Zobacz pełną wersję : [ trampek ] Plener Slubny
zapraszam do komentowania. Ja sam nie wiem - chyba za duzo zdjec robie
1.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img190.imageshack.us/img190/3353/mg2930.jpg)
2.
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/8797/mg6824.jpg)
3.
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/8161/mg3110.jpg)
4.
źródło (http://img39.imageshack.us/img39/7963/mg3466x.jpg)
5.
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/7062/mg2957.jpg)
6.
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/8776/mg6867.jpg)
7.
źródło (http://img34.imageshack.us/img34/7796/mg9498.jpg)
8.
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/2932/0057.jpg)
Pozdrawiam
sirlukas
21-05-2009, 12:28
Ta ogromna flara to naturalnie z obiektywu? Super!
Bardzo fajne zdjęcia, podoba się.
Tylko w 4,5,6 zwiększyłbym kontrast.
zapraszam do komentowania. Ja sam nie wiem - chyba za duzo zdjec robie
dobra robota
Ta ogromna flara to naturalnie z obiektywu? Super!
Bardzo fajne zdjęcia, podoba się.
Tylko w 4,5,6 zwiększyłbym kontrast.
flara naturalna oczywisice.
Zminiejsz sobie gamme i jasnosc monitora:)
Trampek: to strasznie osobiste zdjęcia i chyba pytanie powinieneś kierować do odbiorców aby oni wybrali czy i co im się podoba. Dla mnie np. tylko 2. przemawia.
Każdy lubi coś innego. Plenerowe mimo, że bardzo ciekawe (z drzewem) to nie pokazują postaci więc ... jak dla mnie nie ślubne. Ale pomysł pierwsza klasa tyle, że (jeszcze raz) jak dla mnie "nie na ślubne".
Trampek: to strasznie osobiste zdjęcia i chyba pytanie powinieneś kierować do odbiorców aby oni wybrali czy i co im się podoba. Dla mnie np. tylko 2. przemawia.
Każdy lubi coś innego. Plenerowe mimo, że bardzo ciekawe (z drzewem) to nie pokazują postaci więc ... jak dla mnie nie ślubne. Ale pomysł pierwsza klasa tyle, że (jeszcze raz) jak dla mnie "nie na ślubne".
oczywiscie to czesc wiekszej serii....
Widzę że kolega też lubi skośne kadry. Zdjęcia przyjemne, najbardziej lubię 3. W ostatnich 3 zdjęciach trochę kuleje obróbka, i mam problem z odbiorem zdjęcia 6, wygląda jakby młodzi się żegnali a Pan Młody miał zamiar za chwilę się powiesić, ale to tak czysto subiektywnie.
W ostatnich 3 zdjęciach trochę kuleje obróbka.
Mozesz cos wiecej powiedziec.
wygląda jakby młodzi się żegnali a Pan Młody miał zamiar za chwilę się powiesić
dobre :)
6 i 7 blade i wyprane z koloru, można by bardziej z rawami powalczyć i spróbować wyciągnąć więcej, 7 trochę mocno czerwone jak dla mnie. Zdjęcia pod słońce są ekstra i też bardzo lubię je robić, ale warto trochę dopalać lampą,wtedy ładnie naświetla się i tło i para. No chyba że taką miałeś koncepcję.
A możesz zdradzić jaki obiektyw tak robi ???
Sergiusz
21-05-2009, 13:09
Widzę że kolega też lubi skośne kadry. Zdjęcia przyjemne, najbardziej lubię 3. W ostatnich 3 zdjęciach trochę kuleje obróbka, i mam problem z odbiorem zdjęcia 6, wygląda jakby młodzi się żegnali a Pan Młody miał zamiar za chwilę się powiesić, ale to tak czysto subiektywnie.
Czy byłbyś tak uprzejmy i rozwinął temat czym są skośne kadry i jak je się je? Sam bym polubił ale nie wiem o co biega. :-D
Focal Length = 14/1 mm = 14 mm, Exify są.
6 i 7 blade i wyprane z koloru, można by bardziej z rawami powalczyć i spróbować wyciągnąć więcej, 7 trochę mocno czerwone jak dla mnie. Zdjęcia pod słońce są ekstra i też bardzo lubię je robić, ale warto trochę dopalać lampą,wtedy ładnie naświetla się i tło i para. No chyba że taką miałeś koncepcję.
masz za jansy monitor ( zreszta widac to po twojej gaerii ze stopki). dzwnie ze nie zwrocili ci uwagi na warsztatach u adama i kaliny. Ich zdjecia na moim monitorze nie sa tak ciemne jak twoje. Wpadnij ogladnac odbitki:)
Co do lampy to jesli mowisz o lampe na sankach to sie pozwole nie zgodzic - ladnie to nie naswietla.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sigma 14
Czy byłbyś tak uprzejmy i rozwinął temat czym są skośne kadry i jak je się je? Sam bym polubił ale nie wiem o co biega. :-D
Sory, trochę rasistowsko może napisałem, Kadr to takie morskie zwierzątko, coś jak Fiord, z tym że żyje w morzu południowo chińskim, no i Fiordy mogą ugryźć a Kadry to raczej spokojne, a skośne, czyli przyrządzone na sposób chiński, super są słodko-kwaśne z pędami bambusa i grzybami mun. Je się jak kto woli, można pałeczkami, można widelcem.
masz za jansy monitor ( zreszta widac to po twojej gaerii ze stopki). dzwnie ze nie zwrocili ci uwagi na warsztatach u adama i kaliny. Ich zdjecia na moim monitorze nie sa tak ciemne jak twoje. Wpadnij ogladnac odbitki:)
Nad tym żebym miał dobrze skalibrowany monitor w pracy czuwa specjalna firma, w domu zajmuję się tym sam, więc odpada.
Co do lampy to jesli mowisz o lampe na sankach to sie pozwole nie zgodzic - ladnie to nie naswietla.
Lampa na sankach z dyfuzorem lightsphere doświetla pierwszy plan IMHO bardzo ładnie, ale lubić nie musisz.
Sory, trochę rasistowsko może napisałem, Kadr to takie morskie zwierzątko, coś jak Fiord, z tym że żyje w morzu południowo chińskim, no i Fiordy mogą ugryźć a Kadry to raczej spokojne, a skośne, czyli przyrządzone na sposób chiński, super są słodko-kwaśne z pędami bambusa i grzybami mun. Je się jak kto woli, można pałeczkami, można widelcem.
Nad tym żebym miał dobrze skalibrowany monitor w pracy czuwa specjalna firma, w domu zajmuję się tym sam, więc odpada.
Lampa na sankach z dyfuzorem lightsphere doświetla pierwszy plan IMHO bardzo ładnie, ale lubić nie musisz.
troszke sie chyba powietrza napolykales. bez urazy.
trampek
powiem tylko tak
chcialbym miec takie zdjecia slubne
odpowiada mi twoje podejscie do tematu
no i ten bokeh z 85/1.2 mnie powalil
Sergiusz
21-05-2009, 13:33
Kadr może być horyzontalny lub wertykalny natomiast skośne to już może być coś w samym kadrze i być lepszą lub gorszą próbą podziału obrazu na składniki kompozycji. Fotografia nr 3 jest tym lepszym przykładem nawet pomimo jakiegoś drzewa wyrastającego z głowy Pana Młodego. Ale jeśli chodzi o kompozycję to zdjęcie jest prawie idealne. Misie podoba.
troszke sie chyba powietrza napolykales. bez urazy.
Czemu? Bo napisałem że mam skalibrowany monitor czy że uważam że można dobrze lampą doświetlić? Być może chodzi Ci o to że napisałem że generalnie mi się podoba?
trampek
no i ten bokeh z 85/1.2 mnie powalil
powiem ci ze uzywam tego obietywu od dwoch lat i dalej sie nadziwic nie moge.... 35L juz dawno poszlo w kat z nuda na soczewkach. 85L moglbym nie sciagac.
Kadr może być horyzontalny lub wertykalny natomiast skośne to już może być coś w samym kadrze i być lepszą lub gorszą próbą podziału obrazu na składniki kompozycji. Fotografia nr 3 jest tym lepszym przykładem nawet pomimo jakiegoś drzewa wyrastającego z głowy Pana Młodego. Ale jeśli chodzi o kompozycję to zdjęcie jest prawie idealne. Misie podoba.
Mnie również, nawet bardzo. Nie rozumiem natomiast przyczyny czepiania się słówek. Mogłem napisać "podoba mi się ten horyzontalny kadr ze skośnym podziałem składników kompozycji", napisałem "skośny kadr". ktoś nie zrozumiał?
DonBolano
21-05-2009, 13:42
Matko kochana.. Ale tęcza :shock:
fotki super.. wow..
Sergiusz
21-05-2009, 13:47
Mnie również, nawet bardzo. Nie rozumiem natomiast przyczyny czepiania się słówek. Mogłem napisać "podoba mi się ten horyzontalny kadr ze skośnym podziałem składników kompozycji", napisałem "skośny kadr". ktoś nie zrozumiał?
Sorry, ale napisałeś to tak ja byś właśnie nie rozumiał, jesteś w stanie napisać dlaczego podoba się Tobie 3?
powiem ci ze uzywam tego obietywu od dwoch lat i dalej sie nadziwic nie moge.... 35L juz dawno poszlo w kat z nuda na soczewkach. 85L moglbym nie sciagac.
przepraszam za OffTop ,ale chcialem ci cos pokazac co strzelila moja kobieta
w kwestii bokehu oczywiscie
body 400D szklo to manualny helios 58/2 na pelnej dziurze
http://farm4.static.flickr.com/3403/3551431026_2a0775e11a_o.jpg
zamieszcze linka zeby nie gniewac modow :mrgreen:
jak ci sie widzi?
oczywiscie do 85 L porownania nie ma
3 świetna, chciałbym zrobić taką fotę
pozostałe różnie
to znaczy pomysły fajne, bardzo fajne
kontrasty bladość ostrość - gdzieś mi tego na niektórych brakuje, monitor mam ok
ale generalnie tak zwany szacun dla autora
Gwoli wyjasnienia. Podejrzewam ze zdjecia moga wydawac sie pozbawione kontrastu. Bierze sie to z faktu ze monitor ma ustawiony pod mojego laba. dopiero taka konfiguracja pozwala mi na dobre odbitki ( dobre tzn takie jak widzie na monitorze:)
Nie oznacza to ze mam dobrze ustawiony obiektywnie oczywiscie. Kompresja robi tez swoje. niektore zapisalem chyba za lekko.
Sorry, ale napisałeś to tak ja byś właśnie nie rozumiał, jesteś w stanie napisać dlaczego podoba się Tobie 3?
O skosach pisałem generalnie, nie koniecznie w kontekście 3. To zdjęcie podoba mi się najbardziej z czysto subiektywnych powodów, najlepiej widać na nim miłość, mógłbym coś pisać o równoważących się skosach sylwetki młodego i rąk młodej, o ładnej obróbce, dynamice i innych pierdach ale szczerze mówiąc, mam to w dupie. To tak jak różnica między melomanem i audiofilem, meloman kocha muzykę i może czerpać z niej radość niezależnie od tego na czym jej słucha, audiofil kocha słuchać niuansów, przestrzenności sceny, wysokich i niskich tonów ale wsłuchując się w to wszystko można łatwo zgubić muzykę. To tyle, ten obraz jest piękny i dla tego mi się podoba.
Gwoli wyjasnienia. Podejrzewam ze zdjecia moga wydawac sie pozbawione kontrastu. Bierze sie to z faktu ze monitor ma ustawiony pod mojego laba. dopiero taka konfiguracja pozwala mi na dobre odbitki ( dobre tzn takie jak widzie na monitorze:)
Nie oznacza to ze mam dobrze ustawiony obiektywnie oczywiscie. Kompresja robi tez swoje. niektore zapisalem chyba za lekko.
No to poka skan odbitki.
Sergiusz
21-05-2009, 14:25
Dzięki, mniej więcej to właśnie spodziewałem się przeczytać. Teraz już wiem.
Trampek- jaki to lab?
frontier tylko nie wiem dokladnie jaki..
Czemu? Bo napisałem że mam skalibrowany monitor czy że uważam że można dobrze lampą doświetlić? Być może chodzi Ci o to że napisałem że generalnie mi się podoba?
Też mam dobrze skalibrowany sprzętowo i profilowo ekran, ale przepalenia w Twojej galerii jednak widzę.
Sergiusz
21-05-2009, 14:35
A na jakim papierze robisz odbitki? Nie jest to czasem jakiś metalic?
Też mam dobrze skalibrowany sprzętowo i profilowo ekran, ale przepalenia w Twojej galerii jednak widzę.
W mojej?
W mojej?
Tak. Ale fotki świetne
;-)
Tak pytam. Jak pisałem przepalenia mi nie przeszkadzają, z tym że to nie na ten wątek rozmowa.
nr 6. i 8. średnio mi się podobają.
reszty szczerze i pozytywnie zazdroszczę. :)
Matko kochana.. Ale tęcza :shock:
fotki super.. wow..
to nie tęcza ...to PS
to nie tęcza ...to PS
pisalem ze to nie ps tylko szklo taka flare daje
Bo zdjęcia ślubne to tylko duże twarze pocałunki przytulanki.
I bron boże jakiś kwiatek detalu!
Kiedyś miałam klientów, co odrzucili zdjęcie bukietu, zbliżenia na dłonie przy nakładaniu obrączek, i zdjęcie, kiedy oni stoją w drzwiach kościoła i widać tylko zarys sylwetek. Bo przecież nie wiadomo kto jest na zdjęciu.
Na szczęście to są tylko ekstrema i wyjątki, choć czasem mam wrażenie, że to wyjątki tylko u mnie.
Dziś miałam okazje zapoznać się z przekrojem fotografii ślubnej w Polsce - bo jednak myślę, ze to co można zobaczyć necie, na forach tematycznych, to choć może i jest przekrojem, to na pewno z zafałszowanym rozkładem i środkiem ciężkości. A mianowicie - dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionego kamerzy.. oops operatora kamery (sorry Krzysiek;) miałam możliwość obejrzenia zdjęć jakie udostępniają fotografowie na okładki filmów.
Jednym słowem nuda nuda nuda nuda nuda nuda. O różnej jakości technicznej, poziomie wykonania, polocie, ale zawsze to samo. Duże buzie. Przytulamy się na rożnym tle. Czasem skaczemy. Za to zdjęcia są niewątpliwie bardzo ślubne.
pisalem ze to nie ps tylko szklo taka flare daje
tak czy inaczej, nie tęcza... sorry nie doczytałem, że to szkło
Na zdjęciu 7 się fajne "coś" pojawiło między młodymi:)
P.S.lubię fotki gdzie zatrzymuje się uśmiechnięte, czułe chwile a nie pozy,płozy itd.:D:D
dobra robota, trampek. na zdjęciach 6, 7, 8 faktycznie tego kontrastu trochę brakuje, ale wierzę, że na odbitkach wygląda znacznie lepiej.
no i ósemka chyba faktycznie "za lekka" - za bardzo skompresowana.
(...) 35L juz dawno poszlo w kat z nuda na soczewkach. (...)
czy ja naprawdę muszę pisać komu można oddać ten słoik ? :P
Cud, Panna Młoda zmienia kolor włosów podczas pleneru :D
Bo zdjęcia ślubne to tylko duże twarze pocałunki przytulanki.
I bron boże jakiś kwiatek detalu!
Kiedyś miałam klientów, co odrzucili zdjęcie bukietu, zbliżenia na dłonie przy nakładaniu obrączek, i zdjęcie, kiedy oni stoją w drzwiach kościoła i widać tylko zarys sylwetek. Bo przecież nie wiadomo kto jest na zdjęciu.
Na szczęście to są tylko ekstrema i wyjątki, choć czasem mam wrażenie, że to wyjątki tylko u mnie.
Dziś miałam okazje zapoznać się z przekrojem fotografii ślubnej w Polsce - bo jednak myślę, ze to co można zobaczyć necie, na forach tematycznych, to choć może i jest przekrojem, to na pewno z zafałszowanym rozkładem i środkiem ciężkości. A mianowicie - dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionego kamerzy.. oops operatora kamery (sorry Krzysiek;) miałam możliwość obejrzenia zdjęć jakie udostępniają fotografowie na okładki filmów.
Jednym słowem nuda nuda nuda nuda nuda nuda. O różnej jakości technicznej, poziomie wykonania, polocie, ale zawsze to samo. Duże buzie. Przytulamy się na rożnym tle. Czasem skaczemy. Za to zdjęcia są niewątpliwie bardzo ślubne.
Kalina, jak dla mnie nie ślubne. Tak !
IMO -> wszystko zależy od odbiorcy.
Sergiusz
22-05-2009, 13:12
Eee tam zaraz cud, Pan młody też przeszedł metamorfozę i gdzieś zagubił zarost. :-D
rediconn
22-05-2009, 13:16
Na 7 serce w centrum wyszło genialnie !!
Sergiusz
22-05-2009, 13:18
Może genialne to by było jak by nie było w centrum?
rediconn
22-05-2009, 13:26
Bardziej chodziło mi o genialność serca niż genialność centralności :)
poza ostatnim mi sie podoba:)
Kalina, jak dla mnie nie ślubne. Tak !
IMO -> wszystko zależy od odbiorcy.
A czy ja mówię ze dla Ciebie ślubne?
Po prostu wyrażam swoja opinię co do takiego rozumienia ślubności zdjęć ślubnych.
Mogę, prawda? :)
Co do samych zdjęć autora wątku - dobra robota. Mimo braku spektakularnych kadrów tudzież obróbki.
Widać zamysł, dobre wykonanie i inteligencję w podejściu do całości roboty.
I bardzo podoba mi się ten słaby kontrast!
Jedynie ostatnie mi zupełnie nie leży.
Sergiusz
22-05-2009, 19:39
A co to są zdjęcia ślubne? Widział ktoś z Was jakiś materiał źródłowy precyzujący takie pojęcie? Według mnie zdjęcie to zdjęcie i to bez względu na to czy jest ślubne czy nie...ślubne. Ostatnie podoba mi się zdecydowanie najbardziej. Światło zachodzącego słońca na ziemi fajnie lśni. I chyba bez młodej pary też by było piękne. Jedyne co mnie drażni to podpis na zdjęciach bo umieszczony jest mało dyskretnie i przeszkadza patrzeć.
A czy ja mówię ze dla Ciebie ślubne?
Po prostu wyrażam swoja opinię co do takiego rozumienia ślubności zdjęć ślubnych.
Mogę, prawda? :)
Co do samych zdjęć autora wątku - dobra robota. Mimo braku spektakularnych kadrów tudzież obróbki.
Widać zamysł, dobre wykonanie i inteligencję w podejściu do całości roboty.
I bardzo podoba mi się ten słaby kontrast!
Mozesz , oczywiscie ze mozesz. Podobnie ja to widze. Jakbym wrzucil 10 portretow to byloby gadanie w druga strone.
Ciesze sie ze zdjecia sie podobaja wlasnie tobie. Wrzucielem niektore sam nie bedeac pewien jaki poziom reprezentuja. Kadrow, ktore nie budza watpliwosci (nr1,3) mam cala mase ale nie o to mi chodzilo zeby sie pochwalic. Sama wiesz co Umberto Eco pisał we wstępie do ‘Imienia róży’ :):) :mrgreen::mrgreen: ( tak czytam blogi:)
co lepsze: udalo mi sie dowod ponizej :)
Ostatnie podoba mi się zdecydowanie najbardziej. Światło zachodzącego słońca na ziemi fajnie lśni.
Może genialne to by było jak by nie było w centrum?
przy checi zachowania bliku (sic!) nie mialem wyjscia musialem kadrowac centralnie. tylko wtedy sie taki lapie:)
Sergiusz
22-05-2009, 20:07
Ja jestem zdania, że jedno mocne uderzenie na zdjęciu całkowicie wystarczy bo więcej może być przesytem. Zrezygnowałbym z flary i prze kadrował zdjęcie aby nie było takie centralne. Choć odrobinkę.
Najbardziej zwracają moją uwgę 1,3 i 4 przy czym 3 nie oddawałbym na formacie mniejszym niż a4 ;) nie podoba mi się natomiast 6. Co do niższego kontrastu niektórych zdjęć to nie mam zastrzeżeń - ogląda się je bardzo przyjemnie i myslę, że nie na wszystkich zdjęciach trzeba na siłę zwiększać kontrast.
Ogólnie poziom przedstawionych prac jest bardzo wysoki. Co do uwag o "niezbyt ślubnych zdjęciach" to muszę przyznać, że podoba mi się to, iż w tej dziedzinie fotografii odważnie fotografujesz w swoim stylu.
Ja jestem zdania, że jedno mocne uderzenie na zdjęciu całkowicie wystarczy bo więcej może być przesytem. Zrezygnowałbym z flary i prze kadrował zdjęcie aby nie było takie centralne. Choć odrobinkę.
cenna uwaga. tak jak i ta o logo na zdjeciu. przemysle sprawe, pocwicze. lubie takie dyskusje.
Sama wiesz co Umberto Eco pisał we wstępie do ‘Imienia róży’ :):) :mrgreen::mrgreen: ( tak czytam blogi:)
co lepsze: udalo mi sie dowod ponizej :)
Ostatnie podoba mi się zdecydowanie najbardziej. Światło zachodzącego słońca na ziemi fajnie lśni.
Nie czaje, aby myśl Umberto Eco, do której nawiązujesz, (dla tych co jednak nie czytają blogów -tu (http://blog.adamtrzcionka.pl/?p=234)) była jakoś powiązana z tym, że co sugerujesz. Od dawna wiadomo, ze jednym się jedne rzeczy podobają, innym inne. Czasami to jest rozwijające, ale częściej nie, bo ludzie się zasklepiają w tym co lubią i nie szukają więcej.
Ja uwielbiam szukać więcej, ale to ostatnie zdjęcie mnie do tego szukania zupełnie nie pobudza - dla mnie jest nietrafione. I nie chodzi o AF. Brzydka plastyka, brzydkie przepały na niebie - a uwielbiam przepały przy zachodzącym słońcu. Ale nie tu. Jedyna ładność w tym zdjęciu to kolor/plastyka podłoża kolo nogi pana młodego - trochę mało jak dla mnie;)
Nie czaje, aby myśl Umberto Eco, do której nawiązujesz, (dla tych co jednak nie czytają blogów -tu (http://blog.adamtrzcionka.pl/?p=234)) była jakoś powiązana z tym, że co sugerujesz. Od dawna wiadomo, ze jednym się jedne rzeczy podobają, innym inne. Czasami to jest rozwijające, ale częściej nie, bo ludzie się zasklepiają w tym co lubią i nie szukają więcej.
Ja uwielbiam szukać więcej, ale to ostatnie zdjęcie mnie do tego szukania zupełnie nie pobudza - dla mnie jest nietrafione. I nie chodzi o AF. Brzydka plastyka, brzydkie przepały na niebie - a uwielbiam przepały przy zachodzącym słońcu. Ale nie tu. Jedyna ładność w tym zdjęciu to kolor/plastyka podłoża kolo nogi pana młodego - trochę mało jak dla mnie;)
nawiazujac do eco nie mialem na mysli tego konkretnego zdjecia tylko caly set. tak jak pisalem moglem pokazac same zdjecia typu nr 1 ,3 gdzie sa mlodzi, calujac sie przytulaj, a cala scene pokresla bokeh z 85L.
Wrzucilem inne ujecia na ktorych nie koniecznie mozna rozpoznac pare mloda z imienia i nazwiska. chcialem urozmaicic set wszucajac te mniej kontrastowe blikowe przpalone, mniej lub bardziej , . czuje ze osiagnalem cel, choc czesciowo, czytajac tak zroznicowane opinie. bo przeciez o pewne zaskoczenie wlasnie chodzi, o tą "nieslubnosc" dla niektorych, tak rodzi sie innosc, lepszosc, niesztampowosc. na dzien dzisiejszy tak to widze. oczywisice wszystko sie u mnie zmienia, ewoluuje.
Sergiusz
23-05-2009, 15:56
Od dawna wiadomo co się ludziom podoba. I nie trzeba chyba wielkich poszukiwań skoro wiadomo gdzie jest zakorzenione ludzkie poczucie piękna. Podczas poszukiwań łatwo można pobłądzić. Oczywiście jak wiadomo każda reguła ma swoje wyjątki ale wystarczy parę minut rozmowy aby utwierdzić się lub nie w swoich przypuszczeniach dotyczących poczucia piękna i oczekiwań klienta.
Często misie zdaje, że osiągnąłem cel co budzi moje zaniepokojenie. Osiągnięcie odkładam do szuflady i czekam dzień, dwa, miesiąc a nawet dłużej aby zachować odpowiedni dystans do osiągniętego celu. Z perspektywy czasu może się coś niecoś zmienić i okazuje się, że osiągnięty cel był chybiony. Ale to tak zupełnie na marginesie.
Od dawna wiadomo co się ludziom podoba. I nie trzeba chyba wielkich poszukiwań skoro wiadomo gdzie jest zakorzenione ludzkie poczucie piękna. Podczas poszukiwań łatwo można pobłądzić.
Wszystko racja! Co gorsza, można nie tylko pobłądzić, można nawet znaleźć!
Nie szukajcie, a nie znajdziecie jak powiada Pismo.
1, 2, 3 ok
4 też, gdyby nie ta kiczowata tęcza :D
5. Niepotrzebnie taka gruba gałązka.
6. Do kosza. Światło zerowe, albo się nie postarałeś w postprocessie :P
7. + za pomysł, ale - - - za jakość i wykonanie.
8. Jeszcze trochę za mocne światło jak na taką fotę. No i ta czerwień... Po co, pytam się, po co!
Jeszcze jeden set. zapraszam do komentowania. wiecej na mojej stronie
1.
źródło (http://img10.imageshack.us/img10/79/mg9196c.jpg)
2.
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/217/mg1786o.jpg)
3.
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/249/mg5631.jpg)
4.
źródło (http://img195.imageshack.us/img195/5600/mg1791.jpg)
5.
źródło (http://img17.imageshack.us/img17/2063/mg2564d.jpg)
6.
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/3392/mg2180.jpg)
7.
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/8060/mg2055.jpg)
Bardzo typowe, ale to nie wada, poza tym bardzo przyjemne.
Bardzo typowe, ale to nie wada, poza tym bardzo przyjemne.
nie lubie skakania, bicia, gonienia, molestowania, posuwania, orania, krzywej mimiki, fakow, smietnisk itd itp czyli w skrocie calego halo zeby zdjecia byly "orginalne ". czy typowe? 1,7 mozliwe, z reszta musisz mnie przekonac.
Jak już napisałem, nie jest to dla mnie wada, wybrałeś klasykę i jest okej.
Jak już napisałem, nie jest to dla mnie wada, wybrałeś klasykę i jest okej.
wiec chiales napisac ze bardzo klasyczne ( zamiast typowe) bo jedno to komplement, drugie obelga.
Czepiasz się słówek, biorąc pod uwagę że na samym początku zaznaczyłem że nie jest to wadą, zupełnie niepotrzebnie.
nie czepiam sie tylko chce rozmawiam nt swoich zdjec w ktore wkladam calego siebie. interesuje mnie czy ktos widiz je jako "typowka" czy jako klasyke ( "przeminelo z wiatrem" vs wenezuelski serial - oba o milosc - widzisz reoznice mam nadizeje). Nie interesowaloby cie co ktos ma na mysli piszac o twoich zdjeciach. wazne jest to co piszesz wiec chce miec jasnosc. Robie to w jakims celu i przykladam sie do tego jak umiem.
