Zobacz pełną wersję : Canon 450d a Canon PowerShot A700 - barwy
Cześć
od pewnego czasu używam lustrzanki Canon 450d aby uzupełnić możliwość robienia lepszych zdjęć od PowerShota A700.
niestety rzeczywistość bywa okrutna i porównując zdjęcia robione różnymi trybami w lustrzance to do jakości zdjęć wykonanych na automacie A700 dużo brakuje i są dużo gorsze. Kolory na A700 są dużo żywsze
Włosy np dziecka zamiast wyjść ciemny blond, na lustrzance wychodzą rude.
czy może być coś z matrycą lub optyką nie tak. Prośba do Was o opinię.
dzieki
Tom
Musisz pokazać zdjęcia, to pierwszy krok w sprawie. Nie chce mi się wierzyć że 450D jest taki słaby bo sam mam ;p
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, za stosowne uważam aby przywitać się.
Witam więc zacne grono użytkowników i administrację.
Pewnie to wina ustawień aparatu,WB itp. Generalnie ludzie często odnoszą takie wrażenie (odwzorowanie barw z kompaktu lepsze niż z lustra) - ale to tylko wrażenie. Plik jpg prosto z "lustra" może zostawiać wiele do życzenia. Polecam więc zabawę ustawieniami aparatu i oczywiście plikami RAW.
krzysztofr
17-03-2009, 14:33
Kompakty z reguły wypluwają mocno nasycone, przeostrzone zdjęcia :)
Ustaw picture style na standard (w ustawieniach możesz sobie mocniej nasycić kolory, oraz wyostrzyć).
Po drugie prawidłowy balans bieli. Jeżeli masz z tym problem to lepiej rób w formacie raw.
Blond włosy wpadają w rude - ja w C400d w Picture Style w standarcie zmniejszałem kontrast o 2 działki, a nasycenie o 1. W portrecie to samo oraz ton koloru +1 (w prawo na drabince). Inaczej kolory były w moim odczuciu, szczególnie z lampą, zbyt "rude". Początkowo obwinaiałem o to brązowe mable (odbicia), kolor tapet, ale ta korekcja rozwiązała problem. W obecnie posiadanym 40d kontrastu nie trzeba zmniejszać, tak jakby w "amatorskim" 400d poszli w kieunku "podbicia" tych parametrów.
Kolekcjoner
17-03-2009, 20:10
Cześć
od pewnego czasu używam lustrzanki Canon 450d aby uzupełnić możliwość robienia lepszych zdjęć od PowerShota A700.
niestety rzeczywistość bywa okrutna i porównując zdjęcia robione różnymi trybami w lustrzance to do jakości zdjęć wykonanych na automacie A700 dużo brakuje i są dużo gorsze. Kolory na A700 są dużo żywsze
Włosy np dziecka zamiast wyjść ciemny blond, na lustrzance wychodzą rude.
czy może być coś z matrycą lub optyką nie tak. Prośba do Was o opinię.
dzieki
Tom
A na czym polega ta "gorszość" możesz pokazać przykłady? Bez tego trudno coś wyrokować.
Kompakty z reguły wypluwają mocno nasycone, przeostrzone zdjęcia :)
Ustaw picture style na standard (w ustawieniach możesz sobie mocniej nasycić kolory, oraz wyostrzyć).
Po drugie prawidłowy balans bieli. Jeżeli masz z tym problem to lepiej rób w formacie raw.
Zgadzam się z przedmówcą. Aparat oddaje dobrze kolorystykę zdjęć i jedynym problemem (na początku) może być dobranie właściwych ustawień w body. Sądzę, że za nim przejdzie się do RAW właściwym byłoby opanowanie tych w/w ustawień. Wcześniej także używałem kompakta (Canon A610) i jakości zdjęć z tej małpki nie ma co porównywać z lustrzanką :!: