Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jakie są różnice w obiektywach EF a EF-S

meniu
    Guest

Domyślnie Jakie są różnice w obiektywach EF a EF-S

Witam,

proszę o wyjaśnienie następujących wątlipwości. Mam Canona 20d. Matryca, wiadomo APS-C, crop 1.6x. Do takiego sprzętu dedykowane są obiektywy EF-S z niby wchodzącym głębiej ostatnim szkłem. Skoro EF-S są dedykowane to np. czy stosując 18-55, ogniskowa w rzeczywistości będzie 28,8 - 88 po uwzględnieniu cropa, czy w rzeczywistości będzie 18-55? O co chodzi, z tym, że obiektywy EF-S są dedykowane do APS-C? O to chodzi, że elimują crop factor, czy co innego?

I druga sprawa. Czy w takim razie można stosować obiektywy pełnoklatkowe EF do matryc APS-C? Czy bagnety pasują? Jaka będzie różnica w porównaniu do EF-S? Czy obiektywy EF będą na moim aparacie gorzej ostrzyć, albo czy będzie więcej defektów optycznych?

Dzięki wszystkim za odp.

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meniu Zobacz posta
    Witam,

I druga sprawa. Czy w takim razie można stosować obiektywy pełnoklatkowe EF do matryc APS-C? Czy bagnety pasują? Jaka będzie różnica w porównaniu do EF-S? Czy obiektywy EF będą na moim aparacie gorzej ostrzyć, albo czy będzie więcej defektów optycznych?

Dzięki wszystkim za odp.
    Tak można stosować obiketywy EF do matryc APS (sam tak mam z 50D). Różnica będzie taka ze będziesz miał obiektywy klasy L - jak sobie taki kupisz a przez to jakość wykonania, ostrość itp o niebo lepsze.

Nie wiem jak tam na twoim aparacie ale na moim ine zaobserowalem pogorszenia ostrzenia co wiecej zaobserwowalem poprawe.

Zdazaja się również obiektywy EF-S która sa klasa sama w sobie 17-55, 10-22 ale mają jedną wade - nie można ich podpiąć do body FF.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Witam,

proszę o wyjaśnienie następujących wątlipwości. Mam Canona 20d. Matryca, wiadomo APS-C, crop 1.6x. Do takiego sprzętu dedykowane są obiektywy EF-S z niby wchodzącym głębiej ostatnim szkłem. Skoro EF-S są dedykowane to np. czy stosując 18-55, ogniskowa w rzeczywistości będzie 28,8 - 88 po uwzględnieniu cropa, czy w rzeczywistości będzie 18-55? O co chodzi, z tym, że obiektywy EF-S są dedykowane do APS-C? O to chodzi, że elimują crop factor, czy co innego?
    Ogniskowa się nie zmieni, bo to cecha układu optycznego - natomiast zmieni się kąt widzenia na odpowiadający 28.8-88... To samo będzie z dowolnym obiektywem pełnoklatkowym...

Dzięki wszystkim za odp.
    Oczywiście że można, bagnety pasują, o różnicach trudno mówić nie odnosząc się do konkretnych egzemplarzy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

czy stosując 18-55, ogniskowa w rzeczywistości będzie 28,8 - 88 po uwzględnieniu cropa, czy w rzeczywistości będzie 18-55?
    http://www.fotografuj.pl/Article/Wsp...niskowej/id/32

O co chodzi, z tym, że obiektywy EF-S są dedykowane do APS-C?
    głównie o to, że EF-S mają zmniejszone pole rzutowania obrazu.

Czy w takim razie można stosować obiektywy pełnoklatkowe EF do matryc APS-C? Czy bagnety pasują?
    Tak.

Jaka będzie różnica w porównaniu do EF-S?
    żadna - zarówno EF-S 18-55 ustawiony na 28mm jak np. EF 28-80 czy EF 17-40L ustawione również na 28mm dają taki sam kadr.

Czy obiektywy EF będą na moim aparacie gorzej ostrzyć, albo czy będzie więcej defektów optycznych?
    te sprawy nie mają związku z rodzajem bagnetu.

gorsze ostrzenie ma miejsce głównie w obiektywach alternatywnych producentów (Sigma, Tamron, itd.); natomiast najwięcej defektów optycznych pojawia sie w obiektywach najtańszych (oczywiscie od obu przypadków są wyjątki!)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Różnica będzie taka ze będziesz miał obiektywy klasy L
    Nie tylko eLki są EF
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Nie tylko eLki są EF
    No fakt nie bralem pod uwage innych.

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie ...

Wręcz przeciwnie - crop wytnie z obiektywu EF to co najlepsze tj. środek ... a to co najgorsze (np. winete, dystorsje boczne i inne) wytnie/pominie ... bo matryca cropowa jest mniejsza powieżchniowo w stosunku do pełnej klatki

ostrzenie będzie takie same.

Jedyna strata to rzeczywisty zakres ogniskowych się lekko wydłuży właśnie o współczynnik 1,6x
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    Jedyna strata to rzeczywisty zakres ogniskowych się lekko wydłuży właśnie o współczynnik 1,6x
    A w zasadzie będzie o tyle węższy kąt widzenia (FOV) niż przy matrycy FF, ale dla uproszczenia - owszem
    Również gęstość upakowania matryc niepełnoklatkowych jest większa [przy tej samej liczbie mpix], co przekłada się na wymagania względem szkła - np. z jednego szkła ostry obraz na FF może (ale nie musi) być już średni na gęstym cropie. Z tej przyczyny do takiego C50D (ponoć, bo nie mam) nie powinno się podpinać słabszych szkiełek, a zaleca się dobre L-ki lub inne dające wysokie rozdzielczości, np. 100/2.8macro.
    Ostatnio edytowane przez x-mac ; 18-04-2009 o 12:55
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Domyślnie

odświeżę temat poniewąz mam jeno pytanko. Poczytałem troche na temat tego cropa ale nadal do konce czegoś nie rozumiem. Właśnie kupiłem 55-250 ef-s i porównuję zdjęcia do posiadanego już 28-135 EF i co widzę, ze przy 135mm obie fotki przedstawiają inny kadr, z testów wyszło że odpowiednikiem ogniskowej 135mm w 55-250 jest 80mm bo daje dokladnie ten sam kadr co 135 mm w 28-135 więc proszę o jednosznaczna odpowiedź czy 55-250 mm to juz jest przeliczone dla aps-c (mam C400D) i tu już nie mnożę x 1,6 a w EF 28-135 muszę pomnożyć, co wydaje mi się niemożliwe bo przecież max ogniskowa w 28-135 daje mniejszy kadr niż w 55-250 a po wymnożeniu tylko tego EF ogniskoe mniej więcej by sie wyruwnały
    O co z tym wszystkim biega?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ogniskowa to ogniskowa i nic jest przeliczone. 135 mm w jednym i w drugim powinny dać to samo (przy tej samej odległości ostrzenia), pytanie jak dokładnie jesteś w stanie ustawić te 135 mm...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów