Zobacz pełną wersję : Lampa speedlite 420 EZ do Canona 1000D
lukas2229
11-04-2009, 12:09
Mam pytanko, jestem osobą początkującą i chciałbym zakupić zewnętrzną lampę błyskową. Mam okazje kupić Canon speedlite 420 EZ. Przeczytałem, że do mojego typu aparatu - Canon EOS 1000D - zalecane są lampy speedlite EX. Czy odgrywa to jakąś znaczącą rolę?? Słyszałem, że lamp do aparatów analogowych nie powinno stosować się do lustrzanek ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na pracę aparatu.. Proszę o jakąś rzetelną radę, czy warto zakupić tą lampę.
Pozdrawiam lukas2229
Mam pytanko, jestem osobą początkującą i chciałbym zakupić zewnętrzną lampę błyskową. Mam okazje kupić Canon speedlite 420 EZ. Przeczytałem, że do mojego typu aparatu - Canon EOS 1000D - zalecane są lampy speedlite EX. Czy odgrywa to jakąś znaczącą rolę?? Słyszałem, że lamp do aparatów analogowych nie powinno stosować się do lustrzanek ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na pracę aparatu.. Proszę o jakąś rzetelną radę, czy warto zakupić tą lampę.
Pozdrawiam lukas2229
Nie warto - będzie działała tylko w trybie manualnym a więc błyskała z pełną mocą.
Z EXami będziesz miał pomiar E-TTL i synchro z krótkimi czasami...
Tak, z 1000D działają w pełni tylko EX. Jak się uprzeć to EZ da się używać ale tylko w trybie ręcznym.
Ciekawski
27-06-2009, 12:59
Ja też się zastanawiam nad tą lampą.
Czy fakt, że będzie działała tylko w trybie manualnym oznacza że nie da się ręcznie regulować mocy błysku?
uważam że ręcznie tak. Poprostu nie będzie pomiaru światła, przekazywania informacji o odległości itd.
nie wiem co to za cudowna okazja, ale pamietaj że używane lampy moga meić napstrykane fotek bez lichu... więc to delikatny temat.
Pozdrawiam lukas2229
Po pierwsze używana lampa może być w kiepskim stanie, po drugie nie działa E-TTL. Ja bym odpuścił.
No chyba, że weźmiesz ją jako dodatkową do studia
do cyfraka tylko ex, jak tanio to ja kupię :)
Ciekawski
02-07-2009, 09:47
A wie ktoś może czy ta lampa nie ma zbyt wysokiego napięcia na stopce do cyfraków?
Jakoś nie mogę wyszukać tej informacji w necie.
Hint - analogowe EOSy też były wrażliwe na wysokie napięcie na stopce...
mate00sh
02-07-2009, 09:51
Bez obaw możesz jej używać, napięcie jej bezpieczne. Problem jest jedynie na poziomie komunikacji z lampą - EZ to stary A-TTL, a EX to już E-TTL i E-TTL II. Cyfrowe aparaty nie obsługują już A-TTL. Musisz pracować w manualu.
Dołączę się do tematu:
Jakie jest bezpieczne napięcie do 1000D.
Mam starą lampę YASHICA CS-220 Auto na stopce ma 10,41V przy rozładowaniu spada do 4,1 czy to jest bezpieczne dla aparatu? Pomiar światła TTL będzie działać w manualu lub w automatyce lampy.
W innym temacie wyczytałem że canony nowego typu wytrzymują do 250V czy to jest pewna wiadomość?
stempel74
20-10-2015, 20:00
lampy z serii EZ są świetnymi lampami ( przedewszystkim ze względu na swoją cene) od lat je używam z nowoczesnymi canonami, trzeba tylko samemu dobierać sobie moc ale to kwestia wprawy i doświadczenia,manualne samodzielne ustawieni mocy błysku odwdzięczy się wam lepiej naświetlonymi zdjęciami niż jakikolwiek algorytm jest to wstanie wyliczyć, na moich foto robionych w ciemnych klubach czy salach weselnych , nie uświadczysz foty gdzie drugi plan był by czarną otchłanią, a co widziałem nieraz na zdjęciach robionych przez "zawodowych" fotografów używających ttla.