Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: sigma 20 1,8 problem z AF

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie sigma 20 1,8 problem z AF

problem z sigma 20 1,8

niestety sigma musi isc na kanal, po odejsciu od obiektu od ok `1,5 m ostrosc usatawia duzo za, w swietle dizennym jak cie moge, ale jak prubowalem robic cos na weselu to niestety ostrosc zawsze szla na sciane za obiektem, nie wiem co jest ale SiGMA chyba ma gleboko w dupie posiadaczy canona ze tak robi...

opiszcie swoe przpadki, moze ktos mial stycznosc z tym modelem
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

tej Sigmy co prawda nie mialem ale mam podobnie z 16-35L i 5D, trafic ostroscia na 16-20mm jest baaaardzo trudno jak obiekty sa nieco dalej, 90% przypadkow idzie mi na sciane, jak podepne ten obiektyw do 1D to ostrzy zawsze super
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Miałem krótko dwa egzmplarze - w obu mydło /*. W jednej nawet na f4 był nadal kiepski kontrast. Dawno już chciałem mieć takie szkło (jasność,ogniskowa) ale ta Sigma mnie skutecznie odstraszyła. Może kiedyś Canon coś takiego wypuści.

/* - z tego co wiem to Niedzwiedz trafił na sztukę z której jest/był?? zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-03-2009 o 21:34
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gary taką ma.

Bywalec

Domyślnie

Moja ma front focus i to na 14 działek ustawiałem z body 5D II , o dziwo z 400D biła w punkt i była super ostra już od f2 ze starą 5 też się b.dobrze sprawowała od 2,8 ( wg. testu na optycznych.pl jest b. ostra i dlatego kupiłem, potem wg. testu z photozone przeczytałem, że ma słabą rozdzielczość - widocznie są ostre i mydlane ) tydzień temu sprzedałem sigmę 17-35 tez miała ff, zostawiłem sobie sigmę 12-24 też ma ff na 10 działek, mogę sprzedać sigmę 15-30 też ma ff, a ze starą 5D biła w punkt. Wydaje się, że Canon wypuszcza body sigma robi szkła i wszystko gra potem Canon wypuszcza nowe body i nic nie pasuje. Z moim starym analogiem eos 5, którym do dziś robię, wszystkie te sigmy a szczególnie 20mm f1.8 i 15-30mm f3.5-4.5 to bajka.

Coś już napisał
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Od kilku tygodni mam ten obiektyw. Testowalem go w plenerze nocnym i nie mialem z nim problemow Zamiescilem nawet 2 fotki (http://canon-board.info/showthread.php?t=5544&page=5). Za tydzien bede robil zdjecia w ciemnym kosciele, podesle pare fotek. Przed zakupem testowalem ta Sigme w sklepie.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

w sklepie łaski nie zrobia kazewyslac do serwisu i nie ustawia, na kazdym body z jakim podpilem powyzje 1,5 trafia w sicane, a przymalych odleglosciach ostrosc jest naprawde dobr i to od 1,8

http://img10.imageshack.us/my.php?image=img0590nni.jpg
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    opiszcie swoe przpadki, moze ktos mial stycznosc z tym modelem
    Ja z tego powodu ją sprzedałem. W ciemniejszych warunkach, w przysłonach 1.8-2.2 pudłowała z AF jak cholera. W dzień zero problemów i jak ostrość trafiła to żyleta ale po ciemku tragedia. Kupującego uprzedziłem dlaczego jestem z niej niezadowolony ale brał ją do krajobrazów.

Uzależniony

Domyślnie

mam tę sigmę ale z nikonem.
    Do 1metra od obiektu żyletka na 1.8, celna w punkt. Przy dłuższych ogniskowych totalna klapa, przymknięcie o kilka działek nic nie daje, żenada. W gorszych warunkach oświetleniowych to już totalna klęska. Korekcja AF w korpusach na +20 zadziałała dopiero w D3x-ie, w niższych korpusach skala była zbyt mała.
    Bardzo żałuję bo świetne szkło, szerokie, jasne, doskonałe prawie-macro, dobrze wykonane... no ale AF to jakaś pomyłka. Może na Canona dostanę jakiś sprawny egzemplarz w co szczerze wątpię...

Domyślnie

sorry za OT, miałem canon 20/2,8 - światło nie to - ale ogniskowa, bardzo fajne ostre szkło, zero problemów z AF (porównywalny z AF 50/1.4, 85/1.8) - jedyna wada masakryczna winieta na 2.8, sprzedałem i prawdę mówiąc żałuję - ale jako alternatywa dla omawianej sigmy, canon 20/2.8 jest pozbawiony wad o których piszecie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów