PDA

Zobacz pełną wersję : Quantuum R+ Dual Power

Strony : 1 2 [3]

gadget_zary
09-08-2011, 10:16
W sumie dinderi wyjaśnił to już prosto.

Kup:
Fotocela z gniazdem pc
kabel pc-pc (myśle że dłuższy się przyda jeżeli będziesz chciał wpiąć bezpośrednio pod r600 bo do wyzwalaczy dają zwykle tak z 10 cm)

Na body 580 w trybie hss, palnik lampy + fotocela (błysk lampy ma wyzwolić fotocelę - stąd przymocuj jąkoś razem z palnikiem). Z fotoceli popowadź kabel pc do nadajnika phottixa albo wepnij bezpośrednio pod lampę

dinderi
09-08-2011, 10:30
nie za bardzo bowiem rozumiem co oznacza: "Do palnika lampy przyklejona fotocela z gniazdem PC" tzn. jak przyklejona ?
Może być na ślinę :) Plastrem wytrzyma dłużej.
Chodzi o to, żeby fotocela była na tyle blisko palnika 580-ki, żeby jej błysk w jasny dzień uaktywnił fotocelę.
Ten schemat opisałem kiedyś TUTAJ (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=970865#post970865)

rozumiem że tak czy inaczej żeby lampę studyjną uruchomić np. ma 1/5000s. to muszę podpiąć do body EX580 w trybie HSS, tak ?Tak. Żeby lampa zewnętrzna zsynchronizowała sie z migawką szybsza niz 1/200, musi odpalić odpowiednio wcześniej. Nie ma jednak skąd wziąć tej informacji, no bo skąd :). 580-ka na body będzie więc pełniła rolę "informatora". Fotocela poda impuls wyzwolenia lampy z opóźnieniem jakie wynika z drogi, którą światło musi przebyć od lampy do fotoceli, a potem z bezwładności układu fotoceli. Upraszczając: "w tej samej chwili, co błysk lampy na body" :)

yakuza
09-08-2011, 11:25
Próbowałem już kiedyś opisanego sposobu z 580tką i Dual Power 300Ws, ale wyzwalaczami było YongNuo RF602 - z mego doświadczenia mogę powiedzieć że nie działało to jak powinno. Może phottixy zadziałają lepiej. W moim przypadku była to praca losowa, raz działało z czasami 1/4000s, innym razem nie chciało złapać z czasem 1/320s. po tych próbach odpuściłem temat. Próbowałem chyba wszystkich możliwych kombinacji z dostępnym sprzętem i niestety nie udało się uzyskać pełnej powtarzalności w wyzwalaniu lampy w ten sposób :(

goran
09-08-2011, 12:17
oczywiście sposób jaki opisał dinderi, można też załatwić odpowiednio długim kabelkiem przenoszącym ttl i lampką 580exII przyłożoną do fotoceli lampy studyjnej.

Jeżeli zamierzasz często korzystać z HSS to najwygodniej (niekoniecznie najtaniej - ok. 400pln ) będzie kupić zestaw podstawowy pixel knightów (nie wiem czy to w ogóle jeszcze sprzedają w PL). jeden odbiornik + jeden nadajnik i Twoja 580exII Ci załatwia temat bezprzewodowo ;)

z tych dwóch rozwiązań zdecydowanie bardziej polubiłem rozw. nr 2 ;)

Hubolsky
09-08-2011, 14:02
Jeżeli zamierzasz często korzystać z HSS to najwygodniej (niekoniecznie najtaniej - ok. 400pln ) będzie kupić zestaw podstawowy pixel knightów (nie wiem czy to w ogóle jeszcze sprzedają w PL). jeden odbiornik + jeden nadajnik i Twoja 580exII Ci załatwia temat bezprzewodowo ;)

z tych dwóch rozwiązań zdecydowanie bardziej polubiłem rozw. nr 2 ;)

Jeśli to prawda to całkiem rozsądnym kosztem (zwłaszcza że mam już Knighty) uzyskam HSS na lampach studyjnych. Już nie mogę się doczekać pleneru ;-)
A dziś chyba podenerwuje żonę i przetestuję w domu :-]

undisputed
09-08-2011, 19:43
czyli mówicie, że z pixel knightami można uzyskac HSS ze studyjnymi ;>?

micles
09-08-2011, 23:27
Nie z wszystkimi. Z tymi ze stosunkowo długim czasem trwania błysku, i krzywą mocy błysku możliwie mało stromą w miejscu, w którym zdjęcie jest naświetlane.

pkpiast
10-08-2011, 09:03
ale z tym quantuumem R+ 600 dual power zadziała?

kamamax
15-08-2011, 16:51
ale z tym quantuumem R+ 600 dual power zadziała?

Zadziała - wczoraj błyskałem w kamieniołomach koło Sobótki - klatki naświetlane 1/4000 - DZIAŁA (pixel knight)

KuzynPit
07-10-2011, 09:28
W związku z tym że idzie zima i w plenerze temperatury powoli zaczną spadać poniżej 10stopni, i mnie zaczęło zastanawiać czy i ktoś używał quantuuma z battery packiem w okresie jesienno-zimowym. Wie ktoś jak bardzo spadła wytrzymałość akumulatora do lampy? Oraz jak sama lampa się zachowuje w niższych temp? Orientuję się ktoś?

janmar
07-10-2011, 10:28
O ile wiem to te akurat prawa fizyki działają nadal niezmiennie ,o ile czegoś nie przegapiłem.

Być może można by znależć tabelkę czy krzywą spadku pojemności aku w funkcji temp.Pewnie i współczynnik od siły i kierunku wiatru by można stosować :idea:
Ale wystarczy być tego świadomy i korzystać np. z samochodu do wspomagania
sesji.Tak do utrzymania temp.aku jak i do doładowywania.Tak że to nie jest problem w przeciętnych warunkach polskiej zimy.
Z lampami byłbym ostrożny.Szybkie shockowe zmiany temp.Roszenie .
Podobnie jak wyżej użyłbym do sesji ...samochodu lub dwu.No i glowy jak zwykle.

Ale latem te sprawy czy na dworze czy w studio też musza być przedmiotem uwagi.Bo bywa że te "kiepskie"lampy czy modyfikatory same się palą, przewracają,aku rozładowywują ,modelka sinieje złośliwie itp.A wszystko po to by utruć i szkodzić ...:shock::evil:

KuzynPit
07-10-2011, 11:15
Takie rzeczy to ja wiem:)
Aczkolwiek chciałbym się dowiedzieć czy ktoś testował sprzęt w warunkach jesienno-zimowych... i jak bardzo mu spadła ilość błysków na akumulatorze:)

Em Es
01-11-2011, 22:25
mam zamiar kupić pierwsze lampy w życiu , jestem bliski decyzji zakupu dwóch mobilnych 300tek Quantuum

pytanie : w nich jest regulacja regulacja od 1/32 czy od 1/16 ?

tu podają i widać na foto 1/32 :
http://quantuum.pl/detal.php?id=1409&lang=pl&curr=PLN

a na aukcjach allegro np tu 1/16 :
http://allegro.pl/lampa-quantuum-r-dual-power-300-ws-kurier-0zl-i1889745077.html

zasilanie w obu linkach wygląda inaczej - czy to stary i nowy model a jeśli tak to który jest nowy ?

kolejne pytanie - czy mogę jakoś wykorzystać zasilanie 12V z samochodu ? w sensie - wyczerpie się aku od lampy to zapinam się do auta ?

do tego chciałbym dokupić albo to :
http://allegro.pl/octa-180-quantuum-i1898421575.html

albo to :
http://allegro.pl/softbox-150cm-m-bowens-z-gridem-4cm-wentylowany-i1903563988.html

300tka uciągnie octę 180 cm ?

do tego chciałbym taki beauty dish 70 cm z plastrem :
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1039_Czasza-Beauty-Dish-z-dyfuzorem-70cm-FreePower.html

plaster :
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1048_Plaster-Miodu-grid-do-Beauty-Dish-70cm-FreePower.html

a może coś innego ? wszelkie sugestie mile widziane

MMM
01-11-2011, 22:30
300tka uciągnie octę 180 cm ?
W sensie mocy? Spokojnie :-). Z bliska możesz walić nawet f/11 na ISO100. Jeśli chodzi o stabilność o potrzebny porządny statyw z porządną przeciwwagą i najlepiej podpórka pod samą oktę.

KuzynPit
01-11-2011, 22:36
Wiec tak, powiem Ci z mojego doświadczenia.. też mialem zonka jak widziałem regulacje 1/16 ale moja wersja bodajże od jabbafoto kupowałem 300tke to też był problem że pisze 1/16 ale realnie jest 1/32. ewentualnie napisz maila do sklepu i spytaj sie:)

Co do zasialnia via zapalniczka- owszem w zestawie masz kabelek którym podłączasz lampe do gniazdka samochodowego i tyle. ładować aku nie mozesz chyba że masz przetwornice i sobie wsadzisz normalny zasilacz do akumulatora który jest w zestawie do przetwornicy.

Ja kupiłem niedawno 120cm okte i spokojnie się trzyma:)
I mam również w zestawie BD z gridem ale 40cm:) i się sprawuje spoko:) w blogu w stopce sobie mozesz obadać efekty 300tki:) większość zdjęć mam robione na 300tce samej, z BD i nowy wpis jest na okcie:)

Em Es
01-11-2011, 22:51
dziękuję za wyjaśnienia

zastanowił mnie fragment o podłączeniu do samochodu - czy to oznacza że można podłączyć te lampy pod 12V z pominięciem tej skrzyneczki zasilającej Quantuum ?

bo jeśli tak to wystarczyłyby mi w zupełności 2 lampy i jedna "skrzyneczka" :)

KuzynPit
01-11-2011, 23:17
Lampę bezpośrednio możesz podpiąć pod gniazdko samochodowe ale kabel ma chyba 3m wiec jakaś przedłużka by Ci sie przydałą bo nie wszędzie podjedziesz chyba autem:P
Bo rozumiem że chodzi Ci o układ 1 lampa do battery packa a druga z serii R+ dual power idzie do gniazdka samochodowego?:>

Em Es
02-11-2011, 00:16
dokładnie o taki jak napisałeś :)
z przewodem dla 12V nie ma problemu , zrobię sobie z 50m i już :)

dziękuję za odpowiedź , jutro zabieram się za zamawianie

aligator16
02-11-2011, 17:52
dokładnie o taki jak napisałeś :)
z przewodem dla 12V nie ma problemu , zrobię sobie z 50m i już :)

Z tymi 50m nie przesadzaj, bo albo będziesz musiał zastosować spuer gruby przekrój, albo będziesz miał możliwy spadek napięcia, co skutkowałoby problemami z lampą ;]

obcy21
02-11-2011, 18:14
czyli lepiej sobie drugi aku pod lampę podstawić... - tak awaryjnie.

aligator16
02-11-2011, 18:21
No tak zdecydowanie lepiej, tym bardziej że samochodem czasami blisko nie da się podjechać do lokacji, a przedłużacz musiałby iść po kilkaset metrów :D

Em Es
02-11-2011, 18:53
na pewno macie rację - nie ma sensu dźwigać zwoju przewodów grubości palca

dwa aku załatwią sprawę (szczególnie przy błyskaniu jedną lampą w plenerze)

lampa ma być u mnie jutro , jak wszystko będzie OK - domówię drugą
octa 150 + grid i DB + plaster były na miejscu w sklepie/hurtowni :)

składanie octy chwilkę zajmuje ale z drugiej strony nie robię często zdjęć i zbytnio mi to nie przeszkadza

dzięki za podpowiedzi

KuzynPit
02-11-2011, 20:59
lepiej kupić dwa takie zestawy bo nóż jakiś rabat dostaniesz przy zakupie dwóch lamp;)

Em Es
02-11-2011, 22:53
na pewno tak - ale najpierw wolę pobłyskać jedną - jak się spodoba - domówię drugą :)
rabat - może przy zakupie drugiej u tego samego sprzedawcy ? ;)

póki co - chłopakom ze sklepu oddalonego ode mnie o jakieś 150km opłacało się sprzedać mi z wliczonym kurierem UPS za 945zł , w moim rodzinnym mieście - 979zł - wiadomo że jak mam jechać przez pół miasta i płacić więcej to wolę nie jechać i płacić mniej :) ...dostawa po trackingu - jutro

Em Es
04-11-2011, 00:58
lampa doszła , aku ma wystarczyć na jakieś 200 błysków bez ładowania

pytanie - skoro oryginalny aku to 12V (jakieś 3Ah jeśli wierzyć chińskim nadrukom) - czy
ktoś kombinował z podłączeniem zwykłego samochodowego aku ?

obcy21
04-11-2011, 09:51
sam właśnie rozważam zakup tej lampy i cięgle mam dylemat czy kupić 300+R DP czy może 580EX2(używkę), chciał bym to połączyć z BD i "plastrem miodu". Używać w domowym małym studio + plener. Nie chcę wychodzi poza GO z f/4 max, ale częściej 2.0-2.8.
za 300-etką przemawia moc na plener w studiu i tak bym pewnie schodził do minimum, a za 580EX2 większa mobilność i zawsze mogę użyć jej jako lampy na sankach podczas np. ślubów, bądź innych imprez masowych, a w backupie zostawić sobie 430EX2. Co do podłączenia np. aku od samochodu to myślałem o takiej opcji: aku od ciężarówki + przetwornica na 230V, dzięki temu masz: szybsze ładowanie + pilot

aligator16
04-11-2011, 16:31
Co do podłączenia np. aku od samochodu to myślałem o takiej opcji: aku od ciężarówki + przetwornica na 230V, dzięki temu masz: szybsze ładowanie + pilot

Aku od ciężarówki - waga ;] Ja mam 2x 20aH żelowe, i czasami i to jest za dużo :) Poza tym, na przetwornice musiałbyś wydać majątek, te popularne nie będą działać z lampami.

janmar
04-11-2011, 16:47
lampa doszła , aku ma wystarczyć na jakieś 200 błysków bez ładowania

pytanie - skoro oryginalny aku to 12V (jakieś 3Ah jeśli wierzyć chińskim nadrukom) - czy
ktoś kombinował z podłączeniem zwykłego samochodowego aku ?

Nie ma potrzeby kombinowania.W instrukcji jest opis połączenia zasilania z samochodu,a w zestawie przewód.

W czasie ładowania lampy po błysku na batterypacku świeci się czerwona
dioda.
· Jeśli dioda przy wskaźniku poziomu akumulatora miga na czerwono
oznacza to rozładowanie. Pracę można kontynuować po jego naładowaniu
lub korzystając z zasilania akumulatorem samochodowym.
· Aby podłączyć lampę do zasilania z gniazdka zapalniczki samochodowej
(12V) należy podłączyć kabel zasilający, a następnie przestawić
przełącznik w pozycję CAR. W tym trybie pracy batterypack nie jest
ładowany a jedynie przekazuje zasilanie bezpośrednio z samochodu do
lampy. UWAGA nie zaleca się długotrwałej pracy w trybie
samochodowym z wyłączonym silnikiem, aby nie rozładować
akumulatora.
· W czasie pracy

Ilośc błysków przelicz sobie opierając się na róznicy pojemności aku.Jeśli uruchomisz silnik to na litry paliwa :lol:

Em Es
09-11-2011, 00:18
przy wspomaganiu zasilania z gniazda zapalniczki szybciej się ładuje :)

aku z auta daje taki zapas że hoho :) a litry paliwa - klekot jak stoi w miejscu to ledwo co pali , wątpię czy litr na godzinę ;)

KuzynPit
11-11-2011, 16:27
A ja w sumie wróce znowu do tematu używania lamp i battery packa w niskich temp... Dziś za oknem mamy niecałe 3stopnie, lampy użyłem w skate parku. Nie zauważyłem jakichś znacznych problemów z lampą. Akumulator wystarczył hmmm no ponad 100 błysków na połowie mocy użyłem, zapaliła się czerwona kontrolka w aku ale nadal błyskało. I w sumie zastanawiam się co by było jeśli bym np otoczenie akumulatora wyścielił jakąś folią termoizolacyjną... i tu rodzi się pytanie czy to by pozwoliło nam na ochronienie akumulatora przed zimnem? Jak myślicie? Bo wiadomo wydajność aku spada przy niższych temp...

Em Es
11-11-2011, 18:30
heh też robiłem dzisiaj fashion i też 3 stopnie ;)
aku możesz mieć cały czas ciepłe - zaopatrz się w lodówkę samochodową (izolacja termiczna) , przed sesją wrzuć do niej ze 3 butelki PET z ciepłą wodą i wstaw do środka aku - będzie mu ciepło :)

zrobiłem 200 klatek na ok 75% błysku i jeszcze się nie wyczerpał (skończyłem bo modelka zamarzła)

fajnie się sprawdza podpięcie pod samochód , podpinałem kilka dni temu i ładuje dużo szybciej , w zasadzie dokupię jakąś małą żelówkę i zamiast do gniazda zapalniczki będę się dopinał do aku ...przy okazji zrobię porządne przejście dla prądu bo wtyczka/gniazdo zapalniczki porządnym przejściem nie jest

gadget_zary
14-11-2011, 13:49
Planowałem zrobić sobie zestaw plenerowy do błyskania z lamp systemowych jednak patrząc na ceny Dual R+ 300 zastanawiam się nad zakupem 2 takich (+ octy 120cm). Jeśli chodzi o lampy studyjne to moja wiedza = 0. Czy taki zestaw wyda w słoneczny dzień w plenerze ?
Nie śpieszy mi się z zakupem więc każdą radę spokojnie przemyślę.

G11
14-11-2011, 13:53
300ws nie da rady w słoneczny dzień.

pank
14-11-2011, 14:33
Ale czego nie da rady? Zgasić słońca nie da rady, doświetlić, rozbić cienie da radę.

Jacek_Z
14-11-2011, 15:29
300ws nie da rady w słoneczny dzień.
Owszem, ale ... w słoneczny dzień większym problemem jest uzyskanie czasu synchro 1/250 (filtry ND itp). Zresztą tak naprawdę potrzebe sa lampy różnej mocy na błyskanie słabiutkie, w szare dni i do wnętrz, gdy chcemy pracować na dośc otwartych przysłonach, a inne (mocniejsze) lampy w ostre słońce.

maki1000
14-11-2011, 20:24
Owszem, ale ... w słoneczny dzień większym problemem jest uzyskanie czasu synchro 1/250 (filtry ND itp). Zresztą tak naprawdę potrzebe sa lampy różnej mocy na błyskanie słabiutkie, w szare dni i do wnętrz, gdy chcemy pracować na dośc otwartych przysłonach, a inne (mocniejsze) lampy w ostre słońce.

Kup dobre wyzwalacze i problem czasów zniknie ;-)

micles
14-11-2011, 20:37
Nie zniknie, bo będziemy mieli błysk lampy (w HSSsie) słabszy o 2EV (link) (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=639794#post639794)

maki1000
14-11-2011, 21:15
Nie zniknie, bo będziemy mieli błysk lampy (w HSSsie) słabszy o 2EV (link) (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=639794#post639794)

O ile dobrze ja to rozumie (bo nigdy filtrów ND nie używałem) to filtrami też zabieramy moc lampie. Zakładamy filtr na obiektyw (powiedzmy -2ev) - to lampie moc automatycznie o te 2ev również zabieramy.

Chyba, że coś pokręciłem ;-)

Jacek_Z
14-11-2011, 21:19
Kup dobre wyzwalacze i problem czasów zniknie ;-)Pocket Wizardy są wystarczająco dobre ? ;)

w słoneczny dzień większym problemem jest uzyskanie czasu synchro 1/250 (filtry ND itp).
Chodzi mi o to, że przy sporym natężeniu światła słonecznego + dodany błysk ma się czasy rzędu dajmy na to 1/1000.

.. to lampie moc automatycznie o te 2ev również zabieramy.
Owszem. I dlatego 600 WS też może być mało, 1200 też mało :). Zaleźy co się chce - rozjaśnić cienie czy zrównoważyć zupełnie słońce. Zalezy jak daleko ustawimy lampę itd itd. Ciężko dawać recepty nie znając cudzego warsztatu pracy.

micles
14-11-2011, 21:39
O ile dobrze ja to rozumie (bo nigdy filtrów ND nie używałem) to filtrami też zabieramy moc lampie. Zakładamy filtr na obiektyw (powiedzmy -2ev) - to lampie moc automatycznie o te 2ev również zabieramy.Tak, ale zabieramy po równo światłu z lampy i światłu dziennemu. A przy przejściu pomiędzy trybem zwykłym a HSSem tracimy DODATKOWO 2EV, bo błysk jest realizowany wtedy w inny, "mniej wydajny" sposób.

maki1000
14-11-2011, 21:50
Tak, ale zabieramy po równo światłu z lampy i światłu dziennemu. A przy przejściu pomiędzy trybem zwykłym a HSSem tracimy DODATKOWO 2EV, bo błysk jest realizowany wtedy w inny, "mniej wydajny" sposób.

Dzięki. Teraz mam całkowitą jasność :)

gadget_zary
15-11-2011, 02:24
Owszem. I dlatego 600 WS też może być mało, 1200 też mało :). Zaleźy co się chce - rozjaśnić cienie czy zrównoważyć zupełnie słońce. Zalezy jak daleko ustawimy lampę itd itd. Ciężko dawać recepty nie znając cudzego warsztatu pracy.

Pomyślę w takim razie o wersji 600 (różnica w cenie nie jest jakaś ogromna), bądź o zestawie 600 + 300. Raczej chodziło mi o doświetlanie cieni, ew. kontrę dla światła słonecznego w przypadku gdzie lampy byłby dość blisko modeli/modelek. Ogólnie użycie ich wszędzie tam gdzie systemówka nie daje rady (a to się zdarzało mi dosyć często - 430 też potworem mocy nie jest).

Mojlo
23-11-2011, 19:46
Mam pytanie do użytkowników Duala. Czy w czysty słoneczny letni dzień da radę z 600 przybić słońce lampą oddaloną 2-3m od obiektu i beautydishem? Czy jednak poniżej 1200 nie ma co nawet próbować powalczyć z popołudniowym słońcem?

KuzynPit
23-11-2011, 22:08
hmmm ja ostatnio w słoneczne popołudnie z 300tką zrobiłem foty
1 jest tak że słonce miałem po prawej stronie.
2 słonce było naprzeciwko mnie czyli tak jakby w kontrze
lampa z samym kloszem:

https://canon-board.info/imgimported/2011/11/IMG_1717a-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-M_pFgJP42qI/Tr1ntUUFPXI/AAAAAAAAO_s/UfntUvfqCOE/s1600/IMG_1717a.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/7271/img1745u.jpg)

tak więc 600tka wg mnie podoła

pank
23-11-2011, 22:10
Ale chcesz mieć słońce w kadrze? Jak tak, to 600Ws nie da rady raczej.

micles
23-11-2011, 22:13
tak więc 600tka wg mnie podołaNo nie wiem - trochę biało na tym drugim zdjęciu. A 300>600 to tylko 1EV. Ile zyskamy (stracimy) z przejścia klosz>beauty_dish nie wiem.

pank
23-11-2011, 22:17
Tutaj 1200 Ws z 70 cm BD walił na pełną moc.

źródło (http://img35.imageshack.us/img35/4313/karolinafilip73of93.jpg)

KuzynPit
23-11-2011, 22:17
Popołudniowe słońce wg mnie jest do przebicia... Był gdzieś test ale z użyciem HSS-owszem micles, wiem że gdzieś tam pisałeś o stratach mocy poprzez hss ale efekt był wg mnie zadowalający..

pank
23-11-2011, 22:19
No więc sprawdziłem organoleptycznie że nie jest :) Zakładając że słońce ma być w kadrze, oczywiście.

Em Es
24-11-2011, 02:47
a są 1200Ws dual power ?

pank
24-11-2011, 03:02
Nie :)

Cichy
24-11-2011, 12:43
Słońce popołudniowe latem - 600Ws to za mało. Nawet z biuti diszem. Nalepiej jak by byłu 2x600, no albo jedna 1200. Wtedy na pełnej mocy będzie na styk.

Daniell
25-11-2011, 17:44
Kup dobre wyzwalacze i problem czasów zniknie ;-)

Czy dobrze rozumiem iż, posiadając wyzwalacze obsługujące tryb HSS jesteśmy w stanie robić zdjęcia z czasami znacznie krótszymi od czasu synchronizacji ze wszystkimi lampami studyjnymi (nawet takimi w których specyfikacji nie ma słowa o HSS):?:

micles
25-11-2011, 18:21
Z większością. Ponadto mamy dość mały wpływ na ilość światła zarejestrowanego przez aparat, pochodzącego z błysku.

Daniell
29-11-2011, 16:50
Mógłbyś napisać kilka słów na temat tego, dlaczego w takim przypadku mamy mały wpływ na ilość światła z lampy która dociera do matrycy?
Bardzo zaciekawił mnie ten temat. Jeśli dobrze wyobrażam sobie sposób w jaki działa taka synchronizacja z krótkimi czasami przy pomocy wyzwalaczy to wyzwalacz po prostu w ciągu kiedy klatka jest naświetlana wysyła kilka sygnałów wyzwalających błysk. Co za tym idzie lampa musi mieć zapas "energi" aby w tym krótkim czasie błysnąć kilka(naście) razy. Jeśli tak jest to tryb HSS realizowany za pomocą wyzwalaczy z taką funkcją nie zadziała w przypadku kiedy lampa ustawiona jest na pełną moc? Czy moje rozumowanie jest poprawne czy działa to w jakiś inny sposób?

aligator16
29-11-2011, 16:59
Mógłbyś napisać kilka słów na temat tego, dlaczego w takim przypadku mamy mały wpływ na ilość światła z lampy która dociera do matrycy?
Bardzo zaciekawił mnie ten temat. Jeśli dobrze wyobrażam sobie sposób w jaki działa taka synchronizacja z krótkimi czasami przy pomocy wyzwalaczy to wyzwalacz po prostu w ciągu kiedy klatka jest naświetlana wysyła kilka sygnałów wyzwalających błysk. Co za tym idzie lampa musi mieć zapas "energi" aby w tym krótkim czasie błysnąć kilka(naście) razy. Jeśli tak jest to tryb HSS realizowany za pomocą wyzwalaczy z taką funkcją nie zadziała w przypadku kiedy lampa ustawiona jest na pełną moc? Czy moje rozumowanie jest poprawne czy działa to w jakiś inny sposób?

Jeżeli chodzi o lampy reporterskie to to twoje rozumowanie jest dobre, jest to kilka błysków. Jeżeli chodzi o lampy studyjne (tańsze) to wykorzystywany jest długi czas świecenia się palnika lampy.

Daniell
29-11-2011, 17:08
Czy aby na pewno? Pisałem o uzyskiwaniu krótkich czasów przy pomocy wyzwalaczy radiowych z funkcja HSS nie zaś z wykorzystaniem fotoceli. I jak wskazuje tytuł tematu chodzi oczywiście o lampy studyjne.

micles
29-11-2011, 17:08
Mógłbyś napisać kilka słówJuż kiedyś pisałem, ale jakoś nie mogę znaleźć tak od razu. Znalazłem natomiast pełne kompendium : http://www.commercialphotographer.co.uk/blog/?p=274

EDIT : Znalazłem : http://www.canon-board.info/showpost.php?p=816492&postcount=227

Daniell
29-11-2011, 18:03
Chodziło mi o synchronizacje z krótkimi czasami przy pomocy wyzwalaczy radiowych z funkcją HSS nie zaś za pomocą fotoceli. Czy mam więc rozumieć iż wyzwolenie studyjnej lampy błyskowej lampą systemową w trybie hss i wyzwolenie tej samej lampy wyzwalaczem radiowym obsługującym tryb hss opiera się dokładnie na tej samej zasadzie? Tzn w obydwu przypadkach efekt synchronizacji uzyskiwany jest tylko i wyłącznie dzięki temu iż błysk trwa wystarczająco długo i jest on wyzwalany wcześniej niż w trybie bez HSS?

micles
29-11-2011, 18:16
Tak .

janmar
30-11-2011, 22:41
jak na taka cene to jakosc calkiem spoko.

Czy mogę Cie prosić abys ograniczył swoją nadaktywnośc i nie wypisywał na siłę pustych treścią postów na forum,w kolejnym wątku.
Nabijanie postów w ten sposób nie ma szans na powodzenie.
Po 61 poście który prowadzi do giełdy,kasujemy licznik i wysyłamy na urlop.

crazy
05-01-2012, 11:31
Przebrnałem przez cały wątek i uważam iż najrozsądniejszym wyborem bedzie DP600Ws + dodatkowy akku oraz pixel king :)

Em Es
05-01-2012, 15:33
to daj znać (najlepiej tu skoro już tu tyle piszemy o Q Dual Power) jak się będzie sprawować Pixel King z lampą Q ...no i jaki wybierzesz aku :)

eclipse
05-01-2012, 15:52
to daj znać (najlepiej tu skoro już tu tyle piszemy o Q Dual Power) jak się będzie sprawować Pixel King z lampą Q ...no i jaki wybierzesz aku :)

kingi sprawują się doskonale z powerluxami, z quatumami i z każdym innym stuffem, wliczając w to systemówki i reszte chińszczyny ;) w końcu to tylko wyzwalacz więc czemu miałby nie działać ;)

Sent from my iPad using Tapatalk HD

KuzynPit
14-01-2012, 11:50
A ja porusze ponownie temat samych lamp. Otóż... skoro to jest lampka plenerowe no to w trudniejszych warunkach wypadałoby ją jakoś osłonić przed czynnikiem atmosferycznym jakim obecnie jest śnieg.
Czy ktoś w ogóle korzystał z tego zestawu albo innego do sesji w zimie?
Zwykła reklamówka założona na samą lampę by wystarczyła czy wypadałoby jakoś porządniej pokombinować z osłonięciem całej lampy??

aligator16
14-01-2012, 12:05
Co do śniegu, to reklamówka z pewnością starczy, martwiłbym się bardziej o różnicę temperatur, jeżeli będą silne mrozy...

micles
14-01-2012, 12:08
Potwierdzam, reklamóweczka + trochę taśmy/dwie gumki żeby to się trzymało kupy i jest cacy.

KuzynPit
14-01-2012, 13:15
No właśnie kminie z tą rożnicą temperatur...aczkolwiek przecież na baterry backu nie działa chłodzenie lampy, tak samo lampa modelująca również... więc raczej nie będzie się to jakoś znacząco grzało żeby faktycznie jakoś to źle wpływało na układ. Owszem po całej zabawie na niskich temp, odstawić lampę w torbie w której była transportowana żeby nie było zwarcia. Nie mówie tu o skrajnych temp:P bo -20 i więcej raczej nam tej zimy nie grozi:]

A co z palnikiem micles? Bo w sumie palnik jest tak skonstruowany że wychodzi poza lampę no i są miejsca gdzie śnieg może wlecieć przypadkiem-nie mówię tu o korzystaniu z softa bo wtedy jest ochroniony ale przy BD albo samym kloszu.

Pytam bo często na filmach np snowboardowych używają lamp nawet w trudnych warunkach... więc stąd nasunęło mi się to pytanie.

arapaho
21-01-2012, 11:35
Mam jedno pytanie odnosnie akumulatora w Quantuum R+ DP.
Mianowicie jak dlugo mozna trzymac aku w torbie, zanim sie rozladuje ?
W zwyklych akumulatorach AA efekt rozladowania nastepuje po kilku dniach, w takich np Eneloop`ach od Saanyo prad trzyma sie dluzej. Pisza ze po roku jeszcze ok 70% stanu... to dosc dobre parametry.
Pozdrawiam...

janmar
21-01-2012, 11:41
Wiek,kondycja akumulatora,temp.przechowywania,torba non stop w samochodzie...
wiele czynników ma wpływ.
Ja używam stosunkowo rzadko ww.akumulatorów.Jestem lekko zdziwiony że w zasadzie
nie zaobserwowałem rozładowywania.Profilaktycznie co dwa ,trzy miesiące sprawdzam i tyle.

arapaho
21-01-2012, 11:50
Ja zakladam, ze pomiedzy sesjami akumulator trzymam w domu. Czasami bywa tak, ze jest okazja do spontanicznej sesji w plenerze. Dobrze bylo by miec pewnosc, ze aku jest naladowany, jesli trzyma prad przez dwa, czy trzy miesiace to nie ma problemu...

micles
21-01-2012, 12:20
A co z palnikiem micles? Bo w sumie palnik jest tak skonstruowany że wychodzi poza lampę no i są miejsca gdzie śnieg może wlecieć przypadkiem-nie mówię tu o korzystaniu z softa bo wtedy jest ochroniony ale przy BD albo samym kloszu.Fakt. Ja pisałem o 580tkach. Quantuumy to pewnie musiałyby być lepiej chronione, a i dziurę przy jakiejś wentylacji zrobioną, czy coś...

ate
21-01-2012, 17:14
moim zdaniem trzeba tak czy siak naładować aku przed sesją. dla pewności.

davnes
17-02-2012, 23:00
chłopaki moze umieście troszke wiecej zdjec praktycznych z wykorzystaniem lampy w plenerze.

Em Es
18-02-2012, 01:28
chłopaki moze umieście troszke wiecej zdjec praktycznych z wykorzystaniem lampy w plenerze.

http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1046887&postcount=53

Twlodarczyk
22-02-2012, 17:16
Witam,
Czy wie ktoś gdzie można dostać sam kabel zasiląjący (akumulator-lampa) do Quantuum R+ Dual Power 300W? Zgubiłem takowy i teraz lampa funkcjonuje tylko we wnętrzach :(
Z góry dzięki za wszelkie info.

Em Es
22-02-2012, 17:24
jak tu nie pomogą
http://www.quantuum.pl/kontakt.php?lang=pl

to idź do sklepu eletronicznego, niech dobiorą wtyczki i zlutuj odpowiedni przewód
albo daj komuś do polutowania, jak nie będziesz wiedział który pin z którym to
pisz na PW to sprawdzę i opiszę

thedoc
22-02-2012, 20:23
Panowie, mam takie pytanie dotyczące lamp studyjnych: potrzebuję jedną lampkę do zastosować domowo - portretowych. Dotychczas używałem sobie systemowych 550EX i parasolek. Lubię robić fotki z jednym głównym źródłem światła. Do nowej lampy chcę zamontować oktagonalny softbox 70cm albo i 1m. Jaką moc powinienem zakupić lub innymi słowy którego Quantuuma?

crazy
22-02-2012, 20:39
200 lub 300Ws do domu starczy na taki soft :)

Mojlo
05-04-2012, 11:44
Panowie, mam takie pytanie dotyczące lamp studyjnych: potrzebuję jedną lampkę do zastosować domowo - portretowych. Dotychczas używałem sobie systemowych 550EX i parasolek. Lubię robić fotki z jednym głównym źródłem światła. Do nowej lampy chcę zamontować oktagonalny softbox 70cm albo i 1m. Jaką moc powinienem zakupić lub innymi słowy którego Quantuuma?
Na domowe warunki 300ws wystarczy spokojowo.

KuzynPit
07-04-2012, 00:11
Mam 300tkę dual power, używam ostatnio głównie w pomieszczeniu i wystarcza w zupełności:)

blackninja
13-05-2012, 23:28
Ufff, przegryzłem cały wątek.
Jedna rzecz mnie panowie jeszcze interesuje. Nie poruszano zbyt często tego zagadnienia. Chodzi mi o to czy da się 600 zmusić do używania światła modelującego/pilota przy korzystaniu z aku. Wszyscy walczą ze słońcem za dnia a ja chciałbym uzyskać dobrej jakości światło przy zachodzącym słońcu. Pilot by się przydał dla szybszego/lepszego ustawiania ostrości.

Ulisses
14-05-2012, 12:02
Każdy normalny akumulator do oświetlenia w plenerze (Tronixy, Free Power Energon etc... ) może zasilać również lampę modelującą. Niestety rozładuje się znacznie szybciej :) Warto w takich sytuacjach korzystać z trybu ABEI (błysk wygasza lampę modelującą do czasu naładowania kondensatorów).
Podejrzewam, że aku z zestawu Q.R+DP600 musi móc zasilać lampę modelująca bo inaczej mogłoby jej w tym zestawie w ogóle nie być ;] inna sprawa, że ten akumulatorek bardzo szybko się skończy podczas takiej pracy.

lukaszr
14-05-2012, 12:27
Nie ma możliwości włączenia lampy modelującej na aku.

blackninja
14-05-2012, 13:40
Nie ma możliwości włączenia lampy modelującej na aku.

E tam "nie ma możliwości" ;) Wiem, że zestaw nie oferuje światła modelującego na aku, ale wielokrotnie udowodniono, że Polak potrafi :) Nie zdziwiłbym się, gdyby któryś użytkownik już potrafił.

Jacek_Z
14-05-2012, 23:08
Wiesz to zalezy jaki jest pilot (tzn żarówka pilotująca, ew. halogen). Bo jeśli pilot jest na 12V to zasilić go z akku nie problem. Ale jeśli pilot jest na zmienny 230V, a baterypack podaje 12 V prądu stałego to zasilenie pilota robi się problematyczne, delikatnie mówiąc.
A quantuumy mają piloty na 230V prąd zmienny. Więc .....

blackninja
14-05-2012, 23:22
Wiem kombinuję... A te piloty niewymienne są? Panther ma działajacego pilota na aku, więc może jakaś podmiana "żarówki" jest możliwa? Mam przekorne wrażenie, że to jest do obejścia.

Jacek_Z
14-05-2012, 23:35
zastanów się 5 sekund.
Tłumaczyłem jakie są uwarunkowania.
Panther może świecić z akku, bo ma piloty na 12 V prądu stałego.

r_m
15-05-2012, 17:23
Nie znam konstrukcji Quantuuma, ale aby lampa działała, to 12V stałego jest przetwarzane na 300-350V stałego. Żarówka jest na 240V, nawet jakbyś spróbował to "obejść" i żarówka by to przeżyła, to przetwornica mogłaby nie wydolić.
Czy rozwiązanie "dookoła" typu mocna latarka LED mogłoby Ci pomóc?

blackninja
15-05-2012, 22:55
Nie znam konstrukcji Quantuuma, ale aby lampa działała, to 12V stałego jest przetwarzane na 300-350V stałego. Żarówka jest na 240V, nawet jakbyś spróbował to "obejść" i żarówka by to przeżyła, to przetwornica mogłaby nie wydolić.
Czy rozwiązanie "dookoła" typu mocna latarka LED mogłoby Ci pomóc?

Nie mam Quantuuma. Po prostu zastanawiałem się czy może ktoś potrzebował pilota w plenerze i wykombinował jak obejść ograniczenie fabryczne. Jacek_Z rozumiem co piszesz, ale nie takie rzeczy ludzie robią, więc myślałem, że ktoś to obszedł. Myślę, gdyby jakiś nasz forumowy inżynier-elektryk za to się wziął to w 5 min. znalazłby rozwiązanie.
r_m takich rozwiązań dookoła jest milion plus to co jeszcze wymyślą. Chodzi o ograniczenie ilości noszonych bibelotów, które potem trzeba zbierać i pakować.

Cichy
16-05-2012, 10:32
Jedyne sensowne rozwiązanie to kupno Quantuuma nie-dual powera tylko zwykłego sieciowego i dokupienie inwertera Quantuum LP-750.

Ulisses
16-05-2012, 12:28
To na pewno rozwiązanie, które daje więcej możliwości. Przy czym każdy inwerter spełni to zadanie: Energon EN-760, CR-3200 i oczywiście Tronixy etc. Wada takiego rozwiązania: cena. Zasilacze plenerowe cały czas "trochę" kosztują. Jest jednak nadzieja, że rosnąca konkurencja z czasem trochę to zmieni :mrgreen:

blackninja
16-05-2012, 22:17
Moje plenery są naprawdę plenerowe. Nie wyobrażam sobie targać takich dodatkowych kloców.

janmar
18-05-2012, 01:27
Poczyściłem,wróćmy do tematu...

Jacek_Z
18-05-2012, 11:10
.ale nie takie rzeczy ludzie robią, więc myślałem, że ktoś to obszedł....
Nie sądzę, bo wiadomo co zrobić tylko to nie ma sensu. Trzeba zmienić prąd stały na zmienny (by zasilić pilota gwint na E27), więc potrzeba przetwornicy. Którą trzeba upchnąć we bebechy lampy, a tam może byc mało miejsca (+utrata gwarancji).
Opcja w drugą stronę - pozbyć się pilotującego zmiennego i przerobić lampę na pilota na 12V. No ale tu podobny problem (i znów utrata gwarancji na sprzet).
A tak w ogóle to pierw pójdź w teren i zobacz co widać z pilota. Niewiele. Całkiem sporo firm nie daje opcji przy zasilaniu z generatora by działały piloty. Bo żarówki sa za słabe by je było widac w dziennym świetle. Jeszcze za softboksem - to daje tyle światła co świeczka. Najwyżej na ten zachód słońca się przyda, ale w dzień już nie.
Nie dość, że jest sporo kombinowania to jeszcze sensu mało.
Lepiej wymień body na takie z lepszym AF ;) bo ja jakoś nie mam problemu z AF przy zachodzie słońca. To mnóstwo światła.

Cichy
18-05-2012, 11:28
Naprawdę polecam lampy, w których pilot świeci z mocą np 650W i wtedy faktycznie to ma sens, ale wtedy bez generatora się nie obejdzie. Pilot 12V w plenerze nie ma supełnie najmniejszego sensu.

Voy
18-05-2012, 13:41
W DC1200 pilota używam jako latarki do grzebania w przepaściach torby ze sprzętem. Całkiem niezła latarka jak trzeba przejść przez ciemniejszy odcinek zanim sie dojdzie do celu.
Do przebijania słońca na pewno się nie nada ale w ciemniejszych pomieszczeniach pozwala się zorientować jak się układa światło. Nie zawsze biorę ze sobą przedłużacz i nie zawsze chce mi się szukać gniazdka tym bardziej gdy mam kilka punktów gdzie chcę zrobić zdjęcia. Mobilność za słabszego pilota i dłuższy czas ładowania do pełnej mocy. Jak dla mnie OK.

blackninja
19-05-2012, 00:11
Naprawdę polecam lampy, w których pilot świeci z mocą np 650W i wtedy faktycznie to ma sens, ale wtedy bez generatora się nie obejdzie. Pilot 12V w plenerze nie ma supełnie najmniejszego sensu.

Szukając różnych rozwiązań znalazłem jakąś lampę, która mogła świecić pilotem z mocą głównego palnika. Można tez było wybrać 2/3 i 1/3 mocy. Nie pamiętam jednak co to było. Było chyba jednak przenośne jak Quantuum i Panther. O wytrzymałość aku się nie martwię. Nie robię 200-300 błyskanych zdjęć na plenerze a na jakiś wyjątkowo błyskany można zabrać dodatkowy akumulator.

Ulisses
21-05-2012, 10:06
Zasilanie w plenerze to generalnie ciężki temat. Jak w każdym przypadku wszystko zależy od potrzeb. Cenię sobie możliwości jakie daje Tronix Explorer mini - chodzi o banał - normalne gniazdko pod które mogę podpiąć zwykły przedłużacz, do tego 2x600Ws albo 1x1200Ws, zależnie od sytuacji. Lampa modelując też działa (to ponoć zależy od samej lampy, bo elektronika niektórych nie radzi sobie z prądem z zasilacza). Mobilność, możliwość podpięcia różnych lamp i moc do 1200 - dla mnie to wszystko czego potrzebuję. Wiem, że gdybym robił znacznie więcej zdjęć musiałbym poszukać czegoś większego. Podobnie w sytuacji kiedy nie miałbym żadnych lamp - pewnie zainwestowałbym w jakiś zestaw mobilny z dedykowanymi głowicami - Discovery 1200 albo coś w ten deseń. W takich zestawach niema, a przynajmniej nie powinno być problemu z pilotem. W samoróbki wolę nie inwestować ani czasu ani pieniędzy bo ryzyko dla lamp jest jednak znaczne.

Witold Spisz
22-05-2012, 22:27
Dziś na Quantuum LP-750 na pełnym błysku przy pełnym naładowaniu wykonałem około 30 błysków na full moc. Diabelnie mało.

Voy
22-05-2012, 22:43
To chyba uszkodzone jakieś. Czym błyskałeś?

Cichy
22-05-2012, 22:49
Dziś na Quantuum LP-750 na pełnym błysku przy pełnym naładowaniu wykonałem około 30 błysków na full moc. Diabelnie mało.

Ale wiesz, że to może być efekt "doładowywania" tylko lekko wykorzystanego akumulatora?

