Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: problem z kartą CF

Dopiero zaczyna

Domyślnie problem z kartą CF

mam problem z kartą CF SanDisk Extreme IV 8 GB, otrzymana dzisiaj po transakcji na Allegro, cena była 'atrakcyjna" czyli ok 100 zł z przesyłka, zresztą ten sprzedawca od pewnego czasu duzo tych kart oferuje. po włozeniu do 350 D wyświetlił sie error, kartę sformatowałem i aparat wykazał ,ze karta ma 2 GB, mam drugi stary aparat cyfrowy/ HP C 618 który w 2001 roku kosztował he he he 3990 zł/ równięz wskazał/ o dziwo akceptując taką pojemność/ ,że ma zdjęć na około 2 GB, ostatecznie wsadziłem kartę do PC z czytnikiem kart, jako dysk komputer pokazał ,że karta ma 2 GB, czy może byc wada karty czy może aparaty nie akceptują takiej pojemności, ale PC się chyba nie myli, proszę o pomoc

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Moze to karta 2gb z naklejka 8? Oddaj sprzedajacemu...

Coś już napisał

Domyślnie

nie zastanowiła Cię tak duża różnica w cenie? Ceny kart 8 GB zaczynają się od ok.200 zł.

Zwróć sprzedawcy, im szybciej tym lepiej
    400D/grip/17-40L/24-105L/70-200L/kit/S18-200/580 EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

już reklamowałem, oczywiście mogę zwrócić, myslałem ,że może to wina aparatu , karta była w pudełku oryginalnym, z programem do odzysku etui, naklejka hm metalizowana wydaje się ,że nie jest tak łatwo dokonać przeróbki, podejrzewam z uwagi na cene ,że to może jakieś zwroty, ale nie byłyby chyba w org opakowaniach tylko bez, zapytałem na allegro innych nabywców tych kart, może u nich jest ok, A JA MAM PECHA

Domyślnie

to mój pierwszy post więc witam wszystkich.
    Wydaje mi się, że Twoja karta jest OK tylko 350'ka nie jest na tyle "nowa" aby ja sformatowała na 8 GB i tak samo odczytała.
    Ten sam problem miał mój znajomy z kartą 16GB, jego 5D formatował ją jedynie na 4GB natomiast mój aparat sformatował ją na 16GB ponieważ ma nowszy system. Niestety nie da rady sformatować też karty w PC tak aby miała 8GB, może to zrobić jedynie aparat nowszej generacji.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki za odpowiedź, możliwe ,że tak jest tylko nie rozumiem dlaczego PC nie może sformatować karty do 8GB i odczytać , przecież "widzi" to jako dysk zewnętrzny. Co ciekawe mój stary aparat HP teoretycznie nie powinien w ogóle widziec takiej dużej karty , kiedy go kupowałem była w zestawie karta 16 MB a za dodatkową kartę 64 MB zapłaciłem wtedy ponad 900 zl
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    w wątku jaka karta do 40 D też opisałem problem, jeden z uzytkowników 350 D napisał ,że aparat czyta kartę 4 GB i też raczej obsługuje 8 GB , cały problem "tkwi" chyba w cenie, jeżeli sprzedawca w licytacji akceptuje cene ok 100 zł a u innego ta KARTA "KUP TERAZ KOSZTUJE OK 350 ZŁ TO coś jest W temacie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.neo24.pl/karta-pamieci-sa...8192-902).html,

cena karty jest chyba jedynym wyjaśnieniem problemu, bedę miał nauczką na tzw "atrakcyjne " ceny
    Ostatnio edytowane przez szpak121 ; 18-05-2009 o 21:54 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szpak121 Zobacz posta
    w wątku jaka karta do 40 D też opisałem problem
    Usunąłem tamte posty. Będziesz miał nauczkę że na forum NIE PISZE się w dwóch wątkach na raz o tym samym, choćby nie wiem jak ważne i pilne to było dla Ciebie.

Coś już napisał

Domyślnie

Karta jak karta. Na pewno podróbka z azjatyckich krajów. Tam tak robią. Kolega kupił 8gb w Malezji a okazało sie, że ma 512 kb. Ale sie wtedy uśmiałem. A miał tak zaoszczędzić.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

sprawdzałem na PC narzędziami windows- zarządzanie dyskami , ta karta ma tylko 1 partycję 2 GB, czyli podróba idzie do zwrotu sprzedawcy, nie kupujcie tanich okazyjnych kart

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Swoją drogą nie wiem po co koniecznie kupować na alledrogo. Osobiście ostatnio kupiłem karty Lexara do 50D tutaj. Działają z aparatem bardzo dobrze. Mam też na stanie nowe SanDiski Ex III - karty działają tak samo dobrze, a skoro nie widać różnicy ... wiadomo. Dlatego jak ktoś szuka szybkich kart mogę śmiało polecić (tutaj 8gb). Jak dla mnie świetny stosunek jakości do ceny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów