Zobacz pełną wersję : Polar a "kręcenie mordką"
Własnie przeczytałem w którymś topicu, ze jak obiektyw kręci mordką to nici z polara. Prawda to ? Bo co oznacza "kręcenie mordką" ? To, że przy ostrzeniu przednia soczewka sie kręci tak ? No i co z tego przecież wystarczy złapać ostrość i dopiero kręcić polarem żeby uzyskać pożądany efekt. Czy może to jest tak, że jak " kręci" to już nic się nie da na niego nakręcić. Odpowiedzcie proszę
KuchateK
25-07-2005, 19:48
Nie nici...
Uzywanie polara przy obiektywie krecacym przednia soczewka bywa jedynie denerwujace. Trzeba lapac ostrosc a dopiero potem poprawiac polara. Poza tym nie ma zadnych innych ograniczen.
Dzięki Kuchatektoże tak myślałem ale ja jeszcze bezsprzętowiec jestem dlatego sie pytam
Te "nici" to moje były :) , ale rzeczywiście trochę przesadziłem. Tak jak napisał Kuchatek da się używać polara po ustawieniu ostrości. Wolę jednak gdy przednie mocowanie filtrów nie kręci się.
Tak jak napisał Kuchatek da się używać polara po ustawieniu ostrości.
To ja jeszcze podpowiem dodatkowo - po ustawieniu ostrosci najlepiej pstryknac przelacznik AF na obiektywie na M, by moc bez obaw zdjac palec ze spustu i by aparat nie nastawial nam ostrosci na nowo i na nowo itp.
To ja jeszcze podpowiem dodatkowo - po ustawieniu ostrosci najlepiej pstryknac przelacznik AF na obiektywie na M, by moc bez obaw zdjac palec ze spustu i by aparat nie nastawial nam ostrosci na nowo i na nowo itp.
Z moich obserwacji wynika, ze na kicie (na innych nie sprawdzalem) to akurat najlepiej wlasnie ustawic AF na one-shot i caly czas trzymac palec na spuscie. Po przelaczeniu na manualny focus, krecac polarem, zdazalo mi sie obrocic pierscien ostrosci.
Za to z ustawionym AF i palcem na spuscie, pyszczek sztywnieje i mozna spokojnie manipulowac. Dopuki nie wlaczymy servo, AF raczej nie powinien nam po zablokwaniu ostrosci krecic morda.
Inna sprawa ze filtr jest wersji slim a na dodatek mam wielgachne paluchy, wiec nie zawze lapie nimi to co trzeba - jezeli ktos jest zreczny i delikatny, to powyzsze uwagi niekoniecznie musz go dotyczyc.
Niektóre polary mają taką "wajchę" do kręcenia, np. Hama HTMC. Można wtedy ustawić sobie filterek i trzymać za tę "wajchę" podczas gdy obiektyw kręci mordką filterek jest cały czas ustawiony :) Nie testowałem tego, ale przed chwilą wymyśliłem. Tylko nie przyjmuje reklamacji, że obiektyw mi się zepsuł, bo pierścień w filtrze ciężko chodził i silnik w z obiektywu się spalił czy cuś, bo nie miał siły pociągnąć takiego obciążenia :)