Zobacz pełną wersję : Quantuum R+ Dual Power
Matus jestem posiadaczem 600 tki porównywałem z EX 580 dlatego ze aku padł . Jeden wniosek 2 x 580 i ta 600 może się schować.
1. mniej dźwigania
2. więcej błysku z 8 paluszków
No dobra, to teraz jak się ma moc 580ex do Yongnuo 460II? Skoro dwie 580 zjadają 600Ws na śniadanie, to ile Ws ma moja konstrukcja z trzema 460II i jedną 430ex na statywie? Patrząc na to, co wyszło na zdjęciach, jakoś mi się nie wydaje, żebym władał czymś, co było by blisko studyjnemu "tysiącowi" (który potrafi oświetlić postać z 1,5m przy iso 100 i f w okolicach 16-20)
dokladnie o to mi chodzilo. A to cena 2 580tek :) A i charakterystyka swiatla zupelnie inna. Jestem fanem malych lampek i strobist ale czasem potrzeba duzego swieceniachodzi jeszcze o uniwersalność, dwie 580-tki podepniesz do dówch puszek i jedziesz reoprtaż a podepnij sutdyjną. Poza tym odbowiednie rozmieszczenie tych dwóch 580-tek (np na dwóch parasolkach blisko siebie, czy nawet bezpośrednio lecz oddalonych odpowiednio od siebie ) da ci większe pole niż jedna 600-tka. Jeśli dawałyby te dwie lampki to samo lub lepiej wybrałbym systemówki. Mobilność, mobilność, mobilność. Dzisiejsza sesja 1,5h i goniłem z jedną sb 28 na statywie z parasolką. Gdybym miał ten dual power nie zrobiłbym połowy z tego co zrobiłem.
rysiaczek
18-11-2010, 09:47
chodzi jeszcze o uniwersalność, dwie 580-tki podepniesz do dówch puszek i jedziesz reoprtaż a podepnij sutdyjną. Poza tym odbowiednie rozmieszczenie tych dwóch 580-tek (np na dwóch parasolkach blisko siebie, czy nawet bezpośrednio lecz oddalonych odpowiednio od siebie ) da ci większe pole niż jedna 600-tka. Jeśli dawałyby te dwie lampki to samo lub lepiej wybrałbym systemówki. Mobilność, mobilność, mobilność. Dzisiejsza sesja 1,5h i goniłem z jedną sb 28 na statywie z parasolką. Gdybym miał ten dual power nie zrobiłbym połowy z tego co zrobiłem.
Marku chyba nikt nie traktuje studyjnej lampy jako lampki do repo:) hope so...
co do pkt 2 to chyba cos zle policzyles :) Poza tym jesli nie rozrozniasz charakterystyki swiatla z flasha i z lampy studyjnej to faktycznie lepiej kupic 2 580tki za 3200 PLN.
napisałem tylko ze 2 dają lepszy efekt tak się składa ze miałem 2 X 580 stąd porównanie. Cena 600Ws = cena EX580 więc jeśli ktoś ma jedna systemowa to lepiej kupić drugą bo wygodniej bo ettl itd.
z drugiej strony zajmuje się fotografią teatralną wiec charakterystyki mi są nie potrzebne, ale chętnie się nauczę posługiwać lampami studyjnymi i jeśli moge Cie prosić pokaz mi to jak sie robi ... Pozdr
napisałem tylko ze 2 dają lepszy efekt Pozdr
Nie wydaje mi się że lepszy ale zgodzę się że inny i pewnie lepszy dla Ciebie w danej sytuacji skoro tak twierdzisz. Chyba nie ma co uogólniać.
Nie wydaje mi się że lepszy ale zgodzę się że inny i pewnie lepszy dla Ciebie w danej sytuacji skoro tak twierdzisz. Chyba nie ma co uogólniać.
Podpiszę się pod tym. Jak tu szeroko i miękko poświecić lampami EX580 ?
W wielu sytuacjach lampy EX580 będą tylko namiastką lamp studyjnych. W innych - EX dadzą radę. Tam gdzie można świecić ostrzej. W innych będa miały przewagę (reporterka)
Zakres jest 1/32, dodatkowo nowo dostarczone lampy mają nowy batterypack, ładniej wygląda i da się wyciągnąć z niego baterię :)
czy ten nowy batterypack ma możliwość ładowania samochodowego??
Z tego co się orientuje to 580 ma moc odpowiadającą studyjnej 300Ws, ale przy dwóch szt. ta moc się nie sumuje tylko będzie ok. 420Ws. Jak się uprę to przetestuje mam 2x580 i studyjne 300-tki i 600-tki.
porownanie - ok tylko jak? na gole klaty? jak by nie bylo 580 moze miec bardzo skupiona wiazke, z ktora bedzie ciezko wygrac za pomoca golej lampy lub nawet softa ;)
aligator16
07-12-2010, 16:12
Tak ma taką możliwość.
Co do testowania gołych lamp - kupić uchwyt bk-3 i mamy możliwość stosowania tych samych modyfikatorów ;)
marteenez
28-02-2011, 12:00
Tak ma taką możliwość.
Czy aby na pewno ma?
Nie widzę żadnego dedykowanego wejścia na zasilanie z gniazda zapalniczki w samochodzie. Jest tylko wejście na ładowarkę sieciową 230V.
Możliwe że zrezygnowali z dodatkowego ładowana z gniazda zapalniczki na rzecz wymiennej baterii, tylko czy mozna taką baterię "solo" bez battery packa gdzieś kupić? ;)
580EX to raptem ok 100 Ws. także z tym zjadaniem na sniadanie 600Ws to mocno przesadziliście.
aligator16
28-02-2011, 16:27
Czy aby na pewno ma?
Nie widzę żadnego dedykowanego wejścia na zasilanie z gniazda zapalniczki w samochodzie. Jest tylko wejście na ładowarkę sieciową 230V.
Możliwe że zrezygnowali z dodatkowego ładowana z gniazda zapalniczki na rzecz wymiennej baterii, tylko czy mozna taką baterię "solo" bez battery packa gdzieś kupić? ;)
Nie jestem pewien na 100%, ale to złącze ma na wejściu 12V, wiec najprawdopodobniej podłącza się tym złączem bezpośrednio do zapalniczki. Jak będę w studio to sprawdzę dokładnie jak to jest.
za lampami systemowymi przemawia tylko jedno: mobilność i nic więcej. I to mobilnośc w rozumieniu ciężar i gabaryty, chociaż zestaw Quantuum R+ Dual Power 600Ws nie jest wcale cięzki i nie do przeniesienia. Lampy systemowe można włożyć do plecaka razem z aparatem i szkłami, statywy i parasolki do torby i do reki i to cała zaleta tego oświetlenia. Cena 580tki jest wyższa od lamp studyjnych nawet tych troche lepszych np: w/w zestaw + dodatkowy battery pack kosztuje tyle samo co 580 EX II...bez Eneloopów:), moc swiatła mniejsza a stosowanie modyfikatorów wymaga dodatkowych akcesoriów. Nie bez znaczenia jest też fakt że jeszcze na softbox 60x60 albo mała oktę wystarczy jedna lampa, ale na wieksze softboxy? Dwie albo trzy? Cena oświetlenia rośnie. Można oczywiscie uzywać innych lamp systemowych, tańszych, ale te "firmowe" ceną różnia się nieznacznie a mocą wcale. Więc jeśli komuś nie straszne 5kg więcej to lampy studyjne będą lepsze...takie jest moje zdanie.
Tak ma taką możliwość.
Co do testowania gołych lamp - kupić uchwyt bk-3 i mamy możliwość stosowania tych samych modyfikatorów ;)
ten poprzedni miał specjalne złącze do gniazdka a nowe nie ???? a więc jaka jest możliwość?
Po przekopaniu się przez wątek zdecydowałem że Dual-power 600Ws to jednak nieporozumienie. Zbyt mała pojemność battery packa, długi czas ładowania i licząc koszty razem z dodatkową baterią wychodzi już tylko kilka stów taniej niż zwykła lampa + zasilacz plenerowy.
Znalazłem 3 interesujące urządzenia:
1. Tronix Explorer XT SE 2400Ws - 2000zł
http://www.studyjne.com/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=17&category_id=36
2. Quantuum LP-750 - 2400zł
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=2065&lang=pl&curr=PLN
3. Przenośny zasilacz akumulatorowy CR-3200 - 2400zł
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1608_Przenosny-zasilacz-akumulatorowy-CR-3200.html
Wygląda na to że LP-750 ma najlepsze parametry. Jedyną zagadką jest dla mnie akumulator w tronixie (w opisie jakieś 2x12V). Do Quantuuma aku jest w ofercie za 500zł
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=2069&lang=pl&curr=PLN
Pytanie: czy warto dopłacić 400zł i zamiast Tronixa kupić LP-750?
Miałem dokładnie ten sam dylemat, tronix z dodatkowym aku kosztuje jednak więcej niż quantuum a mocą dysponują podobną. Dodatkowo, na targach macałem oba, quantuum jest dużo bardziej poręczny niż tronix, zwłaszcza z dodatkowym zasilaniem, facet w quantuumie chwalił się że pod LP-750 można podpiąć na raz 3500 Ws. Podpiąłem na stoisku jedną lampę 1000 Ws i czas ładowania na pełnej mocy miał poniżej sekundy. Zdecydowanie wygrał quantuum.
Przemek Lipski
26-04-2011, 00:35
Dwa akumulatory żelowe 12V/12Ah to jakieś 260 z do tego kabel i wtyczka okolo 40 zł, jakaś skrzynka na obudowę i ładowarka (okolo 100 zl). Czyli 500 zł i jest solidny battery pack do Tronixa za który sprzedawca w PL życzy sobie 1100 zł :)))
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Obudowa taka jaką mają battery packi do Tronixa to około 300 zł, czyli koszt identycznego baterrypacka to 700 zl :) O ile nie poszuka się taniej, bo ja brałem ceny pierwsze z brzegu w necie :)
Dwa akumulatory żelowe 12V/12Ah to jakieś 260 z do tego kabel i wtyczka okolo 40 zł, jakaś skrzynka na obudowę i ładowarka (okolo 100 zl). Czyli 500 zł i jest solidny battery pack do Tronixa za który sprzedawca w PL życzy sobie 1100 zł :)))
O, to dokładnie tyle ile kosztuje dodatkowy aku do quantuuma :)
Przemek Lipski
26-04-2011, 02:44
Tylko aku do quantuuma ma 9Ah i jest NiMH (mniej trwały od żelowych obliczonych zależnie od typu na 5 do 12 lat eksploatacji). Takiej pojemności aku do Tronixa obniżyłby cenę, ale nie warto - lepiej nawet ciut większe aku i dopłacic...
aligator16
26-04-2011, 05:05
A ten quantuum jaką ma obudowę? Bo wygląda na mocno plastikową, w tronixie się raczej tego nie doświadczy ;]
Dwa akumulatory żelowe 12V/12Ah to jakieś 260
hmm ja kupowałem 2x20ah za 210 zł ;]
Quantuum ma obudowę plastikową ale wygląda dość solidnie. Oczywiście można taniej, jak ktoś ma smykałkę do rękodzieła to czemu nie, ja jakoś wolę zapłacić trochę więcej za sensowne, kompaktowe rozwiązanie. Quantuum + 2 aku to mocy po uszy, a wszystko mieści się w dość małej torbie, jest bardzo mobilne a i wygląda przyzwoicie.
Przemek Lipski
26-04-2011, 11:19
Niestety tej mocy po uszy zawsze brakuje pod koniec sesji jak solidnie świecisz :) Prawa Murphy'ego :)))
Według moich ostrożnych szacunków jeden akumulator quantuuma starczy na ok 200 klatek "solidnego świecenia" na 2 lampy, 3 akumulatory to 600 klatek, zakładając że we wszystkich potrzebne są 2 źródła światła i to dość mocne. Nie wiem jak Tobie, ale mi starczy po uszy. Jak komuś mało, dodatkowe aku są małe i w miarę tanie.
Przemek Lipski
26-04-2011, 14:46
Co to znaczy mocne? Bo ja robię w plenerze z jedną lampą 1000 Ws.
Szacowałem 1000 + 800 Ws.
aligator16
26-04-2011, 15:18
Podpiąłem na stoisku jedną lampę 1000 Ws i czas ładowania na pełnej mocy miał poniżej sekundy. Zdecydowanie wygrał quantuum.
yyy u mnie 1000Ws quantuum ładuje się prawie 3 sekundy na pełnej mocy tylko że z sieci... ;]
Pytanie, który quantuum :)
aligator16
26-04-2011, 15:21
Pytanie, który quantuum :)
R+ 1000Ws :)
Dokładnie się nie przyglądałem ale to były albo fomexy albo seria S. Nie porównywałem czasu ładowania z sieci.
aligator16
26-04-2011, 15:36
Dokładnie się nie przyglądałem ale to były albo fomexy albo seria S. Nie porównywałem czasu ładowania z sieci.
