Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon 450d a Canon PowerShot A700 - barwy

trider1
    Guest

Domyślnie Canon 450d a Canon PowerShot A700 - barwy

Cześć

od pewnego czasu używam lustrzanki Canon 450d aby uzupełnić możliwość robienia lepszych zdjęć od PowerShota A700.

niestety rzeczywistość bywa okrutna i porównując zdjęcia robione różnymi trybami w lustrzance to do jakości zdjęć wykonanych na automacie A700 dużo brakuje i są dużo gorsze. Kolory na A700 są dużo żywsze
    Włosy np dziecka zamiast wyjść ciemny blond, na lustrzance wychodzą rude.

czy może być coś z matrycą lub optyką nie tak. Prośba do Was o opinię.
    dzieki

Tom

Domyślnie

Musisz pokazać zdjęcia, to pierwszy krok w sprawie. Nie chce mi się wierzyć że 450D jest taki słaby bo sam mam ;p

Domyślnie

Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, za stosowne uważam aby przywitać się.

Witam więc zacne grono użytkowników i administrację.

Pewnie to wina ustawień aparatu,WB itp. Generalnie ludzie często odnoszą takie wrażenie (odwzorowanie barw z kompaktu lepsze niż z lustra) - ale to tylko wrażenie. Plik jpg prosto z "lustra" może zostawiać wiele do życzenia. Polecam więc zabawę ustawieniami aparatu i oczywiście plikami RAW.

Domyślnie

Kompakty z reguły wypluwają mocno nasycone, przeostrzone zdjęcia
    Ustaw picture style na standard (w ustawieniach możesz sobie mocniej nasycić kolory, oraz wyostrzyć).
    Po drugie prawidłowy balans bieli. Jeżeli masz z tym problem to lepiej rób w formacie raw.

Bywalec

Domyślnie

Blond włosy wpadają w rude - ja w C400d w Picture Style w standarcie zmniejszałem kontrast o 2 działki, a nasycenie o 1. W portrecie to samo oraz ton koloru +1 (w prawo na drabince). Inaczej kolory były w moim odczuciu, szczególnie z lampą, zbyt "rude". Początkowo obwinaiałem o to brązowe mable (odbicia), kolor tapet, ale ta korekcja rozwiązała problem. W obecnie posiadanym 40d kontrastu nie trzeba zmniejszać, tak jakby w "amatorskim" 400d poszli w kieunku "podbicia" tych parametrów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trider1 Zobacz posta
    Cześć

od pewnego czasu używam lustrzanki Canon 450d aby uzupełnić możliwość robienia lepszych zdjęć od PowerShota A700.

niestety rzeczywistość bywa okrutna i porównując zdjęcia robione różnymi trybami w lustrzance to do jakości zdjęć wykonanych na automacie A700 dużo brakuje i są dużo gorsze. Kolory na A700 są dużo żywsze
    Włosy np dziecka zamiast wyjść ciemny blond, na lustrzance wychodzą rude.

czy może być coś z matrycą lub optyką nie tak. Prośba do Was o opinię.
    dzieki

Tom
    A na czym polega ta "gorszość" możesz pokazać przykłady? Bez tego trudno coś wyrokować.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    Kompakty z reguły wypluwają mocno nasycone, przeostrzone zdjęcia
    Ustaw picture style na standard (w ustawieniach możesz sobie mocniej nasycić kolory, oraz wyostrzyć).
    Po drugie prawidłowy balans bieli. Jeżeli masz z tym problem to lepiej rób w formacie raw.
    Zgadzam się z przedmówcą. Aparat oddaje dobrze kolorystykę zdjęć i jedynym problemem (na początku) może być dobranie właściwych ustawień w body. Sądzę, że za nim przejdzie się do RAW właściwym byłoby opanowanie tych w/w ustawień. Wcześniej także używałem kompakta (Canon A610) i jakości zdjęć z tej małpki nie ma co porównywać z lustrzanką
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uprawnienia umieszczania postów