PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzet do 12k jakies porady?

anaden
17-04-2009, 11:26
Witam,
aktualnie sam posiadam Canona 40D + tamron 17-50 + Speedlite 430EX
oczywiscie jestem z niego bardzo zadowolony:)
chodz mam juz za soba troche praktyk nadal uwazam sie za poczatkujacego.
Chcialbym sie was poradzic w wyborze sprzetu, otoz moja mam zalozyla firme na siebie z ktorej bedzie przyjmowala zlecenia na wesela i inne eventy, z dofinansowania dostala dokladnie 12tys na sprzet (z poczatku mialobyc wiecej niestety sporo odciagneli za kursy),mierzylem w 1D ale teraz wiem ze nie w tym przedziale.
Jaki bylby najbardziej odpowiedni sprzet w lacznej cenie 12k zalezy mi na body+obiektyw+lampa ? sporo szukam i mam kilka propozycji ale oczywiscie chcialbym zaczerpnac wiedzy od bardziej doswiadczonych ludzi?
(btw nie koniecznie musi byc to Canon)
dziekuje za odp i pozdrawiam!

Slider
17-04-2009, 11:37
Jaki bylby najbardziej odpowiedni sprzet w lacznej cenie 12k zalezy mi na body+obiektyw+lampa ? sporo szukam i mam kilka propozycji ale oczywiscie chcialbym zaczerpnac wiedzy od bardziej doswiadczonych ludzi?

Ale po co Ci body? Jesli juz masz APS-C (zresztą bardzo dobre w tym przediale cenowym) to po Co Ci jeszcze APS-H? Co najwyżej mogłbyś wejśc w pełna klatkę kupujac używke 5D (co pewnie większośc Ci poleci) ale to jeszcze zależy co byś chcial focić; jeśli portrety, pomyslałbym o świetle (dodatkowe błysotki), jesli krajobrazy; jakiś szeroki kąt, a jeśli sport, to tele (tutaj możesz poszaleć z dłgoogniskowymi stałkami) albo 70-200 f/2.8 + 300mm, albo 400mm zależy Co Ci pasuje..;)

Pozdrawiam

photoheaven
17-04-2009, 12:22
Puszke i lampe na dobry poczatek masz w sam raz.

Zainwestuj te 12kzl w porzadne szkla celujac pod FF jak pisze slider (bo z 17-50 swiata nie zwojujesz) + zapasowe body (moze byc drugie 40d)

Na lepsze body (FF) zarobisz ze zlecen :)

adi760303
17-04-2009, 16:02
Poszukaj na tym forum bo był poruszany temat sprzetu do 10 tys PLN i tam były zawarte ciekawe informacje.

Ernest_DLRS
17-04-2009, 16:41
Kup sobie z 2 jasne stałki np 50/1.4 i 85/1.8 i dodatkowy korpus 30D/40D. Zarobisz to zmienisz na FF albo kupisz jakieś fajne tele czy co tam będziesz chciał. Na śluby warto mieć jasne szkła i to proponuję na sam początek.

anaden
19-04-2009, 17:08
dzieki za odp.
natomiast problem w tym ze piszac "mam" chodzilo mi o moja matke:) sorki za literowke,
oczywiscie gdyby to szlo dla mnie nie wymienialbym body (jako ze nie mieszkam juz z rodzicami nie moge jej uzyczyc), sprzet idzie dla niej takze zaczyna od zera i musi kupic pelne wyposazenie, nie mysle kupowac odrazu sprzet z najwyzszej polki bo on sie jej nie przyda, potrzebuje sie dobrze przyuczyc ale rowniez zachowujac przy tym dobra jakosc bo celem beda glownie wesela. Oczywiscie zaraz cos poszperam po forum i mam nadzieje znalezc podobny problem. pozdrawiam

_igi
19-04-2009, 20:12
Hmmm. Mi by się*to widziało tak, że pięć*tysia idzie na 40D + 1000D na back-up. Dwa i pół na 580 II i 480 II. Reszta na 17-55 canona (chyba że w czasach kryzysu jest po 10.000 :E), 85 f/1,8 i o ile starczy to 50 f/1,4.