Ja bym najlepiej zobaczył w sklepie albo gdzieś kto ma, niemożliwe żeby się ładowała w takim czasie. Fomex HD 400 ma niby max 1s. A na targach jak to wiadomo mogli coś namieszać ;] A i zbytnie różnicy między siecią może nie być, ale żeby 1000Ws ładowało się poniżej 1s to bardzo dziwne. Albo ja mam bardzo słaby prąd w gniazdku ;]
Sam byłem zdziwiony, zwłaszcza że osobiście wszystko podłączałem. Poprosiłem miłego pana o zasilacz, podszedłem do najmocniejszej lampy jaką mieli na stoisku, podłączyłem, ustawiłem pełną moc i z 10 razy wyzwoliłem testowo.
w czerwcu planuje kupic duala R+600 i zastanawiam się czy jest sens kupowac w zestawie tzn z aku czy kombinowac cos na wlasną rękę co wyjdzie taniej a moze nawet efektywniej?? :) prosze o radę :P
lukeandro
29-04-2011, 17:48
w czerwcu planuje kupic duala R+600 i zastanawiam się czy jest sens kupowac w zestawie tzn z aku czy kombinowac cos na wlasną rękę co wyjdzie taniej a moze nawet efektywniej?? :) prosze o radę :P
A to się tak da kupić Dual 600 bez akumulatora ??
mateuszkaratysz
29-04-2011, 19:08
da...ostatnio ktoś sprzedawał na alledrogo same battery packi do duala
aligator16
29-04-2011, 19:38
da...ostatnio ktoś sprzedawał na alledrogo same battery packi do duala
Same baterie da się kupić, samej lampy nowej na pewno nie, chyba że od prywatnej osoby.
Zakupiłem Lp-750 oraz lampę R+300 HS. Mam też zwykłą 300Ws więc będę mógł zrobić porównanie. W najbliższych dniach testy.
Cuś słabo jak w plener.
HS to lampa studyjna z synchro do 1/8000s, a większośc zdjęc bdę robić przy przysłonach 1.2-2.0
Ale słońca nie zgasisz :)
aligator16
29-04-2011, 20:52
HS to lampa studyjna z synchro do 1/8000s, a większośc zdjęc bdę robić przy przysłonach 1.2-2.0
Sprzętowe to synchro 1/8000? Daj namiary na taką lampę ;)
Ale słońca nie zgasisz :)
no właśnie że zgaszę bo ustawię czas 1/8000. HS to nowa seria lamp Quantuum, która właśnie się pojawia w sprzedaży i jeszcze oficjalnie w cennikach jej nie ma ale za kilka dni już będzie.
Lampa ma synchro do 1/10 000 s (jedna dziesięciotysięczna) oraz wbudowany odbiornik do bezprzewodowego wyzwalania.
wygląda to tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img848.imageshack.us/img848/3160/300hs.jpg)
aligator16
29-04-2011, 21:13
A cenowo jak to wygląda? Bo ja korzystam w tej chwili z opcji zwykłej lampy r+ i do tego pixel tr-332 w hss :)
Zakupiłem Lp-750 oraz lampę R+300 HS. Mam też zwykłą 300Ws więc będę mógł zrobić porównanie. W najbliższych dniach testy.Czekamy.
a to napewno sychro 1/8000? to musi być jakiś sprytny wyzwalacz do tego w komplecie
marszull
29-04-2011, 22:16
ale lampy nie maja czasow synchro, tylko aparaty
lampy maja czas blysku
dlatego wydaje mi sie że tp HS to oznaczenie serii lamp z krótkim czasem błysku i nijak nie ma sie to do czasu synchro. no chyba że quantuum dokłada jakiś sprytny wyzwalacz do tego
marszull
29-04-2011, 22:20
no wlasnie marek cos o tym pisal - " wbudowany odbiornik"
tylko co z nadajnikiem? inna sprawa ze przy takich czasach trzeba korzystac z hss
bo standardowo to aparaty maja max 1/250 czy 1/320 (oprocz migawek centralnych i hybrydowych)
dlatego zdziwiłem sie deczko tym synchro 1/8000 deklarowanym przez MMM. co nie zmienia faktu że przy 1/8000 fajnie sie bedzie fociło ruch, wodę, krople i tego typu akcje w zaciemnionym studio.
dlatego wydaje mi sie że tp HS to oznaczenie serii lamp z krótkim czasem błysku i nijak nie ma sie to do czasu synchro. no chyba że quantuum dokłada jakiś sprytny wyzwalacz do tego
Tak, źle napisałem. Synchro ma być do 1/8000, natomiast lampa ma krótki czas błysku i strzela jak stroboskop przy takich krótkich czasach..
aligator16
29-04-2011, 22:23
A mi się wydaje że ten czas błysku to jakiś chwyt, a czasy 1/8000 uzyskuje właśnie dzięki temu wyzwalaczowi, który działa na zasadzie hss.
któremu? tzn czy jest dedykowany wyzwalacz do lamp Q serii HS który realizuje synchro 1/8000?
sie pogubiliśmy trochę. MMM czy do lamp HS jest dokładany dedykowany wyzwalacz?
marszull
29-04-2011, 22:31
chyba ze dziala na zasadzie takiej jak DIY wyzwalacze do lamp studyjnych
czyli fotocela zamocowana na lampe pracujaca w hss na aparacie, i zarazem wyzwalajaca lampe studyjna
tak czy inaczej chyba trzeba poczekac na oficjalne info, b na razie duzo przypuszczen tylko ;)
Dobra, wyciągam to z pudełka i się bawię. Może jeszcze dziś coś napiszę :-)
ustaw na aparacie powiedzmy 1/1000 i sfotografuj ścianę. czysto . bez pasków? da sie tak z tymi Q?
ustaw na aparacie powiedzmy 1/1000 i sfotografuj ścianę. czysto . bez pasków? da sie tak z tymi Q?
Lampa odpalona zwykłym kablem synchro na czasie 1/8000 f/8.0 daje taki efekt:
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/5066/qhs01.jpg)
Lampa odpalona wyzwalaczami Pixel Knight przy czasie 1/8000 f/8.0. Aparat w 'M', Pixel w trybie ETTL. Lampa podłączona kablem do odbiornika Pixel, wewnętrzny odbiornik lampy nie jest użyty.
źródło (http://img571.imageshack.us/img571/949/qhs02.jpg)
Resztę zabawy i porównywanie ze zwykłą R300 jutro.
To ja teraz nie rozumiem. Czemu ze zwykłym kablem jest pasek, a z Pixelem nie, jeżeli zmiana dotyczyła lampy? Musimy mieć Pixela?
aligator16
30-04-2011, 11:11
Bo zwykły kabel ma synchro takie jak ma aparat, skąd lampa ma wiedzieć w którym momencie błysnąć tym strobo czy jak to inaczej tam działa. Do tego musi być system hss, chyba nie ma innego sposobu żeby to zadziałało.
To jakim kablem jest podłączona lampa do odbiornika Pixel?
aligator16
30-04-2011, 11:13
Zwykłym kablem synchro :D Ale pixel przez ten kabel daje informacje hss, zwykłe złącze w aparacie tych informacji przecież nie daje, proste jak drut :)
To dlaczego zatem zwykła lampa studyjna miałaby w takim strobo nie działać przy małych mocach? Wydaje mi się, że nie ma ograniczenia co do częstości błysków - jest sygnał na synchro i jest moc w kondixach = błyskam.
Czy się mylę i częste błyski są możliwe dopiero w r300hs.
BTW, wydaje mi się, że błysk HSS Canona nie jest podawany tak "na pałę", że do lampy wysyłana jest seria informacji o pojedynczych, zwykłych błyskach, tylko jeden, a to dopiero na lampie jest ten HSS realizowany.
aligator16
30-04-2011, 11:25
To dlaczego zatem zwykła lampa studyjna miałaby w takim strobo nie działać przy małych mocach? Wydaje mi się, że nie ma ograniczenia co do częstości błysków - jest sygnał na synchro i jest moc w kondixach = błyskam.
Czy się mylę i częste błyski są możliwe dopiero w r300hs.
Co do tego czy to są krótkie błyski strobo, czy jeden długi to nie wiem nie wnikam, wiem jedno - mam lampy r+ 300, 600 i 1000Ws i na każdej działa hss w połączeniu z pixelami :) Także wydaje mi się że te "lampy o krótkich czasach błysku" to po prostu zwykłe lampy, z wbudowanym odbiornikiem a'la pixel, i dołączonym do zestawu nadajnikiem.
MMM w prostych zołnierskich słowach. jaki nadajnik jest dołączony w komplecie do lamp serii HS, ew. jakiego nadajnika zaleca używać producent lamp?
MMM w prostych zołnierskich słowach. jaki nadajnik jest dołączony w komplecie do lamp serii HS, ew. jakiego nadajnika zaleca używać producent lamp?
Do lampy nie ma dołączonego żadnego nadajnika. Działa (sprawdziłem) zwykły najtańszy np. taki:
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=991&lang=pl&curr=PLN
Według producenta nawet z takim ma działać szybkie synchro, niestety mnie się nie udało tego w żaden sposób uzyskać i na zdjęciu jest typowy efekt naświetlonej tylko szczeliny migawki. W porównaniu do "zwykłej" R300 to efekt z odpalenia pixelami w trybie e-ttl (aparat w M) to efekt jest taki sam (góra zdjęcia ciemniejsza). Jedyna różnica to taka że zwykła lampa R300 daje nawet minimalnie większe naświetlenie klatki ale to pewnie wynika z dłuższego czasu jej błysku.
Instrukcja od lampy jest marna i niestety nie pomogła :-). Jutro będę miał jakieś informacje od dystrybutora, może dowiem się jak te szybkie czasy z lampą uzyskać. Na dzień dzisiejszy to lampa mi daje takie same efekty jak "zwykła" R i szybkie synchro nie działa.
Takie są skutki kupowania nieprzetestowanych nowości, zaraz się pewnie okaże że trzeba kupić jakiś wyzwalacz za chorą kasę żeby to działało :-)
Ale nawet jakby zaczęło działać to nie będzie tak jak w systemówkach że lampa straci drastycznie na mocy żeby wyrobić się z błyskami?
Ale nawet jakby zaczęło działać to nie będzie tak jak w systemówkach że lampa straci drastycznie na mocy żeby wyrobić się z błyskami?No pewnie będzie, ale "co studyjna to studyjna".
dla amatorów dynamicznych ujęć, zakładając że te lampy faktycznie trzymają krótki błysk 1/8000 to jest zupełnie fajny wybór. wbudowany odbiornik to też fajna sprawa. Jeśłi róznica pomiędzy zwykłymi a tymi HS jest ze 2 stówki to warto dopłacić .
ps. w HS synchro przy pełnej mocy jakoś nie wierzę. pochwaliliby sie na stronie z parametrami bo to byłby przełom w konstrukcji lamp studyjnych i potentaci rynku z pewnością juz pakowaliby walizki ;)
No właśnie, wygląda to za pięknie żeby było prawdziwe. Coś czuję że to są lampy z krótkim czasem błysku, co jest samo w sobie fajne bo podobne konstrukcje firmowe kosztują masę pieniędzy.
Panowie, pomalutku, bo nie takie wnioski wyciagacie. Lampa o krótkim czasie błysku to zły wybór do pracy ww trybie HSS.
Tak, źle napisałem. Synchro ma być do 1/8000, natomiast lampa ma krótki czas błysku...I niestety w związku z tym używanie jej do "pracy w trybie HSS" jest problematyczne. Bo w HSS potrzebny jest długi błysk, taki trwający pełen przebieg migawki. A więc byłby pożądany (tak na oko) parametr t 0,1 w okolicach 1/300s.
Co do tego czy to są krótkie błyski strobo, czy jeden długi to nie wiem nie wnikam, wiem jedno - mam lampy r+ 300, 600 i 1000Ws i na każdej działa hss w połączeniu z pixelami :)
Czasy błysku tych lamp są dłuższe i dlatego do HSS sie nadają.
Według producenta nawet z takim ma działać szybkie synchro, niestety mnie się nie udało tego w żaden sposób uzyskać i na zdjęciu jest typowy efekt naświetlonej tylko szczeliny migawki.
..
Na dzień dzisiejszy to lampa mi daje takie same efekty jak "zwykła" R i szybkie synchro nie działa.
Takie są skutki kupowania nieprzetestowanych nowości, To sa skutki braku zastanowienia nad zagadnieniem błyskania w HSS, bym napisał. Bo lampa całkiem mozlwe, że spełnia to co podaje producent.
Krótki błysk służy do mrożenia ruchu w normalnym trybie pracy lampy, tzn pracy nie w HSS. Generalnie do pracy w studiu fotograficznym albo przy małej ilości światła zastanego. On da efekt mrożenia przy czasie migawki 1/250 (o ile body ma tyle) i dłuższych.
Na teraz jedynie co możesz wykombinować to praca na niepełnej mocy (błysk jest nieco dłuższy) i liczyc na to, że t 0,1 w tym momencie będzie wystarczająco długi. Bo producent podaje zapewne t 0,5 dla pełnej mocy błysku. A ten parametr tak naprawdę nie za wiele nam mówi.
Pamiętajcie, że pracując w HSS moc leci na łeb na szyję. I przy 1/8000 zostaje tego wszystkiego parę procent w porównaniu do tego gdy pracujemy na normalnej synchronizacji. Lampa 300 WS z body ustawionym na 1/8000s, z założonym softboxem jest i tak słabiutką świeczką gdy pracuje sie w ostrym słońcu.
To sa skutki braku zastanowienia nad zagadnieniem błyskania w HSS, bym napisał. Bo lampa całkiem mozlwe, że spełnia to co podaje producent.
To nie tak jak piszesz. Od dystrybutora dostałem wyraźną informację że lampa synchronizuje się z krótkim czasem migawki aż do 1/8000s i że HSS jest realizowany przez serię krótkich błysków w czasie gdy szczelina migawki przesuwa się nad matrycą. Instrukcja to 2 kartki z opisem funkcji ale nic z tego nie wynika, lampą się jeszcze nikt nie bawił i nie wiadomo jak to ma działać. Możliwe że zachwalili mi swój produkt "na wyrost" albo jest jakiś sposób żeby to działało tak jak powiedzieli tylko trzeba wiedzieć jak to uzyskać.
To nie tak jak piszesz. Od dystrybutora dostałem wyraźną informację że lampa synchronizuje się z krótkim czasem migawki aż do 1/8000s
Już wcześniej (i słusznie) marszull zwrócił ci wagę (i się z nią zgodziłeś), że to nie jest parametr lampy błyskowej. Dystrybutor może sobie mówić cokolwiek w tym temacie. Że synchronizuje w 1/16000 i w 1/2 s. To nie zależy od lampy, a od body i sposobu synchronizowania.
Może to tylko kwestia definicji. Albo w rozmowie z dystrybutorem obaj mieliście na mysli co innego mówiąc o 1/8000. Ja tego nie rozstrzygnę.
i że HSS jest realizowany przez serię krótkich błysków w czasie gdy szczelina migawki przesuwa się nad matrycą.
Lub gdy mamy do czynienia z jednym długim błyskiem (jak w normalnych chińskich lampach studyjnych). Tak, to prawda, ale co z tego wynika?
Instrukcja to 2 kartki z opisem funkcji ale nic z tego nie wynika, lampą się jeszcze nikt nie bawił i nie wiadomo jak to ma działać. Możliwe że zachwalili mi swój produkt "na wyrost" albo jest jakiś sposób żeby to działało tak jak powiedzieli tylko trzeba wiedzieć jak to uzyskać.
Nie wiem jak wyglądała rozmowa z dystrybutorem. Całkiem prawdopodobne, że jeden z was (tzn dystrybutor) mówił o mrożeniu ruchu przy pomocy tej lampki, a ty mając apetyt na krótki czas dorobiłeś sobie teorię, że to ma byc realizowane w trybie HSS. Tymczasem ta lampa może ma krótki czas błysku. I tryb HSS nie ma nic do rzeczy. Tryb HSS to tryb pracy aparatu, a nie lampy. Tryb, w którym sygnał dla lampy o początku błysku jest dawany w momencie gdy pierwsza lamelka zaczyna swój ruch. Więc wiele wczesniej niz tradycyjnie. Bo tradycyjnie taki sygnał jest dawany wiele później, gdy ta lamelka odsłoni całkowicie matrycę/film.
Tryb HSS wymaga długiego czasu błysku. Nie krótkiego. Lampy o długim błysku nadają się do HSS. Lampy o ultrakrótkim czasie błysku nie nadają sie do HSS.
Zrób eksperyment. Weź 2 lampy EX580. Jedna będzie "sterownikiem" czyli wyzwalaczem służącym jedynie do odpalenia drugiej lampy. Sama nie ma oświetlać planu zdjęciowego. Druga lampa EX580 ma być ustawiona na manual, na 1/128 mocy i oświetlać to co fotografujesz.
Czas naświetlania 1/8000 - skoro o takich czasach dyskutujemy.
Nie mam takiego zestawu. Ale lampa na 1/128 mocy świeci zapewne cos koło 1/40.000 s, więc nie może naświetlić całej wysokości matrycy. Jak będziesz wydłużał czas błysku lampy "zdalnej" EX580 (czyli gdy będziesz zwiększał moc 1/128 - 1/64 - 1/32 itd) to w pewnym momencie błysk będzie być może dostatecznie długi by oświetlić całą matrycę.
Lampa studyjna mająca błysk rzędu 1/8000 s będzie super do studia i normalnej synchronizacji. Nie do pracy w HSS.
Być może (ten konkretny) sprzedawca Quantuuma nie zdaje sobie z tego sprawy i może on wprowadził ciebie w błąd. Nie wiem. Z drugiej strony wiedząc jak działa HSS i znając ten parametr lampy powinno się wyłapać, że to nie ma prawa optymalnie zadziałać.
Czasy t0,5 dla ułamka mocy lampy, albo czasy t0,1, to zupełna zagadka jeśli chodzi o chińskie lampy. Ten parametr nie jest podawany. Zresztą więcej firm jakoś sie nie afiszuje i nie informuje o tych czasach. To generalnie nie jest potrzebne amatorom ( a te czasy są nieciekawie długie, co w akurat dla HSS jest dobre). Na poziomie zawodowym, przy pracy na lampach profoto czy broncolor te parametry da się odszukać w folderach reklamowych.
Podstawowa informacja jaka powinieneś próbowac wyciągnąć od dystrybutora to to, czy ta lampa ma krótki czas błysku 1/8000 (i wtedy się do HSS nie nadaje, o czym pisze powyżej), czy tez ta lampa nadaje sie do HSS (czyli, że ma długi czas błysku, bądź puszcza serię błysków po sobie - to obojętne jaki z tych przypadków zachodzi).
No chyba, że konstruktorzy są tak genialni, że przełącza się na lampie Quantuuma tryby pracy i potrafi ona dawać zarówno serię błysków (albo dłgi błysk) jak i krótki pojedyńczy błysk.
Może to tylko kwestia definicji. Albo w rozmowie z dystrybutorem obaj mieliście na mysli co innego mówiąc o 1/8000.
Nie mieliśmy niczego innego na myśli :-).
Jest oczywiste że synchronizacja z krótkim czasem musi oznaczać prawidłowe naświetlenie całej klatki bo to przecież podstawowa funkcjonalność lampy i
albo oni sami nie wiedzą co mówią i jakie możliwości ma lampa albo jest jakiś sposób aby lampę tak odpalić.
marszull
01-05-2011, 18:35
nie do konca masz racje ;)
ty myslales zeby lampa synchronizowala z czasem 1/8000 w aparacie,
oni zeby blysk mial 1/8000, ktorym mozna zarejestrowac szybki ruch
i z taka lampa jest to mozliwe, przy pomocy wyciemnienia studia i blysku,
przy czym czas (w aparacie) nie ma za duzo znaczenia (byle by nie byl za krotki ;)
i mysle ze to wlasnie Jacek mial na mysli piszac ze mogliscie miec co innego na mysli ;)
nie do konca masz racje ;)
ty myslales zeby lampa synchronizowala z czasem 1/8000 w aparacie,
oni zeby blysk mial 1/8000, ktorym mozna zarejestrowac szybki ruch
Nie rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz co oni myśleli? Synchronizacja z czasem migawki to jednoznaczny termin i jeśli ktoś mówi że lampa synchronizuje z czasem migawki do 1/8000 to chodzi o synchronizację a nie o czas trwania błysku.
Napisz co dokładnie masz na myśli pisząc, że lampa synchronizuje z czasem 1/8000.
To nie jest parametr lampy. Każda lampa może synchronizować z czasem 1/8000.
Nie chodzi o synchronizację, ale o to, co zarejestrujesz na matrycy/filmie. Pasek czy cała klatka. A to nie zależy wyłącznie od odpowiedniej synchronizacji (i jakiej - inna jest w trybie normalnym, inna w trybie HSS), ale przede wszystkim od czasu trwania błysku i czasu przesuwania się szczeliny migawki.
Termin synchronizacja odnosi się do czasu "zastartowania" błysku w odpowiednim momencie. Ten moment jest inny dla trybu HSS i dla trybu normalnego. Inne rozumienie synchronizacji to taki czas, w którym body jest w stanie zarejestrować pełen błysk. I jest to w tym momencie parametr body. NIE jest to parametr lampy. Lampa nie ma żadnego czasu synchronizacji.
Napisz co dokładnie masz na myśli pisząc, że lampa synchronizuje z czasem 1/8000.
To nie jest parametr lampy. Każda lampa może synchronizować z czasem 1/8000.
Mówienie o tym że lampa 'synchronizuje z czasem 1/8000' w sytuacji gdy klatka nie jest poprawnie naświetlona jest bez sensu.
Nie chodzi o synchronizację, ale o to, co zarejestrujesz na matrycy/filmie. Pasek czy cała klatka. A to nie zależy wyłącznie od odpowiedniej synchronizacji (i jakiej - inna jest w trybie normalnym, inna w trybie HSS), ale przede wszystkim od czasu trwania błysku i czasu przesuwania się szczeliny migawki.
No i właśnie to miała według zapewnień dystrybutora zapewnić ta lampa. Przez serię krótkich błysków, które miały "wypełnić" klatkę podczas przesuwu szczeliny migawki nad matrycą.
Acha, i zobacz sobie gdzieś na wykresie jak wygląda błysk HSS w lampie systemowej takiej jak 580EX. To nie jest jeden długi błysk a właśnie seria kilkunastu mniejszych bardzo szybko po sobie.
w/g mojej oceny producent/dealer miał na myśłi własnie krótki czas błysku tej serii lamp czyli do owych 1/8000 natomiast klient założył /wprowadzony , może przypadkowo w błąd/ że bedzie miał synchro do owych 1/8000.
tak czy owak jeśli te lampy dają 1/8000 to jest to fajny sprzęt do mrożenia ruchu w studio. nie wiem ile kosztują ale odpowiedniki konkurencji dające 1/8000 kosztują masę kasy
w/g mojej oceny producent/dealer miał na myśłi własnie krótki czas błysku tej serii lamp czyli do owych 1/8000 natomiast klient założył /wprowadzony , może przypadkowo w błąd/ że bedzie miał synchro do owych 1/8000.
tak czy owak jeśli te lampy dają 1/8000 to jest to fajny sprzęt do mrożenia ruchu w studio. nie wiem ile kosztują ale odpowiedniki konkurencji dające 1/8000 kosztują masę kasy
Jakieś 30% drożej od zwykłej R+300 Digital.
Jeśli ta lampa faktycznie nie ma hss to ją zwracam bo sam szybki błysk nie jest mi potrzebny.
I wraca problem dość małej mocy w plenerze.
Pierwszy raz tą informację usłyszałem na targach w Łodzi gdzie lampa była prezentowana a drugi od sprzedawcy. Jest oczywiście możliwe że importer nawciskał głupot sprzedawcom a ponieważ nikt tego jeszcze nie przetestował to sprzedawcy dalej te głupoty opowiadają ludziom zupełnie w dobrej wierze.
Jak na razie jedyne co mogę potwierdzić to że lampa ma wbudowany działający odbiornik, który udało mi się zdalnie odpalić tanim wyzwalaczem oraz że posiada funkcję błysku stroboskopowego.
300Ws słońce jak najbardziej zgasi ale z krótkimi czasami, sam niedawno próbowałem tej sztuki z Dual Power 300+, przy F/22 oraz czasie 1/125s, przy pełnej mocy lampy z założonym tylko reflektorem i lampą w odległości około 2,5 - 3 metrów od modelki udało mi się uzyskać ładne niebo - wraz z słońcem w kadrze oraz modelka była poprawnie naświetlona. Więc przy krótkich czasach da się zgasić słońce :) było około godziny 14, więc słońce wysoko nad horyzontem :)
oraz że posiada funkcję błysku stroboskopowego.Jak częstego? :D Testuj szybciej! Albo zadzwoń do tych co ci to wcisnęli ;P
Jak częstego? :D Testuj szybciej! Albo zadzwoń do tych co ci to wcisnęli ;P
Można sobie ustawić od 2 do 20 błysków i interwał czasowy między nimi, najszybszy tak na oko to ze 3-4 fps. Do kiczowatych efektów na sali weselnej idealne :D. No i jeszcze mogę dodać tyle że lampa trochę szybciej się ładuje niż zwykła R+ Digital.
300Ws słońce jak najbardziej zgasi ale z krótkimi czasami, sam niedawno próbowałem tej sztuki z Dual Power 300+, przy F/22 oraz czasie 1/125s, przy pełnej mocy lampy z założonym tylko reflektorem i lampą w odległości około 2,5 - 3 metrów od modelki udało mi się uzyskać ładne niebo - wraz z słońcem w kadrze oraz modelka była poprawnie naświetlona. Więc przy krótkich czasach da się zgasić słońce :) było około godziny 14, więc słońce wysoko nad horyzontem :)
Ale czytałeś wcześniejsze posty i orientujesz się że primo, to nie działa, drugie primo, nawet jeżeli działałoby, moc lampy spadnie drastycznie żeby wyrobić się z błyskaniem?
Mówienie o tym że lampa 'synchronizuje z czasem 1/8000' w sytuacji gdy klatka nie jest poprawnie naświetlona jest bez sensu.:evil:
Ale to że cała klatka jest naświetlona na 1/8000 zalezy od czasu trwania błysku - powtarzam to po raz n-ty. Oraz od poprawnej synchronizacji.
parametr lampy - czas trwania błysku.
parametr body - czas synchronizacji.
synchronizacja - moment "odpalenia" lampy
Ja juz nie wiem jak jaśniej to napisać.
Używaj określeń zgodnie z ich znaczeniem.
