PDA

Zobacz pełną wersję : Różnica pomiedzy Sigmą DG a Starszą wersją

mikeqp
04-05-2009, 16:09
Witam, czy jest widoczna znaczna poprawa jakości między obiektywami sigmy z serii DG a poprzednimi wersjami tych obiektywów?
Czy jest to różnica głównie estetyczna?

fabrykant
04-05-2009, 16:19
Witam. Obiektywy serii DG miały/mają wg. Sigmy służyć fotografii cyfrowej i analogowej i miały soczewki obustronnie pokrywane warstwami przeciwodblaskowymi- co zwiększa kontrast i niweluje (przynajmniej teoretycznie) odbicia światła od matrycy. Obiektywy serii DG , zwłaszcza te starsze nie dają niestety 100% pewności że nie pogryzą się z aparatem Canona- np. 15/2,8 Fisheye miał z tym kłopoty. Na szczęście ta seria obiektywów jest dosyć nowa i serwis Sigma, o ile mi wiadomo, może zamontować w nich nowy chip, który likwiduje problemy. Czy jest różnica pomiędzy starszymi a nowszymi seriami obiektywów Sigmy? Zależy z którymi. Np. 28-70/2,8-4 wychodził jako seria DL, a potem DG i tutaj sądzę że różnica dotyczy tylko ww powłok na soczewkach (ewentualny lepszy kontrast). Natomiast 28-80/2,8 serii DL albo stałka 24/2,8 różnią się całkowicie wyglądem wobec nowszych DG i mają inny układ soczewek, więc zapewne zostały przeprojektowane. Co do starszych obiektywów Sigmy, na ogół serii UC należy się spodziewać że nie będą chciały współpracować z cyfrówką Canona nowszą niż D60, a nawet z analogowymi 30/33- będzie możliwe robienie zdjęć wyłącznie w programie Av na najniższej możliwej przysłonie.

mikeqp
04-05-2009, 16:25
Rozumiem, ale czy ta różnica jest aż tak widoczna żeby dopłacać za nią 1000 lub więcej złotych?

Aha, a obiektywu chciałbym uzywać zarówno z Analogowym body canona jak i cyfrowym --50E i 40D

fabrykant
04-05-2009, 16:31
Przepraszam źle zedytowałem poprzedni post- teraz już jest "w pełnej wersji". Musisz podać jaki obiektyw masz na myśli żeby tutaj doradzać.

mikeqp
04-05-2009, 16:34
czy widać jakościową różnicę przy używaniu
ogniskowej
400-500mm, na obiektywach Sigma 170-500/5-6.3 APO DG a Sigma 170-500/5-6.3
APO BEZ DG ??

Co do współpracy to wiem że nie ma problemów ze starszą wersją, i współpracuje z cyfrówkami.

fabrykant
04-05-2009, 16:39
Niestety nie potrafię tutaj odpowiedzieć autorytatywnie, bo tych nie używałem. Tu mamy przypadek obiektywu w którym zmieniono jedynie warstwy przeciwodblaskowe, więc mogę jedynie sądzić że różnica będzie dostrzegalna w zdjeciach pod światło, ze słońcem w obiektywie. Może wypowie się ktoś bardziej obeznany z tym szkłem.

mikeqp
04-05-2009, 22:20
ok, dzięki za porady

mate00sh
05-05-2009, 09:27
Stare Sigmy (nie DG) mają problemy ze współpracą z nowszymi lustrzankami Canona więc zanim kupisz obiektyw dokładnie go sprawdź, czy po domknięciu przysłony możesz zrobić zdjęcie (standardowo wywala błąd err99). Pozdr