Zobacz pełną wersję : Canon Speedlite 380ex piszczy podczas ładowania
fasolka1988
28-05-2009, 20:28
Witam wszystkich bardzo serdecznie:-D
od niedawna jestem posiadaczem wyżej wymienionej lampy, którą dostałem na szczęście za darmo:-D jednak dziwi mnie jej dosyć głośne jakby "piszczenie" zaraz po włączeniu oraz wyzwoleniu błysku gdy ładuje się do kolejnego. Później jej już nie słychać. Przeszukałem nasze forum z którym zaprzyjaźniłem się już bardzo dawno, jednak dopiero od niedawna jako zarejestrowany...używałem wujka google i niestety nic. Nie wiem czy to normalne, dlatego pytam o to użytkowników, którzy maja/mieli z nią do czynienia od nowości.
pozdrawiam
mate00sh
28-05-2009, 20:51
To normalne, wszystkie lampy piszczą gdy kondensatory się ładują.
fasolka1988
28-05-2009, 21:12
dziękuję za odpowiedz, nie dziwie się już czemu nie znalazłem nic na ten temat skoro to standard...podejrzewałem, że to kondensatory (ma się technika elektronika i niedługo może inż. a takim głupim się jest)
temat do zamknięcia ale mam nadzieje, że pomoże komus podobnemu do mnie;)
dziękuję za odpowiedz, nie dziwie się już czemu nie znalazłem nic na ten temat skoro to standard...podejrzewałem, że to kondensatory (ma się technika elektronika i niedługo może inż. a takim głupim się jest)
temat do zamknięcia ale mam nadzieje, że pomoże komus podobnemu do mnie;)
E tam zaraz do zamknięcia.
Ja się dopnę z pytaniem OT czy ktoś ma moze dzwonek na telefon z dzwiekiem ladujacej sie lampy. Raz w duzym sklepie foto na slasku, ktorys z klientow mial wlasnie taki dzwonek. Glosny i wyrazny dzwiek ładującej sie lampy. Taki glosny jak za czasow lamp made in USSR, z ktorymi nie mozna bylo sie pokazac na slubie bo ksiadz wypraszal z kosciola (-:
Nie pomyslalem zeby go zapytac skad ma ten dzwonek wiec teraz szukam po sieci i nie moge znalezc.
To normalne, wszystkie lampy piszczą gdy kondensatory się ładują.
No nie wszystkie. 580EXII ładuje się bezgłośnie. Ale 430EX dobrze słychać.
No nie wszystkie. 580EXII ładuje się bezgłośnie. Ale 430EX dobrze słychać.
1. Zależy w jakich warunkach słuchasz
2. Ludzie mają różnie wyczulony słuch. Pisk kondensatorów jest o dośc wysokiej częstotliwości i niektórzy mogą tak wysoko już nie słyszeć.
1. Zależy w jakich warunkach słuchasz
W ciszy. W Szwecji nauczyłem już nawet rozróżniać jej parę rodzajów :D. 580EXII jest bezgłośna (nie licząc zoomu).
mate00sh
29-05-2009, 08:28
Ja tam słyszę jak mi się 580tka ładuje. I 430EZ też i Delta i studyjne Elinchromy i stare ruskie i enerdowskie lampy. To jest po prostu taka przypadłość kondensatora, że piszczy przy ładowaniu:)
Panowie, to raczej trafko przetwornicy piszczy lub ktoras z cewek podczas ladowania kondziolkow, a nie one same.
Jacek001
05-06-2009, 10:12
Witam. W lampie piszczy przetwornica jak trafnie zauważył kolega leloo. Przetwornica ma za zadanie zrobić z 6V ok 400V, takim napięciem są ładowane kondensatory lampy. Lepszej jakości lampy mają zaimpregnowane i wytłumione trafo wcz, dlatego są cichsze.
To jest po prostu taka przypadłość kondensatora, że piszczy przy ładowaniu...
Co za bzdura. Pisk który słychać pochodzi z układu zasilania baterii kondensatorów, a konkretnie z przetwornicy częstotliwości. Od razu widać kolego iż temat kondensatorów jest Ci zupełnie obcy.