Acha, i zobacz sobie gdzieś na wykresie jak wygląda błysk HSS w lampie systemowej takiej jak 580EX. To nie jest jeden długi błysk a właśnie seria kilkunastu mniejszych bardzo szybko po sobie.Doskonale o tym wiem. I to czy to długi błysk, czy seria błysków jest bez znaczenia. Ważne, że w sumie trwają pewnie jakąś 1/300 s.
Wypisuję się z dyskusji do czasu gdy będziesz wiedział czy chodzi ci o krótki czas błysku lampy, czy o możliwość synchronizacji lampy w trybie HSS. To dwie różne sprawy.
300Ws słońce jak najbardziej zgasi ale z krótkimi czasami, sam niedawno próbowałem tej sztuki z Dual Power 300+, przy F/22 oraz czasie 1/125s, Ludzie, piszcie precyzjnie. 1/125 to nie jest praca z krótkimi czasami, ale normalna synchronizacja.
Ja się poddaję.
Ja juz nie wiem jak jaśniej to napisać.Jak wrócę do Poznania, to spróbuję to narysować, albo nawet i zanimować na filmie.
:evil:
Ale to że cała klatka jest naświetlona na 1/8000 zalezy od czasu trwania błysku - powtarzam to po raz n-ty.
To jest oczywiste, tylko co z tego wynika? Jeśli mi sprzedawca reklamuje wyjątkowość lampy jako działającej z krótkim czasem migawki aż do 1/8000 no to przecież wiadomo że chodzi o poprawnie naświetlone klatki a nie w 9/10 czarne :-)
mam wrażenie że dyskutujemy tu o oczywistej oczywistości a jedyną stroną nie pojmującą zagadnienia jest sprzedawca tej lampy :???:
michal_sokolowski
02-05-2011, 22:12
Ale czeski film z tymi krotkimi czasami. Na poczatku myslalem ze MMM zrobil zart na 1 kwietnia, ale jest miesiac po pierwszym, potem myslalem i slusznie ze to by bylo za piekne zeby bylo mozliwe.
A ja uważam, że to nie jest jakieś megatrudne od strony technicznej. Wystarczyłoby w nadajniku wyemulować przykładowy sygnał lampy Canona, że jest ona w trybie HSS, a w samej lampie zrobić jakiś układ (być może wspomniany przez MMM kontroler strobo spełnia tą funkcję) umożliwiający wielokrotne, równomiernie rozłożone wyzwalanie lampy w czasie 1/160s, zupełnie jak błyski HSS w lampach Canona.
BTW, znalazłem doskonały artykuł tłumaczący wszystko odnośnie HSSa, migawki, synchronizacji i innych rzeczy, odnośnie których zaistniały potencjalne nieścisłości i kłótnie w tym wątku : http://neilvn.com/tangents/2010/08/02/high-speed-flash-sync/ (dokładnie taki sam artykuł miałem zamiar rok temu walnąć, i nawet już jakieś próby przelania tej wiedzy na łamy canon-boarda były, bo pamiętam, że doszedłem do tego że po włączeniu HSSa moc lampy spada o 2 1/3EV i zachowuje się jak światło stałe (liniowa zależność czas:przysłona), ale ten tekst jest kompletny, spójny i całkiem logiczny)
Czy ktoś nipanimajet po inglisz, a google translate jest dla niego zbyt dużym wyzwaniem, by ogarnąć o co chodzi w tekście? Tłumaczyć go na PL?
aligator16
03-05-2011, 08:49
A ja uważam, że to nie jest jakieś megatrudne od strony technicznej. Wystarczyłoby w nadajniku wyemulować przykładowy sygnał lampy Canona, że jest ona w trybie HSS, a w samej lampie zrobić jakiś układ (być może wspomniany przez MMM kontroler strobo spełnia tą funkcję) umożliwiający wielokrotne, równomiernie rozłożone wyzwalanie lampy w czasie 1/160s, zupełnie jak błyski HSS w lampach Canona.
Wszystko pięknie i ładnie ale była by to tylko lampa z dedykacją do canona jeżeli chodzi o hss - więc trochę niepraktyczne ;)
Cos mi mowi, chociaz na elektronice totalnie sie nie znam, ze problemem jest przekazanie duzej mocy w krotkiej jednostce czasu do zarowki oraz jej wyemitowanie kilka(nascie?) razy pod rzad w bardzo krotkim czasie. Zapewne da sie to osiagnac, ale wtedy lampa byla by kosmicznych rozmiarow ze wzgledu na elektronike. Nie prosciej kupic filmowe lampy wyładowcze? Przebijaja slonce z latwoscia :mrgreen:
No dobra, zaraz poznamy tajemnicę tej lampy. Zrobię porównanie jak wygląda rejestracja jakiegoś spadającego przedmiotu w zupełnie ciemnym pomieszczeniu przy użyciu lampy HS i zwykłej R.
Cos mi mowi, chociaz na elektronice totalnie sie nie znam, ze problemem jest przekazanie duzej mocy w krotkiej jednostce czasu do zarowki oraz jej wyemitowanie kilka(nascie?) razy pod rzad w bardzo krotkim czasie.Na moje to lampa ma jakieś kondensatory (i dodatkowo wytrzymałość żarnika w stosunku do sumarycznej mocy na nim wyładowanej) które można wyładować raz z 1/1 mocy albo 128 razy z 1/128 mocy i zakładając wtedy że każdy "otwarty pasek" matrycy dostaje światło tylko z jednego błysku, zdjęcie w trybie HSS będzie o 7EV ciemniejsze niż fota o proporcjonalnych parametrach, z czasem dłuższym niż x-sync i lampą w trybie nieHSS. Oczywiście pewnie można te kondensatory w czasie samego błyskania ładować, i pewnie ten żarnik też lepiej przyjmuje więcej mniejszych błysków, niż jeden potężny, dlatego też w lampach Canona ten spadek to tylko 2 1/3EV.
Dokładnie tak jak mówisz - mogliby zrobić dużo mocnych błysków, ale na rzecz wielkości i ceny lampy, a to w sumie to samo co kupić sobie po prostu lampę o większej mocy ;P
W warunkach jakie mogłem stworzyć nie widzę jakiejś wyraźnej różnicy w czasie błysku obu lamp. Próbowałem fotografować spadające przedmioty i w obu przypadkach widać jakieś minimalne poruszenie ale nie potrafię obiektywnie tego porównać i wyciągnąć jakiś sensownych wniosków.
Spróbuj z rozpryskami wody.
jakiś włączony wentylator sfotografuj. to najprostszy test. od razu bedzie widać co i jak na łopatkach wentylatora
marszull
03-05-2011, 23:12
jeszcze kwestia mocy pewnie, bo na tej kartce dolaczonej do lampy masz czas blysku 1/800 - 1/10000 czyli czas zapewne zalezny jest od mocy lampy
Takie durne rozwiązanie przyszło mi do głowy na hss w plenerze. Na aparacie coś co pozwala wyzwolić lampę systemową w hss, Pocket/Radiopopper/Pixel, systemówkę z odbiornikiem ustawioną na minimalną moc mocujemy palnikiem w stronę fotoceli w lampie studyjnej izolując jakąś taśmą samoprzylepną. Powinno działać.
W warunkach jakie mogłem stworzyć nie widzę jakiejś wyraźnej różnicy w czasie błysku obu lamp. .Bo tryb HSS to praca jak ze światłem ciągłym. Znaczenie ma czas migawki, a czas błysku - nieistotne, byle był długi i "dał sie pociąć migawką".
Ani nie napisałeś jaki miałeś czas, jaki tryb pracy, ani nie dołączyłeś zdjęć. Nie podałeś też danych technicznych lampy. Podali tam jakieś czasy błysku w specyfikacji?
Tak naprawdę to cały czas nie wiemy o czym rozmawiamy, więc ciężko nam precyzyjniej i sensownie pisać.
Takie durne rozwiązanie przyszło mi do głowy na hss w plenerze. Na aparacie coś co pozwala wyzwolić lampę systemową w hss, Pocket/Radiopopper/Pixel, systemówkę z odbiornikiem ustawioną na minimalną moc mocujemy palnikiem w stronę fotoceli w lampie studyjnej izolując jakąś taśmą samoprzylepną. Powinno działać.
To dosc znany pomysl i nawet działa - czytalem o tym na nikoniarzach. Chyba nawet na CB tez o tym bylo. Tylko duzo z tym pitolenia sie ;)
Bez przesady, ile pitolenia, wystarczy lampę palnikiem przykleić i zaizolować żeby światła nie wpuszczało. Chyba że lampa studyjna ma fotocelę w jakimś dziwnym miejscu.
Od biedy można by wyprowadzić kabelek z fotocelą poza lampę i zrobić np. z dyfuzora pomalowanego na czarno specjalnego docka na lampę systemową :)
Ale przy 2 lampach do wyzwolenia trzeba miec juz chyba dwie systemowki? Nie prosciej ND lub po prostu systemowkami walnac? Wiem ze to nie to samo, ale to cale przyklejanie lamp itd. po prostu do mnie nie przemawia.
Filtr szary jednak trochę kaszani obrazek, a systemówki w hss mają za małą moc w plenerze.
Na ten 2gi problem podobno wynaleziono rozwiazanie ;)
https://canon-board.info/imgimported/2011/05/24895949850d4129b351-1.jpg
źródło (http://img690.imageshack.us/img690/2397/24895949850d4129b351.jpg)
A wracajac do tematu watku - to w koncu synchronizuja z krotkimi czasami czy nie, bo sie pogubilem czy wciaz rozmawiamy o czasie migawki czy blysku?
Bo tryb HSS to praca jak ze światłem ciągłym. Znaczenie ma czas migawki, a czas błysku - nieistotne, byle był długi i "dał sie pociąć migawką".
Ponieważ padło tutaj podejrzenie że sprzedawca nie wiedział co mówi i lampę o krótkim czasie błysku zareklamował jako działającą w hss to chciałem sprawdzić czy faktycznie czas błysku jest krótszy niż w "normalnej" lampie i stąd próby fotografowania czegoś w ruchu.
Parametry techniczne lampy są tutaj:
aligator16
04-05-2011, 04:54
Ale po co? Kupujesz pixele, nadajnik na aparat, odbiornik do studyjnej podłączasz ustawiasz czas 1/8000 i działa, przynajmniej na quantuumach :)
michal_sokolowski
04-05-2011, 07:59
Zamawiam dual power 300 ws, i do tego filtr hoya x8 hmc, mam nadzieje ze 3 dzialki przyslony nizej pozwola mi zejsc do czasu 1/125 w popoludniowym sloncu przy f2.8 na przyklad... mam tez nadzieje ze hoya za bardzo nie skaszani obrazka....
W popołudniowym słońcu da radę robić tymi quantuumami bez problemu. Iso 50 w aparacie, mimo iż sztuczne w takich warunkach się przydaje. Chciałem porobić testy porównawcze tych quantuumow z systemowka (jedno i drugie z parasolką odbijającą) ale na długie weekendy pracowałem :/
Ale po co? Kupujesz pixele, nadajnik na aparat, odbiornik do studyjnej podłączasz ustawiasz czas 1/8000 i działa, przynajmniej na quantuumach :)
U mnie "niby" działa, ale klatka nie jest równo naświetlona.
michal_sokolowski
04-05-2011, 11:29
W popołudniowym słońcu da radę robić tymi quantuumami bez problemu. Iso 50 w aparacie, mimo iż sztuczne w takich warunkach się przydaje. Chciałem porobić testy porównawcze tych quantuumow z systemowka (jedno i drugie z parasolką odbijającą) ale na długie weekendy pracowałem :/
długo myślałem czy systemówki czy quantuumy, i jednak wolę quantuumy.
580 EX to jakieś 50 - 100ws w zależności od modyfikatora, ale z tego co czytałem to bliżej 50ws, więc żeby miec moc 300ws to musiałbym chyba z 5 takich systemówek założyc.
Na quantuuma 300ws założę oktę 150 cm składaną od fripersa i będę miał piękne światło. Ewentualnie dużą, transparentną parasolkę 150 cm czy coś koło tego.
Z systemówkami moze byc też problem z równommiernym oświetleniem takiej okty.
Z chęcią bym zobaczył jak wpływa filtr szary na obrazek.
aha, nie wiem czy było, dla zwolenników systemówek, uchwyt na 3 lampy z mocowaniem bowens:
http://allegro.pl/uchwyt-mocowanie-bowens-dla-3-lamp-reporterskich-i1573326203.html
Michał daj sobie spokój z oktą 150 cm. Ja używam w moim przydomowym studio quantuum 600 dual power z oktą 180 cm i nie wyobrażam sobie brać takiego ciężkiego i dużego zestawu w plener. Światło nawet bezpośrednie z tych lampek jest dość przyjemne, więc nie widzę sensu męczyć się z taką dużą oktą. W dodatku pierwszy podmuch wiatru i lampy wylądują w innym województwie.
Ja mam parasolkę 91 cm (albo 102 cm) i jest naprawdę bardzo dobrze. Dodatkowo taka okta zabiera masę światła i nie wiem czy 300Ws da radę w plenerze.
Co do systemówek, mam kabel ettl i jakoś nie mam czasu sprawdzić jak to działa w plenerze z parasolem i porównać do quantuumów.
Ja lampki wyzwalam fomexem dr ray i 1/160 z 5d mkII mi się ładnie naświetla (1/160 działa na pewno dobrze, nie pamiętam czy 1/200 też działa dobrze).
Dyskusja schodzi na tematy plenerowe .. wiec skonczy sie na Elinchromie tak jak u mnie ;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=74334
nie tylko u Ciebie Czacha, u mnie po przerobieniu wielu wariantów skończyło sie podobnie
E, tam, Elinchromy są dla mięczaków ;)
też słyszałem że qunatuum rozważa zmianę nazwy na pudzianlight ;)
W sumie, wszystko zależy od tego jak robimy sesje plenerowe. Do spacerków po mieście Elinchrom jest bardzo fajny bo mały, ale jak ktoś robi sesje bardziej stacjonarne na których więcej uwagi i pracy wkłada się w ustawienie świateł to coś o większej mocy a mniejszej mobilności wydaje się sensowniejsze. Te Q300 DP to taki ni pies ni wydra, ani super mocne ani super mobilne.
michal_sokolowski
04-05-2011, 15:39
Te Q300 DP to taki ni pies ni wydra, ani super mocne ani super mobilne.
300 ws to jedna działka przysłony słabiej niż 600 ws...
sam się zastanawiam, ale myślę że powinno wystarczyc ?
czasami nawet może byc korzystniej, łatwiej zejśc z czasem do synchro albo łatwiej otworzyc przysłonę (w przypadkach bliskiego umiejscowienia okty od modela).
a co do możliwości oświetlenia dużej okty 150 cm to według mnie powinno dac radę 300 ws... to znaczy okta będzie na pewno dobrze oświetlona, natomiast jaka moc z tego wyjdzie to grzyb raczy wiedziec :-/
Piotr trochę nie kumam Twojej wypowiedzi, miałeś przecież duży namiot a w nim 3 x 580 EX z tego co pamiętam, a to jest dużo słabsze niż 300ws i dawałeś radę.....
Jak to w koncu jest ?
Oczywiście ja z ostrym słońcem nie zamierzam walczyc tym 300 ws.
:-)
Michał daj sobie spokój z oktą 150 cm. Ja używam w moim przydomowym studio quantuum 600 dual power z oktą 180 cm i nie wyobrażam sobie brać takiego ciężkiego i dużego zestawu w plener. Światło nawet bezpośrednie z tych lampek jest dość przyjemne, więc nie widzę sensu męczyć się z taką dużą oktą. W dodatku pierwszy podmuch wiatru i lampy wylądują w innym województwie.
Ja mam parasolkę 91 cm (albo 102 cm) i jest naprawdę bardzo dobrze. Dodatkowo taka okta zabiera masę światła i nie wiem czy 300Ws da radę w plenerze.
Co do systemówek, mam kabel ettl i jakoś nie mam czasu sprawdzić jak to działa w plenerze z parasolem i porównać do quantuumów.
Ja lampki wyzwalam fomexem dr ray i 1/160 z 5d mkII mi się ładnie naświetla (1/160 działa na pewno dobrze, nie pamiętam czy 1/200 też działa dobrze).
u mnie pewnie skończy się na razie na parasolce, ale okta mi się marzy :-)
co do pleneru to będę miał asystenta, w zeszłym roku nie miałem, i raz na moście Gdańskim w Wawie parasolka mi pierdyknęła o glebę (razem z 430 EX).
Ja piszę o okcie od FLIPERS - składa się jak parasolka, asystent powienien temat ogarnąc. Ale i tak nie zamierzam błyskac zawsze, tylko wtedy jak będę miał kaprys, będę też doświetlał blendą.
Fakt, że może mi się jeszcze odnienic, jeszcze 3 dni temu kupowałem 3 x yongnuo 460 + parasol, a dzisiaj quantuumy ;-)
300 ws to jedna działka przysłony słabiej niż 600 ws... Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, że w świeceniu plenerowym to niekoniecznie o działki przysłony to się rozchodzi a bardziej o dysponowanie taką mocą, która będzie miała znaczącą proporcję w stosunku do mocy światła dziennego, zastanego.
michal_sokolowski
04-05-2011, 15:53
Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, że w świeceniu plenerowym to niekoniecznie o działki przysłony to się rozchodzi a bardziej o dysponowanie taką mocą, która będzie miała znaczącą proporcję w stosunku do mocy światła dziennego, zastanego.
to ja tym bardziej nie kumam :-)
skoro Micles robi plenerki z jedną 580 EX + softbox, to jak może zabraknąc mocy w dual power 300 Ws w dużej okcie ?
Podkreślam że nie mówię o zdjęciach w południe w ostrym słońcu na plaży w Sopocie w lipcu. :mrgreen:
No właśnie, do tej pory robiłem plenery po 16, raczej w cieniu i tu 3x580 bez problemu dawało radę, nawet z jedną 580 też by dało radę, ale właśnie dla tego inwestuję w sprzęt studyjny żeby przestać szukać cienia po południu.
Może to coś pomoże, wrzucam surowe fotki jak Dual Power 300Ws radzi sobie w słońcu. Są to zdjęcia robione jeszcze podczas ustawiania lamp.
Pierwsze foto:
10 kwietnia około godziny 14 - 15, słońce wysoko, błyskane tylko z założonym oryginalnym reflektorem, pełna moc, lampa gdzieś około 3 metry od modelki.
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/9578/mocdual.jpg)
Drugi przykład z 2 maja, około godzny 18 - 18:30. Błyskane z założonym softboxem 120x80, moc lampy w zakresie od 1/2 do 1/4 mocy. Odległość lampy od modelki widać na zdjęciach.
http://img863.imageshack.us/img863/1880/mocdualpower.jpg
No właśnie, takie przykładowe foty + podstawowe dane (model lampy, rodzaj modyfikatora, godzina o której robione było zdjęcie i nastawy na aparacie) byłyby bardzo przydatnym źródłem wiedzy. No i trzebaby też zrobić podstawowe porównanie : Quantuum 300 vs Quantuum 600 vs 1x580exII vs Yongnuo, nad którym najbardziej się obecnie zastanawiam, z uwagi na to, że :
1)Quantuum to jednak kawał kloca i do plecaka foto już tego nie upchniesz.
2)Moc 580EXII = moc YN560 (przynajmniej na papierze), ale cena 580EXII = 5 x cena YN560
3)Żeby korzystać z HSSa Canonowego, trzeba władować kolejną kupę kasy w RadioPoppery, albo PocketWizardy (Pixeli nie biorę pod uwagę bo istnieją negatywne opinie na ich temat, a na samodzielne testy nie mam nerwów, żeby kupić i później męczyć się ze sprzedażą)
Jak tylko będę miał sprzęt na wierzchu to zrobię porównaniu mocy Dual Power 300Ws oraz Yongnuo YN560. Niestety nie mam możliwości porównania z 580EX. Co do YN560, są to fajne i tanie lampy, problemów z nimi nie miałem jeszcze ( mam je od niedawna dopiero) i oby tak zostało. Jako uzupełnienie do Dual Power są w sam raz, ale na pewno nie zastąpią mocy Quantuuma.
No i widać na tych zdjęciach doskonale że 300Ws się w słońcu nie wyrabia.
To ze 300Ws pod slonce nie wyrobi wiemy w sumie bez tych testow ;)
Parametry techniczne lampy są tutaj:
czyli to raczej lampa o krótkim błysku, a nie HSS.
Skoro lampa ma flash duration 1/800-1/10000 (o ile dobrze doczytuję) i to jest jej zaleta, to ta instrukcja powinna być dokładniejsza. Nie piszą przy jakiej mocy 1/800, kiedy 1/10000 (choć oczywiście tego się można domyślić), nie podają, że to zapewne t0,5 i nie podają t0,1. Jednym słowem - marketing mówi o zaletach, a instrukcja te zalety pomija.
Zamawiam dual power 300 ws, i do tego filtr hoya x8 hmc, mam nadzieje ze 3 dzialki przyslony nizej pozwola mi zejsc do czasu 1/125 w popoludniowym sloncu przy f2.8 na przyklad... mam tez nadzieje ze hoya za bardzo nie skaszani obrazka....Wg mnie będzie mało, popatrz na poniższe zdjęcie.
Może to coś pomoże, wrzucam surowe fotki jak Dual Power 300Ws radzi sobie w słońcu. Są to zdjęcia robione jeszcze podczas ustawiania lamp.
Pierwsze foto:
10 kwietnia około godziny 14 - 15, słońce wysoko, błyskane tylko z założonym oryginalnym reflektorem, pełna moc, lampa gdzieś około 3 metry od modelki.
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/9578/mocdual.jpg)
Oryginalny reflektor ma wiele większą wydajność. Softbox, szczególnie tak duży jak planujesz pożre sporo światła.
Wiadomo, że ta lampa ma rozjaśniać tylko cienie, więc może być słabsza od słońca, ale jednak jak chcesz pracy koło południa w pełnym słońcu to wybierz 600 WS. I będziesz z mocą na styk.
Istotne jak daleko odstawisz lampę, ale jeśli chcesz miękkiego światła to na szczęście musisz mieć lampę blisko. Nie wiem jakie "ciasne kadry planujesz i czy możesz być z lampa blisko.
michal_sokolowski
04-05-2011, 22:32
No to kolejny dylemat, czy moze jednak kupic 600 ws...na tych zdjeciach widac, ze niebo powinno byc ciemniej, wiec powiedzmy 1 dzialka przyslony.... w takim wypadku ewentualnie lampa blizej modelki, o ile jest miejsce...... mysle ze przy zblizeniach te 300ws wystarczyloby, wtedy soft blisko , ale przy szerszych planach lipa, soft dalej, slabsze swiatlo i utrata miekkosci... wiec lipa..
Co do yongnuo to bym szedl w model 460, niznacznie slabsza moc i brak zooma, ale sporo tansze.... ale to przestaje miec sens bo odbiorniki trzeba zakupic i upierdliwe mocowanie, wiec chyba quantuum to rozsadne rozwiazanie....
Kolo poludnia to nie chce, rozsadna godzina to po 17, 18, ale na tych zdjeciach widac, ze nawet po poludniu w sloncu lampa 300ws nie wyrabia.
Ciekawe dlaczego ten zestaw jest taki tani - Fomei Panther 600 Mini (http://www.sklep.medikon.pl/GENERATOR_FOMEI_PANTHER_600_MINI-1952.html)? Szybko laduje, duza moc, niewielkie rozmiary, wymienne baterie, bardzo niska cena .. gdzie jest haczyk? :mrgreen:
michal_sokolowski
04-05-2011, 22:43
Sluchajcie, powiedzcie szczerze, czy zdjecia w pelnym sloncu sa ladne?
2)Moc 580EXII = moc YN560 (przynajmniej na papierze), ale cena 580EXII = 5 x cena YN560
Teścik informacyjny.
Wskazanie światłomierza światła błyskowego dla ISO100 z odległości 3,5 m. Wszystkie lampy na na statywie, na pełnej mocy, palnik bez modyfikatorów na wprost kopułki światłomierza (niestety mam tylko taki, który pokazuje przysłony, a nie chce mi się liczyć LP):
EX580II - 105 mm = 11 i 2/3
YN560 - 105 mm = 11 i 1/3
YN460II - 24 mm = 8 i 2/3
YN560 - 24 mm = 8 i 2/3
EX580II - 24 mm = 8 i 2/3
Sluchajcie, powiedzcie szczerze, czy zdjecia w pelnym sloncu sa ladne?Oczywiście, że nieładne. Ale czasami trzeba takie robić dla klientów :D
michal_sokolowski
05-05-2011, 08:29
To byla taka troche prowokacja ;)
michal_sokolowski
05-05-2011, 10:22
zawsze jak wejdę na CB to potem nie wiem co mam już zrobic :-)
mam mętlik w głowie, bo w cenie dual 600 Ws miałbym 300 Ws + dodatkowy aku.....
denerwujecie mnie ;-)
denerwujecie mnie ;-)
Będą sytuacje w których i 600Ws to za mało, z drugiej strony dodatkowy aku jest i tak niezbędny. Po prostu dozbieraj trochę kasy i od razu kup mocniejszą lampę.
denerwujecie mnie ;-)
Ja bym sobie drugi aku podarował na rzecz akumulatora żelowego. Ja lampke do aku żelowego podpinam tym kablem co jest w zestawie do zapalniczki samochodowej tylko lekko przerobionym. Od biedy można w tym kablu odciąć wejście zapalniczkowe i podłączyć na ostro 2 kablami. Albo dać elektronikowi do przeróbki :)
jedrusch
05-05-2011, 11:51
robione 1 maja
Quantuum 300Ws DP
pełna moc z założonym BD 50cm
odłegłość może z 1,5m od modelki
czas 1/125 lub 1/160, F11-F13 jakoś tak, wyzwalane po kablu
godzina ok. 14
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/1/1/3/9113/41803.jpg)
To jest obrobione? Bo nieciekawie twarz wyszla, jakby wyciagana z cieni.
jedrusch
05-05-2011, 12:08
coś tam ruszone ale nie do końca jeszcze, własnie twarz do poprawki.
Surówke wrzucę jak do domu wrócę, jeżeli jesteście zainteresowani.
Jesteśmy, bo niebo też wygląda na ściągane, a nie o to chodzi w zdjęciach pokazujących moc lampy :P
lukeandro
05-05-2011, 12:32
Na tej fotce niebo jakoś tak dziwnie wygląda jakby nie z tej fotki.
