PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 1000d -wyświetlacz nie świeci, nie da się robić zdjęć

Kanonik
31-10-2008, 23:05
Po wlaczeniu aparatu wyskakuje znaczek busy i nic nie dziala. No aparat sie tylko wlacza. Przegladam instrukcje ale nic nie wskoralem. Czy ktos mial podobny przypadek?
pzdr
Pietruszka

Kolekcjoner
01-11-2008, 02:51
Próbowałeś wyjąć baterię podtrzymującą?

pan.kolega
01-11-2008, 05:28
Próbowałeś wyjąć baterię podtrzymującą?

Moze probowal, ale nie udalo sie......:mrgreen: built-in

Camaxtli85
02-11-2008, 19:13
no mój działa wzorowo, także jakiś odosobniony przypadek...

piast9
02-11-2008, 21:42
Wyjmowałeś karciochę pamięciochy?

Kanonik
25-11-2008, 16:49
Wszystko zostalo wyjete i wlozone bez zadnych efektow....

Kolekcjoner
25-11-2008, 17:11
A to Ty masz ciepliwość ja bym już dawno wysłał do serwisu 8).

Kanonik
25-11-2008, 18:25
Co prawda to prawda, cierpliwosc... tylko jestem poza granicami kraju i chce to zrobic osobiscie za 3 tygodnie. Dobra zamykamy watek chyba ze naprawde ktos zna odpowiedz na ten problem oprocz zytniej lub innego serwisu technicznego
pzdr

efish
25-11-2008, 19:15
A próbowałeś uruchomić go bez karty ?

Kanonik
25-11-2008, 23:53
Nic nie daje. Po wyjeciu karty miga w wizjerze ze jest jej tam brak (card). Jest lipa na maksa. Czekam z niecierpliwoscia na wiadomosc od forumowicza o ksywie trupek. Zgosil on podobny problem z eosem 50 d (chyba) a jego aparat jest juz w serwisie. Ciekawe co tam sie porobilo?
pzdr

Chris_11
26-11-2008, 09:58
No ale skoro miga, że jest brak karty to już znaczy, że coś się zmieniło. Spróbuj wejść do menu i poszukać opcji "shoot w/o card" i wyłączyć ją. Jeśli to się uda i będzie działał normalnie to masz odpowiedź.

Kanonik
26-11-2008, 20:37
Tylko do menu glownego tez nie mozna wejsc co jest problemem nie do sforsowania na obecna chwile... Aparat sie wlacza ale jest zawieszony na maksa cokolwiek to znaczy...
pzdr

Chris_11
26-11-2008, 21:26
No to chyba nie pozostaje nic innego jak Żytnia......

piotrusb
17-02-2009, 16:37
Podbijam wątek - dziewczyna ma ten sam problem. Po prostu nagle aparat po włączeniu pokazuje w wizjerze napis BUSY, aparat normalnie ostrzy, ale zdjęcia się nie da zrobić. Nie da się wejść do menu, nie da się nic włączyć na monitorze - żaden obraz się nie pokazuje. Wyjmowaliśmy baterię, kartę, bez obiektywu - nic.

Czy autor rozwiązał jakoś ten problem?

Jago
20-02-2009, 10:52
Kanonik Jak już będziesz po Żytniej, to daj znać co było przyczyną tej usterki :?::!:

magix
20-02-2009, 11:07
Podbijam wątek - dziewczyna ma ten sam problem. Po prostu nagle aparat po włączeniu pokazuje w wizjerze napis BUSY, aparat normalnie ostrzy, ale zdjęcia się nie da zrobić. Nie da się wejść do menu, nie da się nic włączyć na monitorze - żaden obraz się nie pokazuje. Wyjmowaliśmy baterię, kartę, bez obiektywu - nic.

Czy autor rozwiązał jakoś ten problem?

Spróbuj zmienić kartę CF lub ją sformatuj. Może pomoże. Nie mam innych pomysłów

Jago
20-02-2009, 11:43

Tutaj też chyba pozostaje tylko Żytnia :?::!:

hardtmuth
21-02-2009, 11:40

Jak juz to SD:)

magix
21-02-2009, 20:07
Jak juz to SD:)

Racja, mi sie lustrzanki zawsze kojarzą z CF :P

Slider
21-02-2009, 21:34
Podbijam wątek - dziewczyna ma ten sam problem. Po prostu nagle aparat po włączeniu pokazuje w wizjerze napis BUSY

Hmm.. A może mieć to związek ze zdjęciami, które robiło się wcześniej (z lampą, długi czas naświetlania, długa seria?) Wiem, że wtedy aparat lubi się "ciąć", ale tak odrazu po włączeniu..? Może też coś z kartą, zbyt słaba, wolna, zapełniony bufor aparatu.. mozliwości jest wiele, tylko nie wiadomo gdzie tkwi problem..:-) jak komuś na Żytniej naprawią usterkę, to niech podzieli się wrażeniami.

Pozdrawiam

magix
21-02-2009, 22:40
Hmm.. A może mieć to związek ze zdjęciami, które robiło się wcześniej (z lampą, długi czas naświetlania, długa seria?) Wiem, że wtedy aparat lubi się "ciąć", ale tak odrazu po włączeniu..? Może też coś z kartą, zbyt słaba, wolna, zapełniony bufor aparatu.. mozliwości jest wiele, tylko nie wiadomo gdzie tkwi problem..:-) jak komuś na Żytniej naprawią usterkę, to niech podzieli się wrażeniami.

Pozdrawiam

Nie sądzę aby to było bezpośrednio związane w z wcześniej wykonywanymi seriami zdjęć, bo to właśnie dzieje sie po włączeniu. Jeśli autor wątku rozwiąże problem to niech się podzieli co było przyczyną usterki.

piotrusb
22-02-2009, 11:35
A słuchajcie, czy jest jakiś soft na necie do 1000d? Jeśli go wgram, to automatycznie tracę gwarancję? Czy jak to jest?

Edit:

Hmm, ale jak sobie teraz przypomniałem, to żeby wgrać nowy firmware, to trzeba wejść do Menu - a w tej sytuacji się nie da :C

piotrusb
22-02-2009, 12:41
Odwołuję poprzedni post, okazało się, że aparat mojej dziewczyny pojechał już do serwisu, czekamy więc na werdykt Żytniej :)

PS: Tak, tak - podzielę się wrażeniami, jak aparat wróci do Częstochowy :)

Kikz
23-02-2009, 13:50
kto jeszcze miał taki problem??

Kikz
24-02-2009, 13:52
Wyczytałem w instrukcji że napis Busy wyświetla się przy ładowaniu lampy błyskowej. wiec pewnie coś z tym będzie.

Slider
24-02-2009, 16:23
Wyczytałem w instrukcji że napis Busy wyświetla się przy ładowaniu lampy błyskowej. wiec pewnie coś z tym będzie.

To też, btw już to sugerowałem:-) oprócz zdjęć z lampą, moze się to pokazac przy dłuższych seriach robionych w RAW'ach, długim czasie naśietlania, lub w przypadku wolnej karty.. generalnie wtedy, gdy bufor aparatu jest zajęty..:wink:

Kikz
02-03-2009, 20:38
No to nie potrzebnie powtarzałem :D No ale i tak jestem ciekaw co się tam porobiło... czekamy na info od właściciela

piotrusb
15-03-2009, 21:34
Słuchajcie, podobno na Żytniej stwierdzili, że to cała płyta główna padła (ale to z tego co słyszałem od taty dziewczyny, aparat jeszcze nie wrócił z Wwy) i koszt naprawy to miał być coś ponad 500 zł (aparat na gwarancji jest, więc to tylko teoretyczna cena). Naprawa trwa ponad 2 tygodnie, więc Żytnia stwierdziła, że należy się Patrycji nowe body, które niedługo ma przyjechać, co ze starym się stanie - nie wiem :)

