Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS 450D + Speedlite 430 EX II

dano20
02-05-2009, 16:05
Witam!
Mam tekie pytanko czy Aparat Canon EOS 450D może obsługiwać zewnętrzne lampy błyskowe np. Canon Speedlite 430 EX II w trybie bezprzewodowym??
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam:-D

Krzychu
02-05-2009, 16:08
Witam!
Mam tekie pytanko czy Aparat Canon EOS 450D może obsługiwać zewnętrzne lampy błyskowe np. Canon Speedlite 430 EX II w trybie bezprzewodowym??
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam:-D

Nie - żaden aparat Canona sam z siebie (bez żadnych dodatkowych akcesoriów) nie będzie obsługiwał lamp w trybie bezprzewodowym.

dano20
02-05-2009, 16:15
A czy z menu(EOS-a 450D) dotyczącego ustawień lampy zewnętrznej można wybrać taką opcję trybu błysku jak: MULTI Flesh? Ja osobiście nie mogę tego sprawdzić gdyz nie posiadam jeszcze zew lampy błyskowej. Aha i mam takie pytanko czy wrto kupować tą lampe (Canon Speedlite 430EX II) do zatosowań średnio-zaawansowanych?
Z góry dzięki.

krzysztofr
02-05-2009, 16:49
Można. Do wyboru jest: E-TTL II, Manual Flash i Multi flash. W każdym trybie możesz ustawić wszystko z poziomu body.
Oczywiście, że warto.

axk
02-05-2009, 21:42
...czy wrto kupować tą lampe (Canon Speedlite 430EX II) do zatosowań średnio-zaawansowanych?

Warto.

donpedros
03-05-2009, 10:15
Można. Do wyboru jest: E-TTL II, Manual Flash i Multi flash. W każdym trybie możesz ustawić wszystko z poziomu body.
Oczywiście, że warto.

Krzysztof a ja mam takie troche techniczne pytanie odnośnie działania lampy. W opcji preselekcji przesłony np jak nastawie sobie przesłone 8 w domu w oswietleniu dziennym lampa wbudowana ustawia migawke powiedzmy na 1/8 a jak to sie ma jak jest lampa zewnetrzna. Czy ona da aparatowi sygnał że migawka może być uzyta szybciej np 1/60 czy 1/100/ i podkreci to błyskiem.

Krzychu
03-05-2009, 10:23
Krzysztof a ja mam takie troche techniczne pytanie odnośnie działania lampy. W opcji preselekcji przesłony np jak nastawie sobie przesłone 8 w domu w oswietleniu dziennym lampa wbudowana ustawia migawke powiedzmy na 1/8 a jak to sie ma jak jest lampa zewnetrzna. Czy ona da aparatowi sygnał że migawka może być uzyta szybciej np 1/60 czy 1/100/ i podkreci to błyskiem.

Z zewnętrzną jest tak samo - RTFM - aparat w AV mierzy zastane bez względu na to czy ma podpiętą lampę czy nie...

dano20
03-05-2009, 12:28
A czy do zastosowań amtorskich (amator, który chce doskonalic swój warsztat) warto kupić tą lampę (Speedlite 430EX II) czy raczej nową lampę Canona Speedlite 270EX(podobno dedykowana właśnie dla amatorów)??

Slider
03-05-2009, 12:37
A czy do zastosowań amtorskich (amator, który chce doskonalic swój warsztat) warto kupić tą lampę (Speedlite 430EX II) czy raczej nową lampę Canona Speedlite 270EX(podobno dedykowana właśnie dla amatorów)??

Jesli Ci nie jest potrzebny obracany palnik i wieksza moc, możesz wziąć 270EX. Jesli jednak chcesz doskonalić swój warsztat, z doświadczenia wiem, że brak obracanego palnika będzie Cię ograniczał. 270EX ma tylko odchylany do góry.

axk
03-05-2009, 13:18

Jeżeli zamierzasz rozwijać swoją "fotograficzną pasję" to 430EX/II będzie zdecydowanie lepszym wyborem już na starcie dyskwalifikującym 270EX. Posiada zdecydowanie większe możliwości a niżeli 270EX, które na pewno docenisz. Jeżeli rozważyć by kwestię ceny, to różnica nie jest aż tak duża jak by się mogło wydawać. Kolejna kwestia to dostępność sprzętu : 430EX/II dostaniesz bez problemu, z 270EX już tak łatwo nie będzie.

Slider
03-05-2009, 13:21
Kolejna kwestia to dostępność sprzętu : 430EX/II dostaniesz bez problemu, z 270EX już tak łatwo nie będzie.

Rozumiem, że mówimy na chwilę obecną?

krzysztofr
03-05-2009, 13:21
270EX to bardziej odpowiednik wbudowanej lampy dla eosa 1d i 5d :)
430EX II daje większe możliwości. Obrotowa głowica i większa liczba przewodnia ułatwia odbijanie światła np. od ścian.
Co do pomiaru światła to można ustawić w Av stały czas naświetlania 1/200, ale to mocno ogranicza wykorzystanie światła zastanego.

axk
03-05-2009, 13:28
Rozumiem, że mówimy na chwilę obecną?

Przecież to jest oczywiste.

Slider
03-05-2009, 13:41
Przecież to jest oczywiste.

Oczywistym byłoby, gdyby autor napisał, kiedy chce ją kupić. Tymczasem ja nigdzie takiej informacji nie znalazłem.

axk
03-05-2009, 13:53
Oczywistym byłoby, gdyby autor napisał, kiedy chce ją kupić. Tymczasem ja nigdzie takiej informacji nie znalazłem.

Przecież to oczywiste iż pisałem o obecnej dostępności rynkowej obydwu modeli, wróżbitą nie jestem tak więc przyszłości nie znam. Nie rozumiem w czym widzisz problem?

Slider
03-05-2009, 14:46
Nie rozumiem w czym widzisz problem?

Problemu nie widzę w niczym; chciałem się tylko upewnić, że mówisz o chwili obecnej, bo w przypadku gdyby autor planował w/w zakup za pare miesięcy (a tego w zasadzie nie wiemy), informacja o obecnej dostępności rynkowej byłaby mu zbędna, bo ta, jak wiemy w niedługim czasie może się diametralnie zmienić. W każdym razie, dzieki za odp.

Pozdrawiam

axk
03-05-2009, 17:11
Problemu nie widzę w niczym...

W takim razie proponuję abyś skończył ten OT.