Oj micles szybciej to napisał, sorki nie zauważyłem.
michal_sokolowski
05-05-2011, 13:06
dobra, kupuje 600 Ws. + na razie duży parasol transparentny 150 cm.
Wolę transparentny bo wygodniej asystentowi to bedzie trzymac. Bedzie to trzymal na lekkim statywie lekko pochylajac do przodu - tak zeby swiatlo bylo lekko z gory i z boku.
a na back up w razie czego mam 2x430 EX - w parasolce (100 cm) w razie czego tym mozna lekko doświetlic, oczywiscie nie w słońcu.
Okta jest wygodniejsza niż parasol, łatwiej utrzymać na wietrze.
michal_sokolowski
05-05-2011, 13:21
ale okta kosztuje 350 zł (składana szybko, od FLIPERS)... a parasol 40 zł, może 50 zł....
zakup tej lampy to i tak u mnie trochę "wybryk", więc raczej niestety będę ciął koszty.
ale znając życie pewnie kupię oktę :mrgreen:
To kup se blendę, będzie najtaniej :)
michal_sokolowski
05-05-2011, 13:41
To kup se blendę, będzie najtaniej :)
ok, kupuję blendę ;-)
a poważnie to powiedzcie mi czy te quantuumy same się "zerują" do pełnej mocy czy trzeba po zrobieniu zdjęcia nacisnąc "pilot" żeby sobie błysnęły ?
chyba źle się wyraziłem....
czy trzeba naciskac "pilot" po zmianie mocy lampy, o to mi chodziło.
jedrusch
05-05-2011, 13:54
przy zmianie mocy błysku na niższą lapka sama błyśnie, nic nie trzeba naciskać
michal_sokolowski
05-05-2011, 13:55
ok, dzieki
przy zmianie mocy błysku na niższą lapka sama błyśnie, nic nie trzeba naciskać
Najczęściej w najbardziej wrednym momencie ;-)
No więc przetestowałem z grubsza 300WS i 600WS.
Najciekawsza imo informacja to taka, że 300WS ma moc prawie 3 x większą niż 580ex czy Metz58. Dokładnie 3/8 taki stosunek mocy.
michal_sokolowski
06-05-2011, 17:34
myslalem ze 580 EX jest slabsza w stosunku do 300Ws..
a mozna zapytac jak porownywales ?
przecież było to wyliczane w wątku o świeceniu w plenerze. przytaczany był ten link
http://www.krolop-gerst.com/blog/technical-tutorial/technical_how_strong_is_sb90/
myslalem ze 580 EX jest slabsza w stosunku do 300Ws..
a mozna zapytac jak porownywales ?
A jak napisałem ?
Chyba chodziło o coś w stylu "300Ws + reflektor xxx, 580 zoom na yyy", bo ustawiając 580 na max zoom i zakładając na 300 dużą oktę ... ;)
Jednym z sensownych porównań jest wrzucenie obu lamp do tego samego softboxa i błyśnięcie w wieelką ścianę z w miarę bliskiej odległości i fota zrobiona szerokim kątem tak, żeby mieć pewność, że na skrajach kadru nie będzie już światła pochodzącego od lampy i później w PSie dokonać jakiejś analizy statystycznej (mediana?) tego obszaru.
Micles, dokładnie tak zrobiłem :)
PS,
ma może ktoś 300Ws albo 600Ws i do tego Battery Pack Quantuum BP-3 ? NIe mogę ogarnąć jak ładować ten BP. Włącznik musi być na ON ? Na off nie pali się żadna dioda ładująca, a na ON dioda od razu włącza się zielona, a jak błysnę parę razy to robi się czerwona.
Micles, dokładnie tak zrobiłem :)W takim razie zawierzam i zmieniam decyzję o YN460/560 i po raz kolejny zaczynam zastanawiać się nad Quantuumami :mrgreen:
YongNuo wg testów mają sporo zawyżone warości GN. Ale za to Nissin 8xx daje radę, najmocniejszy z lampek razem z SB900.
Cichy - patrz na diodę na zasilaczu, a nie na battery packu.
Cichy - patrz na diodę na zasilaczu, a nie na battery packu.
dzieki, już do tego doszedłem :]
YongNuo wg testów mają sporo zawyżone warości GN. Ale za to Nissin 8xx daje radę, najmocniejszy z lampek razem z SB900.No dobra, ale bierzesz pod uwagę także i cenę?
No dobra, ale bierzesz pod uwagę także i cenę?
Nissina można wyrwać poniżej 800 zł. A ile kosztują yongnuo ?
Bliżej producenta 140, bliżej odbiorcy (u nas) 220, mowa o 460II
michal_sokolowski
07-05-2011, 14:01
A jak napisałem ?
Nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Chodzilo mi o to, ze myslalem ze 580 ex to blizej 50 ws a nie 100 ws.
Bo jesli ktos mysli nad quantumem 300 ws to zblizona moc maja np 3x yongnuo 460, ktore kosztuja 600 zl razem. Do tego uchwyt za 100 zl. Wiec moim zdaniem sens ma tylko quantuum 600 ws.
Wychodzi mi więc na to, że 580 EX to troszkę więcej niż 100 WS (przy założonej klapce rozpraszającej).
3 x yongnuo - owszem. Ale za przeproszeniem pieprzenie się z trzema kompletami akumulatorów + 3 komplety w zapasie nie jest chyba tego warte.
michal_sokolowski
08-05-2011, 17:20
Cichy wiem ze masz spory experience w blyskaniu w plenerze, powiedz jak to jest z bateriami w takiej np 580 ex , ile razy orientacyunie to blysnie na mocy powiedzmy 1/2 czy 1/4 ? Bo ten akumulator razem quantunami to w sumie malo blyskow daje, wiec i tak trza miec drugi..
Cichy wiem ze masz spory experience w blyskaniu w plenerze..
lol, chyba raczej nie bardzo ;)
powiedz jak to jest z bateriami w takiej np 580 ex , ile razy orientacyunie to blysnie na mocy powiedzmy 1/2 czy 1/4 ? Bo ten akumulator razem quantunami to w sumie malo blyskow daje, wiec i tak trza miec drugi..
Myślę, że 580 powinna na dobrych aku błyskać długo. Dzisiaj miałem zonka z Quntuumami, na zasileniu bateryjnym nie błysnął ani razu :( Teraz muszę dojść, czy to wina kabla, czy co... W sumie pierwsze użycie, więc może być kabel walnięty.
michal_sokolowski
08-05-2011, 22:01
lol, chyba raczej nie bardzo ;)
to w takim razie masz niezły post proces, bo kojarzę Twoje zdjecia jako fajnie oświetlone.
jestem o krok od decyzji zeby kupic 3x yongnuo 460, co da mi przyblizona moc quantuum 300ws.... ze sloncem walczyc nie zamierzam, wiec jako doswietlanie w cieniu bedzie OK. do tego parasolka transparentna lub ewentualnie okta 120 cm.
za jakis czas kupie quantuum 600 ws, a te yongnuo beda takim back upem....
ciekawym, czy jutro mi sie odmieni ;-)
lukeandro
08-05-2011, 22:39
Bo ten akumulator razem quantunami to w sumie malo blyskow daje, wiec i tak trza miec drugi..
Ten quantuum spokojnie ci starczy na 2 godzinną sesję. Chyba że cały czas będziesz naparzał na Full Power w co wątpie.
jestem o krok od decyzji zeby kupic 3x yongnuo 460, co da mi przyblizona moc quantuum 300ws....
Nie rób tego :-). Jest z tym tyle zabawy że będziesz sprzedawał te lampy po pierwszych paru sesjach (jeśli nie po pierwszej). To już naprawdę lepiej kupić dual-power 300ws.
lukeandro
08-05-2011, 23:07
Dokładnie - zmieniasz wartość 3 x, dla każdej lampki oddzielnie, źle pomierzysz to znowu się gibasz na wszystkich 3. A później chodzisz i bluźnisz. Na takiej Dualce, kręcisz raz i tyle.
Jaki macie rodzaj battery backa do Quantuuma ? Ja mam BP-3 i są z nim niezłe jaja :/
Cichy wiem ze masz spory experience w blyskaniu w plenerze, powiedz jak to jest z bateriami w takiej np 580 ex , ile razy orientacyunie to blysnie na mocy powiedzmy 1/2 czy 1/4 ? Bo ten akumulator razem quantunami to w sumie malo blyskow daje, wiec i tak trza miec drugi..Pomyliłeś Cichego z miclesem :D
Świeżo naładowane Eneloopy + praktycznie cały czas na 1/1 - jeszcze nigdy nie udało mi się zajechać dwóch kompletów, a sesje to ja lubię robić dłuuugie :P
michal_sokolowski
10-05-2011, 16:40
Jaki macie rodzaj battery backa do Quantuuma ? Ja mam BP-3 i są z nim niezłe jaja :/
kurcze, szkoda.
może po prostu reklamuj, trafiłeś na trefny egzemplarz może ?
(mam nadzieję że quantuum nie robi takiej kaszanki taśmowo.....)
Na razie wyjaśniam sprawę, bo chciałem tym pohandlować a tu się okazuje, że sam nie mogę poświecić :) Miejmy nadzieję, że to tylko kwestia kabla albo co.
lukeandro
10-05-2011, 23:49
A jak on wygląda, ja mam dwa, jeden w czarnej torebce, drugi w zielonkawej.
W zielonkawej , oznaczony jako BP-3.
michal_sokolowski
11-05-2011, 08:35
Pomyliłeś Cichego z miclesem :D
Świeżo naładowane Eneloopy + praktycznie cały czas na 1/1 - jeszcze nigdy nie udało mi się zajechać dwóch kompletów, a sesje to ja lubię robić dłuuugie :P
Micles, Ciebie z nikim nie mozna pomylic, jestes jedyny :)
lukeandro
11-05-2011, 09:41
W zielonkawej , oznaczony jako BP-3.
A tego używam akurat do 600 W, nie wiem dlaczego ale jakoś bardziej mnie przekonuje do siebie. Nie wiem dlaczego masz z tym problemy.
marszull
19-05-2011, 16:02
tak apropos lamp HS to jak dzisiaj przeczytalem info producenta to sie wszystko wyjasnilo z tym trybem FP ;)
Funkcja FP-HighSpeed
Lampa Quantuum R+300 Digital HS wyposażona została w użyteczną funkcję, która wspomaga fotografowanie z czasami migawki krótszymi od czasu synchronizacji X-Sync. Jej uruchomienie powoduje wydłużenie czasu trwania błysku i pozwala swobodnie korzystać z dostępnych czasów otwarcia migawki w aparacie nawet do wartości 1/8000s. Aby skorzystać z tej funkcji konieczne jest posiadanie aparatu i lampy systemowej wspomagających tryb wyzwalania błysku FP-HighSpeed.
Resztę zabawy i porównywanie ze zwykłą R300 jutro.Było, czy przegapiłem?
Mam jedno życzenie, porównać trzy lampy :
1)Quantuum600HS
2)Dowolna studyjna bez magicznego HS
3)580exII
Wszystkie w tym samym softboxie stojącym w tej samej odległości od obiektu (ściany?), moc 1/1, na aparacie 1/8000 i przysłona taka jak trzeba, wyzwalane pixelem.
Było, czy przegapiłem?
Ja tego magicznego HS nie zauważyłem. Jeśli już to stara lampa Q300Ws (bez plus) dawała dłuższy błysk i lepiej naświetloną klatkę z krótszymi czasami migawki. W instrukcji nie było nic na temat jak 'HS' się włącza więc po kilku zabawach lampę odesłałem do sprzedawcy.
Wczoraj miałem okazję pierwszy raz pobawić się w plenerze zwykłą lampą 600Ws + LP-750 i oktą 150cm. Światło bajeczne, czas ładowania taki jak ze zwykłego gniazdka. Spokojnie wystarcza mocy żeby zgasić światło słoneczne w środku dnia na f/8. Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.
Gdybym nie miał już "zwykłych" lamp studyjnych to chyba zastanawiałbym się czy zamiast Lp-750 nie kupić jednak dual-power 300Ws. Większość zdjęć jednak robię jasnymi stałkami, wtedy lampa pracuje na 1/32 mocy więc błysków z battery packa dużo a czas ładowania krótki.
KuzynPit
20-05-2011, 10:17
Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.
Mmm- co masz na myśli? bo właśnie kupiłem 300tke i w planach będą testy w plenerze i zastanawiam się co mialeś na mysli mowiać że 1/32 w przypadku 300ws da lepszy efekt przy dużym otworze?:>
Mmm- co masz na myśli? bo właśnie kupiłem 300tke i w planach będą testy w plenerze i zastanawiam się co mialeś na mysli mowiać że 1/32 w przypadku 300ws da lepszy efekt przy dużym otworze?:>
1/32 mocy lampy 300Ws da dwa razy mniej światła niż 1/32 mocy lampy 600Ws więc można o jedną działkę otworzyć przysłonę w aparacie.
KuzynPit
20-05-2011, 12:50
Mhmmm no w sumie racja..
Jesli ktoś będzie chciał test 600tki i 300tki z octą 120cm/BD+grid to dajcie znać bo z kumplem planujemy zrobić takowy test zarówno studyjny jak i plenerowy:]
michal_sokolowski
22-05-2011, 08:24
Ja tego magicznego HS nie zauważyłem. Jeśli już to stara lampa Q300Ws (bez plus) dawała dłuższy błysk i lepiej naświetloną klatkę z krótszymi czasami migawki. W instrukcji nie było nic na temat jak 'HS' się włącza więc po kilku zabawach lampę odesłałem do sprzedawcy.
Wczoraj miałem okazję pierwszy raz pobawić się w plenerze zwykłą lampą 600Ws + LP-750 i oktą 150cm. Światło bajeczne, czas ładowania taki jak ze zwykłego gniazdka. Spokojnie wystarcza mocy żeby zgasić światło słoneczne w środku dnia na f/8. Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.
Gdybym nie miał już "zwykłych" lamp studyjnych to chyba zastanawiałbym się czy zamiast Lp-750 nie kupić jednak dual-power 300Ws. Większość zdjęć jednak robię jasnymi stałkami, wtedy lampa pracuje na 1/32 mocy więc błysków z battery packa dużo a czas ładowania krótki.
Mmm, co do 600 ws i jasnych stalek to moze sprobuj szary filtr na obiektyw, zgasisz jednoczesnie ambient light i bedziesz mogl uzywac otwartych dziurek?
Albo szara folia filtr na lampe, mozna kupic takie, kwestia tylko montazu, ewentualnie folia na okte, teoretyzuje.
KuzynPit
22-05-2011, 11:09
To ja bym wolał jednak filtr szary na obiektyw.
Mmm, co do 600 ws i jasnych stalek to moze sprobuj szary filtr na obiektyw, zgasisz jednoczesnie ambient light i bedziesz mogl uzywac otwartych dziurek?
Opisuję sytuację z już nałożonym filtrem ND8. Bez niego to w ogóle nic się w plenerze nie zrobi, chyba że po zachodzie słońca.
KuzynPit
22-05-2011, 13:19
mmm-czemu nie? w sensie jest zbyt mocny jak na plener? czy co bo nie zrozumiałem Twojego przesłania:>
michal_sokolowski
22-05-2011, 17:26
W sloncu przy iso 100 i dziurce 1.4 a 2.0 czasy wychodza bardzo krotkie, dlatego filtr na obiektyw zeby zejsc do 1/125.
[/LEFT]MMM;971549]Opisuję sytuację z już nałożonym filtrem ND8. Bez niego to w ogóle nic się w plenerze nie zrobi, chyba że pozr zachodzie słońca.
W takim razie ewentualnie jesli lampa za mocna skrecona do minimum to moze warto pokombinowac z ta folia? Albo narzucic na okte jakis polprzezroczysty material.... albo wiem- do okty sprzedaja gridy z rzepami, mozna by zrobic cos podobnego, tylko zamiast grida material jasny z rzepami.... chyba lepiej miec jednak mocniejsze lampy, zwlaszcza jak chcemy duzych namiotow uzywac...
lukeandro
22-05-2011, 22:57
Przecież tutaj rozchodzi się o to aby zgasić słońce, a lampą doświetlić tak aby niebo było pięknie niebieskie. Dlatego się rozchodzi o filtry, jak chcesz zmniejszyć moc lampy to ją po prostu oddal i tyle.
Jeśli oddalimy lampę od obiektu dwukrotnie to moc lampy spadnie 4-krotnie, chyba nic nie pokręciłem w tym zdaniu.
Tak, ale wzrośnie też "ostrość" światła. Chyba że zastosujemy wtedy większego softboxa ;P
michal_sokolowski
23-05-2011, 06:09
Wlasnie pisalem o przypadku jak chcemy miec miekie swiatlo. Wiec oddalanie nie wchodzi w gre.
Micles, cos wiekszego od okty 150 ? ;)
lukeandro
23-05-2011, 09:19
Tak, ale wzrośnie też "ostrość" światła. Chyba że zastosujemy wtedy większego softboxa ;P
Zwykłego softboxa (dajmy na to oktę120cm) byś musiał oddalić chyba z 15 metrów od modela aby zrobić ostre światło, ale jaka lampa by to uciągnęła, nie mówię już o jakości światła jaką byśmy wyprodukowali.
Każde zbliżenie softboxa powoduje zmiękczenie światła. Nie ma granicy "15 metrów". Nierzadko zdarza mi się stawiać softa tuż przed twarzą, minimalnie z brzegu kadru, właśnie po to żeby mieć miękkie światło. Z za dużą ilością mocy w 580+soft nie miałem ani razu kłopotu. Zdarzyło mi się tylko raz, że 1/128 było mi za dużo, ale to z gołą lampą.
lukeandro
23-05-2011, 12:49
Ale mi się wydaje, że rozmawiamy o sprzęcie studyjnym a nie o 580tkach .
aligator16
05-06-2011, 15:33
Albo szara folia filtr na lampe, mozna kupic takie, kwestia tylko montazu, ewentualnie folia na okte, teoretyzuje.
Ostatnie moje próby - sprzętowo to było tak:
Quantuum R+1000, moc ok. 1/4, standardowy garnek
40D, 85mm, ISO 100, czas: 1/2000s, f/1.8 wyzwalanie poprzez pixel tr-332
źródło (http://img593.imageshack.us/img593/1769/mg6158edit2mm.jpg)
Więc kwestia szarego filtra dla mnie wyjaśniona, jak ktoś chce to odsprzedam hoye 77mm :)
KuzynPit
05-06-2011, 17:14
jak masz HSS to fakt faktem filtr jest zbędny;] gorzej jak nie posiadasz systemówki z hss;]
aligator16
05-06-2011, 17:26
jak masz HSS to fakt faktem filtr jest zbędny;] gorzej jak nie posiadasz systemówki z hss;]
No i nie posiadam lampy systemowej z hss, tylko zestaw tr-332 odbiornik + nadajnik. Chcę pokazać że ze studyjnymi bez problemu synchronizuje ;)
KuzynPit
05-06-2011, 21:56
Błyskałeś pełną mocą??
aligator16
05-06-2011, 22:02
Błyskałeś pełną mocą??
Nie, tak jak pisałem koło 1/4 mocy
KuzynPit
06-06-2011, 16:42
Mam rozumieć ze tylko i wyłącznie przy użyciu tych wyzwalaczy uzyskałeś taki czas synchro przy pełnym śłońcu ?!
aligator16
06-06-2011, 17:30
Mam rozumieć ze tylko i wyłącznie przy użyciu tych wyzwalaczy uzyskałeś taki czas synchro przy pełnym śłońcu ?!
Nie rozumiem twojej wypowiedzi. Ustawiam ekspozycję na tło - 1/2000s, aparat przełącza się w tryb hss, robię próbną klatkę, i w zależności czy odpowiada mi oświetlenie lampy - koryguje moc lampy. Aa jezeli o słońce to była godzina ok 16, jeżeli o to ci chodzi ;)
KuzynPit
06-06-2011, 18:11
To może inaczej... zawsze byłem przekonany że aby uzyskać krótki czas powyżej 1/200s z lampami studyjnymi trzeba użyć z lampą systemowa w trybie HSS... i stąd jest moje zdziwienie... że Ty to uzyskałeś robiąc tylko na "gołych" wyzwalaczach... co dla mnie jest czystą abstrakcją...
aligator16
06-06-2011, 18:28
To może inaczej... zawsze byłem przekonany że aby uzyskać krótki czas powyżej 1/200s z lampami studyjnymi trzeba użyć z lampą systemowa w trybie HSS... i stąd jest moje zdziwienie... że Ty to uzyskałeś robiąc tylko na "gołych" wyzwalaczach... co dla mnie jest czystą abstrakcją...
Parę osób z tego forum też tak robi, więc nie wiem skąd to zdziwienie :)
Oprócz HSS, Pixel implementuje jakąś swoją wersję Hypersynca, więc to pewnie to. Nawet próbowałem ten ficzer odpalić na systemówce (580EXII) - trzeba się przez kabelek PC podłączyć, a nie przez stopkę - i czasem się udawało w zakresie 1/2000-1/8000 bez HSS zsynchronizować. Niestety za mało przewidywalnie by tego używać. Widocznie na studyjnych lepiej to działa (dłuższy błysk).
Aligator16:Moim zdaniem użyłeś armaty do zabicia muchy...Lampą o mocy 1000Ws można spokojnie "zgasić" słońce.Masz fajną modelkę,ustaw ją na górce,na stole,na krześle,na skale tak żeby nie był widoczny drugi plan,tylko niebo chmury i słońce.Ustaw pełną moc lampy a na aparacie przysłonę f20,czas 1/160.Niech słońce będzie za modelką.Na obiektywie założony polar dobrej jakości.Przy zdjęciach plenerowych z lampą o takiej mocy aż się prosi o zdjęcia ze słońcem w kadrze.
aligator16
07-06-2011, 15:14
Aligator16:Moim zdaniem użyłeś armaty do zabicia muchy...Lampą o mocy 1000Ws można spokojnie "zgasić" słońce.Masz fajną modelkę,ustaw ją na górce,na stole,na krześle,na skale tak żeby nie był widoczny drugi plan,tylko niebo chmury i słońce.Ustaw pełną moc lampy a na aparacie przysłonę f20,czas 1/160.Niech słońce będzie za modelką.Na obiektywie założony polar dobrej jakości.Przy zdjęciach plenerowych z lampą o takiej mocy aż się prosi o zdjęcia ze słońcem w kadrze.
Z tą przysłoną to się nie zgodzę, za bardzo nie lubię wielkiej GO ;)
Takie zdjęcia też będę robił, lato dopiero się zaczyna, a tamte zdjęcia to bardziej na szybko były, bo nie miałem samochodu żeby sprzęt przewieźć w ciekawe miejsce ;)
Do naśladowania!!!
http://www.artsgraphic.pl/galeria/index.php/Nude_Art/17.jpg/
Tylko pozazdrościć autorowi.
A co to ma do wątku o Quantuumach, oprócz tego że fota pewnie jest świecona błyskiem?
KuzynPit
24-06-2011, 14:46
www.blog.ketling.pl on gdzieś tam używał 600ws ale nie w przebiciu słońca no i z użyciem HSS. Jak cos to mogę go poprosić o test w pełnym słońcu jak znajdzie czas bo to znajomy:)
"Zwykła" Quantuum R (stara wersja bez plus) 300Ws, okta 150cm po lewej stronie metr od modelki, moc prawie na full, 1/800s (pixel knight), 5D1, f/2.8, 85mm.
Zdjęcie przy lekko pochmurnym niebie.
źródło (http://img695.imageshack.us/img695/6341/img7420web.jpg)
Przy okazji przetestowałem Leadpowera LP-750, strzelając dwiema lampami 300Ws i 600Ws przy prawie pełnej mocy. Wystarczyło na ok. 300 strzałów czyli w sam raz na jedną sesję. Obie lampy równocześnie ładowały się około 2s. Sprzęt rewelacja :-)
KuzynPit
27-06-2011, 18:44
No nic tylko pozazdrościć zdjęć... sam musze kurdę spróbować tej mojej 300tki w takich warunkach bo na razie to nie ma gdzie tego wypróbować;/
Bez urazy MMM,ale na tym zdjęciu pani ma skórę jak gumowa lala. I temperatura błysku też nie do końca dobrze skorygowana.
Bez urazy MMM,ale na tym zdjęciu pani ma skórę jak gumowa lala. I temperatura błysku też nie do końca dobrze skorygowana.
Tutaj jest za mocno gładzone, ale zdjęcie wrzucone z imageshack więc już tego nie zmienię a nie będę wrzucał obok drugiego takiego samego tylko z poprawkami.
Co do kolorów to kwestia gustu. Chciałem żeby było ciepło i tak ustawiłem WB. Od czasów tzw. 'repogalmour' pojawiła się moda na robienie ludziom bardzo jasnych i bladych twarzy, mnie się to akurat nie podoba.
http://img143.imageshack.us/img143/6341/img7420web.jpg
KuzynPit
29-06-2011, 11:59
Cichy to już kwestia gustu dotyczące obróbki i nie każdemu się to może podobać, raczej MMM chodziło o pokazanie efektu jaki uzyskał z lampą o której mowa w temacie:)
Znam lampę Quantuma i nadal twierdzę, że jest tutaj troszkę za "różowo" (zafarb palnika) i troszkę prześwietlona twarz.
Ja bym to widział tak:
http://img694.imageshack.us/img694/1769/mmmsfm.jpg
Znam lampę Quantuma i nadal twierdzę, że jest tutaj troszkę za "różowo" (zafarb palnika) i troszkę prześwietlona twarz.
Ja bym to widział tak:
Zafarb to nie quantuum ale przestawiony dość mocno balans bieli. Może kwestia kalibracji mojego monitora, może kwestia gustu. Bawić się można ;-)
ostatecznie takie bym zostawił :-)
źródło (http://img219.imageshack.us/img219/6341/img7420web.jpg)
mescalito
03-07-2011, 22:08
czy ktokolwiek miał jakieś problemy z baterrypackami quantuum?
KuzynPit
03-07-2011, 23:13
mnie jak na razie działą jak należy... ost zrobiłem jakieś 50-100 zdjęć na nim w plenerze i nic nie wskazywało na to żeby się skończyła bateria.
Kupiłem Quantuum 600Ws z dwoma baterypackami i obydwa zakończyły swój żywot podczas pierwszej sesji....Nowy typ.Czekam na naprawę gwarancyjną...Wydaje mi się że problem wystąpił podczas ładowania akumulatorów w baterrypacu.Bezpieczniej jest chyba wyjąć akumulator i ładować bez baterrypaca.A może ładowarka jest nieodpowiednia?Nie wiem.Lampa jest wykonana bardzo solidnie i bardzo szybko się ładuje.Mam porównanie bo mam zbieraninę różnych lamp innych producentów,w sumie 9 szt.To co udało mi się zrobić podczas testów lampy:
http://www.koperty.waw.pl/test/test2.jpg
Jerzy
KuzynPit
04-07-2011, 22:55
A ja w sumie chciałbym powiedzieć że da się uzyskać płytka głebie bez użycia HSSa i np filtrów ND... Ja przynajmniej przypadkowo uzyskalem efekt małej głebi przy uzyciu mojej 300tki w studio... wszystko zasluga hmmm plastra miodu i dyfuzora na Beauty dishu. Załozyłem wsio i na 1/32 światło błyskowe jest na tyle słabe że można otworzyć nawet do f/2.2 spokojnie!! Aczkolwiek nie mam ładnego sampla jeszcze bo moja 50tka lubi mydlić poniżej f2.5. Jak tylko coś obrobię to pokażę na dniach:)
aligator16
04-07-2011, 22:59
A ja w sumie chciałbym powiedzieć że da się uzyskać płytka głebie bez użycia HSSa i np filtrów ND... Ja przynajmniej przypadkowo uzyskalem efekt małej głebi przy uzyciu mojej 300tki w studio... wszystko zasluga hmmm plastra miodu i dyfuzora na Beauty dishu. Załozyłem wsio i na 1/32 światło błyskowe jest na tyle słabe że można otworzyć nawet do f/2.2 spokojnie!! Aczkolwiek nie mam ładnego sampla jeszcze bo moja 50tka lubi mydlić poniżej f2.5. Jak tylko coś obrobię to pokażę na dniach:)
Dłuższa ogniskowa, oddalanie lampy, zakładanie większej ilośći dyfuzorów na lampę, ale to wszystko półśrodki ;)
to sprobuj taka metode zastosowac w plenerze, w pelnym sloncu, na ktore nie zalozysz plastra miodu i dyfuzora ;)
KuzynPit
04-07-2011, 23:44
no dobrze przy pełnym słońcu to wiadomo, ja tu mowie o warunkach stricte studyjnych i w miare ciemnych. Przy ostrym słońcu raczej bez hssa nie polece na dużej dziurze i to akurat wiem;]
no dobrze przy pełnym słońcu to wiadomo, ja tu mowie o warunkach stricte studyjnych i w miare ciemnych. Przy ostrym słońcu raczej bez hssa nie polece na dużej dziurze i to akurat wiem;]
to tak zwana "oczywista oczywistosc" ;) z tym, ze ostatnich kilka stron tego tematu traktuje wlasnie o hss w odniesieniu do fotografii w plenerze, wiec przytoczenie podstaw fotografii w odniesieniu do warunkow studyjnych jest troszke z czapki ;)
nie to zebym sie czepial, ale czasem mozna sie pogubic w tak "poprzeplatanych" postach ;)
peace :)
KWydaje mi się że problem wystąpił podczas ładowania akumulatorów w baterrypacu.
Na akumulatorze i chyba w instrukcji jest napisane, że nie wolno ładować aku w BP.
Na akumulatorze i chyba w instrukcji jest napisane, że nie wolno ładować aku w BP.
PS. sprawdziłem, napisane jest tylko na dodatkowym akumulatorze, w instrukcji jest napisane, że "można ładować bezpośrednio przez ładowarkę" a na akumulatorze, że "nie wolno ładować w batterypacku" :/
KuzynPit
05-07-2011, 13:11
Cichy- troche nie kumam tego co napisałeś. Jak nie możesz ładować akumulatorwa w BP? przecież logicznie rzecz biorąc akumulator masz w BP i wg intrukcji pisze że podpina się do niego kabel i się ładuje i tyle ? ja tak ładowałem, wprawdzie tylko 2 razy ale nie zauważyłem żadnych zmian... no chyba że coś źle zrozumialem w tym co napisałeś.
Ja mówię, że na dodatkowym (oddzielnym) akumulatorze jest iformacja, żeby nie ładować go w batterpacku. Oczywiście absurd. Tyle, że to było naklejone na folii fabrycznej i już teraz to zgłupiałem, bo może to był akumulator od Fomei... :)
A wracając do Quantuuma - niestety jest jakiś kłopot z tymi Battery Packami. Ale żadnej oficjalnej informacji na ten temat jeszcze nie ma.
zeus1006
05-07-2011, 18:21
Witam.
Zmobilizowany Waszymi dzisiejszymi postami wyładowałem całkowicie swojego batterypacka oczywiście nowy typ o którym tutaj mowa. Do ładowarki podłączyłem tylko baterię która znajdowała się wewnątrz batterypacka. Po około 9 godzinach kontrolka na ładowarce zmieniła kolor z czerwonego na zielony po czym podpiąłem lampę do naładowanego batterypacka. Jaki efekt? Wszystko działa na moje szczęście bardzo dobrze, więc problem występuje tylko w sytuacji gdy ładuje się z ładowarką podłączoną do BP.
(...) problem występuje tylko w sytuacji gdy ładuje się z ładowarką podłączoną do BP.
No chyba raczej nie, bo ja zawsze ładuję bezpośrednio pod ładowarką. Jest jakiś problem z tymi nowymi BP, ale jeszcze nie wiadomo do końca, jaki.
zgadzam się.. ja też zawsze ładuję pod BP , i zero problemów..
zeus1006
06-07-2011, 07:08
No chyba raczej nie, bo ja zawsze ładuję bezpośrednio pod ładowarką. Jest jakiś problem z tymi nowymi BP, ale jeszcze nie wiadomo do końca, jaki.
Jeżeli jest jakiś problem z tymi nowymi BP to ja mam widocznie wielkiego farta bo u nie ma żadnych problemów.
W przyszłym tygodniu będą BP 3 MKII,jeżeli mogę użyć znanej wszystkim terminologii. Usterka znana jest producentowi.Ja dzięki uprzejmości sprzedawcy w zamian za moje uszkodzone BP dostałem dwa zastępcze.Nie wiem czy mogę wymienić nazwę sprzedawcy ale jego siedziba mieści się przy JP II w Warszawie.Chwała mu za to bo miałem modelkę chętną do zdjęć w plenerze.Nareszcie zrealizowałem wszystko co zaplanowałem.Niestety pogoda nie dopisała,zrobiłem na jednym BP 3 170 zdjęć,z mocą od 1:1 do 1:1/4.Wynik oceniam na rewelacyjny.Pod koniec zdjęć czas ładowania wydłużył się trochę; jednak przerwy pozwalały na lepsze ustawienie modelki.Co podoba mi się BP? WAGA!!Jak robiłem zdjęcia?
http://www.koperty.waw.pl/test/test5.jpg
http://www.koperty.waw.pl/test/test4.jpg
http://www.koperty.waw.pl/test/test3.jpg
Używałem okty 150 cm i "słoneczka" 70cm
Polecam raczej słoneczko,silny podmuch wiatru prawie nie zdmuchnął okty razem z wizażystką do wody.Potrzebny Murzyn!!
KuzynPit
18-07-2011, 21:42
A które jest czym robione? bo to pierwsze widać że jest robione Oktą a to drugie i trzecie?:P
Hmmm ja ost naliczyłem że na mojej 300tce mogę zrobić ok 200błysków z rożną mocą od 1/32 do 1/1. I faktycznie jak już zaczyna migać czerwona lampka od stanu aku, dłużej się ładuje lampa:)
Tak na marginesie fajne miejsce do sesji.
Jak pogoda dopisze to jadę dzisiaj dalej testować BP.Poprzednio z oktą 150 cm zrobiłem tylko kilka zdjęć.Na pomoście było za bardzo niebezpiecznie,lekki podmuch wiatru i okta się chwieje.Statywy miałem największe jakie można kupić od chińskich importerów-4m,powietrzne.Prawie całą sesję robiłem ze słoneczkiem.Dzisiaj nawet nie spakowałem okty.Nie mam pomocnika a wizażystka jest raczej filigranowej budowy,za wiele nie pomoże.Mażą mi się zdjęcia o zachodzie ze słońcem za modelką....
KuzynPit
19-07-2011, 09:43
JErzy;) też to mam:P chętne do trzymania lamp na sesji są tylko kobiety:P a facetów niiii ma;]
Czyli mam rozumieć dwa zdjęcia z tych były robione z BD? Bo jak tak to ja muszę wytestować swoje w plenerze w takich warunkach;]
Ja mam w sumię trochę bardziej w cieniu zdjęcia z BD:
https://canon-board.info/imgimported/2011/07/IMG_4245-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/--T9MyeITNbw/TiKfDaL0uuI/AAAAAAAALr4/IIMpZfBrHqk/s1600/IMG_4245.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/07/IMG_4295-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-11oAcdKZtwY/TiKfGlfP0UI/AAAAAAAALsA/PCPYTdu1jns/s1600/IMG_4295.jpg)
Wsio zrobione z BD 40cm z dyfuzorem. 300tka ustawiona z tego co pamiętam jakoś na 1/4 mocy albo na 1/32 bo chciałem uzyskać jak najmniejszą GO.
Te chyba jeszcze robiłem z oktą.Po uważnym przestudiowaniu całego katalogu zauważyłem jednak,że sporo zdjęc było z oktą 150cm.BD założyłem później.Mam nadzieję że dzisiaj w Warszawie pogoda utrzyma się do wieczora.Zabiorę jednak oktę...
PS
Byka strzeliłem ortograficznego,wstyd mi trochę,może ktoś poprawić??Proszę.
KuzynPit
19-07-2011, 12:36
No ja dzis miałem mieć plener ale niestety siła wyższa w postaci niedysponowanej modelki... a pogoda na wypasie idealna na zdjęcia;/
Jest opcja "edytuj" pod postem Jerzy:)!
Informuję, że problem z Battery Packami został zdiagnozowany i teraz juz nie powinno być z nimi problemów.
KuzynPit
01-08-2011, 18:33
Cichy a co to za diagnoza?:> Podzielisz się tym z nami?
W części BP była jakaś wadliwa dioda i jej wymiana załatwia sprawę. Czyli to nie była wina lampy.
Chłopaki, tylko nie bijcie ;)
Jak uzyskać w słoneczny dzień przy użyciu tej lampy małą GO i przy tym oczywiście krótkie czasy: np 1/2000, 1/8000 ?
p.s. Nie za bardzo kumam co to jest ten HSS który przewija się w wątku
(dodam że mam duala r600, 580exII na stanie i phottixa do bezprzewodowego odpalania lampy)
z góry dziki za wyrozumiałość i rady...
undisputed
08-08-2011, 22:15
lampa+niska wartośc przesłony np: f2,8+szare filtry ;)
lampa+niska wartośc przesłony np: f2,8+szare filtry ;)
ale właśnie jak to uzyskać nie skracając czasu ekspozycji za pomocą flitów ?
zresztą takie filtry będą w stanie zmniejszyć czas tylko nieznacznie, ale na pewno w słoneczny dzień nie zejdą do 1/200 z przesłoną powiedzmy f2,0....
Nie da się z tym co masz. Filtrami zejdziesz spokojnie przysłoną do 2.8 ale czas synchronizacji musi zostać 1/200, krótkie czasy to albo pocketami albo pixel knight.
Chłopaki, tylko nie bijcie ;)
Jak uzyskać w słoneczny dzień przy użyciu tej lampy małą GO i przy tym oczywiście krótkie czasy: np 1/2000, 1/8000 ?
p.s. Nie za bardzo kumam co to jest ten HSS który przewija się w wątku
(dodam że mam duala r600, 580exII na stanie i phottixa do bezprzewodowego odpalania lampy)
z góry dziki za wyrozumiałość i rady...
580EXII w HSS na body. Do palnika lampy przyklejona fotocela z gniazdem PC. Gniazdo PC do nadajnika fotixa, lub bezpośrednio do r600.
Nie wiem czy zadziała, ale z innymi lampami działa i teoretycznie powinno działać ze wszystkimi.
580EXII w HSS na body. Do palnika lampy przyklejona fotocela z gniazdem PC. Gniazdo PC do nadajnika fotixa, lub bezpośrednio do r600.
Nie wiem czy zadziała, ale z innymi lampami działa i teoretycznie powinno działać ze wszystkimi.
hehe - jak dla mnie chyba za duże skróty myślowe... ;)
Z tego co zrozumiałem to musiał bym dokupić coś takiego: http://allegro.pl/fotocela-do-lamp-canon-pc-od-fripers-i1748919063.html ?
I teraz tak: jak co z czym... i czym podłączyć ???
nie za bardzo bowiem rozumiem co oznacza: "Do palnika lampy przyklejona fotocela z gniazdem PC" tzn. jak przyklejona ?
p.s. rozumiem że tak czy inaczej żeby lampę studyjną uruchomić np. ma 1/5000s. to muszę podpiąć do body EX580 w trybie HSS, tak ?