hardtmuth
15-03-2009, 23:54
Pewnie wyladuje jako nowe w MM ;]

powsianka
23-03-2009, 20:53
Witam, serdecznie. Ja również mam podobny problem i szlafg mnie trafia. Uzywałem kilka lat 350 d, zrobilem tysiace zdjęc i nigdy przenigdy nie czekałem na ładowanie lampy...może jedna sekunde. Kiedyś zauwazyewłem problem 'Busy' na apaaracie kolegi 400D....tzn własanie co klka zdjęc pojawai sie 'Busy' i przez dobre pare sekund nie da sie zrobić zdjecia. Ja kupilem 1000d ..i jest to samo. EWwczoraj robilem cały dzień fotki w pomieszzceniu...nie było żadnego problemu. Zdjęcie za zdjęciem..cąły czas błusk z błyskiem. Pod paru godzinach zminiełme akumulator na nowo ładownay....i co zdjęcie 'Busy' na wyswietlaczu. Mogłem robić zdjęcie co okolo 10-15 sekund...jak na jakims tanim kompakcie. Myslalem ze moze zły akulmulator. Wsadzielem spowrotem tamtem prawie rozładowany..i to samo.... Przyszedlem do domu..wkurzony na maxa... bo nie byłem w stanie zrobic zdjcec w kilka bardzo ważnych dla mnie momenów...i w domu znowu wszytko ok...fotka za fotka z flasehm bez problemu. Czytam forum i takie problemy ludzie maja z 1000d, 400d i 450d....O co chodzi???? aparat musiał w koncu odpoczac?..przcież to nie ta klasa aparatów? Naprawde w życie nie miałem takie problemu z 350d. Dać go na serwis? Czy te apaaraty tak maja? Pozdrawaim

ewg
24-03-2009, 13:34
O co chodzi????
- O czytanie instrukcji obsługi aparatu. ;-)

1000D - Troubleshooting guide (str.174):

Q: The built-in flash does not fire.
A: If you shoot continuously with the built-in flash at short intervals, the flash might stop operating to protect the flash unit.

400D - Using the Built-in Flash (str.54)

If you shoot 20 images with flash at short intervals, the flash might stop operating. This is to protect the flash unit. If you press the flash button halfway and "buSY" is displayed in the viewfinder (and BUSY on the LCD monitor), wait until the display turns off. You can then use flash again.

powsianka
24-03-2009, 14:15
Wiec czemu ten problem nagle sie pojawaia w nowszych aparatach? Tak jak pisałaem w 350D robiłem tysiace zdjęc z lampa... jedno za drugim....i jakoś nie było takiej ochrony lampy.

Jago
24-03-2009, 14:31
- O czytanie instrukcji obsługi aparatu. ;-)

1000D - Troubleshooting guide (str.174):

400D - Using the Built-in Flash (str.54)

Wybacz, ale tym obcym językiem akurat nie władam i będę wdzięczny jak napiszesz w naszym ojczystym języku. Dziękuje i pozdrawiam.

ewg
24-03-2009, 15:14
Wiec czemu ten problem nagle sie pojawaia w nowszych aparatach? Tak jak pisałaem w 350D robiłem tysiace zdjęc z lampa... jedno za drugim....i jakoś nie było takiej ochrony lampy.
Albo 350D nie miał podobnego ograniczenia, albo włączało się później. Rzeczywiście instrukcja 350D na ten temat milczy. Wzmianki zaczynają się od czasów 400D i 40D wzwyż.

Wybacz, ale tym obcym językiem akurat nie władam i będę wdzięczny jak napiszesz w naszym ojczystym języku.
A ja byłbym wdzięczny gdyby firma Canon Polska udostępniała bezpłatnie instrukcje obsługi w języku polskim w formie elektornicznej - tak jak Amerykanie.

