PDA

Zobacz pełną wersję : sigma 20 1,8 problem z AF

Przemek Białek
22-03-2009, 16:22
problem z sigma 20 1,8

niestety sigma musi isc na kanal, po odejsciu od obiektu od ok `1,5 m ostrosc usatawia duzo za, w swietle dizennym jak cie moge, ale jak prubowalem robic cos na weselu to niestety ostrosc zawsze szla na sciane za obiektem, nie wiem co jest ale SiGMA chyba ma gleboko w dupie posiadaczy canona ze tak robi...

opiszcie swoe przpadki, moze ktos mial stycznosc z tym modelem

sebcio80
22-03-2009, 16:50
tej Sigmy co prawda nie mialem ale mam podobnie z 16-35L i 5D, trafic ostroscia na 16-20mm jest baaaardzo trudno jak obiekty sa nieco dalej, 90% przypadkow idzie mi na sciane, jak podepne ten obiektyw do 1D to ostrzy zawsze super

Kolekcjoner
22-03-2009, 21:32
Miałem krótko dwa egzmplarze - w obu mydło /*. W jednej nawet na f4 był nadal kiepski kontrast. Dawno już chciałem mieć takie szkło (jasność,ogniskowa) ale ta Sigma mnie skutecznie odstraszyła. Może kiedyś Canon coś takiego wypuści.

/* - z tego co wiem to Niedzwiedz trafił na sztukę z której jest/był?? zadowolony.

miklo
22-03-2009, 22:02
Gary taką ma.

BAKS
22-03-2009, 23:04
Moja ma front focus i to na 14 działek ustawiałem z body 5D II , o dziwo z 400D biła w punkt i była super ostra już od f2 ze starą 5 też się b.dobrze sprawowała od 2,8 ( wg. testu na optycznych.pl jest b. ostra i dlatego kupiłem, potem wg. testu z photozone przeczytałem, że ma słabą rozdzielczość - widocznie są ostre i mydlane ) tydzień temu sprzedałem sigmę 17-35 tez miała ff, zostawiłem sobie sigmę 12-24 też ma ff na 10 działek, mogę sprzedać sigmę 15-30 też ma ff, a ze starą 5D biła w punkt. Wydaje się, że Canon wypuszcza body sigma robi szkła i wszystko gra potem Canon wypuszcza nowe body i nic nie pasuje. Z moim starym analogiem eos 5, którym do dziś robię, wszystkie te sigmy a szczególnie 20mm f1.8 i 15-30mm f3.5-4.5 to bajka.

Pol
22-03-2009, 23:40
Od kilku tygodni mam ten obiektyw. Testowalem go w plenerze nocnym i nie mialem z nim problemow Zamiescilem nawet 2 fotki (http://canon-board.info/showthread.php?t=5544&page=5). Za tydzien bede robil zdjecia w ciemnym kosciele, podesle pare fotek. Przed zakupem testowalem ta Sigme w sklepie.

Przemek Białek
22-03-2009, 23:42
w sklepie łaski nie zrobia kazewyslac do serwisu i nie ustawia, na kazdym body z jakim podpilem powyzje 1,5 trafia w sicane, a przymalych odleglosciach ostrosc jest naprawde dobr i to od 1,8

http://img10.imageshack.us/my.php?image=img0590nni.jpg

Vitez
23-03-2009, 10:10
opiszcie swoe przpadki, moze ktos mial stycznosc z tym modelem

Ja z tego powodu ją sprzedałem. W ciemniejszych warunkach, w przysłonach 1.8-2.2 pudłowała z AF jak cholera. W dzień zero problemów i jak ostrość trafiła to żyleta ale po ciemku tragedia. Kupującego uprzedziłem dlaczego jestem z niej niezadowolony ale brał ją do krajobrazów.

nowart
23-03-2009, 10:53
mam tę sigmę ale z nikonem.
Do 1metra od obiektu żyletka na 1.8, celna w punkt. Przy dłuższych ogniskowych totalna klapa, przymknięcie o kilka działek nic nie daje, żenada. W gorszych warunkach oświetleniowych to już totalna klęska. Korekcja AF w korpusach na +20 zadziałała dopiero w D3x-ie, w niższych korpusach skala była zbyt mała.
Bardzo żałuję bo świetne szkło, szerokie, jasne, doskonałe prawie-macro, dobrze wykonane... no ale AF to jakaś pomyłka. Może na Canona dostanę jakiś sprawny egzemplarz w co szczerze wątpię...

thedoc
23-03-2009, 13:06
sorry za OT, miałem canon 20/2,8 - światło nie to - ale ogniskowa, bardzo fajne ostre szkło, zero problemów z AF (porównywalny z AF 50/1.4, 85/1.8) - jedyna wada masakryczna winieta na 2.8, sprzedałem i prawdę mówiąc żałuję - ale jako alternatywa dla omawianej sigmy, canon 20/2.8 jest pozbawiony wad o których piszecie.

Przemek Białek
23-03-2009, 13:55
jutro wyyslam i sklep ma mi odeslac inny egzemplarz, juz sie modle zeby to znow sie nie powtorzylo...

HenrykG
23-03-2009, 14:29
...sklep ma mi odeslac inny egzemplarz...

Zapisz numer... ;)

ARN
24-03-2009, 12:47
właśnie przymierzałem się do tego szkła, ale wasze (i nie tylko wasze) opinie skutecznie mnie od tego pomysłu odwiodły.
Tym bardziej, że miałem przez tydzień inną sigme (50mm 1.4) i miała dokładnie taką samą przypadłość - z bliska super, nawet po ciemku, ale z dalszej odległości - jedynie ściany były ostre...w 95% przypadków.

Przemek Białek
24-03-2009, 14:00
to swiadczy tylko o tym ze w takim przypadku obiketyw powinniem isc do serwisu, bo widac zgodnosc z canonem jest ich najslabsza cecha

MMM
24-03-2009, 14:19
to swiadczy tylko o tym ze w takim przypadku obiketyw powinniem isc do serwisu, bo widac zgodnosc z canonem jest ich najslabsza cecha
Mam 50/1.4 po kalibracji w serwisie Sigmy. Teoretycznie w "testach" w dobrym świetle FF/BF nie ma. Praktycznie w warunkach polowych jest loteria. No i to mnie zastanawia, jak to jest z tymi Sigmami że mimo tak dużej jasności (f/1.4) trafia tylko w dobrym oświetleniu? Korpus wyłącza podwójną precyzję czujnika jak wykryje Sigmę? :-)

mariush
24-03-2009, 14:31
Używam tego szkła od września ub. roku (z 5D) - nigdy nie było żadnych problemów, jest ostro od f1,8, jakość znakomita.

Przemek Białek
28-03-2009, 00:07
Używam tego szkła od września ub. roku (z 5D) - nigdy nie było żadnych problemów, jest ostro od f1,8, jakość znakomita.

to jeszcze powiedz jak nabyles, bo u mnie jest tak ze od sklepu dzeli mnie 650 km
i moge jedynie tylko liczyc na to ze sprzedawca zetelnie podejdzie do tematu

michalab
31-03-2009, 23:05
Mam 50/1.4 po kalibracji w serwisie Sigmy. Teoretycznie w "testach" w dobrym świetle FF/BF nie ma. Praktycznie w warunkach polowych jest loteria. No i to mnie zastanawia, jak to jest z tymi Sigmami że mimo tak dużej jasności (f/1.4) trafia tylko w dobrym oświetleniu? Korpus wyłącza podwójną precyzję czujnika jak wykryje Sigmę? :-)
To czy występuje FF/BF zależy od rodzaju światła - nie jasności, ale barwy. Mam obiektyw, który miał FF - po kalibracji na Żytniej nawet mnie uprzedzili, że kalibracja jest na konkretną barwę światłą i tak rzeczywiście jest w praktyce. W świetle, którego widmo jest zbliżone do dziennego wszystko OK nawet jeđli jest dođ ciemno, jak jest nawet jaśniej, ale inna temperatura - np. bardzo silne oświetlenie, albo cień w słoneczny dzień to objawia się FF. To samo miałem w przypadku dwóch obiektywów.