda użytkowania, ergonomia lepsza w 30d.
    pozdrawiam

Domyślnie

na korzysc 40d dodam mniej przepalen, choc z 30d tez nie miewalem klopotu - w koncu od czego sa RAWy, ogolnie 40d przyjemniejsze w uzywaniu, polecam oba, kwestia funduszy, 400d ma nieco gorsze iso od 800wzwyz, mniej opcji i w ogole mniejszy. Dodaj grip do serii xxd i masz namiastke 1d, co najbardziej polecam

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Jak juz trochę popracujesz z 30-ką i potem weźmiesz do ręki body xxxD, to będziesz miał wrażenie, że to zabawka . Jak kiedyś przesiadałem się na 30D co prawda z 350D ale uważam, że było warto. Wyraźnie mniejsze szumy, lepszy AF (tego nie odczujesz przechodząc z 400D) oraz o niebo lepsza ergonomia. Możesz mieć tylko problem z zakupem 30D, bo jest tych aparatów już dość mało. CO prawda 40D może troche lepsze ale i droższe a najbardziej w nim nie podobał mi się wyświetlacz.
    P.S. Teraz jak używam 5D, to 30-ka wydaje mi się mała .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

Widze, ze zmieniles juz na 30d, teraz pora na lepsze szkla, milego focenia

Bywalec Awatar 3voQ
    Miasto
    LDZ

Domyślnie

Słuchajcie po kilku godzinach zabawy powiem szczerze, że ręka mi odpada...ale chce jeszczeDD

wreszcie jest co złapać. Ogólnie jakość na kitowym bez różnicy. Pewnie za mało umiem, żeby zauważyć jakąkolwiek różnicę. Ale: drugie pokrętło, drugi wyświetlacz, ten chwyt, masa, bajka Boję się pomyśleć jak będzie nowe szkło (gripa na razie sobie daruję).

no nic czas odłożyć sprzęt i się trochę drzemnąć.

dodam dwa słowa, grzałem z Łodzi do Wa-wy po sprzęt i już nie mogłem się doczekać powrotu, żeby potestować, zmęczenie całkowicie przeszło jak zacząłem focić.

chciałem jeszcze potwierdzić stan licznika, chyba dam zarobić Chłopakom na żytniej na spokoju psychiki

Dzięki za odzew - mieliście rację to zupełnie inna bajka ta seria xxd..strach pomyśleć co potrafi 5d...to musi dopiero uzależniać:-)

dobranoc!
    3voQ

Canon EOS 5D mk II + 5D + 500D+ sLoiki 16-400 [1.4-2.8]+ balast

----------------------------------------------------------------
    Fotografia ślubna Łódź - zdjęcia ślubne, chrzest, komunia

Uprawnienia umieszczania postów