Zobacz pełną wersję : Jka najwieksza karta do 400d ?
Nie otarł się ktoś z Was o taki dylemat ? Zbliża sie okres wakacji i zastanawiam się nad zakupem dodatkowych kart. Stawaim na 2x4GB ale 8GB jest już w takiej cenie że może bym się na takową skusił ale nie wiem czy 8GB do 400d mi przypasi i czy nie będzie problemów. Czy ktoś z Was ma może 8GB w 400d ?
Albo inaczej, gdzie mogę to sprawdzić bo nie znalazłem a się trochę naszukałem.
Z moich doświadczeń - SanDisc Extreme III 8GB działa bez zarzutu.
Było, ale nie mam czasu szukać... :wink:
Tezet-gdynia
01-06-2009, 21:38
Ja bym bral 2x4 pomimo ze moze obslugiwac nawet swietnie i 16gb :P Pamietaj ze jak padnie 1x8gb to masz po zdjeciach wszystkich. A jak padnie jedna z 2, to tracisz tylko polowe zdjec ;) A przeciez taka karta wazy tyle co nic, wielkosci tez jest takiej ze wszedzie mozna ja wrzucic itp.
Zwlaszcza ze to wakacje - pewnie miejsca do ktorych nie wrocisz szybko by zrobic ewentualnie te same zdjecia gdyby cos padlo ;)
Kwestia raczej czy kupić 2x4GB czy 2x8GB :) W hurtowni Action ceny 4 i 8 prawie się nie różnią ;) Ale skoro mówicie że 8GB śmiga na 400d to nie mam wątpliwości :D
Dzięki za odpowiedzi.
Ja mam 16GB roznych firm sandiska extreme IV i kingmaxa ogolem nie mialem zadnych problemow z jedna tak jak i z druga firma. Co prawda cena tej drugiej jest wiecej niz o polowe niza od sandiska. Kiedys musialem je kupic z braku innych mozliwosci dostepu kart sandiska i tak pozostalo. Obeznie uzywam 4 kart 16GB sandiska i 3 kart kingmax i nie widzie duzej roznicy poza tym ze kingmaxy maja szybkosc extreme III i to sa chyba najszybsze jakie produkuja.
Ja mam 4gb i zapasową 2gb. Nigdy mi nie brakło tych 4gb. No chyba żeby zabrać sprzecik na urlop 2 tygodniowy i robić RAW+JPG ;) Tyle że mam 30D i nie wiem czy 400 nie robi cięższych zdjęć ?? 10MPix chyba tam jest.
Witam.
Mam 8 Gb pqi hi-speed120 oraz 8 Gb pretec 233x
Obie działają bez problemu i są tanie.
Ja bym bral 2x4 pomimo ze moze obslugiwac nawet swietnie i 16gb :P Pamietaj ze jak padnie 1x8gb to masz po zdjeciach wszystkich. A jak padnie jedna z 2, to tracisz tylko polowe zdjec ;)
imho wieksze prawdopodobienstwo jest ze sie zgubi tę druga kartę niz ze padnie ta w aparacie ;) a jak zgubisz to nie dosc ze tez tracisz ale i ktos zyskuje Twoje foty ;)
Tezet-gdynia
06-06-2009, 16:31
imho wieksze prawdopodobienstwo jest ze sie zgubi tę druga kartę niz ze padnie ta w aparacie ;) a jak zgubisz to nie dosc ze tez tracisz ale i ktos zyskuje Twoje foty ;)
No to odbijamy :p Jak Ci wyrwa aparat z jedna karta to tracisz wszystkie zdjecia, jak Ci wyrwa aparat z jedna z dwoch kart to sa duze szanse ze masz 50% zdjec albo i wiecej (bo ta w aparacie moze byc jeszcze prawie pusta) nadal przy sobie :p Dwie zawsze lepsze niz jedna ;)
Ile razy padła Wam karta ? Ile razy ktoś wyrwał Wam aparat z ręki ? ;)
no właśnie :} mi nie padła nigdy ani razu, za to zdarzało mi sie zgubić kilka drobiazgów takich jak zapasowy aku czy dekielek :)) ot wysunie sie niefartownie i tyle.
ja stawiam na jedną kartę.
a jak JAKIMŚ CUDEM mi padnie jednak ta w aparacie, to teraz bez problemu można odzyskiwać tego typu dane.
wiec tak czy siak zdjecia masz, a nie ryzykujesz zgubienia drugiej karty lub narażenia jej na jakieś dziwne temperatury o takim drobiazgu jak nie zawracanie sobie głowy przekładaniem kart w najważniejszym momencie nie wspominając :]
Rozważania, że karta padnie lub ktoś wyrwie nam aparat są bezcelowe bo idąc tym tropem można zaożyć że padnie aparat lub obiektyw więc wyjezdzając na wakacje należało by mieć wszystkiego po dwie sztuki.