Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektywy Canon z Fotojokera

krasnalek
24-07-2005, 11:26
Chcę dokupić jakiś obiektyw do Canona 350D, w fotojokerze na ich ulotce reklamowej znalazłem:
Canon AF 75-300 za 899 zł
Canon AF 28-200 za 999 zł (+ gratis body Canon EOS 300QD)
mają też Canon EOS 300 z obiektywem 28-90 za 699 zł
na ulotce nie podali żadnych dodatkowych oznaczeń, przesłon, USMów i innych. Ulotkę można też pobrać z ich strony - może ktoś rozpozna co to za obiektywy na zdjęciu.

Czy może ktoś z Was wie jakie to są obiektywy (trochę myli mnie AF, EF) i czy nadają się do cyfrowej lustrzanki. Jakby były ok, to może bym namówił rodziców, aby zamiast standardowego miał 28-200 lub zostawiając standardowego KITa dodatkowe tanie tele.

Nie jestem w tym biegły, a raczej bym określił uczący się amator i dlatego zwracam się z tym do Was.

Alzail
24-07-2005, 11:30
co do tego tele to napewno lepsza jest Sigma 70-300 APO ACRO SUPER II DG, a to drugie to hiperzoom i takich nikt nkomu nie poleca :)

Silent Planet
24-07-2005, 11:33
Może jestem niedowidzący, ale przekopałem www.fotojoker.pl na lewo i prawo i nic takiego nie znalazłem...

krasnalek
24-07-2005, 11:36
na stronie głównej w lewym menu jest kilka ulotek - pobierz plik PDF
http://www.fotojoker.pl/files/gazetka_2005-07-011.pdf

Semtex
24-07-2005, 11:53
foto-joker to jeden z najdroższych sklepów - na pewno jest pełno tańszych ofert choćby na allegro

Tomasz Golinski
24-07-2005, 11:58
Jakie stare mocowanie? Czego?

A co do tele, to polecam 100-300 USM canona.

Silent Planet
24-07-2005, 12:09
Semtex - jesteś najlepszy... :mrgreen:

Co do szkieł z fotooszustów - EF75-300 to zwykły Canonowski DC, żadna rewelacja za te pieniądze. Poszukaj na allegro takich, albo 75-300USM, a lepiej 90-300 ( też USM ).
Lub - jak inni proponują - pomacaj sobie ofertę firm trzecich ( np. Sigma ).

Natomiast drugi - EF28-200 to "ultrazoom", czyli obiektyw o bardzo dużym stosunku ogniskowej "krótkiej" do "długiej" - zapewniam Cię, że jakość obrazu dawana przez ten obiektyw będzie gorsza niż przez obiektyw o mniejszym "rozrzucie".
Poza tym - jeśli przy jego zakupie dają analogowe body 300 ( które za chwilkę wyceniają na prawie 700 pln ) to ile wart jest ten obiektyw...?

Pozdrawiam!

Mac
24-07-2005, 12:13
Nie widziałem na stronie fotojokera ulotki, o której piszesz. Generalnie Fotojoker sprzedaje najtańsze Tamrony między innymi do Canona. Raczej poszukaj czegoś rozsądnego w innych sklepach netowych jak www.cyfrowe.pl, www.e-oko.pl, www.pstryk.pl etc.

Mac
24-07-2005, 12:18
Semtex - jesteś najlepszy... :mrgreen:

Natomiast drugi - EF28-200 to "ultrazoom", czyli obiektyw o bardzo dużym stosunku ogniskowej "krótkiej" do "długiej" - zapewniam Cię, że jakość obrazu dawana przez ten obiektyw będzie gorsza niż przez obiektyw o mniejszym "rozrzucie".
Poza tym - jeśli przy jego zakupie dają analogowe body 300 ( które za chwilkę wyceniają na prawie 700 pln ) to ile wart jest ten obiektyw...?

Pozdrawiam!

Nie bądź taki zdziwiony, całość warta jest może 100 $ i pewie za tyle to kupili na hurtowej wyprzedaży a w Polsce dorzucili200% marży.

krasnalek
24-07-2005, 13:10
polecam 100-300 USM canona.

pomacaj sobie ofertę firm trzecich ( np. Sigma )

Czytałem o porównaniu tych dwóch obiektywów, tylko obawiam się o szybkość sigmy (70-300). Jakby ktoś mógł naświetlić jak długo ona ustawia ostrość w porównaniu z canonem - czy to jest różnica kilku sekund, czy mniej.

Miałem kiedyś kompaktowego cyfraka i np. zanim ustawił ostrość, to tygrys był już z drugiej strony wybiegu :) :) :)
nie chciałbym tego powtarzać

z drugiej strony canon jest droższy i jak powiem starszym ile kosztuje, to znów usłyszę, że jestem chyba głupi, sigma jest poniżej tysiąca i psychologicznie powini to znieść lepiej :roll:

Nemeo
24-07-2005, 13:11
Nie bądź taki zdziwiony, całość warta jest może 100 $ i pewie za tyle to kupili na hurtowej wyprzedaży a w Polsce dorzucili200% marży.

Ciężko w polsce znaleźć droższy sprzęt niż w Fotojokerze.
Najlepiej poszukaj coś na Allegro.

Vitez
24-07-2005, 15:56
Czytałem o porównaniu tych dwóch obiektywów, tylko obawiam się o szybkość sigmy (70-300). Jakby ktoś mógł naświetlić jak długo ona ustawia ostrość w porównaniu z canonem - czy to jest różnica kilku sekund, czy mniej.

Miałem kiedyś kompaktowego cyfraka i np. zanim ustawił ostrość, to tygrys był już z drugiej strony wybiegu :) :) :)
nie chciałbym tego powtarzać

Roznica rzedu ulamkow sekund a nie kilku sekund. Dla wprawionych odczuwalne, na tygrysa zupelnie wystarczy.
Zadna lustrzanka nawet z najwolniejszym obiektywem nie ebde ci tak dlugo ostrosci ustawiala jak kompakt cyfrowy.

Mac
24-07-2005, 23:05
Canon ma bardzo szybkie zoomy ale tylko te oznaczane USM pozostałe są dobre ale bez przesady. Sigmę mogę zdecydowanie rekomendować, co prawda ja mam i miałem tylko stałki ale jestem nimi zachwycony. No i oczywiście Tamron, to jest fajne, bardzo fajne szkło.

Mac
24-07-2005, 23:07
Ciężko w polsce znaleźć droższy sprzęt niż w Fotojokerze.
Najlepiej poszukaj coś na Allegro.

A ja myślałem, że to MM jest najdroższy. Swoją drogą szkoda, że nie ma u nas takich sklepów, gdzie leżą szkła i możesz je pomacać no i jest oczywiście spory wybór. Znam taki jeden sklep w Galerii Łódzkiej ale oni głównie siedzą w Nikonach a do Canona nie mają zbyt wielu szkiełek.

Tomasz Golinski
24-07-2005, 23:12
Przyjdzie Czacha to wam napisze ;) :twisted:

Czacha
24-07-2005, 23:45
ale co mam pisac? ;)
ja tam tylko pracuje.. i nie ja ceny ustalam ;)

smieszne jest to "najdrozszy" - a tu suprajz bo czasem i na allegro jest drozej niz u nas na polce sklepowej... niestety nie w kwestii obiektywow ;)

kazdy kupuje gdzie uwaza za stosowne - ja wybralem ebay... inny wybierze gielde.. jeszcze inny FJ..

akustyk
24-07-2005, 23:52
eee tam... dzisiaj A510 zanabylem dla mojej slubnej w Foto Joke. 760zl. z rachunkiem, gwarancja i polska instrukcja. na Allegro dalo sie za 740. nie we Wrocku (dodac koszt wysylki + ryzyko niesprawdzenia) i bez polskiej instrukcji (mnie to lotto, ale jak bede aparat sprzedawac to juz ma znaczenie).

na dzis baterie sie rozladowaly (a swoich od Image Banka nie dam :-) ). ale jutro obiecalem kupic 4x2600mAh i wieksza karte pamieci, wiec bede mial poniedzialek z "Bartus, usmiechnij sie" i waleniem fleszem po oczach. zony rulez!

Tomasz Golinski
25-07-2005, 00:05
Brat tez kupil 510 w FJ jakis czas temu. Bylo sporo taniej wtedy niz na allegro.

Mac
25-07-2005, 00:31
Generalnie Czacha ma rację, każdy kupuje gdzie chce a cena to rzecz umowna. Jasne, że każdy z nas chce kupić jak najtaniej. Swoją drogą kiedyś kupiłem w MM takiego małego Coolpixa 3100 za 555 PLN i nikt tak tanio nie był w stanie tego zaoferować.

akustyk
25-07-2005, 00:55
tu polecam Coronado
Coronado (http://hazan.emiasto.com.pl/member.php?u=2663), powiadasz :)

bo wku.....ia mnie to że ludzie prowadzący działalność gospodarczą w sieci nie potrafią niczego sensownego załatwić w porę i pod klienta ,liczy się tylko zysk jednostkowy a nie ilościowy.I właśnie dlatego to piszę aby w jakiś choć minimalny sposób przyczynić się do uzdrowienia tej chorej sytuacji w tym chorym kraju.
z drugiej strony, postaw sie w sytuacji sklepu, ktory chcialby w dobrej wierze sprzedac takiego Pentaksa *istDS (skadinad fantastyczny aparat) a jakis kretyn u naszego dystrybutora narzucil cene, przy ktorej korpus Pentaksa nie ma szans z zestawem 350D + kit + jakies tanie tele.
mozesz miec dobra wole i chciec sprzedac klientowi porzadny aparat - ale nie masz szans, chocby skaly sr...y.

co do jakosci i fachowosci obslugi, to niestety mam podobne wrazenia. dobry TIP to niebo a ziemia w porownaniu z fachowcami w "powinni tego zabronic", czy lokalnych sklepach.

juz zupelnie pomijam fakt, ze w 800-tysiecznym Wroclawiu jest jeden porzadnie wyposazony sklep fotograficzny + foto-raj, ktory ma tanio filtry. na te dwa geszefty przypada ze 20 TIP-ow o co najmniej konkurencyjnych cenach :(

akustyk
25-07-2005, 01:24
Powiedz mi na Ch...j mi faktura vat na jakieś cuś za 20 zł albo gwarancja ,którą i tak trudno uzyskać praktycznie.Przewaliłem już kupę sprzętu elektronicznego i tylko raz miałem problem z kamerą ( z mojej winy).

no i wszystko jest OK. masz w nosie fakture, bierzesz sprzet od TIP-a. nierzadko w lepszym stanie i z lepszymi warunkami serwisowymi.
a jak ktos na robieniu zdjec dobrze zarabia, to niestety musi karmic fiskus, ZUS i cala reszte hien... ale i tak lepiej wyjdzie robiac sobie koszta, niz wykazujac wyzsze przychody

Tomasz Golinski
25-07-2005, 01:26
Jestem zdania że elektronika sie nie psuje a jeśli się psuję to w 95% jest wina użytkownika.
O ile nie kupujesz Sony ;)

A powaznie, to nie ma tak pieknie. Raczej nie psuje elektroniki sam, a mimo wszystko rozne rzeczy laduja w naprawie, chocby moj tank. Poza tym aparat czy obiektyw to rowniez mechanika i to juz zdecydowanie psuje sie czasem z czasem: dyski, nagrywarki, przeslony..

Czacha
25-07-2005, 07:27
z mojego doswiadczenia wynika iz elektronika, moze nie to ze czesto, ale jednak pada w cyfrach - i tak 90% uszkodzen cyfrowek to wbity obiektyw po upadku albo urwana klapka od baterii ;)
czesto zdarzaja sie padniete pamieci i gniazdach usb ktore pala sie przy skokach napiecia podczas zapisywania/odczytywania zdjec

co do miejsca zakupu - na allegro czy tipa pozwolic sobie moze ktos kto wie co chce kupic.. ludzie przychodza do mnie do sklepu nie wiedzac czym sie rozni zoom optyczny od cyfrowego i licza na to ze pomoge im dobrac sprzet odpowiadajacy ich potrzebom.. pytanie o zasob gotowki pada zawsze na sam koniec..

niestety na allegro nikt takiemu Kowalskiemu nie doradzi co wybrac, nie da dotknac aparatu ani zrobic fotek przed zakupem. poza tym, zakupy przez internet dopiero sie u nas rozwijaja jakby nie patrzec i wiele osob jest do tego scpetycznie nastawiona.

nie jeden klient mowil ze na allegro w tej samej cenie mial juz np. ladowarke i niewielka karte, ale i tak kupuje u mnie bo mu doradze, pokaze jak to dziala.. i z serwisem nie ma problemu. z TIPem jest tak ze jednego dnia jest, innego moze zwinac interes..

TIP nie sprzeda ci sprzetu na raty - do mnie zachodzisz i bierzesz to na 0% .. nic nie przeplacasz a splaczasz w ciagu roku.. genialne rozwiazanie.. sam tak kupilem mp3 playera.. bo wydatek rzedu tysiaca zlotych ni mańki ni pietruszki byl akurat w tym momencie nie do przelkeniecia... zas placac po 100zl miesiecznie nie odczuwam tego zupelnie

jest wiele kryteriow ktore decyduja o wyborze miejsca zakupu.. i wcale najwazniejszym nie jest cena

krasnalek
25-07-2005, 08:04
Czacha - w takim razie zwracam się do Ciebie z pytaniem:
jaki obiektyw z Waszej oferty, mógłbyś teraz z czystym sumieniem polecić do 350D jako dodatowy (do 200/300mm), lub jako "pełnozakresowy" powiedzmy 28-200/300

Czacha
25-07-2005, 09:27
FJ nie posiada w tej chwili w ofercie nic ciekawego niestety..
zas ultra-zooma ci nie polece, chyba ze kopsniesz sie na 28-300L ;)

krasnalek
25-07-2005, 09:58
jaki jest jego koszt ?

DoMiNiQuE
25-07-2005, 10:01
jaki jest jego koszt ?

28-300/3.5-5.6L - 9900PLN :lol:

Czacha
25-07-2005, 11:21
no ale za ta cene mozna kupic 70-200 i 24-70... i jakosc zdecydowanie bedzie lepsza ;)

krasnalek
25-07-2005, 11:55
']28-300/3.5-5.6L - 9900PLN :lol:
O jedno zero za dużo ...
myślę, że do 1000 rodzice się zgodzą ...
ale za 9900 to nawet nie będę się pytał

perian
25-07-2005, 12:04
juz zupelnie pomijam fakt, ze w 800-tysiecznym Wroclawiu jest jeden porzadnie wyposazony sklep fotograficzny

Czyli? Bo ja takiego sklepu wciąż szukam.

akustyk
25-07-2005, 12:07
Czyli? Bo ja takiego sklepu wciąż szukam.
odrzanska

perian
25-07-2005, 12:12
odrzanska

No tak, ale ceny mają czasem zaporowe. Poza tym to tak na prawdę komis. Ale mają ciekawostki, no i obiektywy Sigmy.

akustyk
25-07-2005, 12:17
No tak, ale ceny mają czasem zaporowe. Poza tym to tak na prawdę komis. Ale mają ciekawostki, no i obiektywy Sigmy.
komis i sklep. a co do cen, to roznie bywa. sprzet od polskich dystrybutorow maja ogolnie dosc drogi - jak wszyscy (wiadomo, bogaty kraj :evil: ). natomiast filtry czesto u nich kupuje w bardzo dobrych cenach. komisowe graty tez zdarzaja sie w zupelnie dobrych cenach...

Kubek
25-07-2005, 13:15
Z firmami to jest tak, że każda dobra, w której jeszcze nie kupowaliśmy... ;)
Ostatnio dogadałem się z jednym sklepem (także internetowym), że trochę pieniędzy chcę u nich zostawić (bo mam w planie wymienić monitor, kartę grafiki, nagrywarkę DVD) a ponieważ na pierwszy ogień miał iść skaner do negatywów (który mają w swojej ofercie), to sobie go u nich zamówiłem. Cenę dali mi dobrą, bo wytargowałem o 480 zł niższą od katalogowej, a na towar miałem poczekać do 14 dni, bo na stanie nie mieli.
Po dwóch tygodniach dowiedziałem się, że to jednak będzie 21 dni, bowiem ostatecznie zmuszeni byli zamówić u innego dostawcy niż zwykle. Cóż, czekałem tyle, poczekam jeszcze tych kilka dni, myślę sobie...
21 dni minęło, jak jeden dzień, a towaru jak nie było, tak nie ma. Dowiedziałem się, że to miały być wprawdzie 21 dni, ale ROBOCZE...! :)
Pies wam mordę lizał, pomyślałem, no ale to już bliżej niż dalej... poczekam...
Odczekałem swoje, jak zwykle znikąd sygnału, więc chwytam za telefon i dzwonię jak poprzednio... Tym razem otrzymałem informację, że skaner już jest u dostawcy i w każdej chwili może zostać dowieziony na miejsce, ale sklep musi mieć potwierdzenie mojej wypłacalności (zaświadczenie o zarobkach i jakieś inne kwity), bo towar jest nietypowy i jeśli wprowadzą go na stan sklepu, a ja go nie wezmę, to umoczą kilkaset złotych...........
Nie była ważna wpłacona miesiąc wcześniej zaliczka, ani zamówienie złożone poprzez ich stronę internetową (musiałem je wypełnić, bo gdy byłem w ich siedzibie, która jest jednocześnie sklepem detalicznym, nie chcieli przyjąć zamówienia ustnego, tłumacząc się wewnętrznymi przepisami).
Firmę naturalnie porzuciłem,
wyłuszczając przy okazji co myślę o jej prowadzących
i poszedłem do konkurencji.
Miałem mieć dużo, tanio i dobrze, to zmarnowałem tylko czas i nerwy
a sklepem komputerowym, co ma ultra w nazwie i mieści się w stolycy,
będę straszył wszystkich, którym dobrze życzę,
bo to rynkowa ultra pomyłka jest...

krasnalek
26-07-2005, 10:47
a można prosić o podpowiedź sklepu fotograficznego w okolicach Łodzi