Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 500D

Strony : 1 [2]

tnt
22-05-2009, 10:03
2 gi dzień użytkowania 500, przesiadka z 400 (zostawiłem go w rozliczeniu z wielkim bólem, po roku użytkowania), uzywane do reporterki rodzinnej jak to nazywam, spostrzeżenia:

jakość zdjęć w dalszym ciagu jak dla mnie super;
jakość wykonania na plus;
wyświetlacz oooolbrzymi plus (kontrola ostrości podczas filmowania na MF jak dla mnie łatwizna, podgląd zdjęcia gdzie trafił fokus - bez potrzeby powiększania);
lepiej się go trzyma;
w zasadzie używam iso tak do 200 (jesli trzeba używam lampy), więc szum powyżej mi nie przeszkadza;
brakuje mi tylko srawów i 30 klatek na 1080p.

ogólnie jako amator jestem oczarowany :shock: :)

Stryjek
22-05-2009, 10:25
a jeszcze jedno małe pytanko..jak to możliwe że AF w 50D ma być lepsze od AF z 500D skoro obsługuje je w obu aparatach ten sam procesor digic IV ?

z tego co przeczytałem w 50D wszystkie czujniki AF są krzyżowe , w 500D tylko centralny. Ma mieć to bezpośrednie przełożenie na sprawność - większą bezbłędność AF , tak mówi teoria, pytanie tylko czy rzeczywiście ? W rzeczywistości, z tym AF u Canona czytam że nawet w 5D nie za bardzo, pokrywa się to z moim ( złym ) doświadczeniem w 350D.

jotes25
22-05-2009, 10:45
z tego co przeczytałem w 50D wszystkie czujniki AF są krzyżowe , w 500D tylko centralny. Ma mieć to bezpośrednie przełożenie na sprawność - większą bezbłędność AF , tak mówi teoria, pytanie tylko czy rzeczywiście ? W rzeczywistości, z tym AF u Canona czytam że nawet w 5D nie za bardzo, pokrywa się to z moim ( złym ) doświadczeniem w 350D.

Rzeczywiście. 50D/40D mają lepszy AF od 5d, o 350D nie wspominając. Szybszy, bardziej niezawodny. I z wszystkimi punktami krzyżowymi, co w praktyce oznacza np. możliwość komponowania kadru przez ostrzenie wybranym bocznym punktem.

Bobek1971
22-05-2009, 12:02
Jestem raczej zdecydowany na 500D. docelowym aparatem będzie 5dMark II ale nie stać mnie w najbliższym okresie na wydanie takiej kwoty..jeśli zejdzie do 5k wówczas wrócę do marzeń ;)
A i łatwiej będzie chyba mi upłynnić 500D niźli 50D - jednak więcej jest amatorów, którzy będą chcieli kupić coś lepszego [znaczy z kompakta na lustrzankę i do tego z filmami ;)] niżli taki mało wypasiony 50D ;)
Tak mi podpowiada intuicja i czynniki mające wpływ na decyzje człowieka odnośnie zakupu ...

Potrzebna jest mi jeszcze pomoc w zakresie obiektywu do tej 500D w zakresie ogniskowej od 20 - 80mm. Obiektyw na lata, jeśli trzeba drogi jeśli nie to wystarczy taki bym był zadowolony...
To jest tak jak z obiektywem 70-200 f.4 i 70-200 f2.8 - wielu z was jest zadowolonych z wyników na 4 i nie widzi potrzeby wydania kolejnych tysięcy na 2.8.
Dlatego jaki obiektyw w tym zakresie....dobry w przyszłości do 5D MII...ale niezbyt drogi w stosunku do jakości

Kolekcjoner
22-05-2009, 15:01
a jeszcze jedno małe pytanko..jak to możliwe że AF w 50D ma być lepsze od AF z 500D skoro obsługuje je w obu aparatach ten sam procesor digic IV ?

AF w 50D/40D nie dość, że ma wszystkie punkty krzyżowe to jeszcze środkowy ma zupełnie inną konstrukcję niż w 500D/450D. W związku z tym zapewnia lepszą pracę zarówno w kiepskim świetle jak i ze szkłami F2.8 i jaśniejszymi.
Stryjek różnica w AF pomiędzy 40D, a 350D to przepaść (mam oba). Min. dlatego było tyle biadolenia na AF w 5DmkII, że dlaczego nie dali tego z 40D.

Potrzebna jest mi jeszcze pomoc w zakresie obiektywu do tej 500D w zakresie ogniskowej od 20 - 80mm. Obiektyw na lata, jeśli trzeba drogi jeśli nie to wystarczy taki bym był zadowolony...
To jest tak jak z obiektywem 70-200 f.4 i 70-200 f2.8 - wielu z was jest zadowolonych z wyników na 4 i nie widzi potrzeby wydania kolejnych tysięcy na 2.8.
Dlatego jaki obiektyw w tym zakresie....dobry w przyszłości do 5D MII...ale niezbyt drogi w stosunku do jakości
Ale to nie ten wątek 8).

kubaj
22-05-2009, 15:29
przepraszam ale jaka dodatnia jakosc maja boczne punkty krzyzowe ?

w sensie, prawie 99% robi sie zazwyczaj srodkowym
czy krzyzowe boczne pomagaja srodkowemu w czyms szczegolnym ?

Kolekcjoner
22-05-2009, 15:32
przepraszam ale jaka dodatnia jakosc maja boczne punkty krzyzowe ?

Dla mnie taką, że w ciemnicy mogę ich użyć. Z tymi w 30D już nie ma tak różowo. W praktyce doszło do tego, że w 30D przestałem ich używać w ogóle :p.

karakan
22-05-2009, 15:44
AF w 50D/40D nie dość, że ma wszystkie punkty krzyżowe to jeszcze środkowy ma zupełnie inną konstrukcję niż w 500D/450D. W związku z tym zapewnia lepszą pracę zarówno w kiepskim świetle jak i ze szkłami F2.8 i jaśniejszymi.
Ale to nie ten wątek 8).
W jakim sensie inna konstrukcje ? Ze lepiej pracuje z jasnymi (F2.8) szklami ? Akurat to jest w 400/450/500D.

kubaj
22-05-2009, 16:01
Dla mnie taką, że w ciemnicy mogę ich użyć

no tak ale mozna tez dalej uzywac srodkowego :) nie widze zeny brak tych bocznych krzyzowych jakos umniejszal jakosc aparatu zwlaszcza tanszych modeli

chyba ze jakos punkty skupione w srodku w tajemniczy sposob daja poprawe ale to chyba marketingowe gadanie

jagular
22-05-2009, 16:21
@LISU:
Wszystkim da się zrobić prawie wszystko. Nie zmienia to faktu, że wiele fotografii się robi wyższymi modelami łatwiej. Jest większe prawdopodobieństwo uzyskania technicznie dobrego foto na sprzęcie wyższej klasy.
W takim przypadku, mogę ponowić pytanie: po co ci XXXD? To D60, 10D & spółka nie wystarczają? Można je kupić za grosze.
Bardzo ciekawe jest wyciąganie z rękawa linków...ciąg dalszy cyklu "a ja, a ja, to znam kolesia...". Piaskownica.
@pan.kolega:
Cóż, jeżeli próbujesz pisać jakie dyrdymały (popatrz na swoje 'punkty' i zastanów się nad ich sensem)?
Poza tym, tak myślałem....jak się zechce, to i wizjer w Hasslu będzie równie dobry, co w XXXD. Wystarczy tylko się obruszyć i napisać swoją rację.
"Ta sama wielkość i jasność, tylko nie ładność" hłe hłe hłe...
@jotes25
Z cięższym szkłem każdy zestaw ma środek ciężkości poza korpusem. Zestaw z "jedynką" też.
@Bobek1971
Jak to możliwe, że 1Ds Mark III ma lepszy AF od 1000D, przecież obydwa mają Digice III?

Heh, mam wrażenie że opadło mnie kółko adoracji 500D.
Każdy musi sobie udowodnić, że jego maszinka jest najlepciejsza na osiedlu, że wyższe modele wprawdzie istnieją, ale tak naprawdę nie mają żadnej przewagi nad naszym plastikowo-metalowym bożkiem. Zupełnym przypadkiem okazuje się, że wszystkie cechy, jakie ma XXD, są cechami pozytywnymi. Brawo heheh.

LISU
22-05-2009, 16:44
Jagular
"Jest większe prawdopodobieństwo uzyskania technicznie dobrego foto na sprzęcie wyższej klasy."

true :) ale zazwyczaj są to różnice mające znaczenie dopiero w ekstremalnych warunkach lub przy zleceniach, których amator po prostu sie nie podejmuje.

"po co ci XXXD? To D60, 10D & spółka nie wystarczają? Można je kupić za grosze."

again true :) np. 20D to bardzo spoko aparat, moja koleżanka jedzie na 30D i tez bardzo sobie chwali. dobry sprzęt małym kosztem. wcale nie potrzeba jej 50D zeby trzaskac bardzo dobre zdjecia.
wiec po co xxxD? różnie. tak jak pisałem wczesniej dla wielu osob mały rozmiar to zaleta. a w przypadku 500D - filmy ;) jednak to fajnie czasami skręcić jakis krótki filmik przy okazji jakiegoś wydarzenia na ktorym sie jest, na pamiątkę. a niektorzy po prostu lubia nowości :))))
ale jak najbardziej popieram np. kupno niedrogo 20D i dobrego szkła niz 50D i zero kasy wiec jazda na kitowym.

"Bardzo ciekawe jest wyciąganie z rękawa linków...ciąg dalszy cyklu "a ja, a ja, to znam kolesia...". Piaskownica"

a to niby czemu. nie mam 20D ani 30D wiec nie moge sie wypowiedziec na swoim przykladzie ale skoro znam osoby które maja go długo i znam ich długofalową opinie o tym sprzecie to czemu nie moge jej przytoczyc. nie widze w tym nic z 'piaskownicy'. poza tym - ten link jest świetnym przykładem tego ze na 350 mozna zrobić tak samo rewelacyjne zdjecie jak i na 50d. po prostu.

"Heh, mam wrażenie że opadło mnie kółko adoracji 500D. "

łetam :] po prostu każdy ze wzgledu na jego rozmiary od razu skresla go jako sprzet robiący porządne foty. a jakby TO SAMO były w korpusie np 40D to byłby zachwyt. bo akurat jakość zdjec wychodzących z 500D jest wiecej niż świetna.
i nikt nie próbuje tu udowadniac ze jego sprzet jest najlepszy, po prostu nie próbujemy sie zamykac na zasady typu 'xxD gooooood, xxxD baaaad, sucks'.
pisaliśmy już jaką mają przewage. korpus ergonomia i kilka drobiazgów technicznych które pomocne, ale amatorowi zazwyczaj nie robią różnicy. dlatego tez oczywiscie i cena 50D jest wyższa.
jesli o mnie chodzi to wyraźny skok jakosciowy ma znaczenie dopiero przy FF. skok ktory WIDAC.
i na zdjeciach i przy pracy ze szkłami. no ale - nie stać mnie póki co :)
a tak... kalkulacja jest prosta - masz mało kasy (znaczy nie ty - wiesz, tak domyslnie do ogółu ;) ) - bierz 400D albo 20D jak wolisz większe aparaty, i kup porządne szkła a nie wydawaj kupe forsy na samo body ktore na nic sie zda z biednymi słoikami.
a jak juz będziesz obrzydliwie bogaty kup wszystkim z tego forum pełną klatkę i chodzmy wszyscy w plener onanizować się sprzętem ;)
chill ;)

Kyokushin
22-05-2009, 16:54
Hawk!

Jago
22-05-2009, 17:03
.......ale tak naprawdę aparat służy mi tylko do zabawy więc nie musze mieć profesjonalnej lustrzanki.......

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dotyczące 40D lub 50D.

.......Tyle że tym razem nowy aparat został wzbogacony o.. no właśnie czy nagrywanie filmów i minimalne różnice co do 450d warte są 1000 zł?...........

Do nagrywania filmów polecam kamerę a nie lustrzankę. Za ten 1 K różnicy polecam kupić jakąś kamerkę a będziesz miał na niej na pewno lepszy film niż na 500D :!:

.......Film ( to jest chyba największy minus aparatu a to dlatego że dla mnie aparat to aparat,kamera to kamera,nie lubię 2 w 1 )........

No i tutaj w końcu mówisz do rzeczy ;)

LISU
22-05-2009, 17:37
"Do nagrywania filmów polecam kamerę a nie lustrzankę. Za ten 1 K różnicy polecam kupić jakąś kamerkę a będziesz miał na niej na pewno lepszy film niż na 500D "

niestety (lub stety) ale się mylisz i to mocno. żadna kamerka za kilka tysięcy nie ma takich możliwosci jak te w 500D/5dMkII. pooglądaj sobie filmiki na youtube, zwłaszcza te w miare statyczne. albo wygogluj filmik 'reverie', to zobaczysz co potrafią. mozliwosci tych aparatow w momencie jak umiejetnie operuje sie dostępnymi szkłami są ogromne i w zadnej kamerze za kilka tysiakow nie bedziesz mial takiego DOF. z głupiej 50tki 1.8, filmy na 500D wychodzą ŚWIETNIE.
serio serio ;)
do tego kto normalny targa ze sobą kamere dodatkowo jak chce tylko skrecic pare minut dzieciaka na hustawce. nie po to sie kupuje maly i poreczny aparat zeby jeszcze obciązac sie kamerą.
a jak ktos nei lubi filmow w aparacie - to niech nie uzywa. proste.
powiem tak - bredzicie bo nie macie i nie wiecie jakie to fajne czasami cos zkręcic taka mkdwójką :]

Kyokushin
22-05-2009, 18:24
Do nagrywania filmów polecam kamerę a nie lustrzankę. Za ten 1 K różnicy polecam kupić jakąś kamerkę a będziesz miał na niej na pewno lepszy film niż na 500D :!:

Dobry żart!
Za 1K :) Zrobiłem tak rok temu i mam bezużyteczną kamerkę w szafie...
Do normalnej kamery PAL jest jej daleko, 1080p nie wspominając...

Jak ktoś chce świetny aparat z funkcją filmów o jakości grubo lepszej niż zwykłe kamerki - 500D jest dla niego.

Jago
22-05-2009, 19:01
.....Zrobiłem tak rok temu i mam bezużyteczną kamerkę w szafie.........

Popsułeś ją :?: .... :wink:

.......Do normalnej kamery PAL jest jej daleko......

Hmmm. 500D jeszcze dalej ....... Nie wypowiadaj tylko tych myśli na forum kamerzystów, gdyż Ciebie zlinczują :-D

......Jak ktoś chce świetny aparat z funkcją filmów o jakości grubo lepszej niż zwykłe kamerki - 500D jest dla niego.

Pod względem dźwięku także :!::?:

LISU
22-05-2009, 19:24
wkurzacie mnie ;]

http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2326

a teraz pokaż mi film z tych twoich kamer za +1K ktore oplaca sie bardziej targac ze sobą dla kilku klipów niz uzywać kamery wbudowanej w aparat.
i nakręć nimi takie coś z taką GO i ogniskowymi. powodzenia.
ale nie. kłapać trzeba. filmy w aparacie są BEEE, xxxD są BEEE i nie da sie nimi robić zdjęć a jak sie robi to jest to sadomasochizm.

a na forach kamerzystów mają raczej kamery kosztujace kilkanascie-kilkadziesiąt tysięcy jeśli owo 'kamerowanie' ma mieć sens. dla amatora ktory chce po prostu skręcić filmiki na wakacjach, nie dosc, ze kamera jest zbędnym balastem to w dodatku nikt juz nie siedzi i nie ogląda na video godzinnych filmow z komunii. teraz robi sie kilkuminutowe teledyski/prezentacje o ********ej jakosci do ktorych 500D/5DMkII idealnie sie nadaje.

a powyzszy filmik widziałem wczesniej bez kompresji (było na vimeo Laforeta aaale skasował :( )- jakość zabijała. w połączeniu z tą optyką efekt jest rewelacyjny. szkoda tylko ze 500D ma hd w 20kl/s, ale 720p też mocno daje radę.

panowie zastanawiający się czy 500D będzie dla was odpowiednim sprzętem - nie dajcie sie zwariować :)
idzcie do sklepu, pomacajcie, i jesli nie przeszkadza wam ze grip jest mniejszy a aparat lekki to bierzcie i robcie zdjęcia, kręćcie filmy i cieszcie sie zakupem a w marcu kupcie 60D z nowym AFem, filmami i duzym szczelnym body jak 500tka wam nie podpasuje :)

Kolekcjoner
22-05-2009, 19:34
W jakim sensie inna konstrukcje ? Ze lepiej pracuje z jasnymi (F2.8) szklami ? Akurat to jest w 400/450/500D.
W takim sensie, że inna - poczytaj 8-). Na dpreview czy na stronach Canona masz wszystko szczegółowo opisane. Zresztą jak przejrzysz forum to też znajdziesz informacje o tych różnicach. Temat był wałkowany kilka razy.

nie widze zeny brak tych bocznych krzyzowych jakos umniejszal jakosc aparatu zwlaszcza tanszych modeli

Ja też nie. Nie wiem skąd taka teza? Jednakowóż czasem sprawne boczne mnie się przydają 8).

chyba ze jakos punkty skupione w srodku w tajemniczy sposob daja poprawe ale to chyba marketingowe gadanie

Ani w xxD ani w xxxD nie masz punktów skupionych w środku.

Jago kamera za 1000 zł to wyrzucanie pieniędzy w błoto ale każdy ma prawo robić co mu się podoba :D.

Kyokushin
22-05-2009, 20:03
Popsułeś ją :?: .... :wink:

Hmmm. 500D jeszcze dalej ....... Nie wypowiadaj tylko tych myśli na forum kamerzystów, gdyż Ciebie zlinczują :-D

Pod względem dźwięku także :!::?:

Film z mojego ślubu nagrany tą kamerką nazwałbym 'rzeźnia', bynajmniej nie chodzi o okoliczność ;)

W porównaniu do kamerek nie HD - 500D ma przewagę jakościową, ładnie nagrywa w kiepskim świetle, rozdzielczość jest dobra, nie widac kompresji, kontury ostre. Dźwięk kamerki do 1K równiez mają rzeźnicki, na każdym audiofilskim forum to chłopaki potwierdżą ;) Tu jest przynajmniej uczciwie - mono :D

Sporą wadą, jeżeli chodzi o kręcenie filmów w 500D w stosunku do kamer jest to że trzeba albo ostrzyć ręcznie albo guzikiem do ostrzenia. Ostrzy niezbyt szybko... ale pół biedy - głosno - wszystko zgarnia mono mikrofonik - to może wkurzać - mnie na początku rozbawiło do łez.... ale cóż, Canon robi też kamery, więc 500D nie może być ekstra kamerą :)
Fakt faktem, można tym spokojnie nagrać świetnej jakości filmik z urodzin, wakacji, jak ktoś dobrze sobie obstuka operowanie ostrością to w zasadzie ma fajną funkcjonalność w jednym urządzeniu.

LISU
22-05-2009, 20:08
no brak możliwosci podpiecia 'pchełek' albo jakiegoś mikrofonu zewnętrznego pod 500D troche smuci jak sie chce skręcić coś z dobrym dźwiękiem i bez podkładu do obrazu.
fokus z automatu to pomyłka przy kręceniu, fakt, ale ostrzenie ręczne przy odrobinie wprawy daje rade. bardzo ładnie można operować głębią i tego nie da żadna kamera o których tu mowa. a jak sie smiga ze statywu to już w ogole jest super.

a na forach juz pojawiają sie fajne triki i hacki odnosnie krecenia i zmian przyslony itp ;)

Jago
22-05-2009, 20:10
........Jago kamera za 1000 zł to wyrzucanie pieniędzy w błoto ale każdy ma prawo robić co mu się podoba :D.

Zgadzam się z Tobą, że każdy ma prawo robić co mu się podoba :-) Dla jednego kamerka za 1000 zł będzie odpowiednia a dla kogoś innego niewystarczająca - jest to taka sama sytuacja jak z sprzętem fotograficznym: jednego zadowoli xxxxd a innego tylko xxd. Czyli: każdemu według potrzeb :!: gdyż chyba w tym wszystkim o to właśnie chodzi :?: Pozdrawiam.

dolomity
23-05-2009, 15:03
Witam!

Mam pytanie do osób, które już korzystają z C500D i mają porównanie z C350D. Jak wygląda kolorystyka zdjęć wykonanych na ISO 3200 w porównaniu ze zdjęciami z C350D na ISO 1600? Czy możecie coś powiedzieć o różnicy szumu?

eelbe
27-05-2009, 21:26
a ja dzisiaj zamówiłem mojego 500d.

Chciałem poczekać na jakieś obszerne testy, ale jednak postanowiłem zamówic jak najszybciej. Do tej pory Canon nie naruszył mojego zaufania, a swoją renomę ma i bubla nie wypusci. A do nikona nigdy nie miałem przekonania, więc d5000 odpadł. Zobaczymy co będzie dalej :)

Kyokushin
27-05-2009, 21:37
"bedzie pan zadowolony" :D

LISU
27-05-2009, 23:26
Chciałem poczekać na jakieś obszerne testy,

?
przeciez jest juz całą masa testów. baaaardzo obszernych.
english, maaaan :]

Stryjek
28-05-2009, 09:11
"bedzie pan zadowolony" :D

Ten cudzysłów jest niepokojący...

Czy naprawdę tak jak w kabarecie ?

wojtek_j
28-05-2009, 09:37
Ten cudzysłów jest niepokojący...

Czy naprawdę tak jak w kabarecie ?

Oj przestań nie jest żle.ja tez zamieniłem 450d na 500d i.....jestem zadowolony :-)

Stryjek
28-05-2009, 09:40
Oj przestań nie jest żle.ja tez zamieniłem 450d na 500d i.....jestem zadowolony :-)

Ty Wojtek , lepiej się nie migaj :) tylko napisz trochę swoich spostrzeżeń, szczególnie w kontekście 450D.

Czy coś poza filmami i lepszym wyświetlaczem zaskoczyło Cię pozytywnie lub negatywnie ?

Czy sam plastiś obudowy jest taki sam , a może lepszy, trzeszczy pod palacami ?

shushyn_imaging
28-05-2009, 10:41
Hmmm... Czytam te forum, rózne wątki w nadzieji że pomogą mi podjąć właściwa decyzję... Reasumując i upraszczając dowiedziałem się że: 500D to sam plastik z matrycą od 50D. 50D znowu okazuje się że główna wada to właśnie matryca która sporo szumi już od ISO 400 i przesadzona rozdzielczość, no i ten crop... 5DMkII kupa kasy i też nie jest wolny od wad, autofocus działa żenująco z jasnymi obiektywami... Hmmm - wychodzi na to że jedyny rozsądny zakup to używana 5-tka z pierwszej generacji... :). Pełna klatka to jest to !

Stryjek, to czego sie dowiedziałeś, wyrzuć do kosza, jak komuś rączki z d... wyrosły, to bedzie narzekał na każdą puszke, czy to 50D czy nowa 5-tka, moją pierwszą lustrzanka cyfrową był EOS 10D i do momentu sprzedaży (przesiadce na 20D) miałem zawsze poczucie orgazmu jak robiłem nim kolejne zdjęcia.
Reasumując, to forum, jak każde, ma dwie strony:

z jednej można czegoś sie dowiedzieć pożytecznego (najlepiej weryfikować wypowiedzi "mądrali" patrząc ile postów do tej pory nastukali - jesli powyżej 1000 to dziekujemy... i drugi sposób weryfikacji ot zwyczajnie zajrzenie na strone owego "profesora/fotografomana" - jak ma cos godneog uwagi do obejrzenia, ot można posłuchać jego rady, choć to też nie zawsze działa.

z drugiej zaś strony, jak człowiek poczyta marazmów pisanych przez nudzących sie w pracy biurowej teoretyków, co to robią zdjecia "odpustowo hotelowe" to mu ręce opadają.

normalnie bieresz jakikolwiek aparat i robisz nim zdjecia, i jak najmniej czytasz pierdów i wypocin "zawiedzionych i zrażonych" użytkowników,

nawet nie wiem jak gów...niana bedzie to puszka i szkło, to jesli masz tak zwane OKO, to bedziesz tym robił ********e foty, a mając nawet największe wypasy i zero talentu bedziesz szukał co jest złego w tym lub innym aparacie.
Miałeś 350D i było super, bedziesz miał 5D i też bedzie super, czy to 50D.

Każdy aparat jest ok, tylko potrzebuje "obsługiwacza" ze zdrowym podejściem.

I ja Ci radze Stryjku.... pozostań zdrowym użytkownikiem aparatu! Bo normalnie zmienie o Tobie zdanie :)

Vitez
29-05-2009, 00:20
Reasumując, to forum, jak każde, ma dwie strony:

z jednej można czegoś sie dowiedzieć pożytecznego (najlepiej weryfikować wypowiedzi "mądrali" patrząc ile postów do tej pory nastukali - jesli powyżej 1000 to dziekujemy...

No toś mi pojechał... to ja się tak męczę pisząc jakieś tam rady tylko po to by się dowiedzieć że należy mnie olewać :p .

Aha... jedno- czy kilkupostowcom należy bezwzględnie ufać?

Veto.

Ilość postów ma się nijak do poziomu wypowiedzi, wiedzy, doświadczenia i uważam że w ogóle niepotrzebnie użyłeś takiego argumentu czy akurat takiej ilości z palca wyssanej.

Zawsze i wszędzie nie wolno ślepo ufać opiniom w internecie tylko przefiltrować je przez własny rozum, niezależnie czy to forum (i niezależnie od ilości postów autora opinii), czy serwis 'opiniotwórczy', czy onet, czy cafe allegro itd itp.

LISU
29-05-2009, 00:41
ktostam chciał polski test

http://fotopolis.pl/index.php?n=9014

acz ja nadal uważam, że te zachodnie nie dość, ze mocno obszerniejsze, są dokładniejsze i ciekawsze, oraz poruszające o wiele więcej zagadnień związanych z danym sprzętem. tu (na fotopolis) jest po prostu odbębnienie podręcznikowe i tyle..

Kolekcjoner
29-05-2009, 01:14
acz ja nadal uważam, że te zachodnie nie dość, ze mocno obszerniejsze, są dokładniejsze i ciekawsze, oraz poruszające o wiele więcej zagadnień związanych z danym sprzętem. tu (na fotopolis) jest po prostu odbębnienie podręcznikowe i tyle..

Bo to jednak jest w dużym stopniu funkcja finansów. To widać choćby po testach na dpreview. Natomiast zupełnie inna kwestia to wiarygodność. Tutaj bywa różnie 8-).

LISU
29-05-2009, 01:32
no tak, ale moze nie zawsze tyle wiarygodnosc ile trafienie jakiegos feralnego egzemplarza, chociaz to raczej ma miejsce jesli chodzi o testy szkiełek.

dlatego dobrze przeczytac z 10 recek i wyciagnąć wspolne mianowniki plusów i minusow.

póki co z tego co zauwazylem w reckach 500D jako pewniaki:

+ co chyba najważniejsze : BARDZO dobra jakosc zdjec i reprodukcja detali, praca af w marnym swietle, iso daje rade.

- szybkosc af w sporcie, na szybko zmieniajacych sie plaszczyznach (np. piłkarz biegnący szyyybko w naszą strone).

czyli jako portretówka albo krajobrazówka - super. do sportu na bardziej poważnie pewnie lepiej brać 40D, ze względu na szybszy af (500D ma af z 30D?) i sporo szybsze zdjecia seryjne. chociaz jak ktos sie uprze (np. ja :) ) to zrobi i sport, ostatnio 400D robiłem i też cośtam wychodziło ;) tylko procent nieudanych zdjęć będzie większy.

pan.kolega
29-05-2009, 06:36
(500D ma af z 30D?)

Nie. Znacznie lepszy.

jotes25
29-05-2009, 08:18
Nie. Znacznie lepszy.

Wytłumacz na czym polega ta "lepszość". Tylko konkretnie ze szczegółami natury technicznej, a nie, że "szybszy i dokładniejszy".

P.S. jest gdzieś w sieci "white paper" do 500d?

pan.kolega
29-05-2009, 09:52
Wytłumacz na czym polega ta "lepszość". Tylko konkretnie ze szczegółami natury technicznej, a nie, że "szybszy i dokładniejszy".

Fokus w 450D i 500D jest właśnie szybszy i działa w znacznie słabszym świetle niż 30D.

Szczegóły natury technicznej byłyby zapewne interesujące i zajmujące, (przynajmniej dla mnie) ale niestety Canon ich nie zapodaje do wiadomości.

System AF jest na tyle skomplikowaną i subtelną kombinacją optyki, mechaniki, elektroniki i oprogramowania, że spekulacje i zgadywanie dlaczego tak jest na podstawie jakiegoś zdjecia chipa i dwóch zdań pisarza broszurek są zupełnie niemożliwe i beznadziejne bez pomocy Canona.

jotes25
29-05-2009, 09:56
Otóż pozwolisz, że wyprowadzę Cię z błędu:

The Digital Rebel XTi has the same 9-point AF sensor and
AF unit as the EOS 30D

Więcej szczegołów znajdziesz właśnie w "white paper" dla 450d.

fret
29-05-2009, 10:02
Sensor ten sam, soft poprawiony i jest róznica :) No w każdym razie tak to sobie tłumacz :)

eelbe
29-05-2009, 10:31
uważam, że te zachodnie nie dość, ze mocno obszerniejsze, są dokładniejsze i ciekawsze

Jakie zagraniczne? Jak dla mnie najdokładniejsze testy zawsze miał dpreview, potem dcresource. A tam nikt nie przetestował jeszcze 500d, tylko jakieś przeglądy i pierwsze odczucia- tak jak na znacznej większości stron które znalazłem na googlu. Gdzie są zatem te "obszerne, dokładne i ciekawe" testy?

Kolekcjoner
29-05-2009, 13:31
Otóż pozwolisz, że wyprowadzę Cię z błędu:

The Digital Rebel XTi has the same 9-point AF sensor and
AF unit as the EOS 30D

Więcej szczegołów znajdziesz właśnie w "white paper" dla 450d.

XTi=400D nie 450D. I zgadza się w 400D jest identyczny sensor jak w 30D/20D obsługiwany przez DIGICII.
Taki:
http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS400D/Images/Changes/afsensor.jpg

W 450D i w 500D jest inny sensor AF obsługiwany przez inny procesor DIGICIII w pierwszym i DIGICIV w drugim i wygląda tak:
http://a.img-dpreview.com/reviews/canoneos450d/images/whatsnew/canon_450d_afchip.jpg
Jest zatem nawet szansa że AF w 500D jest inny (nie wiem czy lepszy) niż w 450D. Do 30D ma się to nijak.

jotes25
29-05-2009, 17:04
Rzeczywiście, zagalopowalem sie z tymi Rebelami, Kolekcjoner ma rację. 450d to XSi (jest do niego WP?)...

LISU
29-05-2009, 17:07
Gdzie są zatem te "obszerne, dokładne i ciekawe" testy?

ufff.. działa.. sprawdziłem. a już się przestraszyłem, że google padły na amen.

noeee
30-05-2009, 14:20
[quote=pan.kolega;654272]Fokus w 450D i 500D jest właśnie szybszy i działa w znacznie słabszym świetle niż 30D.

AF w 500d jest tej samej konstrukcji "mechanicznej" co w 450d ale obsługuje go lepszy procesor DIGIC 4 a nie DIGIC 3 ... więc na pewno odbije się to pozytywnie na szybkości i jakości .... - mogli "upchać" lepszy/wiekszy kod do jego obsługi ....
A w 30d (był jeszcze wolniejszy proces obrazu .... więc wnioski nasuwają się same)
W 500d jest jeszcze tryb z detekcją "uśmiechów" (twarzy) i .... pewnie wtedy inaczej rozkłada GO w przestrzeni .... -> zresztą ciekawe jak to działa .... w praktyce ;)

np. łapie 2 lub więcej głów/uśmiechów na zdjęciu i wylicza średnią między nimi i tam umieszcza "trafiony" punkt autofokusa .....

to może być naprawdę użyteczne pomimo jak to zwykle bywa "ogólnej olewki i drwin" malkontentów ....

teraz AF w trybie auto "łapie co największe i z przodu" i tam ustawia ostrość .... (choć taka naprawdę tego nikt chyba nie wie bo to patent każdego z producentów aparatów)

a tym trybie z detekcją twarzy może właśnie coś wybierze z uśrednieniem odległości ....

może ktoś to protestuje z posiadaczy 500'ki ?
wystarczyłby test z 3,4 osobami i stalką np. 50'ką ...... i małą GO ....
i 2 fotki w różnych trybach pracy AF ...

pan.kolega
31-05-2009, 05:16
Na razie z testowania AF w 450D i 500D nie widzę różnicy. To znaczy oba są b. dobre. Bez porównania z 20D/30D w słabym świetle.

Na początku wychodziło mi, że 500D jest wolniejszy, ale okazało się, że to kit Made in Taiwan jest wolniejszy od starszego kita Made in Japan. :shock: Przy czym nie wydaje się, że ruch jest wolniejszy, tylko nowszy kit nie wiadomo dlaczego myśli dłużej po ruchu zanim potwierdzi.

To jeden tylko przykład na to, że testowanie AF wymaga sporo cierpliwości i łatwo wyciągać fałszywe wnioski, bo np. obiektywy, które powinny być takie same, nie są.

Kyokushin
31-05-2009, 10:55
Jak sprawdzić czy ma się kita 'mejdin' tajwany czy japan?

armageddon
31-05-2009, 13:20
18-55 IS byl dżapan

Slider
31-05-2009, 14:38
Jak sprawdzić czy ma się kita 'mejdin' tajwany czy japan?

Powinno być napisane na bagnecie, na prawo od styków (przynajmniej tak jest na moim)

Kyokushin
31-05-2009, 18:31
U mnie nie ma nic.
Z przodu, jest tylko napisane 'lens made in japan', ale domyślam się, że każdy ma to napisane.

pan.kolega
31-05-2009, 18:59
Jak made gdzie indziej to zamiast CANON MADE IN JAPAN ma z przodu CANON INC.

andrewjohn
31-05-2009, 20:40
Jak made gdzie indziej to zamiast CANON MADE IN JAPAN ma z przodu CANON INC.

Mój kit ma z przodu CANON INC, a z tyłu na bagnecie koło styków jak wyżej + MADE IN JAPAN.

Kyokushin
31-05-2009, 21:26
z przodu mam tylko CANON LENS MADE IN JAPAN i nic więcej, żadnego INC i nic przy bagnecie.

andrewjohn
31-05-2009, 21:43
z przodu mam tylko CANON LENS MADE IN JAPAN i nic więcej, żadnego INC i nic przy bagnecie.

To trochę dziwne,skąd te różnice w oznaczeniu poszczególnych obiektywów. W każdym bądź razie, gdyby był made in Taiwan lub Malaysia, to by chyba było napisane. (Chociaż mój obiektyw 55-250 IS jest z Malezjii i nie mogę mu nic poważnego zarzucić).

pan.kolega
02-06-2009, 08:28
Kontynuując zaawansowane badania na wdzięcznym polu kitologii --- mój kit J ma zielone powłoki, a kit T magenta... czyli troche inną ich grubość. Różnica jest oczywista. Ale zauważalnej różnicy w ostrości nie ma, więc przestarzały 1-roczny Japończyk idzie na ebay razem ze swoim XSi, a zostawiam sobie nowego Chińczyka (cztery kity to nawet dla mnie za wiele).

A z innej beczki --- w instrukcji do 500D stoi, że ISO można ustawiać co 1/3 EV. Tak nie jest, ale widać stąd jasno, że ten fragment danych technicznych jest przekopiowany z 50D, czyli instrukcję 500D pisano przez edytowanie instrukcji do 50D (a nie 450D).

Natomiast w trybie ISO AUTO puszka owszem ustawia ISO sama co 1/3 EV (wybrane ISO można jednak zobaczyć dopiero po zrobieniu zdjęcia).

Grzesiek_PL
02-06-2009, 14:41
Może nowym firmware będzie dostępne. :D

eelbe
02-06-2009, 22:07
To sie pochwale, juz od godziny trzymam w ręce moja 500d :D pierwsze wrażenie znacznie przyjemniejsze niz po kontakcie z alfa 350 (jedyna cyfrowa lustrzanka którą miałem okazje pobawic sie przez 2 dni) Zobaczymy co jutro w dzień zaoferuje canon

tnt
04-06-2009, 09:43
pytanie:
czy ktoś wie czy zabieg z lekkim przekręceniem obiektywu (dla zablokowania przysłony w trybie filmowania) stanowi realne zagrożenie że prądy popłyną nie po tych stykach co trzeba, co mogłoby uszkodzić elektronikę body lub obiektywu?

jotes25
04-06-2009, 09:52
Stanowi, tam masz obok siebie masy, różne zasilania i piny sygnałowe.

arturs
04-06-2009, 22:05
a ja bym stawiał na to że nie - bo napięcie jest cały czas na stykach - i wyjmując obiektyw te zwarcia by się robiły - a o takich przypadkach nikt chyba nie słyszał

LISU
04-06-2009, 23:05
co wiecej czytałem ze ten sposób jest wykorzystywany teraz na potęgę i nikt nie miał przykrych doświadczeń. ja jeszcze nie próbowałem, łudze się że rzucą firmware też do 500d tak jak dali do mkII udostępniając manualne operacje ;)

tnt
05-06-2009, 08:27
nasuwa mi się zatem pytanie:

czy zmiana obiektywu przy włączonym aparacie to częsty proceder?

bo jeśli częsty, a nie ma informacji w necie o uszkodzeniach elektroniki body/obiektywu, to IMHO ryzyko stosowania triku z blokadą przysłony jest niewielkie

EDIT: w instrukcji 500D nie ma informacji o zakazie wymiany obiektywu przy włączonym aparacie

Kyokushin
05-06-2009, 08:44
U mnie nic się nie stało a kombinowałem w ten sposób, ale nie podoba mi się sposów jaki to działa.
Jak nie rzucą firmwaru do 500d tak jak zrobili to do 5dmk2 to znajdzie się jakiś gościu który to rozkminini i sam zrobi firmware alternatywny.
I bardzo dobrze że tacy ludzie są, dzięki temu firmy muszą uważać ze swoją durną polityką marketingową sztucznie blokującą niektóre funkcje produktów.

josif
05-06-2009, 08:59
nasuwa mi się zatem pytanie:

czy zmiana obiektywu przy włączonym aparacie to częsty proceder?

bo jeśli częsty, a nie ma informacji w necie o uszkodzeniach elektroniki body/obiektywu, to IMHO ryzyko stosowania triku z blokadą przysłony jest niewielkie

EDIT: w instrukcji 500D nie ma informacji o zakazie wymiany obiektywu przy włączonym aparacie

notorycznie wymieniam szkła od lat przy włączonym body i nigdy nie miałem sz tym żadnych problemów

Slider
05-06-2009, 09:58
notorycznie wymieniam szkła od lat przy włączonym body i nigdy nie miałem sz tym żadnych problemów

Btw. jak ktoś chciałby sobie poczytać tą jakże ciekawą dyskusję..:mrgreen:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37728

tnt
05-06-2009, 10:57
Btw. jak ktoś chciałby sobie poczytać tą jakże ciekawą dyskusję..:mrgreen:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37728

t h x

ajaxdg
07-06-2009, 13:11
Witam serdecznie.
Jestem nowy na forum.. a niedawno na raty w Media MArkt zakupiłem Canona 500d.

Mam takie pierwsze pytanie do posiadaczy. Jak wam odtwarza filmiki na kompie? U mnie na laptopie strasznie klatkuje.. zastanawiam sie czy to wina za słabego procesora? (core 2 duo 2x 1.66ghz) czy RAMu (2gb)

próbowałem konwertować do mpeg ale efekt ten sam... klatki.. :/

Filmy w rozdzielczosci HD chodzą dość płynnie.. więc się zastanawiam co jest nie tak :P

z góry dziekuję za odpowiedzi

Loome
07-06-2009, 13:41
full hd ma chyba 20 klatek, plynnosc ogladania dla ludzkiego oka to chyba 25, albo 30:)

ajaxdg
07-06-2009, 13:50
hmm chodzi o filmy HD.. ale to tylko problem na kompie bo odtwarzajac z aparatu jest wszystko elegancko... 24kl/s

LISU
07-06-2009, 14:09
filmy w HD mimo 20 klatek przy mało dynamicznych scenach dają radę.
a jak klatkuje ci nawet 720p (które imo spokojnie wystarcza) to pewnie ci po prostu procek nie wyrabia (podobnie jak i mi) bo te mov'y durne to najgorsze na co mogli wpaść.

ALE zamień sobie rozszerzenie pliku (tak po prostu, żadna konwersja programami) na .mkv
i będzie po problemie ;)
daj znać czy pomogło.

ajaxdg
07-06-2009, 14:58
Dzieki LISU :) pomogło... hehehe aż mnie to trochę śmieszy, że to taki prosty sposób...

LISU
07-06-2009, 15:15
You Welcome. Czasami najprostsze rozwiązania bywają najlepsze a najtrudniej na nie wpaść :)

bakulik
08-06-2009, 17:47
Witam.

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos500d/

pan.kolega
13-06-2009, 06:43
Porównania 450D z 500D pokazują, że 500D jest lepszy o ponad 1 stop. Szumy sa mniejsze w 500D a rozdzielczość większa.

Oczywiście niektórzy testerzy nie wiedzą jak porównać szumy i po prostu gapią sie na ekran który sampel wygląda bardziej pryszczato albo wyliczają szumy automatycznie jakimś naiwnym programem.

A nie o to chodzi.

Chodzi o to gdzie więcej widać.

Np. tutaj ISO 1600 ta sama scena, to samo naświetlenie, (niedoświetlenie znaczne, 6 stopów w dół od swiatłomierza), 450D na lewo, 500D na prawo.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img191.imageshack.us/i/towstalin.jpg/)

500D rozpoznaje tow. Stalina, 450D nie.

Albo tutaj; ISO 1600; 450D naswietlony o cały 1 stop więcej a i tak większe szumy. 500D po prawej stronie widzi lepiej (Teddy Roosevelt, Marilyn Monroe, i Gagarin).

źródło (http://img191.imageshack.us/i/gagarin.jpg/)

Tu są RAWy:

http://cid-2c08722f22582772.skydrive.live.com/browse.aspx/500d

Slider
13-06-2009, 15:53
Porównania 450D z 500D pokazują, że 500D jest lepszy o ponad 1 stop. Szumy sa mniejsze w 500D a rozdzielczość większa.

Czy szumy są mniejsze, to akurat nie wiem. Na samplach z 500D widać więcej, z powodu większej rozdzielczości, więc analogicznie ziarno też jest drobniejsze, co z kolei powoduje zachowanie się wiekszej ilości szczegółów. Niemniej wniosek jest słuszny; na 500D widać więcej/lepiej;)

siudym
13-06-2009, 17:08
Pan.Kolega - Czy te oba sample widoczne to crop 1:1? Czy moze czasem sampelek z 450D to wycinek 1:1, a drugi z 500D to ten sam kadr, ale zmiejszona rozdzielczosc aby pasowalo rozmiarowo do tego z 450D?

ps. Jak sie cokolwiek sciaga z tego konta Live ? Nie moge sciagnac RAW.

pan.kolega
13-06-2009, 21:39
Pan.Kolega - Czy te oba sample widoczne to crop 1:1? Czy moze czasem sampelek z 450D to wycinek 1:1, a drugi z 500D to ten sam kadr, ale zmiejszona rozdzielczosc aby pasowalo rozmiarowo do tego z 450D?

ps. Jak sie cokolwiek sciaga z tego konta Live ? Nie moge sciagnac RAW.

Trzeba kliknąć ikonę pliku i wtedy ponad nią powinno się pojawić "Download".
Ok. 20 MB każdy. Tam sa sample naświetlone według pomiaru (1/40s) i sześć stopów w dół (1/2500 s).

Oczywiście sample są tak dopasowane rozdzielczością, żeby odwzorowanie było takie samo (np. tej samej wielkości głowy). Tylko tak należy porównywać matryce o róznej rozdzielczości.

Czyli albo rozdzielczość 450D jest zwiększona, albo 500D zmniejszona. (powyżej to pierwsze, poniżej drugie, rezultat mniej więcej taki sam. (Przypominam, że 450D po lewej stronie jest naświetlone 1 stop więcej - gdyby były tak samo, to w 450D byłoby w ogóle mało co widać) Te wycinki mają 400x550 albo 360x495 pikseli.

źródło (http://img41.imageshack.us/i/gagarin2.jpg/)

LISU
13-06-2009, 22:30
nie no, to testy to juz są ekstremalne :)
lepiej pokazać jak sie sprzęt sprawuje po prostu w boju albo strzelić fote z iso 3200 w pokoju i tyle. jak ja tak zrobilem to dla mnie całkiem spoko i użytkowe jesli nie ogladamy wszystkiego na milionowym powiekszeniu na kompie :)) po resajzie do netu szum ginie i jest naprawde super po małym podostrzeniu.
bo te tutaj powyżej ciemnizny cośtam pokazuja, ale przecietnemu uzytkownikowi jednak mało powiedzą.
tu jest całkiem fajny blog odnosnie 500D, szkoda tylko ze koles nieczesto go aktualizuje. ale zna sie na rzeczy i w portfolio ma różne cuda robione zarówno 40D, mkII jak i 350D pokazujac ze sprzet to tylko dodatek do fotografa ;)
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_eos_500d_tests_review.htm

a i ja na swojego FLoga od dziś lub jutro bede wrzucał foty robione już 500d :) (bo do tej pory to S3 było :P soł ..)

andrewjohn
14-06-2009, 20:39
Nawet fajna ta stronka o 500D,co zapodałeś. Gość zadał sobie sporo trudu.

tnt
15-06-2009, 09:27
OT:
ale macie te koty podobne :mrgreen:

andrewjohn
15-06-2009, 19:44
OT:
ale macie te koty podobne :mrgreen:

Trochę podobne, ale kot pana.kolegi jest mądrzejszy (co widać nawet po wyrazie pyska).;-)

dolomity
15-06-2009, 23:28
tu jest całkiem fajny blog odnosnie 500D, szkoda tylko ze koles nieczesto go aktualizuje. ale zna sie na rzeczy i w portfolio ma różne cuda robione zarówno 40D, mkII jak i 350D pokazujac ze sprzet to tylko dodatek do fotografa ;)
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_eos_500d_tests_review.htm

Z mojego punktu widzenia ten blog, mimo iż w dużej mierze poświęcony opcji video, zawiera też to, co było mi potrzebne - porównanie z 350D. A ponieważ mój staruszek już chyba dożywa swoich chwil (migawka, ERR99, czasem ERR01), znam imię jego następcy. Dzięki za link.

LISU
17-06-2009, 01:36
dziś zakupiłem do 500tki grip i oczywiście jak najbardziej polecam :) to już nie ten sam aparat.

wojtek_j
17-06-2009, 07:31
dziś zakupiłem do 500tki grip i oczywiście jak najbardziej polecam :) to już nie ten sam aparat.

Też kupiłem i tez polecam.Udało mi się utrafić na aukcji nowy oryginał za 350 zł.
Z innej beczki- teraz jak oglądam 50d to zastanawiam się czy dobrze zrobiłem biorąc 500d.Ehh.

tnt
17-06-2009, 08:10
Też kupiłem i tez polecam.Udało mi się utrafić na aukcji nowy oryginał za 350 zł.
Z innej beczki- teraz jak oglądam 50d to zastanawiam się czy dobrze zrobiłem biorąc 500d.Ehh.

zaczekaj na 60d, dopiero będziesz Ehh-ał.

wojtek_j
17-06-2009, 11:07
zaczekaj na 60d, dopiero będziesz Ehh-ał.

Tak i pewnie będzie za 5000 zł.Po za tym jak puścili 500d to 60d będzie pewnie za rok a jak wcześniej to chyba szkoda mi będzie sprzedawać aparatu z gripem.Jak nie jeden dylemat to inny.Musi narazie zostać jak jest ;-)

LISU
17-06-2009, 13:41
60D zapowiada sie lepiej niż dobrze, ale to pewnie dopiero okaże sie luty-marzec.
a ze sprzedażą rocznego 500D z oryginalnym gripem nie powinno być problemu, pewnie sie straci z 5-7 stów ale to norma.
ja nie brałem teraz 50D bo raz, że prawie tysiaka drożej - to jednak sporo, wolałem to dołożyć na 50mm/1.4, a dwa że jednak chciałem mieć filmy ;))
jest też trzy - po odpiciu gripa to idealny mały aparat na wycieczki.
nie żałuję, a jak wyjdzie 60tka to pewnie sobie podmienię jak testy potwierdzą, że warto.

jotes25
18-06-2009, 14:18
Mało w tym wątku praktycznych wrażeń z użytkowania trybu video.
Jak w praktyce zachowuje się automatyczne ustawianie przesłony i ISO? Czy można założyć, że większość czasu obiektyw pracuje na pełnej dziurze, a dopiero gdy to nie wystarcza windowane jest ISO? Domyślam się, że czas otwarcia migawki utrzymywany jest w okolicach odwrotności ogniskowej skoro w trakcie filmowania można strrzelic również pojedynczą fotkę? Czy ta ostatnia to będzie JPG czy RAW?

tnt
19-06-2009, 15:05
w odniesieniu do iso i przysłony:
nie ma "domyślnego priorytetu przysłony" w trakcie filmowania - jest podobnie jak w trybie auto podczas robienia zdjęć - czyli tak nijako. zaobserwowałem że aparat mógłby zmniejszyć iso (i widoczne szumy) w niektórych warunkach i otworzyć szkło, lecz tego nie robi, a szkoda bo ja widzę róznicę pomiędzy filmami kręconymi np. na dworze w dobrym oswietleniu przy obiektywie skręconym na 1.8 a np 5.6 (trudno wytłumaczyć na czym polega różnica, widać ją, obraz na 1.8 jest IMHO przyjemniejszy do oglądania, szczególnie na telewizorze hd, może też kwestią jest bokeh).

pan.kolega
21-06-2009, 08:26
Poczyniłem dodatkowo z ciekawości porównania z 20D tak samo jak powyżej, czyli srogie niedoświetlenie na 1600 ISO. Wnioski są takie:

1. Nie ma wątpliwości, że szum (zdefiniowany jako to, co zagłusza sygnał) jest zdecydowanie najmniejszy w 500D. 2x więcej pikseli oczywiście powiększa rozdzielczość, ale to jest istotne tylko dla najmniejszych szczegółów. W 500D więcej widać w ciemności nie dzięki 15 MP ale dzięki sporo mniejszym szumom. To nie jest kwesta gustu, który szum bardziej estetyczny, jak w niektórych testach jednokolorowych sampli bez szczegółow, ale obiektywna róznica, gdzie np. tekst (duże litery, rozdzielczość nieistotna) można odczytać, albo go zupełnie nie widać. Różnica między 450D a 20D jest mniejsza, i szumy, chociaż zupełnie inaczej wyglądają, zagłuszają obraz podobnie.

2. W 500D pozbyto się oto bandytyzmu - czego jakoś sławni testerzy internetowi nie dostrzegają. 20D szumi wielkimi plamami z bardzo wyrażnym bandingiem, 450D drobno, ciągle z bandami, w 500D już nie ma band wcale (w warunkach testu). Widać, że jest to zupełnie nowa matryca.

3. Wbrew gadaniu "praw fizyki pan nie zmienisz" mniejsze ale nowsze pixele dają lepszy obraz niż większe, ale starsze, bo nie chodzi tu o fizykę na razie, tylko technologię, czyli inżynierię. Lepszy obraz za darmo? Jest cena, bo srogie niedoświetlenie powoduje blaknięcie kolorów w 450D i 500D. W 500D dodatkowo pojawia się lekki zafarb magenta (co pewnie można naprawić w firmware). Natomiast 20D utrzymuje kolor b. dobrze wśród tych plackowatych i bandowanych szumów. Ale ludzkie oko też nie widzi kolorów w ciemności. W dodatku w tych testach na 1600 ISO, DR w 20D było wyraźnie węższe.

4. 500D i 50D to więcej szczegółów na niskich ISO z powodu większej rozdzielczości i więcej szczegółow w cieniach na wysokich ISO z powodu mniejszych szumów do czego przyczynia się pewnie również lepsze odszumianie (RAW, nie jpeg, bo moje testy były robione z RAW bez żadnego odszumiania czy ostrzenia). Czyli są to najlepsze dotąd puszki kropowe Canona pod względem IQ.

5. Różnice IQ miedzy tymi matrycami widać tylko w dużych powiekszeniach i w raczej skrajnych warunkach, przewaga 450D nad 20D to w zasadzie tylko rozdzielczość i mniej skłonności do przepalania świateł, zdjecia z 20D ciągle wygladaja bardzo dobrze.

Merauder
21-06-2009, 13:50
Tylko co z NR, byla wlaczona czy nie?
Bo juz o 450D testy glosily, ze nowe algorytmy odszumiania daja dobry efekt tj stosunek spadku poziomu szumu do utraty szczegolow. Z mojego doswiadczenia wynika, ze faktycznie odszumianie daje rewelacyjne efekty w 450D tzn niedo konca w 450D tylko w DPP przy wywolywaniu z RAWa, bo w puszce mam na off.

Tak sie juz kiedys zastanawialem czy NR w DPP (po mimo, ze tutaj mamy wybor i skale odszumiania cieni i swiatel) to to samo co ustawieni NR w puszsce na on?

Wracajac do sedna, to patrzac po tym co zrobili w 450D jestem w stanie uwierzyc,ze 500D ma jeszcze lepsze osiagi w tym zakresie i zwiekszenie ilosci pixeli (czego nie popieram) nie zaowocowalo podniesieniem sie poziomu szumu.

Inna sprawa, ze co nastepna seria modeli 40/450 czy 50/500 Canon zdaje sie monotwac nowe matryce.

jotes25
21-06-2009, 15:49
Od 24 godzin używam 500d. Przesiadka z 40d jest dość bolesna. Ale są też plusy.

+ waga - przy podpiętym teleobiektywie ważącym ponad kilogram, te 300 gramów mniej daje możliwość znacznie dłuższego fotografowania bez statywu czy innego podparcia,

+ AUTO ISO - dziala w trybie Av w zakresie od 100 do 1600, choć nadal nie ma możliwości ustalenia jaki czas nas interesuje (korpus przyjmuje 1/f); być może coś więcej da się zdziałać w Tv, nie probowalem jeszcze; co ciekawe AUTO ISO używa też wartości pośrednie (160, 320 etc.), ktorych nie można ustawiac ręcznie,

+ dobra jakość obrazu, szumy i rozdzielczość OK; szumofobi bedą jednak zawiedzeni, bo na podglądzie 100% RAWY szumią już w okolicach ISO 200 jak w Olympusach :D,

- puszka strasznie ogołocona ze wszystkiego; co z tego, że ładny ekranik jak nie można na nim zobaczyć na fotkach ani punktów ostrości ani przepaleń,

- tryb LV i Video o kant d... potłuc, chyba, że ktoś sprawi sobie pelerynkę jak mieli fotografowie sprzed +100 lat, wtedy może coś da radę skadrować lub wyostrzyć na LCD za dnia,

- bardzo przeszkadza mi też brak możliwości zapamiętywania własnych konfiguracji aparatu.

andrewjohn
21-06-2009, 16:11
jotes25, ja myślę,że Ty z 40D powinieneś się przesiadać na 50D, a nie na 500D, bo tak to na pewno wiele rzeczy będzie Ci przeszkadzać.To jednak inny poziom aparatów.

jotes25
21-06-2009, 16:31
jotes25 ja myślę,że Ty z 40D powinieneś się przesiadać na 50D, a nie na 500D, bo tak to na pewno wiele rzeczy będzie Ci przeszkadzać.To jednak inny poziom aparatów.

Na 50d nie ma po co, nie potrzebuję ani 15Mpix ani regulacji AF. Potrzebowalem tymczasowo czegos lżejszego z uwagi na uprawiany rodzaj fotografii. I za tę cenę jestem w stanie się pogodzić z mniejszym wizjerem (niewiele!), brakiem drugiego kółka czy słabszą (teoretycznie) baterią.

LISU
21-06-2009, 16:59
zdecydowanie nie zgadzam sie z

co z tego, że ładny ekranik jak nie można na nim zobaczyć na fotkach ani punktów ostrości ani przepaleń,

- tryb LV i Video o kant d... potłuc, chyba, że ktoś sprawi sobie pelerynkę jak mieli fotografowie sprzed +100 lat, wtedy może coś da radę skadrować lub wyostrzyć na LCD za dnia,

jak nie widać przepaleń jak widać. nawet ładnie mrygają przy wyświetlaniu.
chyba że chodziło o coś innego :]
ale ostrzenie na LV lub w trybie video nie sprawi ŻADNEGO problemu, również w dzień. co wiecej - jest bardzo dobre i w końcu wszystko widać idealnie dzięki temu ekranikowi a nie mydło a nie ekran jak w 40D.
nie do końca też rozumiem wzmiankę odnośnie braku zapamiętywania naszych ustawień.. pamięta ostatnie, mamy konfigurowalną zakładkę szybkiego dostępu w menu, pamieta tez gdzie ostatnio bylismy i co ustawialismy..
ale moze znowu nie zrozumialem problemu, bo ja go po prostu nie mam ;)

pan.kolega
22-06-2009, 07:12
+ dobra jakość obrazu, szumy i rozdzielczość OK; szumofobi bedą jednak zawiedzeni, bo na podglądzie 100% RAWY szumią już w okolicach ISO 200 jak w Olympusach :D,

Kiedy matryce będą miały 100 MPix, szumy przy 100% będzie już widać przy ISO 25 .... a jakość obrazu bedzie i tak lepsza.

- puszka strasznie ogołocona ze wszystkiego; co z tego, że ładny ekranik jak nie można na nim zobaczyć na fotkach ani punktów ostrości ani przepaleń,

Przecież 40D ma takie samo LV jak 500D tylko gorsze - z mydlanym ekranem i bez ostrzenia na kontrast... więc nie łoziumiem o cio chodzi...

- bardzo przeszkadza mi też brak możliwości zapamiętywania własnych konfiguracji aparatu.

Chodzi o "user settings" C1, C2, C3 nie wiem, może, nie czuję tej potrzeby.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tylko co z NR, byla wlaczona czy nie?
[....]
Tak sie juz kiedys zastanawialem czy NR w DPP (po mimo, ze tutaj mamy wybor i skale odszumiania cieni i swiatel) to to samo co ustawieni NR w puszsce na on?

[...]
Inna sprawa, ze co nastepna seria modeli 40/450 czy 50/500 Canon zdaje sie monotwac nowe matryce.

Do testów użyłem rawów i w DPP nie odszumiałem, więc nastawienie odszumiania "high ISO" w puszce nie grało roli. Oczywiście jest jeszcze odszumianie na poziomie hardware i może jeszcze software w RAW , ale na to użytkownik nie ma wpływu.

Z tego co wiem, odszumianie w puszce jest podobne do odszumiania chrominance w DPP. Natomiast nie wiem co masz na myśli względem odszumiania cieni i swiateł w DPP.

Merauder
22-06-2009, 09:57
Do testów użyłem rawów i w DPP nie odszumiałem, więc nastawienie odszumiania "high ISO" w puszce nie grało roli. Oczywiście jest jeszcze odszumianie na poziomie hardware i może jeszcze software w RAW , ale na to użytkownik nie ma wpływu.

Z tego co wiem, odszumianie w puszce jest podobne do odszumiania chrominance w DPP. Natomiast nie wiem co masz na myśli względem odszumiania cieni i swiateł w DPP.
Sorry, pomylilem sie, jedynie chodzi mi o to, ze w DPP masz luminance i chrominance NR (plus konfigurowalna sila), a zdaje sie w puszcze tylko on i off nawet bez podania stopnia.

Natomiast jesli DPP ma identyczny algorytm jak wbudowany w soft puszki to wlaczanie NR w puszce wydaje mi sie zbedne, zwlaszcza jak focimy w RAWach. Choc widze, ze w DPP jest tez mozliwosc identycznego NR dla JPG i TIFF, ciekawe czy tak samo skuteczne jak NR na poziomie RAWa. Jestem ledwie ciekaw, bo i tak fotki opodwyzszonym priorytecie robie w RAW.

BTW: Przetestowalem NR w DPP i ja z jego efektow jestem bardzo zadowolony.

gietrzy
22-06-2009, 10:02
http://www.camcorderinfo.com/content/Canon-Rebel-T1i-DSLR-Camera-Review-36686.htm

jotes25
22-06-2009, 10:10
Pal licho video, nie zamierzam tego używać. I tak trzeba do tego statywu, ostrosci nie ustawisz, a na ekraniku niewiele widac podczas kadrowania.

Za to jestem wyjątkowo szczęśliwy z AUTOISO w 500d :)
Podłączam tele (400mm), włączam tryb Av i spokojnie strzelam fotki z IS-em, podczas gdy puszka sama ustawia ISO w zakresie 100-1600 utrzymując czas ekspozycji w zakresie 1/400-1/500. Gdy potrzebuję fotografować obiekty mniej statyczne, włączam Tv i ustawiam np. 1/1000, a puszka dopasowuje odpowiednie ISO. Nie wiem jeszcze jak zachowa się w Tv przyslona w silnym świetle, ale na razie (pochmurny dzień) utrzymywana jest "pełna dziura", a zmieniane głównie ISO.
Chociaż implementacja AUtoISo jest jeszcze daleka od doskonałości, to na moje skromne potrzeby jest już prawie wystarczająca :)

jotes25
22-06-2009, 14:26
Po dzisiejszym dniu, coraz bardziej mi się ten aparat podoba :) Ręka nie boli tak jak po 40d, a wszystkie fotki naświetlone dzięki AutoISO z minimalną potrzebną czułością, co później ma kapitalne znaczenie przy obróbce :) Teleobiektyw też się nieco "wydłużył" dzięki większej matrycy (można bardziej kropować dzięki 15 MPix), chociaż widać, że ilość szczegółów nie jest znacznie większa niż w 40d. Gdzieś jest wąskie gardło (obiektyw?). Spróbuję to jeszcze sprawdzic na jakimś wyjątkowo ostrym szkle.

gietrzy
22-06-2009, 14:29
Gdzieś jest wąskie gardło (obiektyw?).

Plus wysokie wartości f/.

Spróbuję to jeszcze sprawdzic na jakimś wyjątkowo ostrym szkle.

Proponuje 85L@f4, 135@f4, itd..

jotes25
22-06-2009, 14:39
Plus wysokie wartości f/.

Tzn. dyfrakcja? Na codzień używam przesłon z zakresu f/4-f/5.6, czasami f/8 gdy potrzebuję dużej głębi.

Proponuje 85L@f4, 135@f4, itd..

Niestety, z krótszych ogniskowych mam tylko 50/1.8 II :D i nawet nie miałem czasu podpiąć go do 500d. Prędzej może znajdę okazję z 300/2.8 IS, a na pewno z 300/4 IS i 400/5.6, choć te ostatnie demonami superostrości nie są.

pan.kolega
23-06-2009, 06:53
http://www.camcorderinfo.com/content/Canon-Rebel-T1i-DSLR-Camera-Review-36686.htm

"...and most noticeably had very poor image sharpness. "

To stwierdzenie w tych "testach" tak mnie rozśmieszyło, że podziękowałem.

Całe szczęście mój nie ma tej przypadłości :lol:

Chyba teraz sześciolatki biorą się za testowanie puszek.

tnt
23-06-2009, 07:46
mi się test podoba, chyba nikt jeszcze nie mierzył parametrów video w 500d.

ps.
skupiam się na cyfrach i ich analizę i wnioski zostawiam sobie.

jotes25
24-06-2009, 17:18
500d jest super ;) Niemniej warto nosić ze sobą szmateczkę i płyn do czyszczenia obiektywów. Powód? Warstwa przeciwodblaskowa na LCD powoduje, że ekran dużo łatwiej się maże niż we wcześniejszych modelach.

LISU
24-06-2009, 20:14
płyn? po co ci płyn z dobrą szmatką.

jotes25
24-06-2009, 20:19
Widocznie mam kiepską szmatkę ;)

tnt
25-06-2009, 07:59
ja zakleiłem lcd czymś takim:

http://www.allegro.pl/item668921519_canon_eos_500d_450d_50d_40d_g10_oslo na_lcd_szklo.html

i teraz bez problemu przecieram ekran czym popadnie (zazwyczaj popada na podkoszulkę [oczywiście chuch mile widziany] :mrgreen:)
ograniczeń w użytkowaniu aparatu z powodu osłony nie zauważyłem. poprzednio z 400d też tak zrobiłem.

gietrzy
25-06-2009, 08:44
"...and most noticeably had very poor image sharpness. "
To stwierdzenie w tych "testach" tak mnie rozśmieszyło, że podziękowałem.

Testowali zestaw: aparat z kitem. Elki walnięte się zdarzają a co dopiero plasticzana.
Mnie rozśmieszył (bo miałem puszki/mam dostęp do puszek Nikona) wykres required illumination...
nadal nic nie robią by móc realnie wyjść po północy i skorzystać z dobrodziejstw AF w 50L.

wojtek_j
25-06-2009, 14:33
ja zakleiłem lcd czymś takim:

http://www.allegro.pl/item668921519_canon_eos_500d_450d_50d_40d_g10_oslo na_lcd_szklo.html

i teraz bez problemu przecieram ekran czym popadnie (zazwyczaj popada na podkoszulkę [oczywiście chuch mile widziany] :mrgreen:)
ograniczeń w użytkowaniu aparatu z powodu osłony nie zauważyłem. poprzednio z 400d też tak zrobiłem.

A jak z póżniejszym usunięciem tego?

tnt
25-06-2009, 15:12
przy odrobinie chęci i w miarę delikatnym podejściu zero problemów, można nawet kilka razy odkleic i przykleic ponownie - ja co prawda trafiłem za pierwszym razem ale byłem świadkiem kilku prób przyklejenia by było prosto, trzecia próba zakończyła się sukcesem :))

LISU
25-06-2009, 18:16
ale po co to w sumie jest, ze niby UV, antyrefleksyjne, wzmacniające, ale przeciez ekranik w 500D jest antyrefleksyjny itp.
jedyne co to tak jakby odciski np nosa po lewej stronie :) sa na nim bardziej widoczne niz w powiedzmy 400D. z tą powłoką dokupioną nie ma odcisków?

andrewjohn
25-06-2009, 20:15
jedyne co to tak jakby odciski np nosa po lewej stronie :) sa na nim bardziej widoczne niz w powiedzmy 400D. z tą powłoką dokupioną nie ma odcisków?
Są tak samo jak bez.Ja tę osłone traktuje głównie jako ochronę przed zarysowaniem itp.

tnt
25-06-2009, 21:19
ale po co to w sumie jest, ze niby UV, antyrefleksyjne, wzmacniające, ale przeciez ekranik w 500D jest antyrefleksyjny itp.

z tymi warstwami w opisie osłony z allegro to IMHO trochę jest przesadzone, refleks jest spory, ja jednak fakt ten uważam za zaletę ponieważ:

usuwanie tłustych plam (głównie ze spoconego nosa :mrgreen:) jest tak proste jak powinno być: 3 sek. i po sprawie, bez użycia szmatek i specjalnych płynów, usunięcie plam z ekranu 500d bez osłony zawsze kończyło się u mnie użyciem alkoholu izopropylowego i mikrofibry.
czystość ekranu jest dla mnie o tyle ważna że tłuste plamy realnie utrudniają ustawianie ostrości podczas filmowania - robie to w zasadzie tylko na manualu;
ponadto za 30 zeta można sobie wymienić osłonę na nową;

jedyny minus osłony jest taki że w ostrym słoncu jest trochę gorsza widoczność ekranu, ale da się z tym żyć.

kanon
25-06-2009, 21:30
tez mialem dylemat .... 50d czy 500d ... (pierwszy lepsza ergonomia, bardzie profi i inne parametry kore przedstwiajaj koledzy w postach wczesniejszych) lecz wybralem 500d ...dla profilu mojej dzialalnosci - foto/video na potrzeby internetu - jest idealny ... opcja video, moze nagrany material nie zaskakuje jakoscia i plynnoscia, ale przemawia za nim glebia ostrosci nie osiagalna w amatorskich kamerkach oraz to ze moge krecic filmy moja sigma fisheye ;) ...generalnie przy dobrym swietle i ze statywem mozna krecic ciekawe filmy.

LISU
25-06-2009, 23:23
usunięcie plam z ekranu 500d bez osłony zawsze kończyło się u mnie użyciem alkoholu izopropylowego i mikrofibry.
.

yyyy.. kurde ja nie wiem co wy za 500D macie :) ani razu nie musiałem uzywać czegoś płynnego do przeczyszczenia ekraniku. sciereczką doprowadzenie ekraniku do porządku trwa 2 sekundy, podkoszulka ze 3-4 ;) jest swietny (ekranik :) ). tylko usuniecie guzikow z lewej strony body i przesuniecie tam ekranu mi sie nie podoba bo właśnie nos często sie na lewej stronie ekranu odciskuje ;) i często przecieram. chyba musze sie nauczyć focić drugim okiem :P

moze nagrany material nie zaskakuje jakoscia i plynnoscia,

co masz na myśli. w trybie 720p. 30kl/sek. nie ma żadnych problemów, płynność jest jak najbardziej ok, a i jakość daje radę. jak ci coś rwie to wymień kompa albo zmień rozszerzenie pliku z .mov na .mkv ;)

a ze full hd to tylko 20 klatek? zależy co się kręci. do mało dynamicznych scen spokojnie wystarcza, a tak duza rozdzielczosc i tak jest zbędna na domowy uzytek, te 720p wystarcza z nawiązką i na kompa i na jołtuba czy vimeo :)

kanon
26-06-2009, 02:00
co masz na myśli. w trybie 720p. 30kl/sek. nie ma żadnych problemów, płynność jest jak najbardziej ok, a i jakość daje radę. jak ci coś rwie to wymień kompa albo zmień rozszerzenie pliku z .mov na .mkv ;)

krecenie tym aparatem na statywie w ladny sloneczny dzien kwiatkow, robakow itp. jest idealne ..kolory sa super ruch ok

gorzej jak krecisz z reki (czy stabilizacja rowniez dziala w rybie video?) wtedy sa dragnia i powstaja takie falowania ;) przyklad: http://vimeo.com/4764196

i nie ma znaczenia czy wymienie kompa czy nie, czy zmienie kodek czy nie zmienie.

duzy plus dla canona ze nie dal avchd tylko mov

zebys mnie zle nie zrozumial, ja nie oczekuje od aparatu jakosci kamer Red One ;) sam bede bardzo czesto uzywal trybu video.

LISU
26-06-2009, 02:49
o kurde, na tym przykładzie co podałeś to faktycznie jakiś hardkor jest z tymi 'falami'. one występuja ale minimalne, ostatnio tak sie na nie wyczuliłem ze zauwazam je nawet w innych filmach :)
ja póki co jeszcze nie miałem okazji porządnie przetestować video, jedyne jakies krótkie migawki tu i tam
http://www.youtube.com/watch?v=ugbWdmpqTlY
z ręki i w beznadziejnym swietle to było no i po kompresji wiec jakość poszłaaaaa, ale jak costam próbowałem normalnie w dzień na zewnątrz to było super. :)
z resztą, video to tylko dodatek, przydaje sie, fajnie głebia wygląda, ale uzywam tylko na wycieczkach lub koncertach.
i wtedy dobrze ze takie coś jest ;)

jotes25
26-06-2009, 08:23
gorzej jak krecisz z reki (czy stabilizacja rowniez dziala w rybie video?)

Stabilizacja działa cały czas w trybie video. Do tego stopnia, że nawet po zakończeniu filmowania :lol: Na teleobiektywach jest to dość wkurzające i trzeba ją wyłączać ręcznie albo przekręcić pokrętło do innego trybu niż filmowanie.

wojtek_j
27-06-2009, 00:11
A jakiego stylu obrazu używacie najczęściej i czy coś tam podkręcaliście na stałe?

ajaxdg
29-06-2009, 08:06
Troszkę focę 500d ;) wczoraj na balkonie stałem przez 2h ;)

http://ajaxdg.wrzuta.pl/katalog/wszystkie/4Csz6kp5yLN/burza_28.06.2009

2marekm
29-06-2009, 09:02
Czytam i czytam testy 500D, a także Wasze wpisy w tym wątku i ...jestem jeszcze bardziej głupi niż dzień po zejściu tego aparatu z taśm produkcyjnych Canona.
Może ktoś z mądrzejszych kolegów podpowie, czy jest sens wymiany 400D na 500D ?
Nie interesuje mnie funkcja filmowa i to można pominąć, a także rady w stylu kup ............itp.

jotes25
29-06-2009, 09:08
Mam 500d i moim zdaniem nie ma specjalnego sensu wymiana 400d -> 500d.

Przy okazji pytanie: odtwarzał ktoś zdjęcia i/lub filmy na telewizorze Full HD?

W instrukcji jest tylko ogólna uwaga, że np. filmy nakręcone w najwyższych rozdzielczościach będą wyświetlane na TV w pomniejszeniu, choć, domyślam się, że nie dotyczy to odbiorników Full HD? Pytam, bo nie wiem czy jest sens nabyć kabelek mini HDMI, którego nie ma w zestawie.

pan.kolega
29-06-2009, 10:06
Mam 500d i moim zdaniem nie ma specjalnego sensu wymiana 400d -> 500d.

Przy okazji pytanie: odtwarzał ktoś zdjęcia i/lub na telewizorze Full HD?

W instrukcji jest tylko ogólna uwaga, że np. filmy nakręcone w najwyższych rozdzielczościach będą wyświetlane na TV w pomniejszeniu, choć, domyślam się, że nie dotyczy to odbiorników Full HD? Pytam, bo nie wiem czy jest sens nabyć kabelek mini HDMI, którego nie ma w zestawie.

Ta uwaga dotyczy tylko tego co widać na podłączonym telewizorze _w czasie kręcenia filmu_. Oczywiście w czasie playbacku wszystko _powinno_ być w normalnej wielkości, jezeli TV i Canon współpracują jak należy. Więc kabel warto nabyć jeśli chce sie oglądać filmy prosto z puszki na HD.

tnt
29-06-2009, 10:39
Czytam i czytam testy 500D, a także Wasze wpisy w tym wątku i ...jestem jeszcze bardziej głupi niż dzień po zejściu tego aparatu z taśm produkcyjnych Canona.
Może ktoś z mądrzejszych kolegów podpowie, czy jest sens wymiany 400D na 500D ?
Nie interesuje mnie funkcja filmowa i to można pominąć, a także rady w stylu kup ............itp.

jako były posiadacz 400d, jeśli odłożymy video na bok, IMHO sensu brak.

wojtek_j
29-06-2009, 11:18
A jak pozwolę sobie ponowić pytanie- jakiego stylu obrazu używacie najczęściej i czy coś tam podkręcaliście na stałe?
Co do zamiany aparatu z 400 na 500 to ja zamieniam sobie za każdym razem nowe na stare bo głównie
1-mam coś nowego,lepszego
2-nowa gwarancja
Lecz jak widzę teraz jakie są róznice w cenach ( które ostatnio oszalały wszystko związane z fotografią podrożało o ok 30% ) to zastanawiam się czy dalej bym tak zrobił.ja 450d zamieniłem na 500 z dopłatą 500 zł (oddałem 450d z obiektywem którego nie używałem ) Ale np 400d na 450d wymieniłem dopłacając ok 300 zł podoba róznica była przy poprzedniej zamianie.teraz body 400d na body 500d to różnica chyba z 1500 zł a to już dużo.Za dużo.

tnt
29-06-2009, 12:57
A jak pozwolę sobie ponowić pytanie- jakiego stylu obrazu używacie najczęściej i czy coś tam podkręcaliście na stałe?
...
teraz body 400d na body 500d to różnica chyba z 1500 zł a to już dużo.Za dużo.

ja konwertuje rawy na stylu standard a w jpg już dawno nie focę (focić lustrzanką w jpg to jakby amputować sobie przynajmniej dwie nogi)

odnośnie dopłaty 400d - 500d to przynajmniej 2000 zł (sprzedać samo body 400d za więcej niż ~1100 zł IMHO trudna sztuka :roll:)

siudym
01-07-2009, 13:17
http://www.youtube.com/watch?v=6G3epIsDWfk
Podlaczylem 50 1.8 II do 500D i nagralem film. Masakra :) Bez USM to lepiej nie bawic sie, a jeszcze lepiej szklo ogniskujace wewnetrznie + USM.

tnt
01-07-2009, 14:25
http://www.youtube.com/watch?v=6G3epIsDWfk
Podlaczylem 50 1.8 II do 500D i nagralem film. Masakra :) Bez USM to lepiej nie bawic sie, a jeszcze lepiej szklo ogniskujace wewnetrznie + USM.

no faktycznie masakra ten design klamek :mrgreen:

ale tak na serio:
z usm czy bez, z ogniskowaniem wewnętrzym czy bez, na obecnym etapie kręcenie filmów lustrzanką IMHO tylko na manualu.

uzyteczność AF w trybie video widzę tylko dla wstępnego złapania ostrości dla scen statycznych, przy dużym nasłonecznieniu, gdy trudniej kontrolować ostrość na wyświetlaczu.

siudym
01-07-2009, 15:15
Hmm ale ogladales film z dzwiekiem ?? Bo moze zle opisalem, chodzi o koszmarnie glosno dzialajace AF szkla. Jazda traktorem :)

tnt
01-07-2009, 15:29
koszmarnie to mało powiedziane, lecz cóż ten typ tak ma. kilka lat oczekiwania przed nami (może dedykowane szkło jak panasonica 14-140?)

LISU
01-07-2009, 20:13
przeciez nawet twórcy zalecają ostrzenei manualne i w instrukcji osdtrzegają że słychac dxwiek AF'a przy kręceniu :] poza tym po chwili prób manualne ostrzenie jest banalne, sprawia duzo frajdy, ładnie płynnie sie przechodzi w głębię i ogólnie daje radę ;) no i bezdźwięcznie jest ;))

michal_sokolowski
04-07-2009, 23:57
witam;
nie mam czasu na czytanie wszystkich stron, wybaczcie.....

powiedzcie jak wyglada kwestia kontroli ekspozycji w trybie filmu ?

bo wiem jak jest w 5d mark II - mozna dac jasniej albo ciemniej (drabinka) albo zablokowac ekspozycję na stałe. kontroli przysłony nie ma. CZY W 500 D jest podobnie ?

jak wyglada kwestia używania obiektywoów manualnych FD (tak to się nazywa?) w trybie video ? mamy wtedy kontrolę przysłony - ktoś próbował ?

dzięki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
planuję zakupić 500 d do filmowania.

wszystkim sceptykom tylko powiem że klatka 500 d jest zbliżona rozmiarami do klatki
taśmy filmowej...... w połączeniu z optyką canona mamy GO osiągalną tylko w drogich profesjonalnych kamerach.
jeśli dodamy do tego 720 p i 30 klatek/sekundę to robi się interesująco.

jeszcze innym sceptykom napiszę że część ujęć w slamdog - milioner z ulicy była kręcona starszym bratem 500D - czyli 5 D mark II.

muszę tylko wiedzieć jak jest z kontrolą przysłony w 500D.

LISU
05-07-2009, 01:00
póki co z kontrolą jest średnio, trzeba czekać na jakiś sensowny firmware tak jak to sie stało przy okazji MKII właśnie i nagle świat stał się piękny :)

jotes25
05-07-2009, 09:54
witam;

planuję zakupić 500 d do filmowania.

Odradzam, będziesz zawiedziony. Owszem, można się podniecać wielkością czy jakością optyki, ale pomyśl raczej o ergonomii, ustawianiu ostrości i tym podobnych.
Pamiętaj też, że obraz video z 500d jest w słabym świetle znacznie słabszy niż z 5d II.

Ekspozycję można korygować za pomocą drabinki.
Nowego firmware umożliwiającego sterowanie przesłoną raczej bym się nie spodziewał, bo aparat jest dla amatorów.

ajaxdg
05-07-2009, 11:46
Ja troszkę odbiegnę od tematu filmowania 500d.. :P

Uwielbiam fotografie macro.. wczoraj próbowałem focić jakiegoś pajączka.. ale kitowym obiektywem to nie bardzo...

wpadłem na tematy obiektywów m42... ;) a tak sie okazało, że w domu leży Zenit z Heliosem 44M-4 2/58 :P

Czytałem o adapterach, mocowaniu tego obiektywu odwrotnie lub na pierścieniach..

Powiedzcie mi tylko czy to jest bezpieczne dla puszki ;) nie znam się praktycznie wcale.. ale ten temat mnie zaciekawił. Tanie macro...

ajaxdg
05-07-2009, 12:10
A stosowanie pierścieni pośrednich bądź mieszka?

Bo dobry obiektyw macro to chyba wydatek 1500 zł, skala 1:1

michal_sokolowski
05-07-2009, 12:14
Odradzam, będziesz zawiedziony. Owszem, można się podniecać wielkością czy jakością optyki, ale pomyśl raczej o ergonomii, ustawianiu ostrości i tym podobnych.
Pamiętaj też, że obraz video z 500d jest w słabym świetle znacznie słabszy niż z 5d II.

Ekspozycję można korygować za pomocą drabinki.
Nowego firmware umożliwiającego sterowanie przesłoną raczej bym się nie spodziewał, bo aparat jest dla amatorów.

powiem tak: ergonomię przeżyję, ustawianie ostrości też - TYLKO manual na pierścieniu - dla mnie to podstawa.
to może być dobre (500d) do kina ambitnego kina niezależnego.

ktoś słyszał o optyce canon FD ? jest tam ręczna przysłona (czyli pierścień z wartościami przysłony ? jak to działa ?
bo w m42 nie mi się bawić..... raczej.

LISU
05-07-2009, 13:06
ale pomyśl raczej o ergonomii, ustawianiu ostrości i tym podobnych.

akurat ostrosc ustawia sie bardzo dobrze. ręcznie oczywiscie ale dzieki ostremu jak żyleta ekranikowi nie ma z tym ZADNYCH problemow jak sie ma troche wyczucia w ręku.
obraz z 500D wcale NIE jest znacznie słabszy niz z 5DmkII. odbiega minimalnie, amator nawet nie zauwazy. porównywałem z kumpla sprzetem ktory ma mkII wlasnie. wydaje sie tak poniewaz mkII nie kreci w 720p.
a co do firmware nigdy nie wiadomo :]
a dokina niezaleznego jako tania kamerka z ładną głębią i jakoscia to fajna sprawa za te kase.
przy scenach dynamicznym bardzo moze i nie jest to rewelacja ale jak sie kreci w miare statyczne ujecia do montazu to jest super.

michal_sokolowski
05-07-2009, 23:32
akurat ostrosc ustawia sie bardzo dobrze. ręcznie oczywiscie ale dzieki ostremu jak żyleta ekranikowi nie ma z tym ZADNYCH problemow jak sie ma troche wyczucia w ręku.
obraz z 500D wcale NIE jest znacznie słabszy niz z 5DmkII. odbiega minimalnie, amator nawet nie zauwazy. z kumpla sprzetem ktory ma mkII wlasnie. wydaje sie tak poniewaz mkII nie kreci w 720p.
a co do firmware nigdy nie wiadomo :]
a dokina niezaleznego jako tania kamerka z ładną głębią i jakoscia to fajna sprawa za te kase.
przy scenach dynamicznym bardzo moze i nie jest to rewelacja ale jak sie kreci w miare statyczne ujecia do montazu to jest super.

ja bym powiedział że to jest REWELACJA do kina niezależnego.
ostatnio w pracy pobawiłem się 5d mark II - filmy są po prostu bajeczne. ta głębia ostrości, te kolorki (akurat miałem podpiety 50 1.4), no i szumy.... a właściwie ich brak. To jest naprawdę przełom bo za 3 -4 tys (500 d) mamy kamerę filmową.

ciągle nie wiem co z obiektywami FD canona.

LISU
06-07-2009, 01:40
tak, tylko póki co - kontrola głębi ostrości leci z automatu. da sie to obejsc oczywiscie ;) ale domyslnie jednak trza sie zdac na aparat pod tym jednym względem. mimo to efekty i tak są swietne a i przysłona dobierana bardzo sensownie jak sie uzywa dobrych szkieł.

pan.kolega
06-07-2009, 04:34
ciągle nie wiem co z FD canona.

A co ma być? Jeśli nie masz stosu obiektywów FD w domu, to w ogóle zapomnij.
Wymagają optycznego konwertera do systemu EOS, na czym cierpi jakość, właśnie przy wiekszych otworach, oczywiście.

Nie ma tu żadnej przewagi nad 42 mm.

siudym
06-07-2009, 22:46
Dzisiaj zrobilem okazyjnie z ciekawosci maly test ISO, akurat mialem swoje 20D po reka. Spodziewalem wiekszych szumow w 500D, test na szybko z JPG, bo RAW z 500D raczej nie mam czym nawet otworzyc. Zastanawia mnie info o zastosowaniu ukladu AF z 30D w 500D - roznica na tym samym szkle (50 1.8) byla jednak ogromna i to na minus dla 500D. Mulil strasznie, wolno szukal, a moje 20D migiem lapalo w slabym swietle.

Pierwsze ISO200/400/800 -> 20D, potem 500D, 20,500, 20,500...

źródło (http://img39.imageshack.us/img39/6402/20020.jpg)

źródło (http://img172.imageshack.us/img172/1434/200500.jpg)

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/7987/40020d.jpg)

źródło (http://img172.imageshack.us/img172/2135/400500.jpg)

źródło (http://img197.imageshack.us/img197/4567/80020.jpg)

źródło (http://img197.imageshack.us/img197/1295/800500.jpg)

Kolekcjoner
07-07-2009, 01:08
Zastanawia mnie info o zastosowaniu ukladu AF z 30D w 500D - roznica na tym samym szkle (50 1.8) byla jednak ogromna i to na minus dla 500D.

No bo to nieprawda - w 500D jest inny układ AF niż w 30D. Nie wiem ile razy trzeba to będzie jeszcze napisać :roll:. Było chyba nawet w tym wątku.

BTW: - jak masz 500D to masz też płytkę z DPP, który bez problemu otwiera Raw-y.

jotes25
20-07-2009, 21:14
Z ciekawostek z użytkowania 500d, niestety na minus:
musiałem zrobić parę ujęć makro, do ustawiania używałem LV z powiększeniem 5x. W przeciwieństwie do 40d obraz w tym trybie jest niespokojny, faluje w odpowiedzi na poruszenia kadru. Wygląda to tak jakby bebechy (Digic?) nie dawały sobie idealnie rady z przerzucaniem obrazu z 15Mpix matrycy na wysokorozdzielczy LCD. Nie jest to jakaś wielka wada, podejrzewam, że poza robieniem makro tego się nie zauważy tak łatwo. Jednak obraz z 40d w tym samym trybie jest absolutnie stabilny, co znakomicie ułatwia pracę.

Vitez
21-07-2009, 09:05
Z ciekawostek z użytkowania 500d, niestety na minus:
musiałem zrobić parę ujęć makro, do ustawiania używałem LV z powiększeniem 5x. W przeciwieństwie do 40d obraz w tym trybie jest niespokojny, faluje w odpowiedzi na poruszenia kadru.

A to było z tym samym obiektywem ?

jotes25
22-07-2009, 14:12
A to było z tym samym obiektywem ?

Oczywiście, że z tym samym. Mam jeszcze sporo makr do porobienia, więc będzie okazja to posprawdzać. Również rzekome zalety płynące z większej rozdzielczości matrycy 500d ;)

Vitez
22-07-2009, 15:20
No to wychodzi na to że 500D się po prostu gorzej trzyma bo mniejszy i lżejszy i stąd bardziej buja przy powiększeniu :roll: .

jotes25
22-07-2009, 16:34
Tak by się mogło wydawać. Jednak zdjęcia były robione ze statywu i po każdym poruszeniu 500d trzeba było czekać dłużej na "uspokojenie" się obrazu. W przypadku 40d to było niezauważalne, płynna zmiana.

gietrzy
23-07-2009, 13:44
Ściągnąłem rawy z dpreview i jestem świeżo po obróbce*. Nie mam pytań... ISO 6400 zmniejszone do 50% wygląda poprostu ślicznie już na ekranie :shock:
ISO 100 na już słabej f/9 (50/1.4) też jest bombowe, do tego przy wyłączonym ostrzeniu można spokojnie to dmuchnąć do 200%.
Jeśli ktoś siedzi w makro to sprzęt marzenie. Poczekam na 2000D jak nie wyjdzie to kupie tego rebela.

* DPP, wyzerowane/wyłączone wszystko, 16 bit tiff -> PS, 50% (bicubic sharpen), double layer (color; gausian blur 2.0)

jotes25
23-07-2009, 14:23
Po weekendzie postaram sie wrzucić jakieś porównanie 40d vs 500d na tele i makro. Opisaną wyżej "wadę" w LV 5x na 500d na razie podtrzymuję.

Kolekcjoner
23-07-2009, 14:37
Po weekendzie postaram sie wrzucić jakieś porównanie 40d vs 500d na tele i makro. Opisaną wyżej "wadę" w LV 5x na 500d na razie podtrzymuję.

A ciekawe jak sprawa wygląda w 50D pod tym względem.

LISU
25-07-2009, 15:31
wracając na chwilkę do fimów : przykladowy mój kręcony w 720p z podpiętą 50tką.

http://www.youtube.com/watch?v=dlAS07w0tnk

z dzwiękiem - dla tych którzy marudzą, że ustawianie ostrości robi jakieś hałasy. troche wprawy i nic nie robi nawet w zupełnej ciszy.
nie kręcę często filmików ale jak już kręcę to potem jestem bardzo zadowolony z rezultatów jeśli chodzi o jakość. mimo wszystko czasami nie da się na zdjęciu wszystkiego pokazać.
jednak cieszę się ze wybrałem 500tke od 40D. zdecydowanie. a wielkosc przestala miec znaczenie po podpieciu gripa :)

eosowa
25-07-2009, 19:08
ja wybrałam 500d właśnie dlatego, że 40d mi w ogóle nie leżał (; nie te wymiary ;p

jotes25
25-07-2009, 19:44
wracając na chwilkę do fimów : przykladowy mój kręcony w 720p z podpiętą 50tką.

http://www.youtube.com/watch?v=dlAS07w0tnk

W takich statycznych ujęciach nawet całkiem przyzwoicie sprawdza się 1080p przy 20 klatkach :)

pawelira
04-08-2009, 18:13
Waluta tanieje. 500d na ebay już za 785$ z obiektywem kitowym. Kolega zamówił i czeka.

michal_sokolowski
18-08-2009, 17:27
wiadomo coś o nowym firmware do 500d ?
kiedy będzie mozna parametry filmu zmieniać ?

jotes25
18-08-2009, 17:40

Wątpię czy kiedykolwiek taki ujrzymy. Raczej trzeba będzie w tym celu kupić 60d...

jaś
18-08-2009, 19:41
tak, tylko póki co - kontrola głębi ostrości leci z automatu. da sie to obejsc oczywiscie ;) ale domyslnie jednak trza sie zdac na aparat pod tym jednym względem. mimo to efekty i tak są swietne a i przysłona dobierana bardzo sensownie jak sie uzywa dobrych szkieł.

szczególnie jak zakładam manuala m42 :), jakoś nie chcał pokręcić pieścieniem przysłony - może silnik za słaby albo cuś :)

Kolekcjoner
18-08-2009, 20:02

Wątpię żeby się pojawiło. Trzeba kupić 5D mkII 8).

djbartq
22-08-2009, 00:29
Powiem Wam wszystkim coś, co pewnie nie przysporzy mi przyjaciół :) hehehee...

Nie da się Was czytać (no może nie wszystkich, bo są wyjątki)...
Wątek nazywa się CANON EOS 500D... a nie 50D, 40D, 400D, 450D... itp. Porównywanie serii xxxD do xxD mija się z celem. To są dwie różne "klasy" aparatów i inne ich przeznaczenie. Od tygodnia mam 500D... wcześniej "bawiłem się" 350D... Panie i Panowie... KAŻDYM aparatem da się zrobić piękne zdjęcia, tylko trzeba mieć OGROMNIE DUŻO wiedzy, DUŻO umiejętności, TROCHĘ szczęścia, KILKA dobrych szkieł i puszkę Canona.

Powiedzcie mi... dlaczego kłócą się użytkownicy Canonów?? Czy to ważne co kto ma? Czy mój bardziej szumi, czy Twój? Czy mój lepiej ostrzy czy Twój? itd....

Panie i Panowie... Dyskutując o 500D może lepiej zwrócić uwagę na jego zalety i wady... ale obiektywnie! A każdy pisze uwagi subiektywne co gorsza porównując ten aparat do swoich nabytków.

Moim zdaniem... aparat robi naprawdę extra zdjęcia, stabilizacja obrazu działa rewelacyjnie , ekran jest po prostu rewelacyjny, sposób ułożenia menu i trybu szybkiego dostępu bardzo dobry. Ogólnie obsługa bez zarzutu... można nawet skomponować swoje własne podmenu. Jeśli chodzi o jego wagę i wielkość... mi np. bardzo pasuje. Seria xxD jest wg mnie za duża i za ciężka. Dobra dla profesjonalistów w studio... ale dla amatorów i hobbystów IDEALNIE nadaje się na wypady gdzieś po za miasto...
Filmy FullHD... nie jeden tutaj śmieje się z samego faktu że lustrzanka posiada taką możliwość... potem inni śmieją się że "tylko" 20kl/sek. A czy ktoś się nie zastanowił, że taka możliwość może być przydatna? Często wychodzę z córką w plener, na spacery i zawsze nosiłem ze sobą 350D i kamerę. Robiłem jej fotki i kręciłem krótkie filmy... Dziś mam 500D a zdjęcia i filmy są dużo większej jakości!! Ktoś pytał dlaczego uruchamianie nagrywania filmów jest pod przyciskiem drukowania... Ano dlatego, że w trakcie nagrywania można robić zdjęcia, które robi się właśnie naciskając spust aparatu!! REWELACJA!!

Część z Was narzeka na LV. Jeszcze niedawno nie miałem czegoś takiego w 350D i w ogóle nie było mi to potrzebne... Dziś używam jej sporadycznie... bo to wg mnie przestaje być "przyjemne" w fotografii. Kiedyś bawiąc się Zenitem właśnie to przyłożenie oka do aparatu było przyjemnością... Dziś ludziska narzekają, że ostrzenie na LV jest kiepskie albo, że użyteczność jest gorsza niż w aparacie xxx.

Ludzie... proszę nie piszcie postów bez sensu... oceniajcie, piszcie spostrzeżenia użyteczne i wasze uwagi.

Ja uważam, że jest to bardzo ciekawa propozycja. Cena? Może i duża... Ja nie żałuję. Chciałem kupić 40D... ale kiedy wziąłem do ręki 500D stwierdziłem że to lepszy wybór. Lepiej leży mi w dłoni, jest lżejszy, a więc na wycieczki z córką i amatorską zabawę z fotografią sprawdza się dużo lepiej. Czy ma większe ziarno? Nie wiem, ja go nie widzę. Czy ma gorszą obudowę? Nie wiem... użyty w 500D plastik i sposób jego wykonania jest dla mnie bardzo dobry. Jest to jednak TYLKO I WYŁĄCZNIE moja subiektywna ocena. Uważam, że sprawny fotograf i jednym i drugim aparatem zrobi MILIONY fantastycznych zdjęć.

I jeszcze jedno... wydaje mi się że tak jak przerzuciliśmy się z aparatów analogowych na cyfrowe, tak samo przerzuciliśmy się ze zdjęć "papierowych" na "monitorowe"... a szkoda. Ja wiele moich cyfrowych zdjęć oddaje do Labu... Uważam, że co w ręce to w ręce... i uwierzcie mi... w formacie 20x30 nie ma znaczenia czy robione to było 350D czy 500D... mało tego... mam zdjęcia znajomych robione 30D i 40D i również nie ma różnicy. Różnica jest w pomyśle, umiejętnościach zabawy światłem, cieniem... tzw. fotograficznym "okiem". I to właśnie to "oko" jest ważniejsze niż kłótnie które można wyczytać w tym temacie.

Musiałem to napisać, ponieważ czytając te ponad 40 stron, 80% postów uważam za "blogowy bełkot" a nie treściwe i warte przeczytania wnioski, które pomogą innym w wyborze tego lub innego aparatu.

Merauder
22-08-2009, 08:52
[...]
Moim zdaniem... aparat robi naprawdę extra zdjęcia, stabilizacja obrazu działa rewelacyjnie ,
Stabilizacja nie jest w korpusie.

Musiałem to napisać, ponieważ czytając te ponad 40 stron, 80% postów uważam za "blogowy bełkot" a nie treściwe i warte przeczytania wnioski, które pomogą innym w wyborze tego lub innego aparatu.
Tutaj czesciowo moge sie z Toba zgodzic, tzn bardziej odnosze sie nie tylko do powyzszego cytatu, a bardziej dla sensu calej Twojej wypowiedzi.

Co do samej 500D to tak samo jak bylo z 450D tez to byl badziew w stosunku do 40D etc. Ja zawsze mialem jedno wyrobione zdanie, ze puszki z serii xxD produkowaly na tyle zblizony obraz w stosunku do serii xxxD, ze konia z rzedem temu kto by rozpoznal te roznice.

Diabel tkwi jak zwykle w szczegolach takich jak chociazby szybkostszelnosc, uszczelnienia etc (wszystkich nie beda wymienial, bo sa one powszechnie znane). Jesli rodzaj fotografii jaka zamierzamy uprawiac nie wymaga tych parametrow w tym momencie znacznie prosciej jest nam wybrac nizsza serie chociazby kwestia szkiel. Bo wtedy po za cena pozostaje tylko jedna roznica jaka jest ergonomia, ktoranie jest rzecza nie do obejscia.

wosiu
30-08-2009, 21:34
Witam,

Mam pytanko:
Czy ktoś z Was używa do 500d obiektywu Canona 50mm f 1.4?
Jeśli tak, to jak się spisują w komplecie?

Z góry dzięki z odp.

michal_sokolowski
08-09-2009, 11:44
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dotyczące 40D lub 50D.

No i tutaj w końcu mówisz do rzeczy ;)

czytam to i muszę zacytować (chociaż stary post):
"Do nagrywania filmów polecam kamerę a nie lustrzankę. Za ten 1 K różnicy polecam kupić jakąś kamerkę a będziesz miał na niej na pewno lepszy film niż na 500D :!:"
Jaką kamerę w tej cenie polecisz, która jest "lepsza"?

jotes25
06-10-2009, 10:25
Tymczasem 500d "rządzi" w Japonii ;)

http://www.optyczne.pl/2282-nowo%C5%9B%C4%87-Ranking_sprzeda%C5%BCy_aparat%C3%B3w_z_wymienn%C4% 85_optyk%C4%85.html

Kolekcjoner
06-10-2009, 11:39
Tymczasem 500d "rządzi" w Japonii ;)

http://www.optyczne.pl/2282-nowo%C5%9B%C4%87-Ranking_sprzeda%C5%BCy_aparat%C3%B3w_z_wymienn%C4% 85_optyk%C4%85.html

Nic dziwnego - filmy rządzą ;):).

michaljedynak
06-10-2009, 11:41
Matryca tez niczego sobie. Kto wie, czy nie lepsza (podobno nie taka sama) niz w 50D?

akustyk
06-10-2009, 11:46
Matryca tez niczego sobie. Kto wie, czy nie lepsza (podobno nie taka sama) niz w 50D?

mnie sie tam na poziomie piksela 450D duzo bardziej podoba. a roznica 7% w jednym wymiarze de facto tez wiele nie robi.

Kolekcjoner
06-10-2009, 12:05
A mnie odwrotnie. Wydaje mi się że można więcej wyciągnąć niż z 450D.

akustyk
06-10-2009, 12:06
A mnie odwrotnie. Wydaje mi się że można więcej wyciągnąć niż z 450D.

no to chyba "tak samo" :)

lux
08-10-2009, 14:42
Czy podczas krecenia filmow kiedy robi sie tez foto to widac na filmie jakies dzwieki czy skoki obrazu?

namoamo
08-10-2009, 15:42
Czy podczas krecenia filmow kiedy robi sie tez foto to widac na filmie jakies dzwieki czy skoki obrazu?

Tak, jest chwilowe przerwanie.

bogdfun
08-10-2009, 16:08
No i słychać lustro.. to chyba największa wada tego całego nagrywania - słychać wszystkie dźwięki - więc jeśli masz obiektyw bez USM to zapomnij o AF, chociaż MF to kwestia wprawy.. Co do tego zatrzymania filmu przy robieniu zdjęcia - mam nadzieję że dotyczy ono tylko najwyższej rozdzielczości.. Tylko w najwyższej nagrywałem (20 kl/s) i wtedy taki dynks się pojawia. Na niższych (30 kl/s) nie sprawdzałem, ale w instrukcji jest napisane, że nie powinno tak robić..

lux
08-10-2009, 17:20
a podczas filmowania ją jakieś ułatwienia: można sterować czasem/przesłoną, lupka do ręcznego ostrzenia, zmiana ISO?

jotes25
08-10-2009, 17:24
Nic z tych rzeczy...

Kolekcjoner
08-10-2009, 20:36
a podczas filmowania ją jakieś ułatwienia:

Tak...... całkowity automat :grin:.

lux
08-10-2009, 20:47
to jeszcze zapytam o focenie w trybie LV. Czy kłapie wtedy lustro czy robimy foto w ciszy jak kompaktem?

gietrzy
09-10-2009, 09:57
http://eos500d.fotopolis.pl/index.php?n=9700

bogdfun
09-10-2009, 19:05
to jeszcze zapytam o focenie w trybie LV. Czy kłapie wtedy lustro czy robimy foto w ciszy jak kompaktem?

Dla uzupełnienia - przy robieniu zdjęć LV dźwięk lustra jest "połowiczny" - ucięty.. Co do filmów - we wszystkich rozdzielczościach przy robieniu zdjęcia film jest zatrzymywany i słychać strzał lustra..

5y12u3k
09-10-2009, 19:09
Dla uzupełnienia - przy robieniu zdjęć LV dźwięk lustra jest "połowiczny" - ucięty.. Co do filmów - we wszystkich rozdzielczościach przy robieniu zdjęcia film jest zatrzymywany i słychać strzał lustra..

Przy włączonym LV lustro jest cały czas podniesione i nie wydaje żadnych dźwięków, słychać tylko migawkę.

lux
09-10-2009, 20:09
czyli jest znacząco ciszej?

bogdfun
10-10-2009, 06:19
Dźwięk jest skrócony - nie jest to pełny strzał.. Ale żeby było ciszej to bym nie powiedział.. Wyobraź sobie dźwięk jaki wydaje lustrzanka przecięty na pół i puszczony od połowy.. ;) ale dodam coś jeszcze - specjalnie na potrzeby tego pytania odpaliłem LV - do tej pory, czyli przez 6 miechów używania jakoś nie przyszło mi do głowy żeby użyć tego w konkretnym celu.. Gdyby ekran był obrotowy - ale ne tak jak w sony (nikona w rękach nie miałem ale na zdjęciach wygląda podobnie do sony), tylko żeby jego obrotowość był we wszystkich 3 płaszczyznach - tak jak w kompaktach canon - od A610 w górę (stary model A95).. To rzeczywiście sprawiłoby, że LV byłoby bardzo praktyczne.. Na dzień dzisiejszy ja nie używam w ogóle.. Nawiasem mówiąc - podejrzewam, że następne amatorskie lustro będzie miało w pełni obrotowy wyświetlacz, po tym jak canon stracił kilku klientów na kreatywnym marketingu nikona..

Grzesiek_PL
10-10-2009, 22:38
Czyli słychać tak jak w puszkach xxD i xD ?
Kłapnięcie lustra a nie "skrzeczenie" :D?

bogdfun
11-10-2009, 06:49
Czyli słychać tak jak w puszkach xxD i xD ?
Kłapnięcie lustra a nie "skrzeczenie" :D?
Wszystko to lustrzanki - nie widzę powodu by wydawały różne dźwięki :D

Ernest_DLRS
11-10-2009, 11:27
Ja pamiętam jeszcze w moim starym 400D, lustro wydawało pisk. Potem na modelach xxD i xD dźwięk był znacznie przyjemniejszy. Więc jednak brzmią różnie.

teo5ooD
01-11-2009, 23:31
A jest jakiś nowy firmware do 500D? Co daje nowy firmware? Jestem początkujący i nie wiem za bardzo i był bym wdzięczny za pomoc.

jotes25
02-11-2009, 09:05
Nie ma żadnego poprawionego firmware do 500d i raczej już nie będzie. To chyba jedyny tak udany model Canona :lol:

Jago
02-11-2009, 09:14
Nie ma żadnego poprawionego firmware do 500d i raczej już nie będzie. To chyba jedyny tak udany model Canona :lol:

A 450D czemu (poza tym, że zarejestruje klipy filmowe i ma nowszy procesor) jest mniej udany :?:

jotes25
02-11-2009, 09:18
450d? Przecież musieli poprawiać niedoróbki nowym firmwarem?

P.S. Patrz na to w kategoriach żartu ;) Na tej zasadzie można będzie za chwilę powiedzieć, że np. 7d to najbardziej niedopracowany model Canona. Choć np. 40d też miał sporo poprawek, choć nie w tak krótkim czasie.

Jago
02-11-2009, 09:26
450d? Przecież musieli poprawiać niedoróbki nowym firmwarem?

P.S. Patrz na to w kategoriach żartu ;)

OK :)
A jeśli chodzi już o Canona 450D, to nowy firmware ma na celu tylko poprawienie działanie lampy wspomagającej AF w najnowszym systemowym fleszu Speedlite 270 EX - w sumie nie nazwałbym tego niedoróbką aparatu a bardziej jego uaktualnieniem (w odróżnieniu od 50D, gdzie oprogramowanie usuwa pojawiający się czasami pionowy banding).

tnt
05-11-2009, 16:12
może OT ale IMHO uważam że firmware canona/niecanona do 500D się pojawi - jest to tylko kwestia czasu; skoro do dinozaura 400D się pojawił niedawno....

danekpl
16-01-2010, 16:18
Witam.

A skąd można ściągnąć aktualną wersja firmware do canona 500D ??

iso
16-01-2010, 16:29
chyba nie ma nowszego firmware

danekpl
16-01-2010, 16:31
Nie pytam o nowszą wersję, tylko aktualną.

iso
16-01-2010, 16:44
http://web.canon.jp/imaging/eosd-e.html nie było żadnych updatów od wypuszczenia 500d. co znaczy że frimware który masz w puszce jest aktualnym. Nie sądzę że ktoś go udostępnił do ściągnięcia bo to nie miało by większego sesnu.

danekpl
16-01-2010, 16:55
Stronkę znam, ale tam nie ma. Dobra odpuszczam - będę się martwił jak będzie coś nie ak.

Pozdrawiam

kiler129
18-01-2010, 06:11
Lol ;]
I tak nie wgrasz tej samej wersji ;) Da sie tylko nowszą wiec nie wiem po co ci aktualny fw.

Kyokushin
23-02-2010, 13:42
Wyszedł firmware. W/g opisu to nie zmienia zupełnie nic.
http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eosdigital6/firmware.html

iso
23-02-2010, 13:47
Wyszedł firmware. W/g opisu to nie zmienia zupełnie nic.
http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eosdigital6/firmware.html

Bez sensu. Mogliby się zlitować nad nami :D

Grzesiek_PL
23-02-2010, 16:06
Testował już to ktoś? Czy aparat po tym jeszcze działa ? :)

Kyokushin
23-02-2010, 16:13
Zrobili ankietę pt. Co cię trapi w 500d, wszyscy czekali na firmware a oni dali 550d :confused:

Kolekcjoner
23-02-2010, 18:20
Zrobili ankietę pt. Co cię trapi w 500d, wszyscy czekali na firmware a oni dali 550d :confused:

Nie rozumiem co w tym takiego dziwnego. Wiadomo było że będzie po roku nowy model i wiadomo, że firma nie wypuści firmware, którym zabije sprzedaż nowości. Tak to tylko w bajkach :).

Kyokushin
23-02-2010, 22:05
Dziwne, to nie jest, ale czy to jest w porządku, dać sprzęt który de facto ma braki i sprzedać go za rok w pełnej wersji? Biznes i tyle, canon ma za politykę u mnie -.

jaś
23-02-2010, 22:35
wszyscy którzy mają nadzieję na firmware będą musieli zaczekać na jakiegos Wasię czy Griszę firmę nie bardzo interesują użytkownicy którzy już sprzęt zakupili :) firma chce wam sprzedać jeszcze raz to co już macie :) (co mam na myśli np. digic IV) "poprawki w obsłudze języków" #$%%^^!, leszczyki kupujące xxxD najprawdopodobniej nie są istotnym klientem - z mojej strony serdeczne pozdrowienia

Kolekcjoner
23-02-2010, 23:20
Dziwne, to nie jest, ale czy to jest w porządku, dać sprzęt który de facto ma braki i sprzedać go za rok w pełnej wersji?

Ale jak to jest nie w porządku to po co kupować i używać taki sprzęt. Zawsze mnie dziwią te żale. Jak coś mi się nie podoba to albo nie kupuję albo jeśli już wdepnąłem to sprzedaję jak najszybciej i kupuję rzeczy od producentów, którzy mnie (przynajmniej tak mi się wydaje) traktują uczciwie.

