Zobacz pełną wersję : W jaki sposób sprawdzić ilość wykonanych zdjęć w dSLR?
Czy jest jakiś domowy sposób@
Czy jest jakiś domowy sposób@
Z tego co juz nieraz bylo pisane tu na forum, edyny sposob na sprawdzenie ilosci zdjec to jest zaniesienie do serwisu.
Ciekawe jak oni to sprawdzają. Czy to jakiś soft, czy "maszynka" specjalna?
Ciekawe jak oni to sprawdzają. Czy to jakiś soft, czy "maszynka" specjalna?
Nie wiem jak ale wydaje mi sie ze pewnie jest to gdzies zaszyte w jakiejs pamieci nieulotnej - odpowiedni soft i problem z glowy.
Przynajmniej ja bym tak to zrobil :)
Tak BTW - mozliwosci softow serwisowych, czy jakichs innych magicznych kodow bywaja nieraz imponujace :) Ciekawe co jeszcze panowie sewisanci moga powiedziec o naszych maszynkach.
fotomuka
10-08-2005, 21:13
pliz nie zaśmiecajcie i poszukajcie wcześniej- ja też do wczoraj pisałem różne wątki na ten sam temat - oczywiście nie złośliwie, ale widzę że dużo lepszy jest porządek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=4774
tutaj jest napisane. z ewentualną dyskusją przenieście się proszę tam.
pliz nie zaśmiecajcie i poszukajcie wcześniej- ja też do wczoraj pisałem różne wątki na ten sam temat - oczywiście nie złośliwie, ale widzę że dużo lepszy jest porządek:
fotomuka- Nie chodzi mi o numerację katalogów ani plików, tutaj jest wszystko jasne, chodzi mi o stwierdzenie całkowitej ilości. Wkładanie nowych kart lub kart zapisanych w innym aparacie potrafi zmienić numerację plików przez aparat.
NI !
I pomijam fakt mojej krnabrnosci wyindukowanej miesiaczka ale tamten watek dotyczy chyba czegos innego - przynajmniej z zalozenia. A nie ladnie tak Off-Topicic.
Niemniej jednak nie bede sie klocil bo nie ma o co :>
Moj 300D wrocil z serwisu i mialem napisany przebieg w opisie aparatu :) 19 000 ponad ;)
Moj 300D wrocil z serwisu i mialem napisany przebieg w opisie aparatu :) 19 000 ponad ;)
Jeśli to nie był serwis gwarancyjny to ile to kosztowało, kupiłem 10d z którejś ręki i zżera mnie ciekawość.
Jeśli to nie był serwis gwarancyjny to ile to kosztowało, kupiłem 10d z którejś ręki i zżera mnie ciekawość.
W tym watku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3764&page=2
Opisalem swoje wrazenia z wizyty w serwisie, jak i czas trwania sprawdzania przebiegu migawki oraz koszt tej operacji :roll: .
Piotr-Jot
20-08-2007, 16:38
W 350d jest możliwość sprawdzenia.
Wchodzimy w menu, następnie custom WB i enter. W prawym górnym rogu pojawia się ilość zrobionych zdjęć. Aby odczyt był właściwy trzeba zrobić fotkę lub upewnić się, że wyświetlamy ostatnią. Nie wiem czy to funkcjonuje w innych modelach. Gdyby ktoś sprawdził proszę dać znać.
to samo tez nam wyswietli gdy przegladajac zdjecia nacisneimy info pokaze nam numer zdjecia z ogólnie dotychczasowo zrobionych i masz przebieg aparatu
A to nie jest po prostu numer zdjęcia wg licznika służącego do nadawania nazw? Bo ten akurat z całkowitą liczbą zdjęć zrobionych aparatem nie ma nic wspólnego.
karty pamieci nie zmieniałem wiec niewiem format karty robiłem juz 2 razy a licznik idzie dalej do przodu
Wystarczy że przełożysz do innego canona, który miał więcej zrobionych i już Twoja numeracja zaraża się tamtą numeracją i idzie do przodu ale z przeskokiem.
Niestety - sprawdziłem w swoim 350 i ten sposób z Custom WB nie działa. Pokazuje wprawdzie ilość zrobionych zdjęć ale w zakresie od 01 do 9999. Ja zrobiłem już ponad 19000 zdjęć i mi pokazuje teraz 9856 więc to z drugiej 10-tki już idzie.
Nie da się tak sprawdzić ile na prawdę zrobionych jest zdjęć.
Dać to się da na pewno, tylko pewnikiem trzeba mieć dostęp do menu serwisowego albo softu serwisowego.
Niestety - sprawdziłem w swoim 350 i ten sposób z Custom WB nie działa. Pokazuje wprawdzie ilość zrobionych zdjęć ale w zakresie od 01 do 9999. Ja zrobiłem już ponad 19000 zdjęć i mi pokazuje teraz 9856 więc to z drugiej 10-tki już idzie.
A nie pokazuje przypadkiem 298 9856 ? Pozbywasz sie 2 ostatnich cyfr z pierwszej grupy masz 2 9856, teraz, aparat zaczyna numeracje folderów od 100, czyli odejmujesz 1 od pierwszej cyfry i masz 1 9856 czyli 19856 wykonanych zdjęć ;)
według tej teorii mam 64 tys przebiegu czyli tyle ile mnie więcej sie spodziewałem :)
levybike
21-08-2007, 17:44
ja mam według tego 35 tys czego się nie spodziewałem - tak naprawde zrobilem swoim około 5-6 tys. ale czytałem, że licznik wariuje jak się inną karte wsadzi na której kiedyś było zrobione więcej zdjęć
ja karty nie zmieniałam nigdy ...... czyli body to prawie dziewica :)
ile ja moge miec jesli mam w EOS 20D zdjecie nr 179-7985 ??
17985 ?? tak to sie oblicza ??
Bo na dniach kupuje 300D i nie wiem jak mam sprawdzic ile mail cykniec migawka ??!! :(
ile ja moge miec jesli mam w EOS 20D zdjecie nr 179-7985 ??
17985 ?? tak to sie oblicza ??
Bo na dniach kupuje 300D i nie wiem jak mam sprawdzic ile mail cykniec migawka ??!! :(
Idąc tym tropem ktoś ma wpis 179-0001 to ile zrobił zdjęć ? 1791 ? czy 1 ? a może 10001 ? :) Wydaje mi się, że 100% odpowiedzi poda tylko serwis...
Jak sprawdzić przebieg (ilość wykonanych zdjęć) Canon 30D oczywiście nie wysyłając do serwisu. Czy jest jakiś darmowy soft????
Z góry dziękuję za pomoc.
mattnick
25-01-2008, 18:05
nie ma i nie można nie wysyłając do Żytniej...
Kolekcjoner
25-01-2008, 22:22
Tylko Żytnia.
Tomasz1972
25-01-2008, 22:25
http://www.canon-board.info/search.php
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4792
Ghooster
31-10-2008, 01:23
Witam, zakupiłem 30D z 2giej ręki. Sprzedawca deklarował przebieg aparatu na 5500-6000 klatek a aparat zapisuje kolejne zdj zaczynające sie na 98xx... wiadomo ile razy by zerowany? Od razu wydało mi sie to dziwne zwłaszcza ze ma juz prawie dwa latka a ja swojego rocznego 350D sprzedałem z przebiegiem prawie 6,5tyś klatek a fotografowałem raczej dla przyjemnosci uganiajac sie za sprytnymi kadrami. Teraz pojawia sie pytanie czy na "gorąco" oddać (kupiłem wczoraj) do serwisu Canona aparat na przegląd i w razie kolejnych niejasności przypilić sprzedawce? Jeśli tak to czy ktoś wie ile to kosztuje? Z gory dzieki za info/rade
Witam, zakupiłem 30D z 2giej ręki. Sprzedawca deklarował przebieg aparatu na 5500-6000 klatek a aparat zapisuje kolejne zdj zaczynające sie na 98xx... wiadomo ile razy by zerowany? Od razu wydało mi sie to dziwne zwłaszcza ze ma juz prawie dwa latka a ja swojego rocznego 350D sprzedałem z przebiegiem prawie 6,5tyś klatek a fotografowałem raczej dla przyjemnosci uganiajac sie za sprytnymi kadrami. Teraz pojawia sie pytanie czy na "gorąco" oddać (kupiłem wczoraj) do serwisu Canona aparat na przegląd i w razie kolejnych niejasności przypilić sprzedawce? Jeśli tak to czy ktoś wie ile to kosztuje? Z gory dzieki za info/rade
Kazda zmiana karty powoduje zmianę licznika.Ilosc lat nie ma sie nijak do ilości zdjęc.Sprawdzać to warto przed zakupem.Moim zdaniem jesli nie ma innych mankamentów to ciesz sie z zakupu i rób zdjecia.Nie widze tu problemu.Pozdrawiam
Nie sugeruj się wyświetlanym stanem, chcesz spokoju - tylko serwis. Choć to może być też i koniec spokoju...Za Janmarem - teraz to musztarda po obiedzie, wiec ciesz się puszką i licz na rzetelność sprzedawcy.
Ciężko mi uwierzyć w tak małe przebiegi dslr jak to deklarują niektórzy sprzedawcy... 400d w ciągu roku zrobiłem ponad 20 tyś klapnięć. jedne wakacje, drugie wakacje, kilka kotletów, parę wypadów za miasto itd. itp., palec ciężki i filmu nie trzeba wymieniać. ;) Kupującego poinformowałem jednak ile faktycznie zrobiłem i tyle.
Ja swoją 30-ke sprzedałem z przebiegiem 5500-5600 klatek, a aparat miał niecałe półtora roku. Kupujący też do końca mi chyba nie wierzył, ale taka była prawda.
No to po co wam takie aparaty jak tak mało zdjęć nimi robicie ;)
Sprawdzać to warto przed zakupem.
Oczywiście, jednakże jeżeli chodzi o faktyczny przebieg 30D to można go ustalić tylko i wyłącznie po wizycie na Żytniej. Jeżeli przedmiotem sprzedaży byłby np. 40D, problem "autentyczności przebiegu" praktycznie by nie istniał.
No to po co wam takie aparaty jak tak mało zdjęć nimi robicie ;)
a bo nie każdy posiadacz cyberlustra cierpi na syndrom "japońskiej wycieczki", która fotografuje na prawo i lewo wszystko to, co nie zdąży przed nią uciec;)
na dodatek seriami
a bo nie każdy posiadacz cyberlustra cierpi na syndrom "japońskiej wycieczki", która fotografuje na prawo i lewo wszystko to, co nie zdąży przed nią uciec;)
na dodatek seriami
Czasami się strzela się bo się ma się słaby af :rolleyes:
Ja ostatnio kupiłem 20d z przebiegiem niecałe 4000 fot(stan idealny), aparat zaraz po pierwszym podłączeniu do kompa zaczął numerować zdjęcia od ok 6400 ponieważ taki numer miała ostatnia fota z mojego 10d, który miałem od nowości (tez poszedł na Allegro).
Małe przebiegi nie są więc żadkością.
Ja ostatnio kupiłem 20d z przebiegiem niecałe 4000 fot ...
Czy sprawdzałeś stan licznika w autoryzowanym serwisie? Jeżeli nie to jaką masz pewność iż body faktycznie wykonało tylko 4000 ujęć a nie na przykład 20000? Pytam z czystej ciekawości.
Nie, nie sprawdzałem ale aparat jest jak nowy- ledwie widoczne przetarcia lakieru na stopce lampy, brak rysek na wyświetlaczach, pasek nigdy nie był założony(orginalnie zapakowany). Ogólnie wygląd nie wskazuje na większy przebieg, no chyba że się mylę, ale sprzedawałem 10d z podobnym przebiegiem (miałem go od nowości) i wyglądał gorzej
Niektórzy nie trzaskają aż tak dużo zdjęć. Ja swoim 30D przez ponad półtora roku zrobiłem ok. 13tys. a 350D przez 2 lata 22tys :).
Moim zdaniem nie ma znaczenia czy aparat ma na liczniku 5tys czy 15, liczy się jego stan - jeżeli właściciel o niego dbał jeszcze długo posłuży - migawka w 30D powinna wytrzymać 100tys. klapnięć, więc jeszcze nie jednego właściciela przeżyje.
Moim zdaniem nie ma znaczenia czy aparat ma na liczniku 5tys czy 15, liczy się jego stan ...
Ale jaki stan, wizualny? Przecież mówiąc o stanie aparatu w zdecydowanej większości przypadków mamy na myśli właśnie stan/przebieg migawki oraz napędu lustra, które to mechanizmy wykazują zdecydowanie największe zużycie.
Michu (Pentax)
02-11-2008, 10:56
Przerażacie mnie... Ja swoim DLem z super tępym AFem zrobiłem w dwa lata 6,5tyś zdjeć, z czego tysiąc zrobili znajomi, którym pożyczyłem body.
O ile ktoś rzeczywiście nie ma parcia na pstrykactwo, lub nie ma sensownych sesji co chwilę, to nie sądzę, by miał wykopany w kosmos przebieg.
Wiecie... Właśnie sprzedałem moje 350d i w czasie przejciowym dozbierania pieniędzy siedze na 30D mojego taty, który ambicjami siedzi nadal w analogach. Pucha ma 2 lata, ponad! A na liczniku niecałe 3k zdjeć, z czego ja moze zrobilem połowe. Więc sprzedając go teraz miałbym zadawane sporo pytań ;)
canis_lupus
02-11-2008, 11:12
Kazda zmiana karty powoduje zmianę licznika.
Eee, u mnie nie. Po zmianie karty na nową nic w numeracii mi sie nie zmieniło...
Gdy kupiłem 5d[nowe] włożyłem kartę z 20d który przedtem używałem I ..od razu zobaczyłem 8499 na liczniku.Na chwile mnie zatkało z wrażenia ale zorientowałem się co jest przyczyną. :smile: Najlepiej po włożeniu karty z innego aparatu zrobić format.Pozdrawiam
Ciężko mi uwierzyć w tak małe przebiegi dslr jak to deklarują niektórzy sprzedawcy... 400d w ciągu roku zrobiłem ponad 20 tyś klapnięć...
No i po co ???
Ściany tym będziesz tapetować ?
Chyba lepiej mniej, ale jakichś bardziej przemyślanych. :mrgreen::mrgreen:
Pozdrówka
Kolekcjoner
03-11-2008, 00:31
Nie, nie sprawdzałem ale aparat jest jak nowy- ledwie widoczne przetarcia lakieru na stopce lampy, brak rysek na wyświetlaczach, pasek nigdy nie był założony(orginalnie zapakowany). Ogólnie wygląd nie wskazuje na większy przebieg, no chyba że się mylę, ale sprzedawałem 10d z podobnym przebiegiem (miałem go od nowości) i wyglądał gorzej
Chmm... wygląd. Ja miałem 20D, który wyglądał jakby przed chwilą był jeszcze w sklepie - przebieg ponad 48 tyś. Także różnie to bywa.
Przerażacie mnie... Ja swoim DLem z super tępym AFem zrobiłem w dwa lata 6,5tyś zdjeć, z czego tysiąc zrobili znajomi, którym pożyczyłem body.
O ile ktoś rzeczywiście nie ma parcia na pstrykactwo, lub nie ma sensownych sesji co chwilę, to nie sądzę, by miał wykopany w kosmos przebieg.
Wiesz 20D/30D jest często używany jako body reporterskie (niskobudżetowe redakcje, małe portale internetowe). Także mogą zaliczać całkiem spore przebiegi.
dream catcher
05-12-2008, 16:13
Witam!
Przyjechał do mnie dzisiaj kupiony z 2 ręki 30d.
Wyciągnąłem karte z mojego 40d z ostatnim zdjęciem 100-4317, pstryknąłem fote i na wyświetlaczu pojawił się nr 104-7354. Po przewinięciu do tyłu (na zdjęcie z 40d dalej widnieje 100-4317...
Sprzedawca mówił, że zrobił nim kilkaset zdjęć... Co o tym myślicie?