Jacek_Z
23-05-2012, 09:19
1. Jaką lampę zasilałeś
2. Czy w lampie świecił pilot :)

pank
23-05-2012, 09:43
3. Czy inwerter ustawiony był na błysk :)

Witold Spisz
24-05-2012, 15:11
1. Błyskałem lampa Elfo 1200 WS
2. Pilota nie włączam. Nie ma poco.
3. Inwerter ustawiony na błysk,

Akumulator rozładowywałem do końca i ładowałem na full. Zastanawim się, czy nie zastąpić wnętrza czymś inny.

Voy
24-05-2012, 16:57
już się przymierzałem do Quantuum LP-750 - muszę to przemyśleć. Udało sie wyjaśnić problem. W czym rzecz? Aku padł?

Witold Spisz
24-05-2012, 19:17
Jeszcze nie wiem ..... Dziś podłączyłęm do niego sprzet Audio i pracował 45 minut czyli całkiem OKI.
Zastanawiam się, czy w czasie "spoczynku" pomiedzy błyskami lampy Elfo nie pobierają za dużo mocy do doładowania. Będę dzwonił do Elfo żeby z nimi o tym porozmawiać.
Jeśli się okaże, że to możliwe , kupię Bowensa. Sam Quantuum LP-750 oceniam pozytywnie.

aligator16
24-05-2012, 19:59
Im większa ustawiona moc - tym częściej lampa jest doładowywana, widzę to po swoich quantuumach. 30 błysków trochę mało, ale jest chyba to możliwe. Długie miałeś przerwy między błyskami? W razie czego, kupuj aku żelowy, ja tak zrobiłem do swojego tronixa i szczerze nawet nie wiem ile błysków wytrzyma, bo aż tyle nie błyskam, zawsze prądu starcza :D

Witold Spisz
24-05-2012, 21:31
Myślałem o podłączeniu ew. takiego akumulatora zewnętrznie.
http://allegro.pl/akumulator-zelowy-12v-7ah-hype-gw24-szybka-wys-i2336293105.html
Nie wiem ile, ale powinien dociągnąć z 30 błysków jeszcze. To 50 to jednak dla mnie minimum.
Przerwy między błyskami czasem minuta, czasem 30 sek.

aligator16
24-05-2012, 21:39
No to zależnie od tego ile tych błysków potrzebujesz, musisz ocenić sam, ja kupowałem 2x20aH :D Tylko od razu dolicz do tego ładowarkę pod aku żelowe, zwykły prostownik zbytnio się nie nadaje.

Witold Spisz
24-05-2012, 21:55
na jedną sesję potrzebuję od 50 do 100 błysków max. Po 3-4 błyskach jestem w stanie ustawić potrzebne parametry.
aligator16 - Polecasz coś żelowego ?

micles
24-05-2012, 21:59
50 błysków to chyba na jedno dobre zdjęcie ;)

Witold Spisz
24-05-2012, 22:35
50 zdjęć (kto ma na to czas, chybam, że pstryka się, a nie fotografuje bez przesadny, na to potrzebowałem około 20.
http://www.witoldspisz.com/blog/fotograf-warszawa-zapowiedz

Cichy
25-05-2012, 08:23
ja się na razie nie wypowiem, bo na jednej sesji błysnąłem może z 20 razy :) więcej nie było trzeba

GMHusky
25-05-2012, 18:41
Zasilanie w plenerze to generalnie ciężki temat. Jak w każdym przypadku wszystko zależy od potrzeb. Cenię sobie możliwości jakie daje Tronix Explorer mini - chodzi o banał - normalne gniazdko pod które mogę podpiąć zwykły przedłużacz, do tego 2x600Ws albo 1x1200Ws,
.

ile robisz błysków na 2x600 na 1/2 mocy ?

takpoprostu
09-09-2012, 02:37
ja tak szybko zmienie temat z ciekawości szerokim pstryknąłem sufit na weselu i troche ev ściągnąłem by było plamki widać i moc błysku
PROSZE NIE OCENIAĆ FOTKI CHODZIŁO TU TYLKO O PLAMKI ! ;]

po prawej dwie plamki to jeden stary Metz 40 mz2 1/2 mocy (nawet ciut więcej, a druga lampa to YN 460II również 1/2 mocy... Obie lampki prawktycznie na pełnej mocy.

Z lewej ta duża plamka to quantuum r+ 600 moc ustawiona pomiędzy 1/8 a 1/4 mocy.

Wszystkie lampy w identycznej odległości od sufitu jak i kąt bardzo podobny.

http://akwilian.neteasy.pl/plamki.jpg

kris75
03-11-2012, 15:22
witam,
ja z kolei z innym pytaniem i prośbą o sprawdzenie czy lampa faktycznie ma regulację do 1/32 mocy,
bo u knie coś z tym jest nie tak, mierzone swiatlomierzem wychodzi mi średnio różnica 4.2 ev co daje raczej 1/16 a nie 1/32. W skrócie to zonk jest na zejsciu z 1/16 do 1/32 - tylko 0.3 ev różnicy.
lampa jest nowka sztuka wiec mam 10 dni na odeslanie w razie czego.

Jacek_Z
03-11-2012, 22:25
Budżetowe lampy mają dość kiepskie skalowanie potencjometra mocy. Jako-tako jest w zakresie 1/2 do 1/16 mocy, ale zakresy 1-1/2 i 1/16-1/32 są delikatnie mówiąc mało precyzyjne.
W każdym razie lampa od 1 do 1/32 powinna mieć prawie 5 EV różnicy.

Natasha
04-11-2012, 11:51
Budżetowe lampy mają dość kiepskie skalowanie potencjometra mocy...

Mam pytanie: czy dotyczy to potencjometra standardowego, czyli pokrętła - czy też sterowania klawiszowo-elektronicznego? A może wszystkie tanie lampy tak mają? Pytam, bo jak będę kupowała lampy - a najpewniej będą to lampy tanie - to będę wiedziała czy zwracać uwagę na potencjometr.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Jacek_Z
04-11-2012, 12:15
Nie bardzo lubię generalizować, ale raczej wszystkie z tańszej półki. Quantuum serii S ma wyświetlacz cyfrowy i też ma odchyłki.
Trzeba przebadac konkretną lampę, ale sądzę, że na tej półce cenowej wszystkie będą miały małe albo duże odchyłki, idealnie wyskalowanych się nie znajdzie. Jak wspomniałem największe odstepstwa sa na samym poczatku i końcu zakresu regulacji.
Ja pracuję na Elfo, są wyskalowane zdecydowanie lepiej, ale też nie idealnie.
Myślę, że to istotniejsze dla ludzi pracujących z flashmeterem i chcących za jedną poprawką dostać idealny wynik.

kris75
04-11-2012, 12:31
duzego wyboru to juz nie ma, wiekszosc chinskich lamp ma cyfrowy panel, najtansze powerluxy vt, czy ve, z quantuumow to z tego co pamietam to duale oraz r+ maja analogowe pokretlo co w warunkach plenerowych jest akurat lepszym rozwiazaniem. Ogolnie szybciej i wygodniej kreci mi sie pokretlem na tym dualu niz zmienia wartosci na cyfrowych fomeich, ktore tez mam, po prostu nie musze widziec lampy aby skrecic ja np. o polowe mocy, wystaczy obrot o 25st. z kolei na cyfrowym panelu musze patrzec na lampe no i to tyle ode mnie.

Natasha
04-11-2012, 13:20
Dziękuje panowie, są jeszcze na świecie dżentelmeni. Wasze informacje są bardzo przydatne, szczególnie dla osób takich jak ja - nie siedzących na forsie, a potrzebujących od czasu do czasu pewne rzeczy wykonać.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

kris75
04-11-2012, 14:55
bardzo proszę,

a ja przypomne o mojej prosbie zeby ktos na swiatlomierzumsprawdzil zakres quantuuma dual 600ws, ja nie mam niestety dostepu do innej lampy a sam pomiar to tylko 10 sekund.

Jacek_Z
05-11-2012, 00:03
.Ogolnie szybciej i wygodniej kreci mi sie pokretlem na tym dualu niz zmienia wartosci na cyfrowych fomeich, ktore tez mam, po prostu nie musze widziec lampy aby skrecic ja np. o polowe mocy, wystaczy obrot o 25st. z kolei na cyfrowym panelu musze patrzec na lampe no i to tyle ode mnie.Najlepszym rozwiązaniem jest pokrętło powiązane z cyfrowym wyświetlaniem ustawionej mocy. I to pokrętło idealnie wysterowane.
Blisko tego są lampy Elfo serii FX - pisze o tej serii bo ma mocowanie Bowensa.

rafal1980
06-11-2012, 16:35
Czy miał ktoś sytuację, że lampa r+600 dual power działa normalnie z kontaktu natomiast po podłączeniu do battery packa i włączeniu lampy występuje pikanie? Czyżby żywotność akumulatora się kończyła? Jeśli tak, to się nieźle wkur## - z battery packa korzystałem 3-4 razy po około 100 błysków ;) (w posiadaniu mam go od 6 miesięcy, co miesiąc rozładowywany i ładowany zgodnie z zaleceniem z instrukcji ).

ArtMoon
07-11-2012, 22:48
Mój batterypack też skończył się po kilku ładowaniach, rozebrałem go hmmm, te ogniwka które tam się znajdują są mizerne. Ja teraz podłączam na wyjście zapalniczki aku żelowy i błyskam o wiele dłużej niż na oryginale. Pack służy mi tylko jako przetwornica.

Cichy
08-11-2012, 00:13
Możecie mieć BP z wadliwej partii, pada tam jakaś dioda. trzeba do serwisu słać.

zoomi
08-11-2012, 00:42
...co miesiąc rozładowywany i ładowany zgodnie z zaleceniem z instrukcji ).

w jaki sposób rozładowywac akumulatory (inny niż błyskaniem) ? chyba nie mam o tym nic w instrukcji :/

ArtMoon
10-11-2012, 15:22
Wydaje mi się, że wystarczy lampę do BP podłączyć na czuwanie, z biegiem czasu powinna go rozładować.
Cichy, ja swój BP już rozebrałem więc gwarancja go już nie obejmuje... zresztą mam już podłączony dodatkowy, żelowy aku 7,5Ah, który daje mi kilka razy więcej błysków niż ten wbudowany, no i komfort psychiczny, że mi pałeru w połowie sesji w plenerze nie zabraknie :)

rafal1980
10-11-2012, 17:25
Dokładnie, battery pack pod lampę na czuwanie i się rozładowuje. Dzwoniłem do foto-tip ( serwis Quantuum w PL ) i faktycznie jest tak jak Cichy pisał, battery pack wymieniony na nówka sztukę. Zainteresowało mnie to strzelanie plenerowe na akumulatorze żelowym o których piszecie. Jak podłączyć taki amukulator? Jakie parametry taki aku powinien mieć? Ile błysków można na nim osiągnąć?

zoomi
10-11-2012, 18:18
wbudowany aku ma 3Ah (zarówno w 300 jak i 600tce) - jeśli zrobisz na nim np 150 błysków (strzelam, zalezy od mocy błyskania)
to np po podłączeniu zewnętrznego aku żelowego o pojemności 7,5Ah masz do dyzpozycji dodatkowe 250% liczby błysków

jak podłączyć : w zestawie jest przewód do wspomagania batery packa z gniazda zapalniczki 12V w aucie
pozbądź się wtyczki, wewnętrzny pin (ten na środku wtyczki) to plus
zewnętrzny pin (ten który dotyka po obwodzie gniazda zapalniczki) to minus albo inaczej masa 12V

po pozbyciu się wtyczki oznacz sobie przewody jako plus i minus

kup akumulator o napięciu 12V (na żelowy) o pojemności wg uznania (np 7,5Ah czy 9Ah)

podłącz przewód plusowy (ten z którego pozbyłes się wtyczki) do złącza plusowego w akumulatorze
to samo z minusem czyli przewód minusowy do złącza minusowego w akumulatorze

podłącz przewód drugim końcem do batery packa, włącz BP na pozycję CAR i błyskaj ile wlezie ;)

ArtMoon
10-11-2012, 18:29
Zoomi właściwie wyczerpał temat, mam dokładnie tak jak napisał. Ja mam aku żel 7,5Ah, kiedyś walnąłem nim ponad 500 błysków w jednej sesji i trzymał dalej, w sumie nie wiem ile musi być by go rozładować. Ze swojej strony dodam, że do takiego kompletu warto a nawet trzeba dokupić elektroniczny prostownik do ładowania takiego aku. Koszt to ok 70 zł. Kolejny wydatek ale przyda się też do samochodu. Ja mam taki, działa wyśmienicie.
Autonabíječka Ultimate speed - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Mwx2JbMIEoI)
Pozdrawiam.

rafal1980
10-11-2012, 19:51
Dzięki za opis ;) Będę próbował na dniach jak to się sprawuje ;)

rafal1980
11-11-2012, 19:59
A czy jest jakiś sposób na odpalenie żarówki modelującej pod battery packiem?

kris75
12-11-2012, 20:32
niestety zarowka dziala pod 220v a battery pack daje 12v wiec nie da rady

wiktor2323
30-12-2012, 21:25
Witam.
Posiadam 2 x r 600 z baterypackami jak na zdjęciu:

źródło (http://www.quantuum.pl/aukcje/dual_power_3.jpg)
Jak sądzę jest to starsza wersja bez możliwości wspomagania przez akumulator samochodowy. Czy jest jakaś możliwość na obejście tego? Zakup kabla i bezpośrednie podpięcie do lampy wchodzi w grę? Czy tylko nowy baterypack?

zoomi
30-12-2012, 22:29
rzeczywiście, pierwszy raz taki widzę - nie ma gniazda na przewód "samochodowy" i przełącznik on/off ma tylko dwie pozycje (nie ma trzeciej pozycji "Car")

zapytaj dystrybutora o możliwość zamiany na nowszy typ
zapytaj serwis o możliwość przeróbki

kiedy kupowałeś te lampy ? w instrukcji jak rozumiem też nie ma wzmianki o opcji "Car" ?

wiktor2323
30-12-2012, 22:48
Lampy mają około 2 lat. Co ciekawe po odkręceniu kopułki jest miejsce na gniazdko do zapalniczki ;)

A zapytam inaczej jakby w miejsce oryginalnego akumulatora wpiąć żelowy? Z tym, że są 3 wyjścia a żelowe maja 2.

wiktor2323
31-12-2012, 00:05
A czy mógłby mi ktoś kto zna się na elektronice poradzić czy da się podpiąć aku żelowe bezpośrednio w miejsce starej baterii za pomocą kabelków? Ewentualnie wlutować kabelki na płytce i wyciągnąc poza obudowę? Wydaje mi się, że podłączenie gniazdka jest na podobnej zasadzie, czyli, że + tam gdzie + - tam gdzie - i wszystko powinno grać :)

aligator16
31-12-2012, 00:11
Na 99.9% będzie działało, z tym że aku żelowy będziesz musiał ładować inną - dedykowaną ładowarką.

wiktor2323
31-12-2012, 00:21
Z tego sobie sprawę zdaje. A powie mi ktoś jeszcze po co oryginalny akumulatorek ma 3 wejścia?