Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jak szybko rozładowuje się bateria kiedy nie jest używana? (450d)

Dopiero zaczyna Awatar alloqba
    Miasto
    Gdańsk

Angry Jak szybko rozładowuje się bateria kiedy nie jest używana? (450d)

No właśnie, ile czasu po naładowaniu aparatu i schowaniu go do szafy bateria będzie w stanie zasilić aparat chociaż do zrobienia paru zdjęć?

Mam nową, oryginalną baterię do Canona Eos 450D (w komplecie z aparatem) i po tygodniu od naładowania nie jest w stanie zasilić aparatu nawet żeby się włączył.

Jest to "lekko" denerwujące, wszystkie akumulatorki AA wybieram o niskim współczynniku samorozładowania, a tu w bach, co z tego, że akcesoria działają, skoro aparat nie..

Jak samorozładowywanie akumulatorka wygląda u was?

Domyślnie

Tydzień to trochę krótko. U mnie wytrzymuje dużo dłużej. Po 2 tygodniach leżenia (poza aparatem) bateria jest nadal ok.

Początki nałogu

Domyślnie

Może być coś nie tak u ciebie.
    Nie przypomnę sobie ultradokładnych danych, ale czas, po którym nieużywana bateria była dalej ok, mogłem w swoich korpusach liczyć nie w tygodniach, ale miesiącach.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tak myślałem, że moja bateria nie domaga. Chociaż kilkaset zdjęć można zrobić w ciągu jednego dnia bez problemu.

Może sprzedawca wcisnął mi jakąś podróbę do puszki zamiast oryginału (kupowałem przez internet).

Miasto
    Ślunsk

Domyślnie

U mnie też jak nie używam to trzyma. Nawet jak przez przypadek nie wyłączę i jest cały czas w gotowości...

Początki nałogu

Domyślnie

@allqba
    Myślę że, jeżeli twoja bateria wygląda dokładnie tak samo, jak bateria oryginalna (piszę głównie o tej "tabliczce znamionowej"), to raczej nie jest to podróbka.

Wszystko zależy też od tego, ile razy była ładowana (i może w jakiej temp. przechowywana - czy to coś zmienia w tym przypadku?) - po kilku ładowaniach/użyciach, powinna "wejść" w nominalne parametry.
    Tak przynajmniej mi się wydaje na podstawie doświadczeń z baterią do 1Dm3 - na początku "trzymała" mi ok. 40-50% mniej zdjęć, niż po kilku cyklach pracy.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    @allqba
    Myślę że, jeżeli twoja bateria wygląda dokładnie tak samo, jak bateria oryginalna (piszę głównie o tej "tabliczce znamionowej"), to raczej nie jest to podróbka.

Wszystko zależy też od tego, ile razy była ładowana (i może w jakiej temp. przechowywana - czy to coś zmienia w tym przypadku?) - po kilku ładowaniach/użyciach, powinna "wejść" w nominalne parametry.
    Tak przynajmniej mi się wydaje na podstawie doświadczeń z baterią do 1Dm3 - na początku "trzymała" mi ok. 40-50% mniej zdjęć, niż po kilku cyklach pracy.
    To normalne, ze bateria osiaga swoje optimum nominalne po kilku wrecz 5-10 cyklach. Jednak pomimotego obstawialbym, ze kolega ma cos nie halo z bateria, tydzien to zdecydowanie za malo.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Jeżeli odkaładamy aparat na dłuższy czas, należy wyciągnąć z niego akumulator. W przeciwnym razie następuje samowyładowanie. Kiedyś zginął mi akumulator do 20D (oryginał) naładowany w ok 50%, znalazłem go pół roku później - stan naładowania ok 30%.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

IMO problem leży nie po stronie baterii lecz aparatu. Jezeli w ciągu 1 dnia da sie wykonać dużą ilosć zdjęć to znaczy że bateria jest wystarczająco wydolna prądowo. Leżąc w aparacie cos ją rozładowuje (a nie powinno) - proponuję spróbowac wyjąć ją naładowaną z aparatu na 7-10 dni i sprawdzic po ponownym włożeniu. Jeżeli wszystko wtedy będzie ok - problemem jest puszka. A że producent pisze aby zawsze wyjmowac baterię podczas nieużywania sprzętu - no cóż wolno mu, i napewno to nie zaszkodzi - ale aparat nie powinien rozładowywać baterii tak czy innaczej.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Oj, tu mnie zaniepokoiłeś, sprawdzę to.

Dziękuję za komentarze.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów