Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony 450D

kili
04-06-2009, 13:26
sytuacja wygląda nastepująco:
mam canona 450d, podczas małej kraksy samochodowej, mój aparat mi upadł.
aparat wydaję z siebie teraz dziwny warkot podczas naciskania spustu, ostrzy normalnie więc to co się popsuło nie miało nic związanego ze szkłem.
aczkolwiek martwi mnie ten warkot i nie wiem w czym problem i czy przede wszystkim mogę robić dalej zdjęcia, czy lepiej nie, aby nie pogorszyć sytuacji.

[czyszczenie matrycy występuję w tym aparacie automatycznie po wyłączeniu :/ więc nie moge np.poczekac az lustro mi pojdzie w górę i potrząsnąć i poczekać czy coś mi stamtąd wypadnie :/]

pomocy-pomocy.

jotes25
04-06-2009, 13:38
Przede wszystkim - spokój. Wydaje mi się, że to jednak kwestia obiektywu. Automatyczne czyszczenie matrycy możesz wyłączyć, a lustro uNieść przy pomocy odpowiedniej pozycji w menu.

djcargo
04-06-2009, 14:42
Zobacz czy na innym obiektywie też tak warczy.

Szarlej
04-06-2009, 15:07
Jak warczy to może jest wściekły - trza go zaszczepić .... :P

gacek
04-06-2009, 15:52
Mechanika w obiektywie to nie tylko ostrzenie, to też przysłona.

twoje drugie ja
04-06-2009, 16:29
ostrzy normalnie więc to co się popsuło nie miało nic związanego ze szkłem.
.

w body jest tylko mechanike podniesienia lustra i otwarcia migawki ale to sa funkcje uruchamiane po wyostrzeniu. wszystko co się tyczy obiektywu jest w nim

więc jeśli to KIT i warczy jednak w nim to wywal kup sobie nowy i ciesz się że ten przypadek kosztował cię tak mało

KrzysK
04-06-2009, 17:36
...podczas małej kraksy samochodowej...

A jeżeli Ty byłeś jej sprawcą to na drugi raz jedź ostrożnie, bo w drugim samochodzie siedzi człowiek, może z dzieckiem a nie 450D o które tak bardzo się martwisz. Aparat można naprawić, ewentualnie kupić nowy.

pozdrawiam

Pinio
04-06-2009, 18:18
Nie ma to jak dobra rada na zakończenie... :roll:

Musztarda
04-06-2009, 19:26
Wydaje mi się że to nie jest kwestia body, tylko jak już coś to puszki. W sytuacji którą opisałeś jak najszybciej oddał bym sprzęt do przeglądu, bo jeżeli Ci się coś właśnie urywa przy warczeniu, to możesz sobie jeszcze porobić parę tym sprzętem zdjęć, ale potem będziesz sobie robił zdjęcia Z tym sprzętem :) mi upadł swego czasu 350D i poszedł mechanizm podnoszenia lustra, ale on nie warczał tylko tak zgrzytał czy świszczał :)

pozdrawiam

Musztarda

fotobronx
04-06-2009, 19:47
"Wydaje mi się że to nie jest kwestia body, tylko jak już coś to puszki"

brawo :D

trampek
05-06-2009, 14:32
mozliwe tez, ze nie wina szkla tylko obiektyw cos nawala:)

kili
05-06-2009, 15:00
A jeżeli Ty byłeś jej sprawcą to na drugi raz jedź ostrożnie, bo w drugim samochodzie siedzi człowiek, może z dzieckiem a nie 450D o które tak bardzo się martwisz. Aparat można naprawić, ewentualnie kupić nowy.

pozdrawiam

dziekuje za jakze znaczącą radę, jeśli to zadowoli Twą ciekawość byłam na wschodzie, jechalismy z moim chłopakiem, w półmroku, a na środku drogi jakiś dureń postawił całkowicie nie oświetlony ciągnik...
więc nie poniżaj sam siebie.
__________________________________________________ ______
dziękuję wszystkim za rady, sytuacja opanowana.
pozdrawiam,
kasia

KrzysK
12-06-2009, 13:33
więc nie poniżaj sam siebie.

Nie wiem w którym miejscu się poniżyłem a bardzo bym chciał wiedzieć a co do...

Nie ma to jak dobra rada na zakończenie... :roll:

to taka rada jakie pytanie. Ktoś znał odpowiedź??? Myślę, że odpowiedź na pytanie

...czy przede wszystkim mogę robić dalej zdjęcia, czy lepiej nie...

poznała albo kili używając aparatu albo serwis po zajrzeniu do niego.
Wszystkie inne odpowiedzi byłyby tylko zgadywanką.

Z mojej strony EOT. Za stary jestem.

Vitez
14-06-2009, 23:31
Nie wiem w którym miejscu się poniżyłem a bardzo bym chciał wiedzieć

Po prostu niepotrzebnie wyskoczyłeś ze swoją nadinterpretacją "kraksy samochodowej" i nie znając szczegółów zainsynuowałeś winę czy zbędny zarzut że 450D ważniejsze niż czyjeś życie. Ugryź się czasem w palce.