Zobacz pełną wersję : Dziwny problem w 350D
Witam wszystkich, od pol roku posiadam 350-tke i do wczoraj bylo wszystko ok niestety na wczorajszej sesji komunijnej aparat zawiesil sie, po wymianie baterii ruszyl ale po kilku zdjeciach ponowny zwis i Err99, pomyslalem moze obiektyw i zalozylem kitowy i niestety to samo. Po przyjezdzie do domu zaczalem grzebac w forum na temat Err99... czyszczenie stykow,podmiana obiektywu,wymiana kart, wyciagniecie malej bateryjki nic nie pomaga, po wlaczeniu zasilania pokazuje sie na wyswietlaczu symbol bateryjki i nic poza tym jakikolwiek przycisk nie dziala ale tu dziwna sprawa, po wyciagnieciu baterii kiedy wlacze zasilanie aparatu ale przy wcisnietym do polowy przycisku migawki aparat rusza, obiektyw lapie ostrosc moge przestawiac ustawienia lecz po docisnieciu do konca lustro klapnie i sie wiesza, zapala sie pomaranczowa dioda CF i aparat przestaje reagowac, pomaga tylko wyciagniecie baterii i jeszcze jedna ciekawostka, kiedy wlacze na zdjecia seryjne zapisuje je na karte jednak po ostatnim zdjeciu zawiesza sie, wyswietlacz nie dziala wiec nie mam mozliwosci wejscia do ustwien , czy ktos moze mi powiedziec co moglo sie stac? Wiem ze jest serwis ale moze mozna samemu to naprawic
Zobacz jeszcze co się dzieje z Remote Shoting.
Lub na własną odp. od nowa wgrać firmware
http://canon-board.info/showthread.php?t=13877&highlight=Err99
btw, temat przyklejony.
Przeczyść styki powinno pomóc. Jak nie to lektura z wątku wyżej.
a wiec tak: watek Err99 przeczytany od dechy do dechy, pozniej sprawdzenie stykow wyjmowanie baterii zmiana obiektywow, itp... kolejnym krokiem byl post ktory teraz czytamy, po kilku godzinnym szperaniu w sieci i w puszce doszedlem ze najprawdopodobniej winny jest wyswietlacz lcd, jedynym sposobem na uruchomienie aparatu jest wlaczenie zasilania z wcisnietym do polowy przyciskiem spustu migawki (wtedy ekran lcd najprawdopodobniej nie jest wlaczany) i teraz mam do Was prosbe , czy mozecie sprawdzic czy przy wcisnietym do polowy przycisku spustu migawki ekran lcd sie wlacza czy tez nie, u mnie jest tak ze jesli wlacze w ten sposob aparat i dam zdjecia seryjne to moge robic fotki ale jesli zwolnie calkowicie przycisk migawki automatycznie sie wiesza (ekran lcd ciemny) tak samo sie wiesza jesli chce wejsc w menu lub np zmienic iso, o wgraniu nowego softu nie mam mowy poniewaz ekran lcd jest nieczynny
U mnie przy wciśniętym przycisku do połowy nie mogę uruchomić ekranu.
Corehoorn
20-05-2009, 18:08
A nie wyskoczyły Tobie czasem listki migawki z prowadnicy ?
Corehoorn
20-05-2009, 19:07
a co ma obiektyw do migawki ? sprawdz czy po prostu nie zapadł się lub nie odskoczył jeden z 4 listków ostatnio już przerabiałem takie coś w 350d
jeden z czterech listkow...... hmmm mysle ze gdyby tak bylo nie zrobil bym dobrego zdjecia a dzisiaj bylem z córą na malej sesji komunijnej i cos powychodzilo, co prawda kilka razy puscilem migawke do konca i sie zawiesil ale fotki nawet wyszly, dzieki za odpowiedz ukA z wyswietlaczem, mysle ze winny jest wyswietlacz lcd, kazda proba jego uruchomienia konczy sie zawiecha i Err99, puszka jutro jedzie na żytnia, zobaczymy co powiedza IMO Żytniej, moze jest tutaj na forum jakis serwisant lub znajomy ktory tam pracuje, chodzi o to zebym nie musial wszystkiego jeszcze raz opisywac
Moja 350tka uruchamia się dokładnie tak samo bez względu na to, czy trzymam ten przycisk, czy też nie, więc ta metoda testowa odpada.
....puszka jutro jedzie na żytnia, zobaczymy co powiedza IMO Żytniej, moze jest tutaj na forum jakis serwisant lub znajomy ktory tam pracuje, chodzi o to zebym nie musial wszystkiego jeszcze raz opisywac
Aż tak leniwy jesteś? :)
Poza tym, ten hipotetyczny serwisant siedzący na forum ma specjalnie dla ciebie się tą sprawą zajmować - bo raczyłeś napisać posta z opisem problemu? No pomyśl trochę nad sensem tego, co piszesz...
a co ma obiektyw do migawki ?
Racja, wybacz.
Czytam migawka, myślę przysłona. :-?