Zobacz pełną wersję : krecacy mordka i polar
jak sobie radzicie z polarem na obiektywie krecacym mordka? jakies specjalne sztuczki czy poprostu po tym jak ustawimy ostrosc krecimy polarem?
tak jak piszesz najpierw ostrość, później polar
andrewjohn
08-05-2009, 11:59
Dokładnie,tak jak piszesz-ostrość i kręcenie polarem.Nie jest to może wygodne,ale da się zrobić.Czasem tylko przy tych manipulacjach można stracić ostrość,ale ja nie znam żadnych sztuczek w tym zakresie.
kiedyś były polary z takim "dingsikiem" taki pręcik który ułatwiał ustawianie polara było bardzo przydatne :)
Jak to miałem to pierw ustawiałem polar, potem przytrzymując "dingsik" filtra ustawiałem ostrość
Teraz na szczęście nic mi mordką nie kręci ale jak od czasu do czasu używam kita (bardzo rzadko a jeszcze rzadziej z polarem) robię to samo - ustawiam filtr i podczas ostrzenia, przekadrowania delikatnie przytrzymuję filtr w wybranym ustawieniu :)
Nie każdy filtr na to pozwala bo niektóre ciężko chodzą a rat nawet mi się przy takiej operacji wykręcił :)
nakręć osłonę na polar i przy większych ogniskowych bez ryzyka winiety możesz kręcić
najpierw ostrość, później polar
Przecież przy takim kitowym 18-55 wystarczy kichnąć a ten już zmienia ostrość, a co dopiero po dotknięciu polara! :shock:
Przy tych delikatnych plastikach sugerowałbym jednak ostrość>polar>ostrość lub tylko polar>ostrość. ;-)