Kyokushin
24-02-2010, 10:23
Nie masz wyboru. Każdy zakup to wdepnięcie w jakąś brzydką politykę.
Czy kupisz Canona, czy Nikona, będziesz miał to samo. Oczywiście, nie musisz kupować nic i nie robić zdjęć w ogóle :)
Gdyby nie było technicznych możliwości, aby 500d nie miał manualnych filmów - OK... ale tu widać że jest to przycięte softem, nie dlatego że się nie da, tylko dlatego żebyś nie miał.
Nie podoba mi się taka polityka, niestety większość firm ją stosuje.

pan.kolega
25-02-2010, 09:18
I tak dobrze, że aparat nie uruchamia programu self-destruction po pojawieniu się nowego modelu.

Dla Rebeli powinna być subskrypcja i nowe puszki dostawałoby sie automatycznie.

Zresztą tak operują niektóre firmy np. softwarowe, np. Intel gdzie kupuje się subskrypcję co roku (i może to byc więcej niz cena Rebela). Bez subskrypcji nie ma updatów nawet na istniejące oczywiste defekty.

Kolekcjoner
25-02-2010, 22:39
Nie masz wyboru. Każdy zakup to wdepnięcie w jakąś brzydką politykę. [........]

No ale skoro sam przyznajesz ze tak jest to taka kontestacja i biadolenie nie bardzo wiem czemu ma służyć. Canon najwyraźniej bezczelnie wykorzystuje sytuację rynkową i albo się na to zgadzamy i z pełną świadomością to aprobujemy dokonując zakupu albo nie. Przy czym ciekawe jest dla mnie jak wiele było głosów po premierze 500D że Canon wreszcie dokonał jakiegoś postępu idąc za głosem użytkowników w tym segmencie. Teraz słyszę ze niektórzy czują się wręcz oszukani.

Cóż może warto spojrzeć prawdzie w oczy i odpowiedzieć sobie na pytanie - czy to na pewno sprzęt dla mnie. Czy przypadkiem nie jest tak, że moje wymagania dalece wybiegają poza tę klasę sprzętu i zainteresować się czymś z zupełnie innej półki.

Kyokushin
26-02-2010, 00:34
Wybieramy Canona, bo nie mamy wyjścia. Jest to mniejsze zło.
Natomiast na wyświechtane kupą polityczne zagrywki powinniśmy wyrażać swoje zdanie.
Nie mówię, o biadoleniu, ale trzeba jasno powiedzieć 'panowie, robicie nas w trąbę, nie podoba nam się to'.
Jesteśmy userami, klientami - więc wyrażajmy nasze opinie.

Kolekcjoner
28-02-2010, 13:47
Wybieramy Canona, bo nie mamy wyjścia. Jest to mniejsze zło.

Nie bardzo się z tym zgadzam. Alternatywy są i to bardzo dobre. Problem oczywiście jak zwykle siedzi w szczegółach - kto czego oczekuje. Ale nie uważam, że Canon to jedynie słuszne wyjście i pozostaje tylko biadolenie jak to robi swoich "wiernych" w przysłowiowego konia.

I powiem więcej w 600D będzie kilka rzeczy, których nie ma w 550D i to takich które softem pewnie dałoby się zrobić w 550D. Takie już zbójeckie prawo firm które produkują te sprzęty. No świnie prawdziwe - chcą na czymś zarobić ;)8).

Kyokushin
01-03-2010, 11:00
Nie bardzo się z tym zgadzam. Alternatywy są i to bardzo dobre. Problem oczywiście jak zwykle siedzi w szczegółach - kto czego oczekuje. Ale nie uważam, że Canon to jedynie słuszne wyjście i pozostaje tylko biadolenie jak to robi swoich "wiernych" w przysłowiowego konia.

I powiem więcej w 600D będzie kilka rzeczy, których nie ma w 550D i to takich które softem pewnie dałoby się zrobić w 550D. Takie już zbójeckie prawo firm które produkują te sprzęty. No świnie prawdziwe - chcą na czymś zarobić ;)8).

Brak wyboru odnosi się do tego, że nie ważne co wybierzesz, w taką samą wyświechtaną politykę sprzedaży trafisz.

Chcą zarobić - fajnie - każdy chce, robiąc aparat i wycinając z niego funkcje, robią towar niepełny, okrojony i sprzedają go jako pełnowartościowy.... tymczasem ten pełnowartościowy sprzedadzą za rok-dwa...
Zarobić można, robienie w trąbę i zarabianie 2x de facto na tym samym nie jest OK.
To jest takie sztuczne regulowanie postępu. Postęp ma być taki - że lepszy wygrywa a nie 'dogadajmy się, zróbmy narazie wszyscy 12 Mpix, za 5 lat sprzedamy wszyscy 18Mpix'. To jest polityka kartelu, nie wolnego rynku.
Niestety na każdej materii mamy z tym styczność.
I to że tak jest, nie znaczy że mamy jak pokorne owieczki iść na rzeź... i nie jest to powód by ryczenie tych owieczek nazwać biadoleniem...
Oczywiście, lepiej Twoim zdaniem dać się od razu za(ze)rżnąć :)

Kolekcjoner
01-03-2010, 11:36
Brak wyboru odnosi się do tego, że nie ważne co wybierzesz, w taką samą wyświechtaną politykę sprzedaży trafisz.
A mógłbyś bez tych literackich przenośni napisać jasno o jaką to "wyświechtaną politykę sprzedaży" chodzi? Najlepiej jak rozumiem żeby sprzedawali puszki o właściwościach Ds-a po 100$ - o przepraszam - najlepiej jakby je rozdawali :mrgreen:.

Chcą zarobić - fajnie - każdy chce, robiąc aparat i wycinając z niego funkcje, robią towar niepełny, okrojony i sprzedają go jako pełnowartościowy....

To znaczy co jest niepełnowartościowe w 500D . Opowiadasz jakieś niestworzone rzeczy.

tymczasem ten pełnowartościowy sprzedadzą za rok-dwa...
Zarobić można, robienie w trąbę i zarabianie 2x de facto na tym samym nie jest OK.
Nie no najlepiej to było za socjalizmu gdzie zarabianie w ogóle nie było ok. :wink:8).

To jest takie sztuczne regulowanie postępu. Postęp ma być taki - że lepszy wygrywa a nie 'dogadajmy się, zróbmy narazie wszyscy 12 Mpix, za 5 lat sprzedamy wszyscy 18Mpix'. To jest polityka kartelu, nie wolnego rynku.
Niestety na każdej materii mamy z tym styczność.
Nie wiem o jakich kartelach mowa, "sztucznie regulowany postęp" - jednym słowem spisek "bryi" przeciw wszystkim. Jakbym qrczę ekologów słyszał :lol:.
I skąd to przekonanie o jedynie słusznej drodze postępu - zupełnie mi Marksem to zalatuje.

Oczywiście, lepiej Twoim zdaniem dać się od razu za(ze)rżnąć :)
Oczywiście - jak brak argumentów to najlepiej zejść na wycieczki osobiste :-D.

jaś
01-03-2010, 12:08
Widzę że kolega planuje rzecznikiem prasowym firmy zostać. Ja to widzę tak - przykładzik z życia wzięty tzw. fakt autentyczny z trochę innej branży:

-Szefie zrobiłem ta procedurę
-i co
-strasznie szybko działa
-to niech pan wrzuci pętle opóźniające co 10 linii, za rok się usunie i wypuścimy nową szybszą wersję

Jeśli chodzi o mnie to etyka takiego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia ale cóż widocznie jestem jakiś dziwny (staroświecki) czy coś.

mc_iek
01-03-2010, 12:31
Producenci samochodów tez co kilka miesięcy wprowadzają jakieś modyfikacje i zmiany, często w obrębie tego samego modelu i jakoś nikt nie wiesza na nich psów, a przecież tam też nie da się wgrać nowego firmware, który spowoduje, że fotele zmienią kolor tapicerki, a amortyzatory charakterystykę...

akustyk
01-03-2010, 12:44
Jeśli chodzi o mnie to etyka takiego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia ale cóż widocznie jestem jakiś dziwny (staroświecki) czy coś.

etyka tego rozwiazania to utrzymanie twojego miejsca pracy i jeszcze paru innych osob. a klient tak czy siak jest zadowolony.

produkt idealny i niepsujacy sie w momencie zakupu to koszmar :-D

jaś
01-03-2010, 13:07
Producenci samochodów tez co kilka miesięcy wprowadzają jakieś modyfikacje i zmiany, często w obrębie tego samego modelu i jakoś nikt nie wiesza na nich psów, a przecież tam też nie da się wgrać nowego firmware, który spowoduje, że fotele zmienią kolor tapicerki, a amortyzatory charakterystykę...

Ja tam na producentach samochodów psów nie wieszam ale jakoś nie dostrzegam związku, rozumiem że sugerujesz że producenci aut najpierw blokują moc silnika wkładając zaślepkę w wydech a następnie po roku wyjmują tą zaślepkę i mają nowy silnik - raczej nie bo pan Miecio z zakładu za rogiem wyjmie taką zaślepkę po 2 miesiącach.

mc_iek
01-03-2010, 13:53
(...)pan Miecio z zakładu za rogiem wyjmie taką zaślepkę po 2 miesiącach.

A firmy tuuningowe to niby czym się zajmują?

HuleLam
01-03-2010, 14:07

Głównie? marketingiem.
zdRAWki

jaś
01-03-2010, 14:09

No dobra oddam moją 500 żeby mi przeszlifowali do 60fps na 720p :) bo właściwie nic więcej z 550 nie potrzebuję (sterowanie przysłoną sam zrobiłem), znasz jakiś dobry zakład - za to mogę zapłacić :) - a nawet chętnie zapłacę.

MariuszJ
01-03-2010, 14:09
Postęp techniczny i silna konkurencja bardzo spłaszczyła ofertę aparatów - ciężko jest przekonać klienta do zakupu czegoś ponad sub-sub-entry-level inaczej niż "ficzerami". Niestety, ficzery prawdziwie ważkie są drogie.

Zdroworozsądkowo podchodząc, Canon powinien mieć w ofercie 3 modele: budżetowy crop xxxD, crop xxD dla zaawansowanego amatora i pełnoklatkowy xD. Zdrowy rozsądek nijak się jednak ma do zakupofilii ani do możliwych dla firmy zysków z większej granulacji klienteli. Tyle, że robić aparatów dla tak rozdrobnionych targetów nie ma za bardzo jak... mamy więc co mamy. Pewnym hamulcem jest tu odpływ świadomej części klienteli na rynek wtórny. I to doradzam tym, którzy cierpią teraz że zostali pozbawieni jakiegoś wodotrysku.

W temacie: 550d składa się z komponentów, które prawdopodobnie nie były dostępne w momencie rozpoczęcia produkcji 500d (LCD, nowy system pomiaru światła). I właściwie to kończy dyskusję...

jaś
01-03-2010, 14:18
W temacie: 550d składa się z komponentów, które prawdopodobnie nie były dostępne w momencie rozpoczęcia produkcji 500d (LCD, nowy system pomiaru światła). I właściwie to kończy dyskusję...

Wybacz bezpośredniość ale LCD owszem fajna rzecz ale w 500 jest bardziej niż wystarczający, pomiar światła - ok ale jestem zainteresowany jak zeszłorocznym śniegiem (pewnie gdybym inne zdjęcia robił to może - ale gdybym inne robił to miałbym inny korpus) Natomiast pozostałe komponenty są na tyle na ile się można z bełkotu reklamowego doczytać identyczne więc się ponownie pytam gdzie jest #^%^%! moje sterownie ręczne i fpsy.

MariuszJ
01-03-2010, 14:25
Wybacz bezpośredniość ale LCD owszem fajna rzecz ale w 500 jest bardziej niż wystarczający, pomiar światła - ok ale jestem zainteresowany jak zeszłorocznym śniegiem (pewnie gdybym inne zdjęcia robił to może - ale gdybym inne robił to miałbym inny korpus) Natomiast pozostałe komponenty są na tyle na ile się można z bełkotu reklamowego doczytać identyczne więc się ponownie pytam gdzie jest #^%^%! moje sterownie ręczne i fpsy.

Ależ Jasiu - kupiłeś wszystko zgodnie ze specyfikacją. Teraz jest w ofercie coś co Ci być może NIECO bardziej podchodzi i strasznie Cię to frustruje. Moja rada: nie kupuj więcej nowości.

Na pocieszenie Ci powiem, że kto wie, może np. 550d okaże się awaryjnym szmelcem, podczas gdy Twój 500d nabierze za kilka lat cech kultowego aparatu?

Ja też mam skłonności do narzekania: zwykle polegające na tym, że wywaliłbym ze swojego 1000d połowę rzeczy których nie używam w zamian za pewniejszy AF. Ale wolę się z tego pośmiać, albo odprężająco porobić trochę zdjęć :)

Kolekcjoner
01-03-2010, 15:28
Widzę że kolega planuje rzecznikiem prasowym firmy zostać. Ja to widzę tak - przykładzik z życia wzięty tzw. fakt autentyczny z trochę innej branży:

A ja to widzę tak, że znów zamiast argumentów są wycieczki osobiste :wink:8-).

Nie nie planuję zostać niczyim rzecznikiem nawet dałem wiele razy podpowiedź - jest na rynku firma, która nie ma tak "wrednych księgowych" jak Canon i daje często za to samo dużo więcej - nazywa się Pentax. Wszystkich zawsze do niej odsyłam. Już trzech moich znajomych namówiłem na K7 (jeden właśnie dziś odbiera nową zabawkę :-D). Tylko że większość się uparła, że chce Canona - nie wiem niższa litera alfabetu czy jak :rolleyes:? Także trafiasz "kulą w płot" kolego.

Ja po prostu nie uznaję takiego nieustannego jojczenia, a które powoli staje się domeną tego forum. No niestety Canon to firma z bardzo wyrafinowanym marketingiem i takie postępowanie to u nich norma.

Moja recepta:
1. Omijać tę firmę z daleka.
2. Nie kupować nowości.
3. Jeśli już kupujemy coś nowego to z pełną świadomością, że ten produkt ma sporo zaszytych ograniczeń marketingowych, bo taka jest specyfika tego producenta dlatego najlepiej kupować tuż przed pojawieniem się następcy albo po pierwszych obniżkach - wtedy przynajmniej kac mniejszy.
4. No i dobrze przemyśleć czego tak na prawdę chcemy (o czym pisałem wcześniej). Może inny producent bardziej wychodzi naszym potrzebom na przeciw, może jednak warto dopłacić za wyższy model - u Canona im wyżej (drożej) tym mniej wycinanek. Tym mniejsza szansa, że będziemy przeżywać takie frustracje jak tutaj niektórzy.
5. Kupować Canona i cieszyć się że można mieć tyle świetnych szkieł w tym systemie, a body traktować jako zupełną przejściówkę.

Biadolenie po forach nie jest żadnym sposobem na popchniecie własnych spraw do przodu.

jaś
01-03-2010, 15:35
Ależ Jasiu - kupiłeś wszystko zgodnie ze specyfikacją. Teraz jest w ofercie coś co Ci być może NIECO bardziej podchodzi i strasznie Cię to frustruje. Moja rada: nie kupuj więcej nowości.

Na pocieszenie Ci powiem, że kto wie, może np. 550d okaże się awaryjnym szmelcem, podczas gdy Twój 500d nabierze za kilka lat cech kultowego aparatu?

Ja też mam skłonności do narzekania: zwykle polegające na tym, że wywaliłbym ze swojego 1000d połowę rzeczy których nie używam w zamian za pewniejszy AF. Ale wolę się z tego pośmiać, albo odprężająco porobić trochę zdjęć :)

A wyobraź sobie że nie kupiłem nowości, wyobraź sobie że nawet sporo testowałem zanim kupiłem i jeszcze ci powiem że jestem zadowolony, zdjęcia robiłem wczoraj - dzisiaj też coś pewnie zrobię i jestem mega zadowolony (z wczorajszych zdjęć) autofocus mi działa światłomierz również bf/ff nie widzę więc nie sprawdzam, zrobiłem 4 zdjęcia w godzinę :) i zastanawiam się które jest lepsze :) co nie oznacza że jestem uszczęśliwiony polityką firmy ale myślę że moja frustracja lub jej brak nie jest tematem wątku - przed chwilą była mowa o technicznych możliwościach więc się ponownie zapytam gdzie jest @%%#%! moje ręczne sterowanie i fpsy, temat lcd i pomiaru światła pozostawiam tym którzy tego potrzebują.

To może jeszcze dopiszę odpowiedź na post powyżej w momencie mojego zakupu 500D jedynym innym modelem który realizował podobną funcjonalność w zakresie video był 5D Mk2 - więc rady na temat zakupu wyższego modelu są conajmniej takie sobie.

A tak na koniec żeby nie ciągnąć tej dyskusji bo chyba wszyscy mamy wyrobioną opinię i nie mamy zamiaru jej zmieniać to jedyną wadą modelu 500D z mojego bardzo osobistego punktu widzenia jest brak 100% pokrycia wizjera wada dość ochydna - bo również marketingowa i pewnie się nie zmieni w najbliższym czasie w tym segmencie rynku, inne wady tego korpusu dostrzegam ale jakoś sobie z nimi lepiej lub gorzej radzę.

Kyokushin
01-03-2010, 20:56
A mógłbyś bez tych literackich przenośni napisać jasno o jaką to "wyświechtaną politykę sprzedaży" chodzi? Najlepiej jak rozumiem żeby sprzedawali puszki o właściwościach Ds-a po 100$ - o przepraszam - najlepiej jakby je rozdawali :mrgreen:.

To znaczy co jest niepełnowartościowe w 500D . Opowiadasz jakieś niestworzone rzeczy.

Nie no najlepiej to było za socjalizmu gdzie zarabianie w ogóle nie było ok. :wink:8).

Nie wiem o jakich kartelach mowa, "sztucznie regulowany postęp" - jednym słowem spisek "bryi" przeciw wszystkim. Jakbym qrczę ekologów słyszał :lol:.
I skąd to przekonanie o jedynie słusznej drodze postępu - zupełnie mi Marksem to zalatuje.

Oczywiście - jak brak argumentów to najlepiej zejść na wycieczki osobiste :-D.

Wyświechtana polityka... napisałem Ci całe wyjaśnienie, w poście, do którego się odniosłeś :) Wróć, przeczytaj raz jeszcze proszę.