Okej, okej, tylko jest jeden problem. Dla mnie przeminęło z wiatrem od wenezuelskiej telenoweli różni się tym, że to pierwsze jest krótsze, z resztą nieznacznie. Ale, jeżeli wolisz, to uważam że wkładanie siebie w te klasyczne zdjęcia przyniosło bardzo pozytywny rezultat. Chętnie bym coś skrytykował, ale nie bardzo widzę co, choć to nie moje klimaty, podoba mi się. Gitesik teraz?
jasne , dzieki.
PS. Powaznie nie podoba ci sie "Gone with the wind" ?
Sam zacząłeś offtopa we własnym wątku więc chyba mogę. Podoba czy nie podoba to trochę nie ta kategoria. Uważam że jest mocno naiwny i czarno-biały, ale większość filmów amerykańskich (i nie tylko) z tamtego okresu tak ma. Amerykańcom przeszło, Wenezuelczykom zostało, aktorzy nieporównywalnie gorsi, ilość wsadzonych pieniędzy mniejsza ale naiwność i płaskość bohaterów podobna. Ale trzeba oddać Przeminęło z Wiatrem sprawiedliwość, w jego czasach był to wielki film.
naiwność i płaskość bohaterów podobna.
My o tym samym filmie piszemy??
Odpowiedz i koneic offa
zdjecia wszystkie mega za.biste. wielki szacun.
A któryż to bohater był taki złożony? Owszem, Scarlet I Redd najpierw byli szujami żeby później się okazało że jednak nie, ale taka metamorfoza to nie jest jakiś szczyt skomplikowania osobowości bohaterów, nie?
Jeszcze jeden set. zapraszam do komentowania. wiecej na mojej stronie
Świetne zdjęcia i odczepcie się od "Przeminęło z wiatrem" :-D
Fajne zdjęcia... porządna robota.... młodzi z pewnością zachwyceni!
Piękne klasyczne ujęcia, fajne wykorzystanie flary, dobrze doświetlane, no i najważniejsze są naturalne i ukazują uczucia. Kawał dobrej roboty!
bardzo dobre zdjecia, w zasadzie bez wyjatku.
jescze czesc jednego pleneru z jedna para. wiem ze jedno ujeciepowtarza sie z poprzedniego ale nie moglem sie powstrzymac:)
1.
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/4711/mg2396.jpg)
2.
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/5600/mg1791.jpg)
3.
źródło (http://img30.imageshack.us/img30/817/mg2388.jpg)
4.
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/465/mg2431.jpg)
5.
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/8273/mg2474.jpg)
6
źródło (http://img207.imageshack.us/img207/5841/mg2410.jpg)
piisigma
23-08-2009, 12:15
fajny sprzet - ehhhh :)
2 mogłeś sobie darować, strasznie od reszty odstaje.
ale teraz te flary modne ;]
poważnie - niezłe, pozdr
Na 1szym panna młoda okej, ale facet czerwony jak od denaturatu ,) dobrze widze czy to moj monitor ?
taki jest styl trampka. już kiedyś kilka osób o tym wspominało (w tym ja) i po obejrzeniu zdjęć na monitorze autora stwierdziłem, że u mnie wygląda tak samo, czyli ciut za czerwono. najwidoczniej trampkowi to nie przeszkadza. ja też szczerze mówiąc się przyzwyczaiłem ;)
O prosze watek zyje !!!:)
Zdjeia lekko przeterminowane, zapraszam po najnowsze na blog, tam mniej czerwieni:)
Fajna kolorystyka .. ogladalem bloga tak trzymac..:)
a odnosnie tej duzej flary to na jakim szkle.. 85 ?? byl polar .. super to wyszlo i faktycznie wyglada ja by bylo dodane w ps :)
tutaj jescze raz 85L
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/IMG_4870-2.jpg
źródło (http://www.terpinski.pl/blog/wp-content/uploads/2010/08/IMG_4870.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/IMG_0741-2.jpg
źródło (http://www.terpinski.pl/blog/wp-content/uploads/2010/08/IMG_0741.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/IMG_5220-2.jpg
źródło (http://www.terpinski.pl/blog/wp-content/uploads/2010/07/IMG_5220.jpg)
ktora wersja I czy II .. bo z tego co sie orientuje I miala problem pracy pod swiatlo ??
MM-architekci
27-08-2010, 12:30
uwielbiam takie foty , w tym roku tylko ciężko doczekać się już takiego światla ych
Po przejrzeniu Twoich zdjęć, nasuwają mi się pewne SUBIEKTYWNE wnioski
1 - go super i plastyka bardzo fajna
2 - nie podchodzi mi (nie musi), chodzi o kolorystykę
3 - łapie, chyba chodzi o kształ i dynamikę no i go:)
4 - zajebicho tylko minimalnie leci na prawo (ale może tak ma być)
5 - nie chwyta, może gdyby podciągnąć korektę cieni albo czystość by podkreślić i wydobyć ich z lasu choć ciut
6 - podoba się....mimo suicydalnych akcentów (lubię takie) w końcu dopóki śmierć nas nie rozłączy:)
7 - nie mam zdania, coś zakłóca odbiór może zbytni dekontrast a może...sam nie wiem
8 - jw.
Ogólnie, zdjęcia na duży plus, bynajmniej nie jesteś kolejną warsztatową ofiarą jedynie słusznej obróbki spod znaku...pst.
Tak trzym i pozdr:)
btw. fajny ten Jamiroquai:)
ups. te 3 z 85L na niniejszej stronie...świetne:)
Po przejrzeniu Twoich zdjęć, nasuwają mi się pewne SUBIEKTYWNE wnioski
1 - go super i plastyka bardzo fajna
2 - nie podchodzi mi (nie musi), chodzi o kolorystykę
3 - łapie, chyba chodzi o kształ i dynamikę no i go:)
4 - zajebicho tylko minimalnie leci na prawo (ale może tak ma być)
5 - nie chwyta, może gdyby podciągnąć korektę cieni albo czystość by podkreślić i wydobyć ich z lasu choć ciut
6 - podoba się....mimo suicydalnych akcentów (lubię takie) w końcu dopóki śmierć nas nie rozłączy:)
7 - nie mam zdania, coś zakłóca odbiór może zbytni dekontrast a może...sam nie wiem
8 - jw.
Ogólnie, zdjęcia na duży plus, bynajmniej nie jesteś kolejną warsztatową ofiarą jedynie słusznej obróbki spod znaku...pst.
Tak trzym i pozdr:)
btw. fajny ten Jamiroquai:)
ups. te 3 z 85L na niniejszej stronie...świetne:)
DZieki za krytyke !!!!!
Poprzedni set ktory oceniles jest stary. Sam jak na niego patrze to bym jescze dorzucil z 10uwag/nagan, ogolnie srednio mi sie dzisiaj wiadza, no ale taka kolej rzeczy...
Po najnowsze zapraszam na Bloga.
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/IMG_0718-2.jpg
źródło (http://www.terpinski.pl/blog/wp-content/uploads/2010/08/IMG_0718.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/IMG_2068-2.jpg
źródło (http://www.terpinski.pl/blog/wp-content/uploads/2010/08/IMG_2068.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/IMG_6259-2.jpg
źródło (http://www.terpinski.pl/blog/wp-content/uploads/2010/08/IMG_6259.jpg)
TAAAAAk wiem szkoda ucietej stopy, mnie trez szkoda...
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/IMG_04501-2.jpg
źródło (http://www.terpinski.pl/blog/wp-content/uploads/2010/08/IMG_04501.jpg)
DZieki za krytyke !!!!!
Poprzedni set ktory oceniles jest stary. Sam jak na niego patrze to bym jescze dorzucil z 10uwag/nagan, ogolnie srednio mi sie dzisiaj wiadza, no ale taka kolej rzeczy...
Sie, wie...ogólnie nadrabiam tak zaległości...ponieważ panoszę się tu dopiero od paru dni:)
Co do IMG_0718.jpg i IMG_2068.jpg
....bajka...już choruję na tą L-kę...kolorki i plastyka super...też lubię na pełnej ale czasami zdarza mi się przymknąć np. do 1.6-8...choć robię wszystko by tego nie robić...
czyżby przy IMG_0718.jpg w NIK-u majstrowałeś...niebo na to wskazuje...jakiś lajtowy cross?
czyżby przy IMG_0718.jpg w NIK-u majstrowałeś...niebo na to wskazuje...jakiś lajtowy cross?
Wszystko w PS.
trampek, poza ostatnim w #86 to foty są super. ale kurczę, nieco dostaję wysypki jak widzę szopowane akcją "sunlight" na wszystkich fotach. Wiemy kto to wymyślił i od kogo podpatrzył ;) i wiemy że dobre, ale ilość takich obróbek które codzień widzę na FB mnie nieco męczy. Chętnie zobaczył bym coś bardziej różnorodnego. A foty git.
trampek, poza ostatnim w #86 to foty są super. ale kurczę, nieco dostaję wysypki jak widzę szopowane akcją "sunlight" na wszystkich fotach. Wiemy kto to wymyślił i od kogo podpatrzył ;) i wiemy że dobre, ale ilość takich obróbek które codzień widzę na FB mnie nieco męczy. Chętnie zobaczył bym coś bardziej różnorodnego. A foty git.
TAki set dalem z sunlightem... robie tez inne:)
co do obrobki to powiem ci ze duzo w tych zdjeciach nie krece,..
trszke WB, troskze selektywny kolor i tyle , zadnych spektakularnych akcji nie ma....