Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon Speedlite 380ex piszczy podczas ładowania

fasolka1988
    Guest

Domyślnie Canon Speedlite 380ex piszczy podczas ładowania

Witam wszystkich bardzo serdecznie:-D
    od niedawna jestem posiadaczem wyżej wymienionej lampy, którą dostałem na szczęście za darmo:-D jednak dziwi mnie jej dosyć głośne jakby "piszczenie" zaraz po włączeniu oraz wyzwoleniu błysku gdy ładuje się do kolejnego. Później jej już nie słychać. Przeszukałem nasze forum z którym zaprzyjaźniłem się już bardzo dawno, jednak dopiero od niedawna jako zarejestrowany...używałem wujka google i niestety nic. Nie wiem czy to normalne, dlatego pytam o to użytkowników, którzy maja/mieli z nią do czynienia od nowości.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

To normalne, wszystkie lampy piszczą gdy kondensatory się ładują.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

fasolka1988
    Guest

Domyślnie

dziękuję za odpowiedz, nie dziwie się już czemu nie znalazłem nic na ten temat skoro to standard...podejrzewałem, że to kondensatory (ma się technika elektronika i niedługo może inż. a takim głupim się jest)
    temat do zamknięcia ale mam nadzieje, że pomoże komus podobnemu do mnie

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fasolka1988 Zobacz posta
    dziękuję za odpowiedz, nie dziwie się już czemu nie znalazłem nic na ten temat skoro to standard...podejrzewałem, że to kondensatory (ma się technika elektronika i niedługo może inż. a takim głupim się jest)
    temat do zamknięcia ale mam nadzieje, że pomoże komus podobnemu do mnie
    E tam zaraz do zamknięcia.
    Ja się dopnę z pytaniem OT czy ktoś ma moze dzwonek na telefon z dzwiekiem ladujacej sie lampy. Raz w duzym sklepie foto na slasku, ktorys z klientow mial wlasnie taki dzwonek. Glosny i wyrazny dzwiek ładującej sie lampy. Taki glosny jak za czasow lamp made in USSR, z ktorymi nie mozna bylo sie pokazac na slubie bo ksiadz wypraszal z kosciola (-:
    Nie pomyslalem zeby go zapytac skad ma ten dzwonek wiec teraz szukam po sieci i nie moge znalezc.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    To normalne, wszystkie lampy piszczą gdy kondensatory się ładują.
    No nie wszystkie. 580EXII ładuje się bezgłośnie. Ale 430EX dobrze słychać.
    .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    No nie wszystkie. 580EXII ładuje się bezgłośnie. Ale 430EX dobrze słychać.
    1. Zależy w jakich warunkach słuchasz

2. Ludzie mają różnie wyczulony słuch. Pisk kondensatorów jest o dośc wysokiej częstotliwości i niektórzy mogą tak wysoko już nie słyszeć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    1. Zależy w jakich warunkach słuchasz
    W ciszy. W Szwecji nauczyłem już nawet rozróżniać jej parę rodzajów . 580EXII jest bezgłośna (nie licząc zoomu).
    .

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja tam słyszę jak mi się 580tka ładuje. I 430EZ też i Delta i studyjne Elinchromy i stare ruskie i enerdowskie lampy. To jest po prostu taka przypadłość kondensatora, że piszczy przy ładowaniu
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Panowie, to raczej trafko przetwornicy piszczy lub ktoras z cewek podczas ladowania kondziolkow, a nie one same.
    Pozdrawiam
    Leloo

Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam. W lampie piszczy przetwornica jak trafnie zauważył kolega leloo. Przetwornica ma za zadanie zrobić z 6V ok 400V, takim napięciem są ładowane kondensatory lampy. Lepszej jakości lampy mają zaimpregnowane i wytłumione trafo wcz, dlatego są cichsze.
    Canon 400D, 17-85IS, Tamron 55-200, Kilka M42, Sunpak PZ42X, Sigma SD14, Sigma 30/1,4, Sigma 18-200 OS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów