Zobacz pełną wersję : Rozdzielczosc zdjec w fotoksiazce z www.blurb.com
MARCIN_S
08-03-2009, 15:12
Czy ktoś wysyłał zdjecia do fotoksiazki z blurb.com o wyższej rozdzielczosci niz sa zalecane? Tzn. maksymalna rozdzielczosc jaka oni zalecaja to 3955 X 3342 (a czesto duzo mniejsza, srednio 2450x1951), ja mam przeważnie 4368x2912. W FAQ piszą, że może to prowadzić do błędów w wydruku. Czy rzeczywiście dochodzi? Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane?
Janusz Body
08-03-2009, 15:26
Czy ktoś wysyłał zdjecia do fotoksiazki z blurb.com o wyższej rozdzielczosci niz sa zalecane? Tzn. maksymalna rozdzielczosc jaka oni zalecaja to 3955 X 3342 (a czesto duzo mniejsza, srednio 2450x1951), ja mam przeważnie 4368x2912. W FAQ piszą, że może to prowadzić do błędów w wydruku. Czy rzeczywiście dochodzi? Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane?
Nie powinno sie wysyłać zdjęć w rozdzielczościach większych (lub mniejszych) niż zalecane. Powodów jest dwa:
1. Duża rozdzielczość oznacza duży plik, który trzeba wysłać przez net a potem składować na dysku w brulbie. Nikt nie lubi tracić przestrzeni dyskowej. :)
2. Przeskalowany przez automat obrazek może wyglądać dość mocno różnie od tego co chce autor. Automatyczne przeskalowanie to proces co nieco nieprzewidywalny. Ostrość "przed" i "po" może się dość wyraźnie różnić.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21153
MARCIN_S
10-03-2009, 08:42
Dzięki za odpowiedz,a już chciałem wysyłać do druku.
W moim przypadku wszystkie zdjęcia miałem w odpowiedniej rozdzielczości. Chcę jedna poruszyć jedną kwestię. Program przed wysłaniem i tak je dość mocno skompresował. Cały album ważył na dysku niecałe 1,5GB a program wysłał troszkę ponad 0,5GB. Mocno się martwiłem co z tego wyjdzie bo poszedłem po całości i mój pierwszy album miał maksymalna ilość stron czyli 440. Na szczęście wyszło (jak dla mnie) rewelacyjnie. Za 260zł z przesyłką i podatkami za 440stron... 8-)
Pozdrawiam
Termos,
a płaciłeś jakieś cło czy VAT w Polsce, czy chodzi Ci o tamten podatek?
Na stronie blurb.com masz kalkulator cen, wlicza on takze podatek. Więc płaci się za całość - z podatkiem.
Termos,
a płaciłeś jakieś cło czy VAT w Polsce, czy chodzi Ci o tamten podatek?
O 'tamten'...
justanimage
17-03-2009, 00:17
Lepiej sam sobie przeskaluj zdjecia do rozmiarow jakich oni chca, bo w moim albumie niektore zdjecia wygladaly dosc kiepsko po zmniejszeniu przez nich (zwlaszcza małe) chyba maja slabe algorytmy zmiejszania...
pozdr
a jaki jest termin oczekiwania na przesyłkę z blurba? i jak z płatnością?
MARCIN_S
20-03-2009, 08:38
a jaki jest termin oczekiwania na przesyłkę z blurba? i jak z płatnością?
"How long will my book take to arrive?
Europe, Asia Pacific
Once ordered, books are published on demand and should arrive in approximately 7 to 21 business days. Book production takes approximately 5 to 6 business days, then delivery takes 4 to 15 days via Economy, 3 to 11 days via Priority, and 2 to 4 business days via Express.
What forms of payment does Blurb accept?
We accept American Express, Discover, Visa, and Mastercard. We don't accept cash, checks, money orders, or PayPal."
tak, znalazłem te informacje, ale "should" to should i czy faktycznie tak jest w praktyce? Czy komuś przypadkiem nie przyjechała przesyłka wygnieciona lub cokolwiek z nią było nie tak?
Ja czekałem na paczkę 11 dni roboczych, z weekendami wyszło 2 tyg. O dziwo, paczka została nadana nie zza wody, ale z Szwajcarii :o Generalnia do Blurb - brak zastrzeżeń.