Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak szybko rozładowuje się bateria kiedy nie jest używana? (450d)

alloqba
27-05-2009, 22:44
No właśnie, ile czasu po naładowaniu aparatu i schowaniu go do szafy bateria będzie w stanie zasilić aparat chociaż do zrobienia paru zdjęć?

Mam nową, oryginalną baterię do Canona Eos 450D (w komplecie z aparatem) i po tygodniu od naładowania nie jest w stanie zasilić aparatu nawet żeby się włączył.

Jest to "lekko" denerwujące, wszystkie akumulatorki AA wybieram o niskim współczynniku samorozładowania, a tu w bach, co z tego, że akcesoria działają, skoro aparat nie..

Jak samorozładowywanie akumulatorka wygląda u was?

krzysztofr
27-05-2009, 22:51
Tydzień to trochę krótko. U mnie wytrzymuje dużo dłużej. Po 2 tygodniach leżenia (poza aparatem) bateria jest nadal ok.

jagular
27-05-2009, 23:10
Może być coś nie tak u ciebie.
Nie przypomnę sobie ultradokładnych danych, ale czas, po którym nieużywana bateria była dalej ok, mogłem w swoich korpusach liczyć nie w tygodniach, ale miesiącach.

alloqba
27-05-2009, 23:20
Tak myślałem, że moja bateria nie domaga. Chociaż kilkaset zdjęć można zrobić w ciągu jednego dnia bez problemu.

Może sprzedawca wcisnął mi jakąś podróbę do puszki zamiast oryginału (kupowałem przez internet).

Blk
27-05-2009, 23:57
U mnie też jak nie używam to trzyma. Nawet jak przez przypadek nie wyłączę i jest cały czas w gotowości...

jagular
28-05-2009, 00:41
@allqba
Myślę że, jeżeli twoja bateria wygląda dokładnie tak samo, jak bateria oryginalna (piszę głównie o tej "tabliczce znamionowej"), to raczej nie jest to podróbka.

Wszystko zależy też od tego, ile razy była ładowana (i może w jakiej temp. przechowywana - czy to coś zmienia w tym przypadku?) - po kilku ładowaniach/użyciach, powinna "wejść" w nominalne parametry.
Tak przynajmniej mi się wydaje na podstawie doświadczeń z baterią do 1Dm3 - na początku "trzymała" mi ok. 40-50% mniej zdjęć, niż po kilku cyklach pracy.

Merauder
28-05-2009, 07:50
@allqba
Myślę że, jeżeli twoja bateria wygląda dokładnie tak samo, jak bateria oryginalna (piszę głównie o tej "tabliczce znamionowej"), to raczej nie jest to podróbka.

Wszystko zależy też od tego, ile razy była ładowana (i może w jakiej temp. przechowywana - czy to coś zmienia w tym przypadku?) - po kilku ładowaniach/użyciach, powinna "wejść" w nominalne parametry.
Tak przynajmniej mi się wydaje na podstawie doświadczeń z baterią do 1Dm3 - na początku "trzymała" mi ok. 40-50% mniej zdjęć, niż po kilku cyklach pracy.
To normalne, ze bateria osiaga swoje optimum nominalne po kilku wrecz 5-10 cyklach. Jednak pomimotego obstawialbym, ze kolega ma cos nie halo z bateria, tydzien to zdecydowanie za malo.

Kronos
28-05-2009, 14:01
Jeżeli odkaładamy aparat na dłuższy czas, należy wyciągnąć z niego akumulator. W przeciwnym razie następuje samowyładowanie. Kiedyś zginął mi akumulator do 20D (oryginał) naładowany w ok 50%, znalazłem go pół roku później - stan naładowania ok 30%.

ds74
28-05-2009, 14:45
IMO problem leży nie po stronie baterii lecz aparatu. Jezeli w ciągu 1 dnia da sie wykonać dużą ilosć zdjęć to znaczy że bateria jest wystarczająco wydolna prądowo. Leżąc w aparacie cos ją rozładowuje (a nie powinno) - proponuję spróbowac wyjąć ją naładowaną z aparatu na 7-10 dni i sprawdzic po ponownym włożeniu. Jeżeli wszystko wtedy będzie ok - problemem jest puszka. A że producent pisze aby zawsze wyjmowac baterię podczas nieużywania sprzętu - no cóż wolno mu, i napewno to nie zaszkodzi - ale aparat nie powinien rozładowywać baterii tak czy innaczej.

alloqba
28-05-2009, 15:28
Oj, tu mnie zaniepokoiłeś, sprawdzę to.

Dziękuję za komentarze.

leszcz
01-06-2009, 15:28
U mnie trzyma bardzo bardzo długo . Napewno wiecej niż 2 miechy . Mam aparat z USA wersje XSi odpowiednik 450d .
Wydaje mi się że to problem z body nie aku ale może i byc na odwrót ?

pozdr T

andrewjohn
01-06-2009, 20:59
U mnie też bateria trzyma długo i to bez różnicy czy orginał czy zamiennik. Może spróbuj właśnie założyć inną baterię do aparatu i zobaczysz czy tez się tak szybko rozładuje,wtedy będzie wiadomo,że to wina aparatu. I zapasowy akumulator to tak radzę kupić na zamianę, w terenie, na wycieczkach itp.po prostu niezbędny.

Bogdan56_Ch
07-06-2009, 13:08
Mam Canona 50D. Obojętnie czy akumulatorek orginalny czy zastępcze (2szt. firmy Delta) potrafią wytrzymać ponad miesiąc. Więcej nie sprawdzaem, nie było takiej potrzeby. Zasadą jednak jest aby ładować akumulatorki przed wyprawą na łowy, wtedy są najskuteczniejsze.

Jago
11-06-2009, 08:18
........... Może spróbuj właśnie założyć inną baterię do aparatu i zobaczysz czy tez się tak szybko rozładuje,wtedy będzie wiadomo,że to wina aparatu...........

Ewentualnie spróbuj (jak masz oczywiście taką możliwość) założyć swoją baterię do innego aparatu.