PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z matrycą Eos 5D Mark II

Popularny
09-05-2009, 11:08
Witam!
Kupiłem niedawno Eos 5D Mark II. Po zaledwie kilku dniach przy robieniu zdjęć z bliska z użyciem mocno przymkniętej przysłony zauważyłem sporo paprochów i dwa czarne bardzo widoczne /nawet bez powiekszenia/. Dmuchanie na matrycę gruszką nic nie dało i zaniosłem aparat do serwisu na Żytnią aby umyli matrycę. Przy odbiorze powiedzieli mi że technik mył matrycę 10 razy ale jeden widoczny paproch pozostał i nie daje się usunąć niemniej program testujący matrycę go "przepuścił" i oni uznają matrycę za umytą. Tak też wpisali mi w gwarancję cyt. "mycie matrycy bez gwarancji".
Zrobiłem kilka zdjęć testowych i okazało się że ten "przepuszczony" przez program paproch jest widoczny nawet bez powiekszenia na LCD aparatu, znajduje się tylko w innym miejscu matrycy /przesunął się/ oraz jest trochę /nie liczyłem/ bo piszę na gorąco mniejszych paprochów /po myciu matrycy/. Aparat swoje kosztował a nawet tak naprawdę nie zacząłem go używać. Muszę dodać że bardzo uważałem przy wymianie obiektywów często używałem gruszki i sprężonego powietrza przy wymianie optyki /czyściłem obiektywy i pierścienie pośredniczące NIE aparat/ i nie wiem co teraz robić. Żałuję że mój pierwszy wpis na to forum jest o problemach a nie o czymś miłym niemniej cieszę się że takie Forum istnieje bo sporo mogę się nauczyć od Kolegów zajmujących się fotografią cyfrową. Ja fotografuję od około 30 lat amatorsko Canon EOS 5, T-90, Canon Power Shot Pro-1, Mamiya 645 w/w problem pojawił się po zastosowaniu optyki od M-645 przez pierścień pośredniczący na EOS.
Bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych w bojach z Serwisem kolegów bo tak prawdę mówiąc nie wiem czego mogę wymagać od Serwisu bo ich podejście do klienta na tym Forum wielokrotnie obserwowałem i wiem że czeka mnie ciężka batalia o swoje prawa. Pozdrawiam Serdecznie.

arturs
09-05-2009, 22:34
na jakiej przysłonie widać paprocha?

airborne
10-05-2009, 00:06
na zytniej nie maja warunkow do czyszczenia matrycy, sami podali mi taka informacje. Ich program rzeczywiscie przepuszcza paprochy. Zdjecia testowe najlepiej robic bezposrednio przy odbiorze, aby nie bylo watpliwosci, ze nabrudziles w domu. Jezeli bez powiekszania na lcd przy f22 pylek jest widoczny to dla mnie matryca jest brudna.

quail
11-05-2009, 05:56
Airborne, to jeśli na Żytniej nie mają warunków, to gdzie mają...?
Mnie się zawsze wydawało, że w beznadziejnie syfnych przypadkach to tylko Żyto.

David
13-05-2009, 11:09
Jak Ci na żytniej to przepuścili, to wyślij aparat do innego, porządnego serwisu np. do Berlina.

kizior
13-05-2009, 13:18
Polecam serwis w Berlinie