Zobacz pełną wersję : Stalka 20-28mm f1.8
Szukam jakiegos w miare jasnego szkielka i nie za drogiego ktorego ogniskowa wynosi ok 24mm +/-4mm i ktorego swiatlo oscyluje w okolicy f1.8.
Wiem ze sa Sigmy 20-24-28mm f1.8 oraz Canon 28mm f1.8 na ktorego chyba jestem najbardziej nastawiony bo poprostu w konkurencji ogolnej jest najlepszy ale jednak potrzebowal bym raczej czegos blizej 20 - 24mm niz 28mm.
Czy istnieje na rynku jakies szkielko w podobnej cenie jak powyzsze z przyzwoita jakoscia obrazu w okolicy f2.0-2.2 oraz raczej niezawdonym AFem w ciemniejszych sytuacjach. Wyczytalem ze z Sigmy jesli sie trafi na przyzwoity egzemplarz to w dzien sa ok ale w nocy (wieczorem) jest juz tragedia z celnoscia (moze zle doczytalem) a szklo chce kupic glownie z mysla o pomieszczeniach z nie najlepszym swiatlem gdzie uzycie lampy nie jest wskazane.
Od razu mowie ze w gre nie wchodzi 24L z 1dnej powaznej przyczyny - ceny.
Moze oczekuje zbyt wiele chcac zaplacic zbyt malo ale jesli nie ma nic godnego uwagi ponizej 28mm to ostatecznie wezme C28 f1.8 i tez bede szczesliwy :twisted:
Canon 28 f1,8 to fajne szkło, ale niestety CA ma dość duże. świetny mechanicznie.
Czy istnieje na rynku jakies szkielko w podobnej cenie jak powyzsze z przyzwoita jakoscia obrazu w okolicy f2.0-2.2 oraz raczej niezawdonym AFem w ciemniejszych sytuacjach.
Zapomnij o sigmie jeśli myślisz o niezawodnym AF.
W przedziale cenowym o którym myślisz jest tylko 28/1.8 ze wszystkimi jego ułomnościami. AF to on ma akurat bardzo dobry.
Dziekuje za utwierdzanie mnie w przekonaniu iz nie pominalem zadnej istotnej informacji czytajac juz istniejace posty testy itp ani zadnego interesujacego mnie obiektywu :neutral:
Jesli nie znajdzie sie nikt kto moze mi cos namieszac w glowie to bede musial zaczac sie rozgladac za C28 ;)
Fotografowałem sigmą 20-ką 1,8 kilka imprez (klubowo-ciemnych) - zero problemów z AF (z 5D), nie mam pojęcia skąd biorą się takie opinie. Szybkość - średnia. Jakość - bardzo dobra. Tylko do pejzażu średnio się nadaje... (duża średnica filtra... :-()
..nie mam pojęcia skąd biorą się takie opinie
Podejzewam ze z testow "uznanych" stron jak np optyczne.pl a nie z wlasnego doswiadczenia. Napisz cos jeszcze o szkielku albo daj sampelka to moze sie bardziej nakrece :twisted:
Podejzewam ze z testow "uznanych" stron jak np optyczne.pl a nie z wlasnego doswiadczenia.
Z własnego doświadczenia również. Ja nie twierdzę że nie istnieją dobrze ostrzące sigmy. Trzeba tylko na taką trafić. Powodzenia i dużo wytrwałości życzę :) Dodam jeszcze że szkła typu 30/1.4, 20/1.8 potrafią np. rok działać ok. po czym nagle AF zaczyna trafiać zupełnie losowo.
Optycznych przestałem traktować serio potym jak przeczytałem w teście że 1000D ma lepszy AF od nowej piątki :mrgreen:
Z własnego doświadczenia również.
W takim razie zwracam honor. :)
Dodam jeszcze że szkła typu 30/1.4, 20/1.8 potrafią np. rok działać ok. po czym nagle AF zaczyna trafiać zupełnie losowo.
:evil:
Dobrze o tym wiedziec przed ew zakupem
W takim razie zwracam honor. :)
:evil:
Dobrze o tym wiedziec przed ew zakupem
Te wszystkie narzekania na AF sigmy na forach nie biorą się znikąd. Jak sobie czytam o problemach z 50/1.4 to widzę że nic się w tej materii nie zmieniło odkąd Czacha testował 30/1.4 :)
mor_feusz
07-04-2009, 13:55
Fotografowałem sigmą 20-ką 1,8 kilka imprez (klubowo-ciemnych) - zero problemów z AF (z 5D), nie mam pojęcia skąd biorą się takie opinie. Szybkość - średnia. Jakość - bardzo dobra. Tylko do pejzażu średnio się nadaje... (duża średnica filtra... :-()
Tutaj sie z Toba zgodze. Nie jest to HSM ale jest to "UWA" tak wiec pare cm i nieskonczonosc. Sigmowy "slilniczek znany mi zoom'ow" nie ma nic wspolnego z ta stalka. Jest tylko "bz", pik, strzal (chyba ze servo to nie ma pik). Focilem tym szklem na 1DMKIII oraz 1DsMKIII - powiem ze szkielko wymiata. Celne (o dziwo - naczytalem sie ze to szklo ma kupe wad tylko). Na 1.8 jakosc akceptowalna (na powiekszeniu 100%) - przy druku to juz bajka. Po przymknieciu jest bardzo ddobrze. Na pelnej dziurze brzegi troche "mydlane" ale da sie z tym zyc (nie jest tak ze "o rety co to za chlam" - nie - jest naprawde spoko). Niestety nie mialem okazji przetestowac szkielka w "dobrym" swietle. Focilem z kolega bierzmowanie i w ciemnym kosciele je tylko uzywalem (no i jeszcze jak kupowalismy 0- tez bylo ciemno - jak to w Londynie - chmurki, chmurki, chmurki i w ciemym pomieszczeniu robilem - testowalem tez w sklepie - tez ciemno). Poewiem ze jest to dobre szklo, osobiscie (nie wiem dlaczego) mam chrapke na 28/1.8 i sie do niego przymierzam (jak rowniez do 85/1.8). Tak wiec nie wierz w bajki ze Sigma to badziew, trafisz na dobry egzemplarz (przestrzel) to bedziesz zadowolony. Kiedys mialem Sigme 70-300 (i do dzis uwazam ze jakosc supeer (tylko zdeko wolne szkielko), czesto uzywam Sigmy 12-24 - to est wypas. Moim zdaniem Max UWA na FF (i na cropa). Tak wiec Sigma 20/1.8 albo Canon 28/1.8 Podepnij oba szkielka i zobacz, ktore Ci bardziej pasi
Używałem z 5D canona 20/2.8 - AF, ostrość, ogniskowa, budowa - wszystko bardzo na tak, jedna wada - winienta na f2.8 masakryczna... ale pod FF ogólnie bardzo fajne szkiełko w dobrej cenie, jak ktoś się boi AF sigmy 20/1.8 to jest to dobra alternatywa.
Podejzewam ze z testow "uznanych" stron jak np optyczne.pl a nie z wlasnego doswiadczenia. Napisz cos jeszcze o szkielku albo daj sampelka to moze sie bardziej nakrece :twisted:
Poszperaj tutaj http://photohibition.blogspot.com/ - wszystko co szerokie od jesieni ub. roku robione było tą sigmą właśnie - trochę portretów i pejzaży znajdziesz na pewno. Jakbyś chciał coś w oryginale to pisz na maila z tej strony.
Zgadzam się też z tym, co pisał któyś z przedmówców - ja moją wybierałem spośród 4 w fotoit w Warszawie (kilka zdjęć - i oglądanie na kompie) - moja była najostrzejsza z czterech modeli, inne były słabsze. Po prostu nei zgadzam się z ogólnym stwierdzeniem, że szkłą tej firmy sa do d... Trzeba wypróbować egzemplarz przed zakupem prostu. Wcześniej, z Olympusem, używałem tez sigmy 30 mm 1,4 - i też nei maiłem powodów do narzekania (wyłączając dość spore rozmiary jak na 30kę :-))
Aha - winieta do f2,8 jest widoczna w 20ce podpietej do 5D. Nie trzeba w PSie dodawać :-)
Dzieki za podpowiedzi (i sample) - chyba wpierw poszukam dobrej Sigmy 20/1.8 bo lepiej miec troszke zapasu niz obciety kadr a szybkosc AFu nie jest tak dla mnie wazna jak jego celnosc czy przyzwoity obrazek przy np f2.0 (poprostu f2.8 z mojego T17-50 to czasem za ciemno)
Jeszcze niedawno stałem przed podobnym wyborem (jako standard do cropa - 400d) no i zamówiłem właśnie 28/1.8. Myślałem też nad sigmą 20/1.8, ale miałem obawy co do bf/ff i wydawało mi się, że będzie zbyt szeroko. Poza tym nowa sigma jest droższa o prawie 800zł od nowego C28/1.8. więc uznałem że nie warto.
Jeszcze jedno C28/1.8 ma średnicę filtra 58mm, a S20/1.8 - 82mm.
No i jeszcze różnica w wadze - canon lżejszy o 200g, a akurat w tym przypadku zależało mi aby obiektyw był jak najlżejszy.
Foto-net właśnie zmienił cenę canona 28/1.8 z 1529 na 2050 zł
Czyli teraz różnica między 20 a 28 jest około 300zł.
Jak dobrze że zamówiłem go 2 dni temu :P
mor_feusz
08-04-2009, 16:33
Dzieki za podpowiedzi (i sample) - chyba wpierw poszukam dobrej Sigmy 20/1.8 bo lepiej miec troszke zapasu niz obciety kadr a szybkosc AFu nie jest tak dla mnie wazna jak jego celnosc czy przyzwoity obrazek przy np f2.0 (poprostu f2.8 z mojego T17-50 to czasem za ciemno)
Zrob tak. Wez ze soba laptopa (albo idz z kims kto ma). Podczep sobie Sigme i Canona - zobaczysz o co biega i czy duze roznice. Potem przebieraj sobie sigmy (zapisuj numery seryjne) Jak wybierzesz naj to bedziesz naprawde zadowolony
Jeszcze niedawno stałem przed podobnym wyborem (jako standard do cropa - 400d) no i zamówiłem właśnie 28/1.8. Myślałem też nad sigmą 20/1.8, ale miałem obawy co do bf/ff i wydawało mi się, że będzie zbyt szeroko. Poza tym nowa sigma jest droższa o prawie 800zł od nowego C28/1.8. więc uznałem że nie warto.
I dobrze. Sam niedugo to szkileko bede mial
Jeszcze jedno C28/1.8 ma średnicę filtra 58mm, a S20/1.8 - 82mm.
To niestety "wada" SIGMY. Wiekszosc UWA szkielek ma ogroman srednice (w tym moje ukochane szkileko 12-24 - tam to nawet filtra niepodepne normalnie) z tym trzeba zyc.
No i jeszcze różnica w wadze - canon lżejszy o 200g, a akurat w tym przypadku zależało mi aby obiektyw był jak najlżejszy.
Z waga nie jest tak zle - ja tam lubie "masywnosc" SIGMY
Foto-net właśnie zmienił cenę canona 28/1.8 z 1529 na 2050 zł
Czyli teraz różnica między 20 a 28 jest około 300zł.
Jak dobrze że zamówiłem go 2 dni temu :P
To gratulacje