Zobacz pełną wersję : zeflik nie polecam
fahrenheit
03-06-2009, 18:28
pewnie zaraz będzie oburzenie, że na allegro to standard, ale mnie to za każdym razem wkurza. Co takiego zrobił nasz młody przyjaciel, ano wystawił na CB i na allegro szkiełko canona 28-105. A teraz dostaję maila, że moja licytację odwołano. Zwykły ... (tu proszę wstawić co kto uważa) jesteś kolego. Żal było tych kilku PLN dla allegro więc sprzedałeś za 1PLN zeby prowizja była mniejsza.
Życzę abyś kiedyś na Conrado5 trafił
http://www.allegro.pl/item651753638_canon_28_105_mm_3_5_4_5_usm_ii_jak_n owy.html
http://canon-board.info/showthread.php?t=48232
Nie pozdrawiam
Ale takie coś to chyba można do allegro zgłosić jako nadużycie.
Bo jakby nie patrzeć (pomijam już Ciebie i innych licytujących), ale to jest nabijanie allegro w butelkę.
Zgadza się. I w 101% kończy się blokadą konta. A to już fajne nie jest.
Ostatnio coraz więcej takich mało pozytywnych akcji odwalają sprzedający sprzęt foto - może to te wahania temperatur tak działają...
Nieuzasadnione odwołanie ofert jest niedopuszczalne i za takie coś zawieszają konto - co w zasadzie jednak jest fajne, bo takich ludzi należy eliminować z handlu na allegro.
znam ludzi którzy sprzedaja poza a na allegrowystawiaja dla kogoś konkretnego za 1 pln aby było jakies potwierdzenie przeprowadzonej tranzakcji dla bezpieczeństwa obu stron.
a to ze tu jest odwołanie ofert bez powodu to fakt nadużycie a wystarczy napisac ze się zepsuł i jest ok.
widac ktoś mu zaproponował cene jaka go satysfakcjonowała i już..
Taki ogólny przykład że nie tylko sprzedawcy tak robią.
Mi niedawno licytujący wysłał prośbę o odwołanie oferty podając powód "kupiłem już gdzie indziej" :shock: .
W przypływie dobroci odwołałem by się potem nie wozić, ale parę ciepłych słów mu mailem posłałem :roll: .
pan.kolega
04-06-2009, 05:36
Jeżeli ktoś już znalazł kupca, a sprzedaje na ebay czy czymś takim tylko dla bezpieczeństwa, po czym kasuje oferty, to jest to z lekka niegrzeczne dla kupujących, ale nie płakałbym nad biednym ebayem czy allegrem.
Otóż im się płaci w zasadzie za ich duży rynek/klientelę czyli tłum oglądających, który praktycznie zapewnia dobrą cenę.
Jeżeli ktoś już kupca znalazł sam, to allegro nic nie pomogło i powinno się cieszyć, że i tak (być może) dostało jakieś tam opłaty w zasadzie za friko, albo za korzystanie z jakiegoś tam paypala, albo za większy ruch itd.
SirDuncan
04-06-2009, 16:45
Jeżeli ktoś już znalazł kupca, a sprzedaje na ebay czy czymś takim tylko dla bezpieczeństwa, po czym kasuje oferty, to jest to z lekka niegrzeczne dla kupujących, ale nie płakałbym nad biednym ebayem czy allegrem.
Otóż im się płaci w zasadzie za ich duży rynek/klientelę czyli tłum oglądających, który praktycznie zapewnia dobrą cenę.
Jeżeli ktoś już kupca znalazł sam, to allegro nic nie pomogło i powinno się cieszyć, że i tak (być może) dostało jakieś tam opłaty w zasadzie za friko, albo za korzystanie z jakiegoś tam paypala, albo za większy ruch itd.
nie do koncza jest tak, czesto kupiec jest z allegro, ale dogaduja sie 'poza aukcja'. nie wiem po co, zeby te kilka zlotych prowizji zaoszczedzic? Wystaw cokolwiek na allegro, a zaraz dostaniesz przynajmniej kilka maili 'za ile oddasz poza aukcja?' Ot taki narod cwaniakow, i kretaczy... nic nie moze byc zgodnie z regulaminem, zasadami, ogolnie pojeta przyzwoitoscia i zdrowym rozsadkiem...
Wystaw cokolwiek na allegro, a zaraz dostaniesz przynajmniej kilka maili 'za ile oddasz poza aukcja?' Ot taki narod cwaniakoww tym przypadku kupujacy nie placi zadnych prowizji wiec co tu cwaniakowac? Sam pytalem czasami gdy towar raczej niszowy a aukcja wystawiona na 14 dni od 1zł. Wez czekaj teraz 2 tygodnie.
Za to znane sa mi przypadki jak cos zalicytowalem i powiedzmy bylem najwyzej wsrod oferentów to na 1-2 dni przed koncem dostawalem od sprzedajacego propozycje zakupu poza allegro bo taniej. On konczyl aukcje a ja sie wtedy rozmyslalem :twisted:
Innym razem jak sprzedawalem cos w okolicach 1300zł to dostalem propozycje zebym wystawil kwote 999,00. Gosc zaplaci 1300 ale cos tam przyoszczedzi - nie pamietam czy to jakis podatek czy co to tam bylo.
SirDuncan
04-06-2009, 18:02
w tym przypadku kupujacy nie placi zadnych prowizji wiec co tu cwaniakowac? Sam pytalem czasami gdy towar raczej niszowy a aukcja wystawiona na 14 dni od 1zł. Wez czekaj teraz 2 tygodnie.
towar niszowy moze tak, ale sprzedawalem nie raz jakies elektroniczne zabawki, cZasem foto, licytowalo kilka osob, a pytania i tak byly - mimo iz na stronie 'o mnie' mam male FAQ i to pytanie jest jakos na czele, a odpowiedz to "ODDAM ZA TYLE ILE WYLICYTUJE ZWYCIEZCA AUKCJI".
a to ze tu jest odwołanie ofert bez powodu to fakt nadużycie a wystarczy napisac ze się zepsuł i jest ok.
Tzn. uważasz, że kłamstwo uzasadnia odwołanie aukcji? Dobrze się czujesz?
Taki ogólny przykład że nie tylko sprzedawcy tak robią.
Mi niedawno licytujący wysłał prośbę o odwołanie oferty podając powód "kupiłem już gdzie indziej" :shock: .
Vitez, ta sytuacja jednak jest troszkę inna. Jako sprzedający możesz odwołać ofertę, ale nie musisz. Jako kupujący możesz sobie... powylewać żale na c-b ;-)
no niekoniecznie - jak temat jest ewidentny czyli np. gość wystawia na forum (podając link do aukcji) i allegro, po czym na allegro pisze że sprzęt się zepsuł a tu że sprzedany zawsze jak mi wpadnie w oko zgłaszam temat do allegro - i najczęściej taki delikwent dostaje tam ostrzeżenie lub blokują mu konto.. więc to działa.. bo allegro nie dostaje należnej im kasy więc tym się przejmują..
ale nie płakałbym nad biednym ebayem czy allegrem.
Nie wiem, ale wg mnie takie zachowanie to jawne okradanie tych portali.
pan.kolega
05-06-2009, 04:57
Nie wiem, ale wg mnie takie zachowanie to jawne okradanie tych portali.
Ja mówię o przypadku kiedy aukcję się zaczyna już po znalezieniu kupca i kończy natychmiast.
fahrenheit
05-06-2009, 17:05
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=13298227
I tyle słowem podsumowania.. :)