Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 350D seria i ostrość

tposzytek
    Guest

Domyślnie Canon 350D seria i ostrość

Cześć,

używam 350D, różnych obiektywów. Dla celów fotografii sportowej dołączam 75-300 f4-5.6. Jednak, jak wiadomo przy tego typu fotografii, pstrykany obiekt nie stoi w miejscu tylko wciąż się porusza.
    Dlatego mam ustawione dynamiczne ustawianie ostrości i teraz pojawia się problem.
    Nie wiem, czy to kwestia szkła, czy puszki, ale zestaw bardzo długo wybiera ostrość, nawet w sytuacji, gdy jest jasny dzień i jak najbardziej sprzyjające warunki do robienia zdjęć.
    Niestety nie potrafię odczytać stanu licznika migawki, być może ilość zdjęć ma wpływ na mechanizm ustawiania ostrości. Być może obiektyw nadaje się do wymiany.

A informacje te przydadzą mi się w celu podjęcia decyzji - czy zmienić szkło, czy puszkę.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Pozdrawiam serdecznie,
    Tomasz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tposzytek Zobacz posta
    .....
    Nie wiem, czy to kwestia szkła, czy puszki, ale zestaw bardzo długo wybiera ostrość, nawet w sytuacji, gdy jest jasny dzień i jak najbardziej sprzyjające warunki do robienia zdjęć.
    Tutaj to moze nie koniecznie. Jak masz ustawione "servo" to aparat bedzie Ci sledzil obiekt. Tajk juz jest - nie zatrzyma se i nie "pyknie" tylko bedzie "gonil" za obiektem. Dlatego wydaje mis ie ze wszystko jest dobrze. Zmnien Servo na pojedyncze i zobacz czy dziala. Jesli tak to wszystko spoko. Tak juz jest (moim zdaniem)
    Niestety nie potrafię odczytać stanu licznika migawki
    W 350D to moze tylko serwis
    być może ilość zdjęć ma wpływ na mechanizm ustawiania ostrości
    Moim zdaniem raczej byc nie moze
    Być może obiektyw nadaje się do wymiany.
    Jaki obiektyw

Coś już napisał Awatar polaro
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Aparat raczej nie ma udziału w tym problemie. Na innych szkłach i "One Shot" jest w porządku, tak?

tposzytek
    Guest

Domyślnie

Używam obiektywu 75-300 f4-5.6.

Tak, na servo aparat teoretycznie śledzi obiekt, jednak zajmuje bardzo dużo czasu ustalenie tej ostrości. Mam wrażenie, że kiedyś robił to znacznie szybciej.

A z kolei na one-shot śledząc obiekt musiałbym co chwilę ustalać naciskać spust, to teoretycznie zajęłoby więcej czasu, a jak wiadomo - czas w tego rodzaju fotografii jest cenny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jaki sport masz na mysli?

robilem 350D przez pare lat sport i przy takim dosc kiepskim AF trzeba troche wprawy i cierpliwosci zeby zrobic dobre i w miare ostre ujecie

ten 75-300 ma chyba USM?

nie wiem co dokladnie masz na mysli piszac "zajmuje bardzo dużo czasu ustalenie tej ostrości"??

przykladowo, ustawiasz AF na servo, celujesz obiektywem dosc daleko a nastepnie przymajac spust do polowy calujesz na obiekty blizszy, ile to trwa? tak na oko
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

tposzytek
    Guest

Domyślnie

Tak, ma USM.

Ten czas zajmuje nawet do sekundy.

Zdjęcia - różne:
    picasaweb.google.pl/pjlucky

Oprócz tych: windsurfing i inne sporty wodne, sporty zimowe i ogólnie wszystko co dynamiczne.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kiedyś używałem EF 75-300 z EOSami 5, 3 i 350D. AF działał baaaardzo wolno i często się gubił. A przecież EOS 3 ma naprawdę szybki AF. Nie wiem, czy o tym samym obiektywie mówimy, ale jest dość ciemny (co utrudnia pracę AF) i troszkę plastikowy. Gdybym miał takie możliwości finansowe, to najpierw wymieniłbym obiektyw.

tposzytek
    Guest

Domyślnie

Tak, mówimy o tym samym. Korzystając z Waszych rad, najpierw zainwestuję w obiektyw.

Bywalec Awatar tasia
    Miasto
    Maszewo

Domyślnie

Właśnie z tych powodów jakie wymieniłeś zmieniłem ten obiektyw - teraz mam 70-200 f4 L USM i jestem bardzo zadowolony nawet pomimo światła bo najlepiej by mieć tego 70-200 f2.8 USM ale cena dwukrotnie większa. Jak chcesz na prawdę robić zdjęcia to już nie szukaj zamienników typu Sigma 70-300 APO itp. Wiele ludzi pochwali także Sigmę 70-200 2.8 lub Tamrona 70-200 2.8 lecz Sigma jest sporo wolniejsza a Tamron tragicznie wolny choć wielu twierdzi, że optycznie najlepszy. Moim zdaniem 70-200 f4 USM L to najlepszy kompromis pomiędzy tanimi alternatywnym a profi 70-200 2.8.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Widać po fotkach, że brakuje Ci światła więc f4 to nie najtrafniejszy wybór dla Ciebie jednak jego przewagą jest stałe światło.
    Ostatnio edytowane przez tasia ; 12-04-2009 o 23:20 Powód: Automerged Doublepost
    Canonierzy! Nadszedł czas działania
    >> Canon-FOTO-Klub <<

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódzkie

Domyślnie

A może popróbuj MF?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów