PDA

Zobacz pełną wersję : 40d Kompensacja ekspozycji

skysky
30-03-2009, 14:08
Witam, nie mam bladego pojecia ocb... Nie moge w trybie Av ustawic sobie ekspozycji w jaki kolwiek sposob...Naciskam na przycisk (iso/ekspozycja) u gory, i zmieniam sobie ekspozycje, ok mam np +2... Ale juz w wizjerze tego nie ma, i na zdjeciu nic sie nie dziej, to dziala z lampa...Ale jak normalnie ustawic to zeby dzialalo bez lampy...w 400d nie mialem z tym klopotu...A w instrukcji obskugi nic nie znalazlem na ten temat...Bede wdzieczny za odp..

Szukalem ale znalazlem tyklo to :

http://canon-board.info/showthread.php?t=44693

Krzychu
30-03-2009, 14:10
Bo to korekcja ekspozycji lampy błyskowej...

mor_feusz
30-03-2009, 14:11
a czasmi nie ustawiasz korekcje lampy blyskowej na +?
Edit - Krzychu byl szybszy

mate00sh
30-03-2009, 14:12
Ekspozyjcę kompensujesz kręcąc tylnym kołem nastaw (o ile je włączyłeś).

rychu
30-03-2009, 14:48
Przy włączaniu 40d masz 2 położenia:
- 1-sze ON
- 2-gie włączające tylne kółko nastaw (taki śmieszny znaczek - też nie wiedziałem o co chodzi); w pierwszym położeniu, żeby było śmieszniej, kółko nastaw działa, ale nie we wszystkim; dopiero położenie 2-gie włącza kompensację ekspozycji w trybie Av.

skysky
30-03-2009, 14:59
dobrze wiem ze krece je kolem, ale czemu nie widac totalnie zadnych efektow, jak chce cos przyciemnic lub rozjasnic? widze ze mi sie przesowa jak krece kulkiem ale jak robie zdjecie to tak jakby bylo na zero... ;/

No dobrze jesli to korekcja lampy blyskowej to gdzie moge znalesc korekcje w aparacie? nie lampy...

rychu
30-03-2009, 15:16
Przed kręceniem kółkiem leko przyciśnij spust do połowy, puść i dopiero kręć..

sluzalekmichal
30-03-2009, 15:20
Przy włączaniu 40d masz 2 położenia:
- 1-sze ON
- 2-gie włączające tylne kółko nastaw (taki śmieszny znaczek - też nie wiedziałem o co chodzi); w pierwszym położeniu, żeby było śmieszniej, kółko nastaw działa, ale nie we wszystkim; dopiero położenie 2-gie włącza kompensację ekspozycji w trybie Av.

No i po włączeniu aparatu jak kolega wspomniał musisz choc raz lekko nacisnąć migawkę, bo inaczej aparat nie wie co ma kompensować.

skysky
30-03-2009, 15:21
;O ;O ;O Ale mnie zgiales...w zyciu bym na to nie wpadl.... Dziekuje Ci rychu ;)