Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie są różnice w obiektywach EF a EF-S

meniu
16-04-2009, 11:38
Witam,

proszę o wyjaśnienie następujących wątlipwości. Mam Canona 20d. Matryca, wiadomo APS-C, crop 1.6x. Do takiego sprzętu dedykowane są obiektywy EF-S z niby wchodzącym głębiej ostatnim szkłem. Skoro EF-S są dedykowane to np. czy stosując 18-55, ogniskowa w rzeczywistości będzie 28,8 - 88 po uwzględnieniu cropa, czy w rzeczywistości będzie 18-55? O co chodzi, z tym, że obiektywy EF-S są dedykowane do APS-C? O to chodzi, że elimują crop factor, czy co innego?

I druga sprawa. Czy w takim razie można stosować obiektywy pełnoklatkowe EF do matryc APS-C? Czy bagnety pasują? Jaka będzie różnica w porównaniu do EF-S? Czy obiektywy EF będą na moim aparacie gorzej ostrzyć, albo czy będzie więcej defektów optycznych?

Dzięki wszystkim za odp.

adi760303
16-04-2009, 11:42
Witam,

I druga sprawa. Czy w takim razie można stosować obiektywy pełnoklatkowe EF do matryc APS-C? Czy bagnety pasują? Jaka będzie różnica w porównaniu do EF-S? Czy obiektywy EF będą na moim aparacie gorzej ostrzyć, albo czy będzie więcej defektów optycznych?

Dzięki wszystkim za odp.

Tak można stosować obiketywy EF do matryc APS (sam tak mam z 50D). Różnica będzie taka ze będziesz miał obiektywy klasy L - jak sobie taki kupisz a przez to jakość wykonania, ostrość itp o niebo lepsze.

Nie wiem jak tam na twoim aparacie ale na moim ine zaobserowalem pogorszenia ostrzenia co wiecej zaobserwowalem poprawe.

Zdazaja się również obiektywy EF-S która sa klasa sama w sobie 17-55, 10-22 ale mają jedną wade - nie można ich podpiąć do body FF.

Krzychu
16-04-2009, 11:57
Witam,

proszę o wyjaśnienie następujących wątlipwości. Mam Canona 20d. Matryca, wiadomo APS-C, crop 1.6x. Do takiego sprzętu dedykowane są obiektywy EF-S z niby wchodzącym głębiej ostatnim szkłem. Skoro EF-S są dedykowane to np. czy stosując 18-55, ogniskowa w rzeczywistości będzie 28,8 - 88 po uwzględnieniu cropa, czy w rzeczywistości będzie 18-55? O co chodzi, z tym, że obiektywy EF-S są dedykowane do APS-C? O to chodzi, że elimują crop factor, czy co innego?

Ogniskowa się nie zmieni, bo to cecha układu optycznego - natomiast zmieni się kąt widzenia na odpowiadający 28.8-88... To samo będzie z dowolnym obiektywem pełnoklatkowym...

Dzięki wszystkim za odp.

Oczywiście że można, bagnety pasują, o różnicach trudno mówić nie odnosząc się do konkretnych egzemplarzy...

gwozdzt
16-04-2009, 12:07
czy stosując 18-55, ogniskowa w rzeczywistości będzie 28,8 - 88 po uwzględnieniu cropa, czy w rzeczywistości będzie 18-55?
http://www.fotografuj.pl/Article/Wspolczynnik_wydluzenia_ogniskowej/id/32

O co chodzi, z tym, że obiektywy EF-S są dedykowane do APS-C?
głównie o to, że EF-S mają zmniejszone pole rzutowania obrazu.

Czy w takim razie można stosować obiektywy pełnoklatkowe EF do matryc APS-C? Czy bagnety pasują?
Tak.

Jaka będzie różnica w porównaniu do EF-S?
żadna - zarówno EF-S 18-55 ustawiony na 28mm jak np. EF 28-80 czy EF 17-40L ustawione również na 28mm dają taki sam kadr.

Czy obiektywy EF będą na moim aparacie gorzej ostrzyć, albo czy będzie więcej defektów optycznych?

te sprawy nie mają związku z rodzajem bagnetu.

gorsze ostrzenie ma miejsce głównie w obiektywach alternatywnych producentów (Sigma, Tamron, itd.); natomiast najwięcej defektów optycznych pojawia sie w obiektywach najtańszych (oczywiscie od obu przypadków są wyjątki!)

My Nick
16-04-2009, 15:37
Różnica będzie taka ze będziesz miał obiektywy klasy L

Nie tylko eLki są EF

adi760303
16-04-2009, 17:30
Nie tylko eLki są EF

No fakt :) nie bralem pod uwage innych.

noeee
18-04-2009, 12:29

Wręcz przeciwnie - crop wytnie z obiektywu EF to co najlepsze tj. środek ... a to co najgorsze (np. winete, dystorsje boczne i inne) wytnie/pominie ... bo matryca cropowa jest mniejsza powieżchniowo w stosunku do pełnej klatki

ostrzenie będzie takie same.

