Zobacz pełną wersję : Zestaw marzeń
Załóżmy że wygrałam w totka. No dobra, nie przesadzajmy ;) Mam trochę kasy odchowanej to i teraz sprzęt kompletuję.
W stopce jest to co posiadam w danym momencie- myślę o sprzedaniu 24-85mm bo stabilizacja, a właściwie jej brak! - jest sporym utrudnieniem.
A więc pokrótce co focę, co focić mogę: street, glam, portrety. Potrzebuję w zasadzie dwóch obiektywów - jednego szerokiego, jasnego (tu pojawił się w myślach C 17-55 2.8 albo tami 17-50 2.8 a może 24-105???) i drugiego do portetowni, studia. Mam w tym momencie 50 1.8 ale zastanawiam się nad kupnem C 85mm 1.8 ale.. czy warto? Trochę boję się, że będę się musiała wiecznie odsuwać od modela, a jeśli tak, to przy cropie straci na jakości..
Najbardziej zależy mi na jakości - off course. Ma być żyleta!
I jeszcze jedno - polara przy takim zestawie mieć, nie mieć? Jesli tak, to do czego?
Dziękówa za podpowiedzi.
PS. zdjęcia me na www.malwi.deviantart.com -> odnośnik pomocny, bo technicznie można błędy wyłapać i doradzić może lepiej, czego potrzebuje, czego w zdjęciach brakuje od strony technicznej.
jacek3282
02-06-2009, 01:28
Gdybym wygrał w totka, to pewnie bym sobie kupił 16-35L na szeroki kąt i 85L do portretów, a do tego jakieś fajne body z dużą matrycą. No ale niestety takim farciarzem nie jestem i muszę się liczyć z każdą wydaną złotówką.
Ciężko mi się wypowiedzieć na temat tych obiektywów, które wymieniłaś, bo nie miałem z nimi kontaktu, ale ludzie piszą o nich bardzo pozytywnie. Dużo się zastanawiałem nad każdym z nich, ale 24-105 wydawał mi się najbardziej odpowiedni, jeśli ma się jakiekolwiek plany przejścia na pełną klatkę. Jeśli nie to może być czasami wąsko.
Co do 85/1.8 to sam planuję jego zakup.
il Dottore
02-06-2009, 03:39
Gdybym wygrał w totka (czy raczej Euromillions :D) to bym do swojego zestawu dokupił jakieś dobre buty trekkingowe... Hanwag czy coś takiego, bo obecne Badury zdają się już chyba dożywać swoich dni... :)
A na poważnie to bym miał kasę na nicnierobienie i objazd świata w poszukiwaniu miłych oku plenerów. :) Fajnie by było być bogatym! :D
Ja bym odczekał do momentu, aż sam będę wiedział czego chcę, bo w końcu kupuję sprzęt stosownie do moich potrzeb. I nie obchodzi mnie np., że 70-200 w każdej wersji jest super, ja mam w jego miejsce 50/1,8, 85/1,8 i 200/2,8 bo mi akurat to pasuje.
MM-architekci
02-06-2009, 08:09
Załóżmy że wygrałam w totka. No dobra, nie przesadzajmy ;) Mam trochę kasy odchowanej to i teraz sprzęt kompletuję.
W stopce jest to co posiadam w danym momencie- myślę o sprzedaniu 24-85mm bo stabilizacja, a właściwie jej brak! - jest sporym utrudnieniem.
A więc pokrótce co focę, co focić mogę: street, glam, portrety. Potrzebuję w zasadzie dwóch obiektywów - jednego szerokiego, jasnego (tu pojawił się w myślach C 17-55 2.8 albo tami 17-50 2.8 a może 24-105???) i drugiego do portetowni, studia. Mam w tym momencie 50 1.8 ale zastanawiam się nad kupnem C 85mm 1.8 ale.. czy warto? Trochę boję się, że będę się musiała wiecznie odsuwać od modela, a jeśli tak, to przy cropie straci na jakości..
Najbardziej zależy mi na jakości - off course. Ma być żyleta!
I jeszcze jedno - polara przy takim zestawie mieć, nie mieć? Jesli tak, to do czego?
Dziękówa za podpowiedzi.
PS. zdjęcia me na www.malwi.deviantart.com -> odnośnik pomocny, bo technicznie można błędy wyłapać i doradzić może lepiej, czego potrzebuje, czego w zdjęciach brakuje od strony technicznej.
Odkad odsuwanie sie od modela powoduje strate jakosci ?... cos nie bardzo ma to sens
Polar tez do szczescia zbedny raczej , predzej jakis filtr szary w plener czasem sie przydaje przy sporym slonczu.
24-105 ani nie jest jasne ani szerokie , zwlaszcza na cropie , wiec jesli juz to 17-50/2.8 , chyba ze masz fundusz na 17-55/28 IS , po co IS w sumie do takich zdjec to nie wiem ale jak chcesz to to jedyna jasna/szeroka/is opcja do cropa.
50 na 1.8 rzadko kiedy zyleta , 85 na 1.8 praktycznie kazda sztuka , roznica duza , do portretu/od pasa w gore , z cropem dasz rade i w studio , chyba ze ma ono 3m odejscia to bedzie cieasno...
Odkad odsuwanie sie od modela powoduje strate jakosci ?... cos nie bardzo ma to sens
Ależ ma, powietrze nie jest idealnie przezroczyste ;-)
SirDuncan
02-06-2009, 12:19
Ależ ma, powietrze nie jest idealnie przezroczyste ;-)
to gdzie te portrety beda? w mlynie, kopalni, czy cementowni?
~Vitez się pojawił i nie zamknął, więc może wątek trochę przeżyje...
ja już chyba wiem, czego chcę:
20/2,8; 28/1,8; 50/1,4; 85/1,8 i 100/2,8
z tego mam dopiero 50-tkę, lae w sumie jeszcze młody jestem ;]
20 f1.8 + 35 f1.4 + 50 f1.4 + 85 f1.2 + 135 f2 + 200 f2.8 + 1DmkIII + 50D - to ze strafy marzen bo z tych realnych :
10-24 + 20 f1.8 + 17-50 f2.8 + 50 F1.4 + 85 f1.8 + 70-200 f2.8 + 50D + 400D i do tego wlasnie zmierzam malymi kroczkami ;)
Na Twoim miejscu zainwestował bym w 17-40/4 + 85/1,8 wiem, że bez stabilizacji, ale jakością to szkiełko mocno nadrabia:-D
melka: nie napisałaś ile masz tej odchowanej kasy na zestaw marzeń, a to bardzo istotne :).
Do streetphoto będzie Ci potrzebny szeroki kąt, więc 24-105 na aparacie z cropem może być za wąski. Jeśli chodzi o IS - przy szerokich kątach nie jest aż tak bardzo potrzebny (można wydłużyć czas ekspozycji), a niestety dobre optycznie obiektywy z IS są drogie, więc IMHO lepiej wziąć dobry optycznie zoom bez IS (T17-50/2,8 ) a za resztę pieniędzy jasną stałkę (C85/1,8 ).
Co do 24-85 którego używasz - to jest spacerzoom projektowany do analoga, z takim sobie światłem, z przeciętną jakością optyki - po zmianie na 17-50/2,8 powinnaś odczuć dużą różnicę.
to gdzie te portrety beda? w mlynie, kopalni, czy cementowni?
Na świeżym powietrzu. 1200 mm plus telekonwerter i wpływ zanieczyszczeń powinien być zauważalny ;-) Dobra, koniec żartów, bo się nam offtop robi.
Blindseeker
02-06-2009, 16:02
Jak bym wygrał w totka, to 400mm 2.8 + 2 konwertery i bilet w jedną stronę do Afryki ;)
~Vitez się pojawił i nie zamknął, więc może wątek trochę przeżyje...
Nie chciało mi się szukać, ale był kiedyś podobny :p .
A mi by się przydał zestaw porządnych lamp i własny kąt, gdzie mógłbym to porozstawiać.
Na drugim miejscu myślę, że wziąłbym 35L.
Chyba zdecydowałam. T 17-50mm 2.8 i C 85mm 1.8 .
One są robione pod 30D, Si ?
one sa robione pod modele xxxxD xxxD xxD tzn jesli chodzi o Tamrona bo Canon 85 dziala pod kazdym canonem z mocowaniem EF EF-S czyli rowniez pod xD