Skoro masz EOSa 450D to tłumaczenie znajdziesz w swojej instrukcji do 450D na stronie 174 (zresztą podobnie jak dla 1000D).

Kolekcjoner
24-03-2009, 15:37
Albo 350D nie miał podobnego ograniczenia, albo włączało się później. Rzeczywiście instrukcja 350D na ten temat milczy. Wzmianki zaczynają się od czasów 400D i 40D wzwyż.

To ciekawe, bo nawet LP się nie zmieniła (350->400D).

ewg
24-03-2009, 16:02
To ciekawe, bo nawet LP się nie zmieniła (350->400D).
Tak, to pewnie te same lampy.

Jeśli faktycznie wcześniej nie było w nich ograniczenia, to może Canon jeszcze nie doświadczył jego potrzeby, albo wiedział że w nowszych aparatach gdzieś oszczędził na jakości komponentów (może uwzględniając ich starzenie się?) - albo postanowił tak subtelnie i systematycznie przypominać kochanym klientom, że jeszcze mają sanki w aparacie... :rolleyes:

Troyan
24-03-2009, 16:16
No to chyba chodzi o te sanki :mrgreen:

Ale szczerze mówiąc w lustrzance za mniej niż 2k plnów nigdy nie oczekiwałem stroboskopowej lampy :) Się przyzwyczaiłem, że mi czasem "zbizijuje" aparat ;) Wolę to niż wymianę żarówy w żyrafie po kilkuset błyskach.

Kolekcjoner
24-03-2009, 17:29
albo postanowił tak subtelnie i systematycznie przypominać kochanym klientom, że jeszcze mają sanki w aparacie... :rolleyes:

To jest bardzo prawdopodobne. Typowe działanie dla tego rodzaju firm. Bardzo podobny styl działania ma też Sony. Akurat aparatu tej firmy nie mam ale na podstawie doświadczeń z kamerami mam identyczne poczucie. W nowym modelu niby coś jest lepsze ale tak na prawdę drugą ręką coś zabrali żeby była konieczność dokupienia innych/nowych akcesoriów. Oczywiście zawsze jest to tłumaczone dobrem użytkownika :roll:.

Jago
24-03-2009, 17:57
A ja byłbym wdzięczny gdyby firma Canon Polska udostępniała bezpłatnie instrukcje obsługi w języku polskim w formie elektornicznej - tak jak Amerykanie.

Skoro masz EOSa 450D to tłumaczenie znajdziesz w swojej instrukcji do 450D na stronie 174 (zresztą podobnie jak dla 1000D).

Z Canonem masz rację. Z stroną 174 w instrukcji 450D też. Przyznaję się do swojego :oops: lenistwa, gdyż nie chciało mi się szukać tego zagadnienia w swojej instrukcji - teraz po Twojej podpowiedzi na pewno tam zajrzę. Pozdrawiam.

MlodySzalony
13-04-2009, 20:18
Witam, to mój 1 post na tym forum, mam problem z moim canonem 1000D. Wybrałem się dzisiaj na małą wycieczkę , zrobiłem 20 zdjęć po czym zgasł wyświetlacz.Wyłączyłem i włączyłem aparat, chciałem zrobić kolejne zdjęcie ale na wyświetlaczu nic się nie pojawia , pomyślałem , że mogłem wcisnąć przez przypadek guzik disp. ale to nie było to, w wizjerze zauważyłem , że nie mogę zmienić wartości przesłony. Jak przycisnę spust do połowy, obiektyw się wyostrzy ale nie da się zrobić zdjęcia , ciągle się wyświetla napis bussy . Lampy nie użyłem ani razu. Wyjąłem baterie na kilka godzin ale nic to nie daje, w czym może być problem? Spotkał się ktoś z takim problemem?

svierq
14-04-2009, 02:57
sprobuj wyjac obydwie baterie (tą małą okrągłą do podtrzymywania ustawien tez). Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba nie masz dostapu do menu (bo moglbys sprobowac przywrocic ustawienia fabryczne). :/

pan.kolega
14-04-2009, 05:47
sprobuj wyjac obydwie baterie (tą małą okrągłą do podtrzymywania ustawien tez). Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba nie masz dostapu do menu (bo moglbys sprobowac przywrocic ustawienia fabryczne). :/

Jeżeli nie udaje Ci się znaleźć tej małej okrągłej, użyj młotka. :mrgreen:

(Bateria jest "wbudowana")

Slider
14-04-2009, 07:01
w czym może być problem? Spotkał się ktoś z takim problemem?

Nie wiem, czy to dobry znak, ale owszem, spotkał..:-)

Tu może coś znajdziesz:
http://canon-board.info/showthread.php?p=624294#post624294

Z tego co wyczytałem, jeden problem wynikał z lagów lampy, a drugi był podobnego charakteru co Twój. Możesz tam popytać; choć pewnie skonczy się na serwisie (czego szczerze nie polecam (ale to z opinii, nie z autopsji (na szczęscie:mrgreen:))).

http://canon-board.info/showthread.php?t=45886

w wizjerze zauważyłem , że nie mogę zmienić wartości przesłony.

Nie prowokuj..:mrgreen:
http://canon-board.info/showthread.php?t=45933

Pozdrawiam

bartosztroch89
14-04-2009, 10:04
Cześć ;)

Sprawdź inną kartę pamięci jeśli masz taką możliwość :) Możesz również sformatować kartę pamięci w PC, może to pomóc.

Pozdrawiam :)

MlodySzalony
14-04-2009, 12:27
Slider mój błąd, zawiozłem aparat do sklepu w którym go kupiłem , zobaczą co z nim nie tak. Napisze co w nim siadło jak go odstane z powrotem. Pozdrawiam

monisieczusieczek
08-09-2009, 16:06
Witam,
Chciałabym zadać kilka pytań odnośnie lustrzanki 1000D Canon.
Od pewnego czasu robiąc zdjęcia studyjne,przy profesjonalnych lampach,białym tle...zdjęcia,przede wszystkim tło(jak już pisałam - białe) przybiera odcień niebieski lub na zmianę czerwony.
Pierwsze przypuszczenia czym to spowodowane - matryca. Przebieg matrycy to ok 7 000.
Wydaję mi się,że aparat ma też problem z balansem bieli.
Prosiłabym o odpowiedź czym mogą być spowodowane moje problemy z aparatem,czy to wina matrycy?

mate00sh
08-09-2009, 16:15
Pierwsze przypuszczenia czym to spowodowane - matryca. Przebieg matrycy to ok 7 000.
Wydaję mi się,że aparat ma też problem z balansem bieli.

Na jakim ustawieniu balansu bieli robisz zdjęcia? Jakie to lampy?
Nie sądzę, żeby to był problem z matrycą, prędzej stawiałbym, że wynika to ze złego ustawienia balansu - zła temperatura barwowa ustawiona w aparacie, lub włączone AWB.

monisieczusieczek
08-09-2009, 16:39
Na jakim ustawieniu balansu bieli robisz zdjęcia? Jakie to lampy?
Nie sądzę, żeby to był problem z matrycą, prędzej stawiałbym, że wynika to ze złego ustawienia balansu - zła temperatura barwowa ustawiona w aparacie, lub włączone AWB.

powiem szczerze,że próbowałam już wszystkiego...różny balans bieli,rózne temperatury barwowe,różne tryby balansu...
przestudiowałam aparat 'od deski do deski'.
Niestety...wciąż to samo...

mate00sh
08-09-2009, 16:41
powiem szczerze,że próbowałam już wszystkiego...różny balans bieli,rózne temperatury barwowe,różne tryby balansu...
przestudiowałam aparat 'od deski do deski'.
Niestety...wciąż to samo...

Może lampy jakieś lipne?
Wrzuć jakieś przykładowe zdjęcie (najlepiej z EXIFem)

monisieczusieczek
08-09-2009, 17:01
Może lampy jakieś lipne?
Wrzuć jakieś przykładowe zdjęcie (najlepiej z EXIFem)

To już nawet nie chodzi o lampy...choć nie ukrywam,że zdjęcia w namiocie bezcieniowym czy na białym tle wychodzą stanowczo najgorszej.
Tutaj przykład :
http://img529.imageshack.us/img529/3999/img6754800x600.th.jpg (http://img529.imageshack.us/i/img6754800x600.jpg/)

Make : Canon
Model : Canon EOS 1000D
Orientation : left-hand side
XResolution : 72/1
YResolution : 72/1
ResolutionUnit : Inch
DateTime : 2009:09:07 16:22:58
YCbCrPositioning : co-sited
ExifInfoOffset : 196
ExposureTime : 1/125Sec
FNumber : F5,6
ExposureProgram : Manual
ISOSpeedRatings : 400
ExifVersion : 0221
DateTimeOriginal : 2009:09:07 16:22:58
DateTimeDigitized : 2009:09:07 16:22:58
ComponentConfiguration : YCbCr
ShutterSpeedValue : 1/128Sec
ApertureValue : F5,7
ExposureBiasValue : EV0,0
MeteringMode : CenterWeightedAverage
Flash : Not fired(Compulsory)
FocalLength : 50,00(mm)
ColorSpace : sRGB
ExifImageWidth : 3888
ExifImageHeight : 2592
ExifInteroperabilityOffset : 9478
FocalPlaneXResolution : 3888000/876
FocalPlaneYResolution : 2592000/583
FocalPlaneResolutionUnit : Meter
CustomRendered : Normal process
ExposureMode : Manual
WhiteBalance : Manual
SceneCaptureType : Standard
Vendor Original Information
MacroMode : Off
Self-timer : Off
Quality : Fine
FlashMode : Off
Drive Mode : Single-frame
Focus Mode : MF
ImageSize : Large
Easy shooting mode : Manual
Digital Zoom : Off
Contrast : Normal
Saturation : Normal
MeteringMode : Evaluative
ExposureProgram : Manual
Focal length of lens : 50(mm)
Flash Activity : Off
Color Tone : Normal
White Balance : Tungsten Lamp
Sequence number(Continuous mode) : 0
Flash bias : 0 EV
Image type : CanonEOS1000D
Firmware version : FirmwareVersion1.0.3
Owner name :
Serial number : 1C9D-50396
Sharpness Intensity : 3
Sharpness Object : Unknown (0)
Color Matrix : Unknown (129)
Parameters : Standard

mate00sh
08-09-2009, 17:13
(...)
WhiteBalance : Manual
(...)
White Balance : Tungsten Lamp

Masz ustawiony WB na światło żarowe, a robisz z błyskowym? A może lampy nie są dobrze ustawione i powinnaś ustawić ręcznie balans bieli na białej kartce?

monisieczusieczek
08-09-2009, 17:43
Masz ustawiony WB na światło żarowe, a robisz z błyskowym? A może lampy nie są dobrze ustawione i powinnaś ustawić ręcznie balans bieli na białej kartce?

powiem tak : za każdym razem gdy ustawie jakieś parametry...po wyłączeniu aparatu wszystkie ustawienia znikają....
próbowałam z wszelkimi ustawieniami-jak już wcześniej pisałam...
ustawiałam ręcznie balans bieli na białej kartce...i nadal dzieje się to samo ;/
i co najlepsze...lampy błyskowej nie używam!

mate00sh
08-09-2009, 20:56
Od pewnego czasu robiąc zdjęcia studyjne,przy profesjonalnych lampach,białym tle...

i co najlepsze...lampy błyskowej nie używam!

To są te lampy, czy nie?
Jak są to jakie to są lampy (skoro nie błyskowe to pewnie na światło ciągłe) - jakiego typu?

powiem tak : za każdym razem gdy ustawie jakieś parametry...po wyłączeniu aparatu wszystkie ustawienia znikają....

O które parametry chodzi? Balans bieli czy inne parametry ekspozycji?

monisieczusieczek
09-09-2009, 11:40
To są te lampy, czy nie?
Tak są...ale światło ciągłe.

Jak są to jakie to są lampy (skoro nie błyskowe to pewnie na światło ciągłe) - jakiego typu?

zwykłe halogeny - 500W i 150W
temperatura barwowa - ok. 3000K

O które parametry chodzi? Balans bieli czy inne parametry ekspozycji?

Chodzi o balans bieli....

Grucha23
03-08-2010, 18:19
Po wlaczeniu aparatu wyskakuje znaczek busy i nic nie dziala. No aparat sie tylko wlacza. Przegladam instrukcje ale nic nie wskoralem. Czy ktos mial podobny przypadek?

Właśnie mnie to spotkało, czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Wiem już że mała bateryjka jest wbudowana, EOS utylity nie widzi aparatu więc wgranie softu nie wchodzi w grę , czyżby płyta?

Grucha23
03-08-2010, 22:58
Przepraszam za kolejny post
Znalazłem coś takiego
https://www.canon.co.uk/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_1000D.aspx?faqtcmuri=tcm:14-685336&page=1&type=important
Zastanawiam się jak to się ma do sprzetu któremu już minęła gwarancja (1.5 roku)

Tak to tłumaczy google

FAQ: Ważne ogłoszenie dla właścicieli EOS 1000D Digital SLR Camera

Powodować

Powyżej zjawiska są ze względu na błąd oprogramowania, który wpływa na aparaty z oprogramowaniem w wersji 1.0.5 lub starszej.

Odpowiedź:

Firmware w wersji 1.0.6, który rozwiązuje powyższe zjawisko, została dopuszczona do EOS 1000D Digital SLR Camera w dniu 13 października 2009 roku. Aby zapobiec wystąpieniu tych zjawisk zaleca użytkownikom aktualizację swojej kamery z najnowszymi wersjami oprogramowania, które można pobrać z:

http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eosdigital5/firmware.html

Alternatywnie możesz skontaktować się z jednym z naszych uprawnionych zakładów naprawy, jeśli aparat ma wpływ zarówno tych zjawisk. Wolny dla dotkniętych naprawy kamer będzie zapewniony.

W przypadku innych pytań dotyczących tego problemu, możesz skontaktować się z naszym helpdesk.

Oferujemy nasze najszczersze przeprosiny do klientów korzystających z tego produktu, które zostały niedogodności przez tych kwestii. Canon będzie nadal dążyć do zapewnienia naszym klientom wysokiej jakości produktów, które mogą korzystać z zaufania.

Co wy na to? może to nie płyta?

I jeszcze to:

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&ie=UTF-8&sl=en&tl=pl&u=http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eosdigital5/firmware.html&prev=_t&rurl=translate.google.pl&twu=1&usg=ALkJrhhUyMbMqYYJIMfmj2NyvrCiN3_hlg

Cytuję:
Firmware w wersji 1.0.6 zawiera następujące zmiany.
Niektóre kamery mogą wykazywać zjawisko, w którym monitor LCD nie wyświetla, migawki, nie zwalnia, a wskaźnik zajętości świeci w wizjerze.

Komunikat "Err 99 Shooting nie jest możliwe. Ustaw przełącznik zasilania na <OFF> i <ON> ponownie lub reinstalacja" baterii, pojawia się na monitorze LCD aparatu, a po powyższej operacji jest przeprowadzany LCD Monitor wyświetla w języku, który jest różny od rzeczywistego ustawienia języka.

oskardj92
12-08-2010, 17:15
Miałem starszą wersję oprogramowania to mi też wyświetlacz czasami nie działał, ale zmiana na 1.0.6 pomogła i teraz jest gucio :D