Jedyna strata to rzeczywisty zakres ogniskowych się lekko wydłuży właśnie o współczynnik 1,6x

x-mac
18-04-2009, 12:50
Jedyna strata to rzeczywisty zakres ogniskowych się lekko wydłuży właśnie o współczynnik 1,6x
A w zasadzie będzie o tyle węższy kąt widzenia (FOV) niż przy matrycy FF, ale dla uproszczenia - owszem:)
Również gęstość upakowania matryc niepełnoklatkowych jest większa [przy tej samej liczbie mpix], co przekłada się na wymagania względem szkła - np. z jednego szkła ostry obraz na FF może (ale nie musi) być już średni na gęstym cropie. Z tej przyczyny do takiego C50D (ponoć, bo nie mam) nie powinno się podpinać słabszych szkiełek, a zaleca się dobre L-ki lub inne dające wysokie rozdzielczości, np. 100/2.8macro.

lasic19
22-10-2009, 14:23
odświeżę temat poniewąz mam jeno pytanko. Poczytałem troche na temat tego cropa ale nadal do konce czegoś nie rozumiem. Właśnie kupiłem 55-250 ef-s i porównuję zdjęcia do posiadanego już 28-135 EF i co widzę, ze przy 135mm obie fotki przedstawiają inny kadr, z testów wyszło że odpowiednikiem ogniskowej 135mm w 55-250 jest 80mm bo daje dokladnie ten sam kadr co 135 mm w 28-135 więc proszę o jednosznaczna odpowiedź czy 55-250 mm to juz jest przeliczone dla aps-c (mam C400D) i tu już nie mnożę x 1,6 a w EF 28-135 muszę pomnożyć, co wydaje mi się niemożliwe bo przecież max ogniskowa w 28-135 daje mniejszy kadr niż w 55-250 a po wymnożeniu tylko tego EF ogniskoe mniej więcej by sie wyruwnały
O co z tym wszystkim biega?

Krzychu
22-10-2009, 14:45
Ogniskowa to ogniskowa i nic jest przeliczone. 135 mm w jednym i w drugim powinny dać to samo (przy tej samej odległości ostrzenia), pytanie jak dokładnie jesteś w stanie ustawić te 135 mm...

Merde
22-10-2009, 14:50
O co z tym wszystkim biega?

Odpowiedź masz w poście #4.
Crop w żaden automagiczny sposób nie zmienia (bo niby jak?) ogniskowej, zmienia jedynie kąt widzenia. Ewentualne różnice przy tych samych ogniskowych wynikają z dokładności wykonania, położenia pierścienia ostrości (tak, tak) itp.

lasic19
22-10-2009, 15:57
czyli mam rozumieć, że jeśli na obu obiektywach przy pierścieniu zoomowania jest skala i jeśli na jednym wybiore 135 i na drugim 135 to to oznacza ze :
1. zadna nie jest ogniskową 135
2. ktoraś z nich jest ale nie wiadomo który obiektyw ma lepiej skalibrowaną skalę.
No i nadal nie rozumiem czy np jeśli porównuje ogniskowe obu obiektywów do FF to na moim dają one odpowiednio maksymalne ogniskowe równe:
1. 135 x1,6 dla obiektywu 28-135
2. 250 x 1,6 dla obiektywu 55-250
dla pełnej klatki?

Krzychu
22-10-2009, 16:58
czyli mam rozumieć, że jeśli na obu obiektywach przy pierścieniu zoomowania jest skala i jeśli na jednym wybiore 135 i na drugim 135 to to oznacza ze :
1. zadna nie jest ogniskową 135
2. ktoraś z nich jest ale nie wiadomo który obiektyw ma lepiej skalibrowaną skalę.

Ale jesteś marudny - teoretycznie powinny obydwie być 135 mm (przy wyostrzeniu na nieskończoność !) ale zależy to dokładności skali - takie trudne żeby to zrozumieć ?

No i nadal nie rozumiem czy np jeśli porównuje ogniskowe obu obiektywów do FF to na moim dają one odpowiednio maksymalne ogniskowe równe:
1. 135 x1,6 dla obiektywu 28-135
2. 250 x 1,6 dla obiektywu 55-250
dla pełnej klatki?

Na FF 28-135 będzie miał maksymalną ogniskową 135 mm i kąt jej odpowiadający, na cropie ten obiektyw będzie miał dalej maksymalną ogniskową 135 mm i kąt widzenia odpowiadający ogniskowej 135mmx1.6.