PDA

Zobacz pełną wersję : problem z kartą CF

szpak121
18-05-2009, 19:49
mam problem z kartą CF SanDisk Extreme IV 8 GB, otrzymana dzisiaj po transakcji na Allegro, cena była 'atrakcyjna" czyli ok 100 zł z przesyłka, zresztą ten sprzedawca od pewnego czasu duzo tych kart oferuje. po włozeniu do 350 D wyświetlił sie error, kartę sformatowałem i aparat wykazał ,ze karta ma 2 GB, mam drugi stary aparat cyfrowy/ HP C 618 który w 2001 roku kosztował he he he 3990 zł/ równięz wskazał/ o dziwo akceptując taką pojemność/ ,że ma zdjęć na około 2 GB, ostatecznie wsadziłem kartę do PC z czytnikiem kart, jako dysk komputer pokazał ,że karta ma 2 GB, czy może byc wada karty czy może aparaty nie akceptują takiej pojemności, ale PC się chyba nie myli, proszę o pomoc

iktorn92
18-05-2009, 19:56
Moze to karta 2gb z naklejka 8? Oddaj sprzedajacemu...

Piotr1
18-05-2009, 20:01
nie zastanowiła Cię tak duża różnica w cenie? Ceny kart 8 GB zaczynają się od ok.200 zł.

Zwróć sprzedawcy, im szybciej tym lepiej

szpak121
18-05-2009, 20:10
już reklamowałem, oczywiście mogę zwrócić, myslałem ,że może to wina aparatu , karta była w pudełku oryginalnym, z programem do odzysku etui, naklejka hm metalizowana wydaje się ,że nie jest tak łatwo dokonać przeróbki, podejrzewam z uwagi na cene ,że to może jakieś zwroty, ale nie byłyby chyba w org opakowaniach tylko bez, zapytałem na allegro innych nabywców tych kart, może u nich jest ok, A JA MAM PECHA

segl
18-05-2009, 20:46
to mój pierwszy post więc witam wszystkich.
Wydaje mi się, że Twoja karta jest OK tylko 350'ka nie jest na tyle "nowa" aby ja sformatowała na 8 GB i tak samo odczytała.
Ten sam problem miał mój znajomy z kartą 16GB, jego 5D formatował ją jedynie na 4GB natomiast mój aparat sformatował ją na 16GB ponieważ ma nowszy system. Niestety nie da rady sformatować też karty w PC tak aby miała 8GB, może to zrobić jedynie aparat nowszej generacji.

szpak121
18-05-2009, 21:05
dzięki za odpowiedź, możliwe ,że tak jest tylko nie rozumiem dlaczego PC nie może sformatować karty do 8GB i odczytać , przecież "widzi" to jako dysk zewnętrzny. Co ciekawe mój stary aparat HP teoretycznie nie powinien w ogóle widziec takiej dużej karty , kiedy go kupowałem była w zestawie karta 16 MB a za dodatkową kartę 64 MB zapłaciłem wtedy ponad 900 zl
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w wątku jaka karta do 40 D też opisałem problem, jeden z uzytkowników 350 D napisał ,że aparat czyta kartę 4 GB i też raczej obsługuje 8 GB , cały problem "tkwi" chyba w cenie, jeżeli sprzedawca w licytacji akceptuje cene ok 100 zł a u innego ta KARTA "KUP TERAZ KOSZTUJE OK 350 ZŁ TO coś jest W temacie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.neo24.pl/karta-pamieci-sandisk-compact-flash-extreme-iv-8gb-(sdcfx4-8192-902).html,

cena karty jest chyba jedynym wyjaśnieniem problemu, bedę miał nauczką na tzw "atrakcyjne " ceny

Vitez
19-05-2009, 16:15
w wątku jaka karta do 40 D też opisałem problem

Usunąłem tamte posty. Będziesz miał nauczkę że na forum NIE PISZE się w dwóch wątkach na raz o tym samym, choćby nie wiem jak ważne i pilne to było dla Ciebie.

Dzidek75
19-05-2009, 17:43
Karta jak karta. Na pewno podróbka z azjatyckich krajów. Tam tak robią. Kolega kupił 8gb w Malezji a okazało sie, że ma 512 kb. Ale sie wtedy uśmiałem. A miał tak zaoszczędzić.

szpak121
19-05-2009, 18:29
sprawdzałem na PC narzędziami windows- zarządzanie dyskami , ta karta ma tylko 1 partycję 2 GB, czyli podróba idzie do zwrotu sprzedawcy, nie kupujcie tanich okazyjnych kart

StaszekAlkata
19-05-2009, 18:39
Swoją drogą nie wiem po co koniecznie kupować na alledrogo. Osobiście ostatnio kupiłem karty Lexara do 50D tutaj (http://www.agito.pl/karty-pamieci/compactflash.145.html?labels=1|n222525|361|n47341|&pricemin=&pricemax=). Działają z aparatem bardzo dobrze. Mam też na stanie nowe SanDiski Ex III - karty działają tak samo dobrze, a skoro nie widać różnicy ... wiadomo. Dlatego jak ktoś szuka szybkich kart mogę śmiało polecić (tutaj 8gb (http://www.agito.pl/karty-pamieci/compactflash.145.html?labels=1|n222525|361|n85843|&pricemin=&pricemax=)). Jak dla mnie świetny stosunek jakości do ceny.

szpak121
20-05-2009, 09:47
wczoraj nawiązałem kontakt z dwiema osobami co kupiły ta same karty u tego samego srzedawcy, do chwili formatowania karta pokzaywała u nich 8 GB, po formatowaniu już tylko0 2 GB, poanalizie wszystkich mozliwych informacji w temacie na 99 % to były podróbki kart

szpak121
20-05-2009, 14:24
ostatnia próba "reanimacji " karty poprzez formatowanie na PC jako FAT 32 nie dała rezultatu karta nadal ma zamiast 8 GB tylko 2 GB, zwracam sprzedawcy, dziękując wszystkim ,którzy mnie "wsparli" ostrzegam przed kupowaniem markowych kart za "atrakcyjną " cenę, niestety dobra karta kosztuje

szpak121
20-05-2009, 15:50
ostatnia próba "reanimacji " karty poprzez formatowanie na PC jako FAT 32 nie dała rezultatu karta nadal ma zamiast 8 GB tylko 2 GB, zwracam sprzedawcy, dziękując wszystkim ,którzy mnie "wsparli" ostrzegam przed kupowaniem markowych kart za "atrakcyjną " cenę, niestety dobra karta kosztuje

aktualnie na allegro
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=637906599

jest wystawionych chyba kilkanaście tych kart, ostrzegam, wyjaśnienie powyżej

aptur
20-05-2009, 15:57
aktualnie na allegro
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=637906599

jest wystawionych chyba kilkanaście tych kart, ostrzegam, wyjaśnienie powyżej

Od kogoś z takim nickiem i tak bym nic nie kupił :mrgreen:

Mellan
20-05-2009, 18:16

A sprawdzałeś kartę przez Partition Magic? Może aparat sformatował ci kartę zakładając partycję 2GB i pozostawił 6GB jako "unalocated"?
Tak gdybam, bo cena sugeruje jednak przewałkę...

szpak121
22-05-2009, 18:51
A sprawdzałeś kartę przez Partition Magic? Może aparat sformatował ci kartę zakładając partycję 2GB i pozostawił 6GB jako "unalocated"?
Tak gdybam, bo cena sugeruje jednak przewałkę...

zainstalowałem ten program, ale po uruchomieniu "widać" tylko dyski twarde kompa, nie wiem czy program wykrywa automatycznie wszystkie dyski , /włożona do czytnika/ czy trzeba pogrzebać w zakładkach programu. karta jest widziana przez windowsa jako dysk

Dzięki za pomoc ale straciłem nadzieję ,że z kartą jest coś nie tak, to chyba na 99% podróba, będzie do zwrotu, ale jak widzę po ilości oferowanych na allegro kart interes kwitnie.

Mellan
22-05-2009, 20:10
Sorry, sprawdziłem i faktycznie partition magic widzi tylko twarde. Mój błąd. :oops:
Ale na podobnym wątku w naszym forum jest link do programu HP <kliknij tutaj> (http://www.docjelly.com/Blog/content/binary/SP27213.exe), który choć prosty, pomógł wielu ludziom odzyskać większe karty sformatowane przez soft aparatu na mniejsze. Jak to nie pomoże, to faktycznie na 100% sprzedawca robi wałek.

szpak121
23-05-2009, 09:26
dzięki, tym programem też wcześniej "traktowałem" kartę oraz programem HD Tach i nic, ma 2 GB i transfer danych ok 18 MB/s, zwykłym czytnikiem w kompie, może dobry czytnik dałby lepsze dane, ale ja już oddaję kartę choc po głowie chodzą mi różne myśli.............

Conrado5
27-05-2009, 11:42
Cholercia ja też kupiłem 2 te karty...i i i to samo...też zwracam...cholera najlepsze to jest ot że zakupiłem je pod koniec kwietnia a doszły dopiero wczoraj...gość jest niepoważny...

szpak121
27-05-2009, 19:21
Cholercia ja też kupiłem 2 te karty...i i i to samo...też zwracam...cholera najlepsze to jest ot że zakupiłem je pod koniec kwietnia a doszły dopiero wczoraj...gość jest niepoważny...
ja też zwracam, ale znalzłem coś takiego :
/www.sandisk.com/Compatibility/Device(8213)-Canon-EOS_350D_Digital_Rebel_XT.aspx
strona SanDiska, jaka karta jest rekomendowana/ zalecana z lustrzankami, ciekawe , ale karta IV nie jest wogóle wymieniona, a taki posiadam, jaki Tu posiadasz aparat i kiedy nastąpiła "cudowna ' przemiana z 8 GB na 2 Gb, po formatowaniu karty czy od razu aparat wskazał taka pojemnośc