PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki(e) obiektyw(y) do 1000d - dylemat przed zakupem

gresiek
01-05-2009, 01:19
Witam,

Mam nastepujacy dylemat. Czy zakupic do Canona 1000d:
1) kitowy 18-55mm IS i 55-250mm IS
2) tylko 18-200mm IS

Cena wychodzi praktycznie ta sama, masa calosci juz nie... ;-)

I tak sobie mysle:
1) w tym ukladzie mam bardzo lekki i poreczny (a o to mi chodzi) zestaw z malym obiektywem do robienia fotek "na codzien" i ekstra zoom 55-250mm "w terenie",
2) mam jeden uniwersalny obiektyw (przynajmniej na poczatek), nic nie musze zmieniac, nie zabrudze matrycy itd.

W zwiazku z tym, jakie praktycy macie sugestie? Jak sprawuja sie w/w obiektywy? Czu ktos mial okazje porownac np 18-200 z 55-250? Patrzac na cene, 18-200 powinien (teoretycznie) byc lepszy (optycznie). A moze nalezy rozwazyc jeszcze jakies inne kombinacje obiektywow?

Pozdrawiam i dzieki!
g

P.S. Jezeli chodzi o body to tak mysle, ze w przyszlosci pewnie bede i tak przesiadal sie na cos lepszego/innego, np. 500D :-)

Mad_Mac
01-05-2009, 08:54
Musisz sobie odpowiedziec na pytanie co jest dla ciebie wazniejsze.
Ja wybralem sigme 18-200 i bylem zadowolony przez 1,5 roku zanim doroslem do punktu w ktorym stwierdzilem ze fotografia to dla mnie juz cos wiecej niz cykanie fotek i zaczynam zbierac stalki i mysle o 70-200L ale to juz droga zabawa.
Jesli mial bys kupowac kita to ja z mojej strony moge z reka na sercu polecic 18-200. Niewielki obiektyw a wygoda uzytkowania ogromna. Nie ma problemu typu aaaa nie robie tej fotki bo mi sie nie chce zmieniac obiektywow albo poprostu czasem nie ma na to czasu. Ja nadal nie sprzedaje tego obiektywu bo to idealne rozwiazanie na wyprawy z niecierpliwa zona ktora nie wystoi wiecej niz 5s.

Grisha
01-05-2009, 11:17
Kup samego kita, cena nie wielka, pobaw się, popstrykaj. W pewnym momencie będziesz czuł, że cię coś ogranicza, albo światło, albo ogniskowa, albo mały zakres ogniskowych itp. Wtedy będziesz wiedział co kupić, aby kupić raz a dobrze. Taka moja rada...

zaitsev
01-05-2009, 11:56
P.S. Jezeli chodzi o body to tak mysle, ze w przyszlosci pewnie bede i tak przesiadal sie na cos lepszego/innego, np. 500D :-)
Trochę nie na temat, ale jednak powiem. Jeżeli fotografia Cię na serio wciągnie to po przesiadce z 1000D na xxxD, moim zdaniem będziesz czuł niedosyt. Przynajmniej ja bym czuł. Zmieniając body bym od razu kupił jakiś xxD.
Co do szkieł to myślę, że w tym przedziale cenowym, którą z tych dwóch opcji wybierzesz i tak będziesz zadowolony. Wszystko zależy od tego w jaki sposób będziesz w stanie te szkła okiełznać. :) Jeśli zależy Ci na czysto teoretycznych faktach o tych obiektywach, to zajrzyj na optyczne.pl.

waka
01-05-2009, 15:18
no po kicie 18-55 is to dopiero optycznie wyprzedza go tamron 17-50. 2 kity wg mnie znacznie lepsze optycznie niż uniwersalny 18-200

gresiek
01-05-2009, 16:00
Trochę nie na temat, ale jednak powiem. Jeżeli fotografia Cię na serio wciągnie to po przesiadce z 1000D na xxxD, moim zdaniem będziesz czuł niedosyt.

Cos o wciaganiu :-) He, fotografuje od... 1988 roku mniej wiecej a wlasna ciemnie urzadzilem okolo 1990 roku :-) Glownie ludzie i widoki. Nie sile sie na artyzm. Dbam, by fotki byly dobre technicznie i dobrze skomponowane. Nazwalbym siebie fotografem-kronikarzem :-)

Pierwsza cyfrowke kupilem w 2003 i byl to super moim zdaniem Canon G3... Potem byly inne kompakty (G6, G7) i zawsze przedkladalem wygode uzytkowania nad zabawe z ciezkimi body i obiektywami (w pamieci mam zabawe z lustrzanka analogowa i zabawe z trzema a w porywach z czterema stalkami). Ale widze, ze kompakty znalazly sie w martwym punkcie, z jakoscia "generowanych" przez nie fotek nie jest wcale lepiej (a czesto gorzej) niz w starenkim G3 (4mpx) o G6 nie wspominajac. Producenci kompaktow sciagaja sie teraz na megapixele, stad decyzja o pierwszym lustrze. :-)
Z tych doswiadczen z zamierzchlem przeszlosci wynika tez moja "tesknota" do minimalizowania ilosci sprzetu i jego masy (obiektywow, przystawek, filtrow, lamp itp itd). To nie dla mnie (jeszcze?).

Dlatego pytam praktykow o 18-200mm w kontekscie dwoch obiektywow kitowych, ktore sa lekkie i trzymajac 1000d z podpietym do niego obiektywem kitowym 18-55 mam wrazenie, ze jest to sprzet wlasnie dla mnie (nie za ciezki, nie za duzy, w sam raz). Ale wiem z wlasnego doswiadczenia z zamierzchlej przeszlosci, ze 18-55 to stanowczo za malo... wiec odrazu bym dokupil 55-250, zyskujac 50mm na ogniskowej (a wlasciwie 80mm) w stosunku do 18-200 ale traca na porecznosci calego zestawu. :-( Zreszta 18-200mm wazy az 600g (18-55 200g).
Tylko nie zrozumcie mnie zle, masa obiektywu nie jest dla mnie najwazniejszym z kryteriow! :-)

Kup samego kita, cena nie wielka, pobaw się, popstrykaj. W pewnym momencie będziesz czuł, że cię coś ogranicza, albo światło, albo ogniskowa, albo mały zakres ogniskowych itp. Wtedy będziesz wiedział co kupić, aby kupić raz a dobrze. Taka moja rada...

Wiem na 100% ze 18-55mm to bedzie za malo dla mnie na poczatek. Na poczatek musze miec zakres 18-200, stad moja rozterka.

Teraz tak mysle, ze np. fotografujac impreze rodzinna 18-55 IS w zupelnosci wystarczy, a do wyjsc w teren przydalby sie 18-200, juz sam nie wiem ktora kombinacje wybrac.

pozdrawiam!

Mad_Mac
01-05-2009, 18:46
Moim zdaniem te 600g to nie tak zle. Jak go zapinam na 400d to moim zdaniem jest idealnie. Zakladajac np c50 wydaje mi sie jak bym mial w reku kompakta.

yacek _b
01-05-2009, 21:01
gresiek mam częściowo podobny zestaw co chcesz kupić , przesiadłem sie z dobrego kompaktu na lustro , teraz " choruję " na lepszy obiektyw , kit - wiadomo kosztuje " grosze " i patrząc na fotki z niego cały czas musimy sobie powtarzać że ten obiektyw kosztuje 300-400 zł . Na moim kicie na ogniskowych 18-35 nie schodzę poniżej przesłony 5.6 bo jest mydło . Może miałem pecha i trafiłem na felerny , ale warto byś wiedział co cię czeka ( oby nie )

gresiek
02-05-2009, 17:46
gresiek Na moim kicie na ogniskowych 18-35 nie schodzę poniżej przesłony 5.6 bo jest mydło . Może miałem pecha i trafiłem na felerny , ale warto byś wiedział co cię czeka ( oby nie )

dziwne, jedni chwala inni narzekaja na tego kita, juz sam nie wiem... zrobilem pare fotek 1000d+kitowy obiektyw w Saturnie i rzeczywiscie jakies takie "mydlane" wyszly, moze po czesci dlatego, ze testowany obiektyw byl bez IS i ciezko bylo doczyscic przednia soczewke?
Ale tak czy siak obiektyw od 18mm musze miec... teraz jestem na etapie kit + 18-200, bo chyba nie bedzie mi sie chcialo caly czas "mieszac" obiektywami 18-55 / 55-250, 18-55 do wnetrz, 18-200 plener, co prawda bedzie mnie to kosztowac 100 euro wiecej ale trudno sie mowi :|
Co do obiektywow w kompaktach to tez przeciez jest zasada (dla wtajemniczonych) ze lepiej fotografowac przy f=8 a nie 4 np. ehhh... praw optyki nie oszukasz...

a przy okazji, jak sie sprawuje 50mm z 1000d?

patric89
02-05-2009, 18:02

Myśle że to najlepsze rozwiązanie. Po jakimś krótkim czasie sam będziesz wiedział czego Ci brakuje i dokupisz coś co Ci będzie pasować (a może przez ten próbny okres czasu nazbierasz jeszcze troche wiecej kasy)

yacek _b
02-05-2009, 18:26
gresiek 50 1.8 II z 1000D chodzi nieźle , oczywiście "humory" AF obiektywu ma , ale to jego już taki urok :-D w gorszym świetle lubi wariować .