PDA

Zobacz pełną wersję : problem ze współpracą 20D a speedlite 580

TOM-EK
04-08-2005, 07:57
Mam problem ze współpracą mojej 20 z lampą zewnętrzną. Nie doświetla o ok. 1 przysłonę. Czy ktoś już wcześniej spotkał się z podobnym problemem ? Pewnie czeka mnie wysyłka aparatu do serwisu :(

bigosan
08-08-2005, 12:11
Nie wiem czy to normalne, ale ja tez przeswietlam +1. Lepszy histogram jest na +1. Z tym serwisem to chyba przesada

Vitez
09-08-2005, 04:53
Sprobuj wylaczyc opcje automatycznego dopasowania do cropa matrycy i sprawdz.

TOM-EK
09-08-2005, 20:42
Stwierdziłem, ze to może być problem bo na kilkanaście fotek, które robiłem w ciemnym pomieszczeniu dwie,trzy były znaczaco niedoświetlone. Temat powrócił jak zachąłem testować nowy obiektyw. Tak wyszło, że wieczorem w pokoju i akurat miałem trzy dogodne motywy : kwiatki na parapecie w aluminiowych doniczkach, to samo na półce : jakieś wazoniki oraz wzmacnacz (aluminiowy) a na pudełko-nieistotne oraz przedmioty bardzo ciemne np. czarny plecak wciśnięty w kąt pokoju, który był oświetlony jedna lampką 60W - generalnie ciemno.
Wczoraj zresetowałem wszystko co sie da w moim 20D a na koniec zainstalowałem soft 2.0.0 i o dziwo pomogło.
Chociaż do działania E TTL II mozna mieć zastrzeżenia przy ustawieniu palnika na wprost .Motywy z aluminiowymi doniczkami i wzmacholem nadal niedoświetlenie - bo odbijają światło a ponoć TTL II ma sobie z tym doskonale radzić. Pozostaje faktycznie :+1, albo palnik do góry.

fotomuka
09-08-2005, 23:59
znajomy miał identyczny problem w studiu fotograficznym z takim samym zestawem. zdenerwował się i poprostu wyłączył e-ttl2 i jest zadowolony z takich fotek.może spróbuj w ten sposób.

Vitez
10-08-2005, 02:45
zdenerwował się i poprostu wyłączył e-ttl2

Nie da sie. Przynajmniej nie w body... da sie tylko zmienic tryb E-TTL II (ja uzywam Evaluative). Zeby E-TTL II wylaczyc z poziomu lampy to trzeba na pelnym manualu (lampy) robic - w studio bez problemu, w warunkach bardziej reporterskich - dosc trudna taka sztuka.

PALOMBO
10-08-2005, 05:48
(ja uzywam Evaluative).

CO TO TAKIEGO ??

Vitez
10-08-2005, 06:33
CO TO TAKIEGO ??

Custom Function numer 14 w 20D lub numer 8 w 350D :roll: .
Evaluative = matrycowy; Average = centralnie wazony usredniony.

Evaluative jest skuteczniejszy przy przekadrowaniu i moze mniej glowa bolec przy uzywaniu innych punktow AF niz srodkowy oraz mozna prawie ze zapomniec o FEL.
Average - najskuteczniejszy przy uzywaniu srodkowego punktu AF, bez przekadrowywania i/lub z FELem.

fotomuka
10-08-2005, 10:30
ja mówiłem o studiu Vitez. masz rację że w normalnej reporterce byłoy to skrajnie nie do wykonania

PALOMBO
11-08-2005, 05:35
Vitez Dzięki za wyjaśnienie