Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: problem ze współpracą 20D a speedlite 580

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Unhappy problem ze współpracą 20D a speedlite 580

Mam problem ze współpracą mojej 20 z lampą zewnętrzną. Nie doświetla o ok. 1 przysłonę. Czy ktoś już wcześniej spotkał się z podobnym problemem ? Pewnie czeka mnie wysyłka aparatu do serwisu
    TOM-EK

Miasto
    Celestynów

Domyślnie

Nie wiem czy to normalne, ale ja tez przeswietlam +1. Lepszy histogram jest na +1. Z tym serwisem to chyba przesada
    1Ds, 5D plus L-ki (z grubsza licząc)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprobuj wylaczyc opcje automatycznego dopasowania do cropa matrycy i sprawdz.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Stwierdziłem, ze to może być problem bo na kilkanaście fotek, które robiłem w ciemnym pomieszczeniu dwie,trzy były znaczaco niedoświetlone. Temat powrócił jak zachąłem testować nowy obiektyw. Tak wyszło, że wieczorem w pokoju i akurat miałem trzy dogodne motywy : kwiatki na parapecie w aluminiowych doniczkach, to samo na półce : jakieś wazoniki oraz wzmacnacz (aluminiowy) a na pudełko-nieistotne oraz przedmioty bardzo ciemne np. czarny plecak wciśnięty w kąt pokoju, który był oświetlony jedna lampką 60W - generalnie ciemno.
    Wczoraj zresetowałem wszystko co sie da w moim 20D a na koniec zainstalowałem soft 2.0.0 i o dziwo pomogło.
    Chociaż do działania E TTL II mozna mieć zastrzeżenia przy ustawieniu palnika na wprost .Motywy z aluminiowymi doniczkami i wzmacholem nadal niedoświetlenie - bo odbijają światło a ponoć TTL II ma sobie z tym doskonale radzić. Pozostaje faktycznie :+1, albo palnik do góry.
    TOM-EK

Domyślnie

znajomy miał identyczny problem w studiu fotograficznym z takim samym zestawem. zdenerwował się i poprostu wyłączył e-ttl2 i jest zadowolony z takich fotek.może spróbuj w ten sposób.
    |a ja mam aparat i oko
    i wreszcie nową sigmę|
    www.muka.foxnet.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomuka
    zdenerwował się i poprostu wyłączył e-ttl2
    Nie da sie. Przynajmniej nie w body... da sie tylko zmienic tryb E-TTL II (ja uzywam Evaluative). Zeby E-TTL II wylaczyc z poziomu lampy to trzeba na pelnym manualu (lampy) robic - w studio bez problemu, w warunkach bardziej reporterskich - dosc trudna taka sztuka.

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

(ja uzywam Evaluative).
    CO TO TAKIEGO ??
    20D , latarka i jakieś szkło

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PALOMBO
    CO TO TAKIEGO ??
    Custom Function numer 14 w 20D lub numer 8 w 350D .
    Evaluative = matrycowy; Average = centralnie wazony usredniony.

Evaluative jest skuteczniejszy przy przekadrowaniu i moze mniej glowa bolec przy uzywaniu innych punktow AF niz srodkowy oraz mozna prawie ze zapomniec o FEL.
    Average - najskuteczniejszy przy uzywaniu srodkowego punktu AF, bez przekadrowywania i/lub z FELem.

Domyślnie

ja mówiłem o studiu Vitez. masz rację że w normalnej reporterce byłoy to skrajnie nie do wykonania
    |a ja mam aparat i oko
    i wreszcie nową sigmę|
    www.muka.foxnet.pl

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Vitez Dzięki za wyjaśnienie
    20D , latarka i jakieś szkło

Uprawnienia umieszczania postów