Dalej...
Co w 500d jest wybrakowane?
To że kręci filmy w 20fps w 1080p a nie w 30 fps.
To że nie ma wejścia mikrofonu a tajemnicą nie jest i każdy to wiedział, że rzężenie będzie denerwowało
To że nie ma manualnych ustawień do filmowania.
Widać jak na dłoni, że te funkcje były, ale je zabrano i wypuszczono dopiero w 550D.

Nie mówię o segmentacji produktów (xxxD, xxD, xD) tylko o tym, że taka polityka jest niesmaczna.

Jakbym dostał 500d i wiedział że kręci 30fps, bo na więcej nie pozwala technologia, że nie ma gniazda do mikrofonu, bo nie da się go zrobić, że nie ma manualnych nastawów (dlaczego nie ma - nie potrafię dać głupiego przykładu nawet), to powiedziałbym - OK - mam nowoczesny towar w swojej półce. Mogę mieć lepszy (np 1D) ale muszę zapłacić i było by to fair.

Ale jak wiem, że nie ma bo to wynika z polityki 'teraz nie damy, zwiniemy kasę, damy za rok, zarobimy dwa razy' to mi się zwyczajnie, nie podoba.
To hamuje postęp, nie ma konkurencji, rywalizacji...

Natomiast szukanie sensu z Twojej strony, tam gdzie go nie ma, czyli w socjaliźmie, jest całkowicie błędne, gdyż ja mówię o polityce wolnorynkowej, ty nie wiem poco chcesz w to wplątywać niezbyt fajny ustrój.
Masz inne zdanie - oblej kogoś szambem socjalizmu - nie ważne o czym mówi, przyrównaj do nielubianego ustroju, niech się źle kojarzy.
Kiepski chwyt dyskusyjny, czekam na lepszą ripostę ;)

MariuszJ
01-03-2010, 21:36
Dalej...
Co w 500d jest wybrakowane?
To że kręci filmy w 20fps w 1080p a nie w 30 fps.
To że nie ma wejścia mikrofonu a tajemnicą nie jest i każdy to wiedział, że rzężenie będzie denerwowało
To że nie ma manualnych ustawień do filmowania.
Widać jak na dłoni, że te funkcje były, ale je zabrano i wypuszczono dopiero w 550D.

Nie chcę wyręczać Kolekcjonera, ale skąd wiesz że były i je zabrano?
Skąd wiesz, że "każdy to wiedział..."? A może filmy w 500d to był eksperymentalny gadżet, dosztukowany na chybcika, a ponieważ "zaskoczył", w 550d doszlifowano go po prostu? Że to był wynik właśnie tego, że ludziom się filmiki z 500d - SPODOBAŁY?

Jakbym dostał 500d i wiedział że kręci 30fps, bo na więcej nie pozwala technologia, że nie ma gniazda do mikrofonu, bo nie da się go zrobić, że nie ma manualnych nastawów (dlaczego nie ma - nie potrafię dać głupiego przykładu nawet), to powiedziałbym - OK - mam nowoczesny towar w swojej półce. Mogę mieć lepszy (np 1D) ale muszę zapłacić i było by to fair.

Wszystko da się zrobić. A wolny rynek polega między innymi na tym, że skoro "każdy to wiedział, że rzężenie będzie denerwowało", niech nie kupuje - wymusi tym samym pozytywną reakcję u producenta, który nie jest monopolistą i musi liczyć się z odpływem klienteli do konkurencji.

To hamuje postęp, nie ma konkurencji, rywalizacji...

Ależ to tylko daje szansę konkurencji, żeby zmiażdżyć Złego Pana Canona.

jaś
01-03-2010, 23:42
Filmy były eksperymentem ale w 5D mk2 (mogę się mylić bo aż tak dokładnie nowinek sprzętowych nie śledzę) podczas premiery 500D była to technologia "dość okrzepła", do gniazda mikrofonu się nie czepiam brak hardwaru to brak hardwaru jakiś nie do końca sprawny umysłowo (nie wnikam czy projektant czy księgowy) pożałował 20centów na wtyczkę w korpusie za 800$ w związku z czym sensowne nagrywanie dźwięku jest znacząco utrudnione ale cóż bywa i tak - ktoś podjął taką decyzję i tak jest (trochę mi to przypomina taki idiotyczny klakson w znanej i szanowanej marce samochodu uderzam w środek kierownicy i nie trąbi bo klakson to takie dwa małe przyciski po bokach - kto temu homologację dał i na jakiej podstawie pojęcia nie mam - następnym razem niech dadzą klakson na dodatkowym pedale obok hamulca - pewnie homologacja też bez problemu będzie), natomiast sterowanie recznę oraz fpsy nie wymagają (najprawdopodobniej) żadnego ekstra hardwaru może wasia i grisza zrobią update - zobaczymy.

A tak z ciekawości zapytam kto jeszcze z aktywnych w tej dyskusji używa 500D może większości z was problem nie dotyczy? Ja na to patrzę tak - zapłaciłem i oczekuję wsparcia od poważnej firmy - nie będzie wsparcia to może nie będzie następnych pieniążków - a korpus się zmienia co 2-3 lata - warto aby księgowi pamiętali że decyzje użytkowników są z pozoru irracjonalne jak nie nie wierzą to niech poczytają żólte forum wydaje się że błache sprawy powodują że użytkownik mówi dość i zmienia system - nigdy nie wiadomo która kropla przepełni nocnik :)

Kyokushin
01-03-2010, 23:56
Nie chcę wyręczać Kolekcjonera, ale skąd wiesz że były i je zabrano?
Skąd wiesz, że "każdy to wiedział..."? A może filmy w 500d to był eksperymentalny gadżet, dosztukowany na chybcika, a ponieważ "zaskoczył", w 550d doszlifowano go po prostu? Że to był wynik właśnie tego, że ludziom się filmiki z 500d - SPODOBAŁY?

Ależ to tylko daje szansę konkurencji, żeby zmiażdżyć Złego Pana Canona.

Wiem 'od kuchni' jak projektuje się takie urządzenia, jak to działa. Zresztą, proces produkcji tego tajemnicą nie jest, każdy może się dowiedzieć - nawet na discovery było ;) Proces sprzedaży, podobnie.

Tutaj nie ma złego pana Canona. Ilu mamy graczy na rynku? Kilku.

Każdy ma swoją niszę, swoje segmenty, w drogę sobie nie wchodzą. Niby konkurują o coś gdzieś na jakimś polu, raz ten ciut naprzód, raz tamten, ale równym, równie wolnym, krokiem idą do przodu stosując tą samą metodykę... nikt przed szereg nie wyjdzie, bo poco.

P.S.
A filmy w aparacie fotograficznym, to absolutnie żadna nowość.
Po prostu ktoś powiedział 'no dobra, trzeba coś dorzucić, Waldek otwórz szufladę, zobaczmy jak to 10 lat temu Kowalski zaprojektował, mają w compactach, kilka lat im wmawialiśmy z sukcesem że w lustrzance się nie da, to teraz powiemy że się da i o, będą mięc zagwozdkę 'jakto' - ano 'takto'. :lol:

Kolekcjoner
02-03-2010, 01:25
Kiepski chwyt dyskusyjny, czekam na lepszą ripostę ;)

No to się nie doczekasz :-P.
Ja myślę, że większość argumentów tu padła i nie ma co dalej młócić tych samych plew (żeby się znów ktoś honorem nie uniósł to kieruję to także do siebie :roll:).
Chcecie bić pianę i wylewać żale - pewnie nikt nie broni. Ja bym tylko jednak skłaniał się do tego, że lepiej na producenta zadziała jeden niezadowolony, który zagłosuje portfelem i następnym razem nie kupi jego produktu niż 100 takich co będą wypisywać setki postów na forum, a i tak grzeczniutko pójdą później do sklepu i kupią produkt jedynie słusznej firmy dalej biadoląc jak to zostali perfidnie oszukani :-D.

Bahrd
02-03-2010, 08:12
... a i tak grzeczniutko pójdą później do sklepu i kupią produkt jedynie słusznej firmy dalej biadoląc jak to zostali perfidnie oszukani :-D.
Brzmi jak diagnoza syndromu sztokholmskiego :mrgreen:

pan.kolega
02-03-2010, 08:35
Ja tam na producentach samochodów psów nie wieszam ale jakoś nie dostrzegam związku, rozumiem że sugerujesz że producenci aut najpierw blokują moc silnika wkładając zaślepkę w wydech a następnie po roku wyjmują tą zaślepkę i mają nowy silnik - raczej nie bo pan Miecio z zakładu za rogiem wyjmie taką zaślepkę po 2 miesiącach.

W zasadzie producenci samochodów właśnie dokładnie tak robią. Np. nabywamy Hondę CR-V 2009 a tu pojawia się Honda CR-V 2010 z tym samym silnikiem ale bez zaślepki, tzn. ma wiecej mocy a pali mniej benzyny . Zmiany, które można było równie dobrze zrobić pięć albo dziesięć lat temu. A producent chwali się w reklamach najbardziej, że w auto sprzedawane ( w Polsce) za dobrze ponad 100 tys. (PLN, o ile sie nie myle) ma teraz (rok 2010) nawet gniazdko USB!

Takie trywialne patenty (ale nie dla pana Miecia): "For 2010, power and efficiency improvements result from the engine's compression ratio increasing to 10:5:1 from 9.7:1, fuel injectors with a finer spray pattern, larger intake valves, spark plugs with extended electrodes, friction-reducing piston rings, higher-precision timing sensor and a higher flow-rate exhaust system."

Więc jasne, masz rację, ale to oczywiste, że tak się świat od dawna kręci.

Kyokushin
02-03-2010, 09:28
No to się nie doczekasz :-P.
Ja myślę, że większość argumentów tu padła i nie ma co dalej młócić tych samych plew (żeby się znów ktoś honorem nie uniósł to kieruję to także do siebie :roll:).
Chcecie bić pianę i wylewać żale - pewnie nikt nie broni. Ja bym tylko jednak skłaniał się do tego, że lepiej na producenta zadziała jeden niezadowolony, który zagłosuje portfelem i następnym razem nie kupi jego produktu niż 100 takich co będą wypisywać setki postów na forum, a i tak grzeczniutko pójdą później do sklepu i kupią produkt jedynie słusznej firmy dalej biadoląc jak to zostali perfidnie oszukani :-D.

Myślę że opinię jednak wystawiać warto, co się myśli o 'systemie', natomiast zgadzam się że nie kupuje się 'jedynej słusznej marki' tylko to co jest po prostu lepsze.

Ja nie wiem co będzie następne, to co mam, do moich małych potrzeb wystarcza :)

jaś
02-03-2010, 10:51
W zasadzie producenci samochodów właśnie dokładnie tak robią. Np. nabywamy Hondę CR-V 2009 a tu pojawia się Honda CR-V 2010 z tym samym silnikiem ale bez zaślepki, tzn. ma wiecej mocy a pali mniej benzyny . Zmiany, które można było równie dobrze zrobić pięć albo dziesięć lat temu. A producent chwali się w reklamach najbardziej, że w auto sprzedawane ( w Polsce) za dobrze ponad 100 tys. (PLN, o ile sie nie myle) ma teraz (rok 2010) nawet gniazdko USB!

Takie trywialne patenty (ale nie dla pana Miecia): "For 2010, power and efficiency improvements result from the engine's compression ratio increasing to 10:5:1 from 9.7:1, fuel injectors with a finer spray pattern, larger intake valves, spark plugs with extended electrodes, friction-reducing piston rings, higher-precision timing sensor and a higher flow-rate exhaust system."

Więc jasne, masz rację, ale to oczywiste, że tak się świat od dawna kręci.

Kończę z tym wątkiem aby nie bić piany ale wydaje się że ostatni akapit (ten w obcym języku) jest przepełniony zmianami sprzętowymi pewnie dla niektórych niewielkimi ale jednak zmianami sprzętowymi. Ja w swoich postach skupiam się na różnicach które wynikają tyko i wyłącznie z oprogramowania korpusu i jak dowodzą fakty mogą zostać zmienione przez upgrade firmware.

HuleLam
02-03-2010, 11:11
Kończę z tym wątkiem aby nie bić piany ale wydaje się że ostatni akapit (ten w obcym języku) jest przepełniony zmianami sprzętowymi pewnie dla niektórych niewielkimi ale jednak zmianami sprzętowymi. Ja w swoich postach skupiam się na różnicach które wynikają tyko i wyłącznie z oprogramowania korpusu i jak dowodzą fakty mogą zostać zmienione przez upgrade firmware.

To zmień analogię na mikroprocesory - tam to tak działa: przechodzi kotnrolę jakości - dostaje pełną specyfikację, nie przechodzi (albo nie jest wykonywany test) - wypalamy "zaślepkę" i sprzedajemy jako tańszy
zdRAWki

jaś
02-03-2010, 11:46
To zmień analogię na mikroprocesory - tam to tak działa: przechodzi kotnrolę jakości - dostaje pełną specyfikację, nie przechodzi (albo nie jest wykonywany test) - wypalamy "zaślepkę" i sprzedajemy jako tańszy
zdRAWki

No tu już kompletnie nie widzę związku, przykro mi.

Kyokushin
02-03-2010, 14:51
Schodząc na OT - producenci samochodów to idealny przykład.
Np silnik 1.9 znanej marki, w którym wystarczy kostkę przeprogramować by uzyskać moce 100-110-115-130-140 KM :)

Co do wyjęcia zaślepki z wydechu - pan Miecio, jest za głupi, żeby wyjąć tą zaślepkę nie uszkadzając przy tym reszty auta :) Niestety.
Pan Kazio, który 'umie' weźmie za to 1000 zł i nazwie specjalnia-sportowa-modyfikacja-elektroniki-silnika-super-turbo-best-prajz-for-ju-tudej.
Producent zaś, stara się z każdej możliwej strony zblokować to tak, żeby nie dało się łatwo 'odblokować' - dlatego też pan Miecio sobie nie da z tym rady.

Inny przykład - Apple - firma która za opcję 'full screen' w swoim quicktime playerze chce 50$ i nazywa to pro :lol:
Idąc dalej, z tą samą firmą - iPhone - urządzenie zblokowane tak jak się tylko to da, a iPad bez flasha to już patologia tej firmy.

Micro$oft lepszy nie jest, który blokuje konsolę x360 tak, że nawet przeglądarki www nie ma, poczty nie obsługuje, napisów nie wciąga -nic poza graniem na tym się robić nie da.... bo wynika to z polityki. Każdą próbę modyfikacji softu (nie kojarzyć mi tu z piratami) nagradza banem na xbox live (płatną sieć do grania - to rozumiem - w końcu utrzymanie serwerów kosztuje).
Ktoś kto się nie zna powie - bo się nie da - otóż się da, bo ludzie na tym linucha i windę stawiają, robią własne dashboardy etc :)

HuleLam
02-03-2010, 15:12
Micro$oft lepszy nie jest, który blokuje konsolę x360 tak, że nawet przeglądarki www nie ma, poczty nie obsługuje, napisów nie wciąga -nic poza graniem na tym się robić nie da.... bo wynika to z polityki. Każdą próbę modyfikacji softu (nie kojarzyć mi tu z piratami) nagradza banem na xbox live (płatną sieć do grania - to rozumiem - w końcu utrzymanie serwerów kosztuje).
Ktoś kto się nie zna powie - bo się nie da - otóż się da, bo ludzie na tym linucha i windę stawiają, robią własne dashboardy etc :)

Ale to ma dużo wspólnego z piractwem, wręcz to jest to samo - naruszanie warunków licencji. Jeśli godzimy się na prawa autorskie i DRM, to musimy się liczyć z patologiami, takimi jak to, czy regionalizacja DVD, czy ściganie różnych Wasiek czy UnDuctchables'ów
zdRAWki

Kyokushin
02-03-2010, 15:51
Z piractwem nie ma nic wspólnego. To że chcesz mieć przeglądarkę ma się nijak do piractwa.
Powiem więcej, modyfikując konsolę tak, że nie wpływa ona na świadczone ci usługi, nie naruszasz żadnej licencji, mało tego, producent uniemożliwia Ci wykonanie kopii zapasowej, do której masz prawo, tym samym działając bezprawnie.
Nie mniej jednak, nie mówimy tu o piractwie czy szerokim temacie kopii zapasowych, tylko o tym, że za to że sobie postawisz linuxa na xboksie, dostajesz bana od MS.
Przez to powstają takie patologie, ze zamiast 1-2 urządzeń stojących obok TV masz 5 (i za każde odpowiednio Cię kasują)... bo każde z nich robi co innego, jak jedno mogło by robić większość.

namoamo
02-03-2010, 16:03
@Kyoushin
Silniki 1.9 TDI oprócz oprogramowania różnią się tłokami, wtryskami, turbinami, intercoolerami, sprzęgłami.. :-)
Nie wiem jakie zaślepki macie na myśli, w latach '90 były Civic'i ze zwężką, ale to nie miało kompletnie zwiazku z polityką Hondy, a z przepisami celnymi na rynku niemieckim..

Natomiast Iphone jest dobrym przykładem, nowy 3GS posiada FW 3.0 które działa także w poprzedniku, wystarczy upgradeować przez Itunes.

Aktualizacje w moim Canonie były by fajnym akcentem, jednak brak ich w żaden sposób nie rzutuje na mój stosunek do firmy. Ja jestem zadowolony z mojego 500d, no ale sluży mi do zdjęć a nie filmów :-)

justanimage
02-03-2010, 19:17
wchodze poczytac se o 500d a tu samochody, xboxy i inne cpu.. :)

Grzesiek_PL
02-03-2010, 19:50
Oni to firmware zrobili specjalnie, żeby użytkownicy już z nadzieją że dostaną coś nowego w filmowaniu popatrzyli a tu lipa. Odczuli niedosyt i kupili 550D :)

Kolekcjoner
09-03-2010, 05:40
Brzmi jak diagnoza syndromu sztokholmskiego :mrgreen:

Brrr.... jednak źle mi się to kojarzy ;)8-).

wchodze poczytac se o 500d a tu samochody, xboxy i inne cpu.. :)

No coś jest na rzeczy :lol:. Chociaż analogie samochodowe rzeczywiście świetnie tu pasują.

Teraz jedyną rzeczą na jaką pozostaje czekać jest jakaś modyfikacja FW, która odblokuje 500-tkę przynajmniej częściowo. Może się pojawi coś takiego :-P.