Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 350D seria i ostrość

tposzytek
08-04-2009, 10:03
Cześć,

używam 350D, różnych obiektywów. Dla celów fotografii sportowej dołączam 75-300 f4-5.6. Jednak, jak wiadomo przy tego typu fotografii, pstrykany obiekt nie stoi w miejscu tylko wciąż się porusza.
Dlatego mam ustawione dynamiczne ustawianie ostrości i teraz pojawia się problem.
Nie wiem, czy to kwestia szkła, czy puszki, ale zestaw bardzo długo wybiera ostrość, nawet w sytuacji, gdy jest jasny dzień i jak najbardziej sprzyjające warunki do robienia zdjęć.
Niestety nie potrafię odczytać stanu licznika migawki, być może ilość zdjęć ma wpływ na mechanizm ustawiania ostrości. Być może obiektyw nadaje się do wymiany.

A informacje te przydadzą mi się w celu podjęcia decyzji - czy zmienić szkło, czy puszkę.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Pozdrawiam serdecznie,
Tomasz

mor_feusz
08-04-2009, 10:10
.....
Nie wiem, czy to kwestia szkła, czy puszki, ale zestaw bardzo długo wybiera ostrość, nawet w sytuacji, gdy jest jasny dzień i jak najbardziej sprzyjające warunki do robienia zdjęć.

Tutaj to moze nie koniecznie. Jak masz ustawione "servo" to aparat bedzie Ci sledzil obiekt. Tajk juz jest - nie zatrzyma se i nie "pyknie" tylko bedzie "gonil" za obiektem. Dlatego wydaje mis ie ze wszystko jest dobrze. Zmnien Servo na pojedyncze i zobacz czy dziala. Jesli tak to wszystko spoko. Tak juz jest (moim zdaniem)

Niestety nie potrafię odczytać stanu licznika migawki

W 350D to moze tylko serwis

być może ilość zdjęć ma wpływ na mechanizm ustawiania ostrości

Moim zdaniem raczej byc nie moze

Być może obiektyw nadaje się do wymiany.

Jaki obiektyw

polaro
08-04-2009, 10:15
Aparat raczej nie ma udziału w tym problemie. Na innych szkłach i "One Shot" jest w porządku, tak?

tposzytek
08-04-2009, 10:43
Używam obiektywu 75-300 f4-5.6.

Tak, na servo aparat teoretycznie śledzi obiekt, jednak zajmuje bardzo dużo czasu ustalenie tej ostrości. Mam wrażenie, że kiedyś robił to znacznie szybciej.

A z kolei na one-shot śledząc obiekt musiałbym co chwilę ustalać naciskać spust, to teoretycznie zajęłoby więcej czasu, a jak wiadomo - czas w tego rodzaju fotografii jest cenny.

sebcio80
08-04-2009, 16:52
jaki sport masz na mysli?

robilem 350D przez pare lat sport i przy takim dosc kiepskim AF trzeba troche wprawy i cierpliwosci zeby zrobic dobre i w miare ostre ujecie

ten 75-300 ma chyba USM?

nie wiem co dokladnie masz na mysli piszac "zajmuje bardzo dużo czasu ustalenie tej ostrości"??

przykladowo, ustawiasz AF na servo, celujesz obiektywem dosc daleko a nastepnie przymajac spust do polowy calujesz na obiekty blizszy, ile to trwa? tak na oko

tposzytek
08-04-2009, 18:10
Tak, ma USM.

Ten czas zajmuje nawet do sekundy.

Zdjęcia - różne:
picasaweb.google.pl/pjlucky

Oprócz tych: windsurfing i inne sporty wodne, sporty zimowe i ogólnie wszystko co dynamiczne.

dunhil
09-04-2009, 06:58
Kiedyś używałem EF 75-300 z EOSami 5, 3 i 350D. AF działał baaaardzo wolno i często się gubił. A przecież EOS 3 ma naprawdę szybki AF. Nie wiem, czy o tym samym obiektywie mówimy, ale jest dość ciemny (co utrudnia pracę AF) i troszkę plastikowy. Gdybym miał takie możliwości finansowe, to najpierw wymieniłbym obiektyw.

tposzytek
09-04-2009, 11:35
Tak, mówimy o tym samym. Korzystając z Waszych rad, najpierw zainwestuję w obiektyw.

tasia
12-04-2009, 23:18
Właśnie z tych powodów jakie wymieniłeś zmieniłem ten obiektyw - teraz mam 70-200 f4 L USM i jestem bardzo zadowolony nawet pomimo światła bo najlepiej by mieć tego 70-200 f2.8 USM ale cena dwukrotnie większa. Jak chcesz na prawdę robić zdjęcia to już nie szukaj zamienników typu Sigma 70-300 APO itp. Wiele ludzi pochwali także Sigmę 70-200 2.8 lub Tamrona 70-200 2.8 lecz Sigma jest sporo wolniejsza a Tamron tragicznie wolny choć wielu twierdzi, że optycznie najlepszy. Moim zdaniem 70-200 f4 USM L to najlepszy kompromis pomiędzy tanimi alternatywnym a profi 70-200 2.8.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widać po fotkach, że brakuje Ci światła więc f4 to nie najtrafniejszy wybór dla Ciebie jednak jego przewagą jest stałe światło.

Wiktor W.
13-04-2009, 12:41
A może popróbuj MF?

mmlolek
13-04-2009, 23:47
Canon 75-300 f4-5.6 taki jego urok,a i 350D do demonów prędkości nie należy.Sam posiadam i czasami AF jest tak beznadziejny że mam nim ochotę rzucić.Moim zdaniem do statycznej fotografii to on się jeszcze nadaje,chociaż i tak czasem wariuje i muszę korzystać z MF. Posłuchaj tasia i kup 70-200 f4 USM L a problemy się skończą.

polaro
14-04-2009, 00:15
A może popróbuj MF?

MF operując 350d przy fotografii sportowej?