Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Różnica pomiedzy Sigmą DG a Starszą wersją

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Różnica pomiedzy Sigmą DG a Starszą wersją

Witam, czy jest widoczna znaczna poprawa jakości między obiektywami sigmy z serii DG a poprzednimi wersjami tych obiektywów?
    Czy jest to różnica głównie estetyczna?

Domyślnie

Witam. Obiektywy serii DG miały/mają wg. Sigmy służyć fotografii cyfrowej i analogowej i miały soczewki obustronnie pokrywane warstwami przeciwodblaskowymi- co zwiększa kontrast i niweluje (przynajmniej teoretycznie) odbicia światła od matrycy. Obiektywy serii DG , zwłaszcza te starsze nie dają niestety 100% pewności że nie pogryzą się z aparatem Canona- np. 15/2,8 Fisheye miał z tym kłopoty. Na szczęście ta seria obiektywów jest dosyć nowa i serwis Sigma, o ile mi wiadomo, może zamontować w nich nowy chip, który likwiduje problemy. Czy jest różnica pomiędzy starszymi a nowszymi seriami obiektywów Sigmy? Zależy z którymi. Np. 28-70/2,8-4 wychodził jako seria DL, a potem DG i tutaj sądzę że różnica dotyczy tylko ww powłok na soczewkach (ewentualny lepszy kontrast). Natomiast 28-80/2,8 serii DL albo stałka 24/2,8 różnią się całkowicie wyglądem wobec nowszych DG i mają inny układ soczewek, więc zapewne zostały przeprojektowane. Co do starszych obiektywów Sigmy, na ogół serii UC należy się spodziewać że nie będą chciały współpracować z cyfrówką Canona nowszą niż D60, a nawet z analogowymi 30/33- będzie możliwe robienie zdjęć wyłącznie w programie Av na najniższej możliwej przysłonie.
    Ostatnio edytowane przez fabrykant ; 04-05-2009 o 16:30

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Rozumiem, ale czy ta różnica jest aż tak widoczna żeby dopłacać za nią 1000 lub więcej złotych?

Aha, a obiektywu chciałbym uzywać zarówno z Analogowym body canona jak i cyfrowym --50E i 40D

Domyślnie

Przepraszam źle zedytowałem poprzedni post- teraz już jest "w pełnej wersji". Musisz podać jaki obiektyw masz na myśli żeby tutaj doradzać.

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

czy widać jakościową różnicę przy używaniu
    ogniskowej
    400-500mm, na obiektywach Sigma 170-500/5-6.3 APO DG a Sigma 170-500/5-6.3
    APO BEZ DG ??

Co do współpracy to wiem że nie ma problemów ze starszą wersją, i współpracuje z cyfrówkami.

Domyślnie

Niestety nie potrafię tutaj odpowiedzieć autorytatywnie, bo tych nie używałem. Tu mamy przypadek obiektywu w którym zmieniono jedynie warstwy przeciwodblaskowe, więc mogę jedynie sądzić że różnica będzie dostrzegalna w zdjeciach pod światło, ze słońcem w obiektywie. Może wypowie się ktoś bardziej obeznany z tym szkłem.

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

ok, dzięki za porady

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Stare Sigmy (nie DG) mają problemy ze współpracą z nowszymi lustrzankami Canona więc zanim kupisz obiektyw dokładnie go sprawdź, czy po domknięciu przysłony możesz zrobić zdjęcie (standardowo wywala błąd err99). Pozdr
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uprawnienia umieszczania postów