Pytam z ciekawości, aparat faktycznie wygląda na nówkę, brak jakichkolwiek śladów użytkowania...
pzdr!
mate00sh
05-12-2008, 16:17
Było miliard razy... Po włożeniu karty ze zdjęciami z innego aparatu,aparat kontynuuje numerację...
dream catcher
05-12-2008, 16:21
Nie doczytałeś, a ja tez nie do końca jasno napisałem.
Wyciągnąłem karte z mojego 40d z ostatnim zdjęciem 100-4317, włożyłem ją do 30d, pstryknąłem fote i na wyświetlaczu pojawił się nr 104-7354.
edit: chyba, że aparat kontynuuje numerację swoją, a nie z karty. W takim razie, wygląda na to, że aparat zrobił jednak trochę więcej zdjęć niż kilkaset... ;)
mate00sh
05-12-2008, 16:35
OK. Nie załapałem:) Może jakiś CF jest na to?
dream catcher
05-12-2008, 17:50
OK. Nie załapałem:) Może jakiś CF jest na to?
Co mam przez to rozumieć? ;)
mate00sh
05-12-2008, 18:01
W 40D jest jakieś ustawienie w Custom Functions na numerację - muszę sprawdzić w domu.
Mógł zrobić kilkaset zdjęć, ale na karcie która wcześniej miała około 104-7353.
Aparat kontynuuje wyższy licznik - swój lub z karty.
bjmastek
05-12-2008, 21:12
Witajcie,
W ostatnim DF-V jest wzmianka o programiku f-my AstroJargon, który umożliwia odczytać rzeczywistą liczbę cyklów migawki. Warunek- canony z Digic III i IV.
dream catcher
06-12-2008, 12:46
Witajcie,
W ostatnim DF-V jest wzmianka o programiku f-my AstroJargon, który umożliwia odczytać rzeczywistą liczbę cyklów migawki. Warunek- canony z Digic III i IV.
It will not work on the 1D*, 5D, 10D, 20D, 30D, 300D, 350D, and 400D. It's not that I have anything against the owners of those cameras, but simply that the Canon SDK does not support retrieving the shutter count for them.
It will not work on the 1D*, 5D, 10D, 20D, 30D, 300D, 350D, and 400D. It's not that I have anything against the owners of those cameras, but simply that the Canon SDK does not support retrieving the shutter count for them.
Była już wzmianka o tym programie jakiś czas temu
A wystarczy poszukać
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=37821&highlight=AstroJargon
dream catcher
06-12-2008, 17:12
sadaman, wkleiłem opis programu ze strony AstroJargon, tak, żeby doinformować bjmasteka... ;)
Lulu1988
15-12-2008, 01:57
Znalazłem coś co zainteresuje posiadaczy Canona 20D oraz 30D
http://digital-photography-school.com/forum/showthread.php?t=196
Sprawdziłem programik i działa. Ku mojemu przerażeniu ukazała mi się liczba ..... lepiej, żebyście tego nie wiedzieli ;)
Kolekcjoner
15-12-2008, 05:27
Albo coś źle robię albo lipa. Sprawdziłem na kilku wyrywkowych raw-ach z 30-tki i liczba klatek nie przyrasta :(.
dream catcher
15-12-2008, 12:35
Z 40d to chyba coś nie trybi.. same zera wyskakują :lol: Wieczorem sprawdzę z 30d.
To nie działa, wystarczy że sprawdziłem sobie dwa pliki:
IMG_2473.CR2 - "licznik" 64520
IMG_2475.CR2 - "licznik" 49269
Wydaje mi się, że po prostu aparat nie zapisuje takiej informacji w pliku. Inaczej program do odczytywania licznika pojawiłby się dawno temu.
Przemek_D
18-12-2008, 23:45
chcesz miec licznik od zera sformatuj karte :)
bardzo często pojawia się pytanie "jak sprawdzić przebieg migawki", wreszcie nie wiem czy już wiecie czy nie ale można to zrobić samemu.
http://astrojargon.net/40DShutterCount.aspx
ten soft sprawdza na pewno 30D, 40D i 50D !! i co najważniejsze działa, jeśli postąpicie zgodnie z opisem.
1) Download the file http://astrojargon.net/files/misc/40dshuttercount.zip
2) In Windows Explorer, unzip the file
3) Copy the .exe file into the folder where the Canon EOS Utility is installed (typically, C:\Program Files\Canon\EOS Utility)
4) Run (double-click) the .exe
5) Follow the instructions on-screen. When you press the "Get Count" button, the shutter count *should* appear next to the button.
Trzeba mieć zainstalowany soft canona - EoSUtility, oraz NET.Frameworks przynajmniej 2.0 (ja mam 3, bo na 1 nie zadziałoło )
POWODZENIA !!
bardzo często pojawia się pytanie "jak sprawdzić przebieg migawki", wreszcie nie wiem czy już wiecie czy nie ale można to zrobić samemu.
Wiemy - http://canon-board.info/showthread.php?t=37821 - dodatkowo ten wątek w forum w którym postujesz został przyklejony...
aha ... no i podepnijcie do komputera aparat i włączcie ;)
program bada body a nie pliki z fotami ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no to OK !
jakby ktoś miał problemy to zwróćcie uwagę na wersję NET.Frameworks ... to tyle
Kolekcjoner
05-05-2009, 13:48
ten soft sprawdza na pewno 30D, 40D i 50D !! i co najważniejsze działa, jeśli postąpicie zgodnie z opisem.
Z 30D nie działa co zresztą jest napisane w opisie programu :rolleyes:8).
jakby ktoś miał problemy to zwróćcie uwagę na wersję NET.Frameworks ... to tyle
Jak już podajesz techniczną poradę to niech będzie ona precyzyjna - zwracać uwagę trzeba na '.NET Framework' (dotnet) a nie 'NET.Frameworks' :roll: .
Sprawdziłem programik i działa. Ku mojemu przerażeniu ukazała mi się liczba ..... lepiej, żebyście tego nie wiedzieli ;)
Zastanawia mnie, czy to kolejny przekombinowany sposob , czy moze w tych RAW sa naprawde zapisane ilosci klapniec migawki. Sprawdzalem kilka razy swoje raw i 2x mialem od pewnych momentow wyzerowane. Jednak ogolnie liczac numeracje raw i roznice w HEXach to dokladnie sie zgadza - przyrost zawsze byl ok. Jednak te wyzerowania mialy miejsce u mnie dwa razy, niestety nie pamietam czy powodem bylo wyciagniecie baterii czy zmiana ustawien na fabryczne.
Druga sprawa nie jestem pierwszym userem mojego 20D i kurcze nie moge tego zweryfikowac. Dodam, ze moj pierwszy RAW od kupna pokazal mi prawie 50k klapniec.......... Dlatego bardzo mnie interesuje ten sposob. :/
Ponoć Opandy Exif nie sposób oszukac
Sprawdzilem Opanda Exif i wogole nie widze nigdzie odczytu licznika.
http://astrojargon.net/40DShutterCount.aspx
Ten program sprawdza też ilość zrobionych zdjęć w 1000D trzeba go tylko wgrać do odpowiedniego katalogu działa na pewno
Wystarczy wpisać link, a program eosinfo sam się sćiągnie.
http://astrojargon.net/files/misc/setupeosinfo.exe
czy ten program nadal działa czy możecie polecić coś innego?
czy ten program nadal działa czy możecie polecić coś innego?
Było parę razy podawane na forum:
http://eoscount.com/ (IE only).
marcinradom
11-05-2012, 22:35
Sprawdziłem tę metodę na swoim 20d i wychodzi na to, że może to działać. Zrobiłem kolejno trzy zdjęcia w formacie RAW i rzeczywiście miały one kolejne numery. Żeby dodatkowo utrudnić po trzech RAW-ach jednego jpeg-a i znów RAW-a. Po ponownym teście okazało się, że numeracja zgadza się - aparat zlicza nie pliki jpeg, nie RAW a ilość klapnięć lustra. Wygląda na to, że moje body ma cpyknięte 20481 fotek. Więc jeszcze młody ten mój aparacik.