Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Polar a "kręcenie mordką"

kami74
25-07-2005, 19:36
Własnie przeczytałem w którymś topicu, ze jak obiektyw kręci mordką to nici z polara. Prawda to ? Bo co oznacza "kręcenie mordką" ? To, że przy ostrzeniu przednia soczewka sie kręci tak ? No i co z tego przecież wystarczy złapać ostrość i dopiero kręcić polarem żeby uzyskać pożądany efekt. Czy może to jest tak, że jak " kręci" to już nic się nie da na niego nakręcić. Odpowiedzcie proszę

KuchateK
25-07-2005, 19:48
Nie nici...
Uzywanie polara przy obiektywie krecacym przednia soczewka bywa jedynie denerwujace. Trzeba lapac ostrosc a dopiero potem poprawiac polara. Poza tym nie ma zadnych innych ograniczen.

kami74
25-07-2005, 20:03
Dzięki Kuchatektoże tak myślałem ale ja jeszcze bezsprzętowiec jestem dlatego sie pytam

skrzat
25-07-2005, 20:13
Te "nici" to moje były :) , ale rzeczywiście trochę przesadziłem. Tak jak napisał Kuchatek da się używać polara po ustawieniu ostrości. Wolę jednak gdy przednie mocowanie filtrów nie kręci się.

Vitez
26-07-2005, 18:23
Tak jak napisał Kuchatek da się używać polara po ustawieniu ostrości.

To ja jeszcze podpowiem dodatkowo - po ustawieniu ostrosci najlepiej pstryknac przelacznik AF na obiektywie na M, by moc bez obaw zdjac palec ze spustu i by aparat nie nastawial nam ostrosci na nowo i na nowo itp.

birez
26-07-2005, 18:46
To ja jeszcze podpowiem dodatkowo - po ustawieniu ostrosci najlepiej pstryknac przelacznik AF na obiektywie na M, by moc bez obaw zdjac palec ze spustu i by aparat nie nastawial nam ostrosci na nowo i na nowo itp.
Z moich obserwacji wynika, ze na kicie (na innych nie sprawdzalem) to akurat najlepiej wlasnie ustawic AF na one-shot i caly czas trzymac palec na spuscie. Po przelaczeniu na manualny focus, krecac polarem, zdazalo mi sie obrocic pierscien ostrosci.
Za to z ustawionym AF i palcem na spuscie, pyszczek sztywnieje i mozna spokojnie manipulowac. Dopuki nie wlaczymy servo, AF raczej nie powinien nam po zablokwaniu ostrosci krecic morda.

Inna sprawa ze filtr jest wersji slim a na dodatek mam wielgachne paluchy, wiec nie zawze lapie nimi to co trzeba - jezeli ktos jest zreczny i delikatny, to powyzsze uwagi niekoniecznie musz go dotyczyc.

skrzat
26-07-2005, 20:42
Niektóre polary mają taką "wajchę" do kręcenia, np. Hama HTMC. Można wtedy ustawić sobie filterek i trzymać za tę "wajchę" podczas gdy obiektyw kręci mordką filterek jest cały czas ustawiony :) Nie testowałem tego, ale przed chwilą wymyśliłem. Tylko nie przyjmuje reklamacji, że obiektyw mi się zepsuł, bo pierścień w filtrze ciężko chodził i silnik w z obiektywu się spalił czy cuś, bo nie miał siły pociągnąć takiego obciążenia :)