Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Rozdzielczosc zdjec w fotoksiazce z www.blurb.com

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Rozdzielczosc zdjec w fotoksiazce z www.blurb.com

Czy ktoś wysyłał zdjecia do fotoksiazki z blurb.com o wyższej rozdzielczosci niz sa zalecane? Tzn. maksymalna rozdzielczosc jaka oni zalecaja to 3955 X 3342 (a czesto duzo mniejsza, srednio 2450x1951), ja mam przeważnie 4368x2912. W FAQ piszą, że może to prowadzić do błędów w wydruku. Czy rzeczywiście dochodzi? Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARCIN_S Zobacz posta
    Czy ktoś wysyłał zdjecia do fotoksiazki z blurb.com o wyższej rozdzielczosci niz sa zalecane? Tzn. maksymalna rozdzielczosc jaka oni zalecaja to 3955 X 3342 (a czesto duzo mniejsza, srednio 2450x1951), ja mam przeważnie 4368x2912. W FAQ piszą, że może to prowadzić do błędów w wydruku. Czy rzeczywiście dochodzi? Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane?
    Nie powinno sie wysyłać zdjęć w rozdzielczościach większych (lub mniejszych) niż zalecane. Powodów jest dwa:

1. Duża rozdzielczość oznacza duży plik, który trzeba wysłać przez net a potem składować na dysku w brulbie. Nikt nie lubi tracić przestrzeni dyskowej.

2. Przeskalowany przez automat obrazek może wyglądać dość mocno różnie od tego co chce autor. Automatyczne przeskalowanie to proces co nieco nieprzewidywalny. Ostrość "przed" i "po" może się dość wyraźnie różnić.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21153

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz,a już chciałem wysyłać do druku.

Coś już napisał Awatar Termos
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

W moim przypadku wszystkie zdjęcia miałem w odpowiedniej rozdzielczości. Chcę jedna poruszyć jedną kwestię. Program przed wysłaniem i tak je dość mocno skompresował. Cały album ważył na dysku niecałe 1,5GB a program wysłał troszkę ponad 0,5GB. Mocno się martwiłem co z tego wyjdzie bo poszedłem po całości i mój pierwszy album miał maksymalna ilość stron czyli 440. Na szczęście wyszło (jak dla mnie) rewelacyjnie. Za 260zł z przesyłką i podatkami za 440stron...
    Pozdrawiam
    5D

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Termos,

a płaciłeś jakieś cło czy VAT w Polsce, czy chodzi Ci o tamten podatek?

Coś już napisał Awatar Termos
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Termos,

a płaciłeś jakieś cło czy VAT w Polsce, czy chodzi Ci o tamten podatek?
    O 'tamten'...
    5D

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Na stronie blurb.com masz kalkulator cen, wlicza on takze podatek. Więc płaci się za całość - z podatkiem.
    Regulamin pkt 8

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARCIN_S Zobacz posta
    Lepiej sam sobie przeskaluj zdjecia do rozmiarow jakich oni chca, bo w moim albumie niektore zdjecia wygladaly dosc kiepsko po zmniejszeniu przez nich (zwlaszcza małe) chyba maja slabe algorytmy zmiejszania...

pozdr
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

a jaki jest termin oczekiwania na przesyłkę z blurba? i jak z płatnością?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrus Zobacz posta
    a jaki jest termin oczekiwania na przesyłkę z blurba? i jak z płatnością?

"How long will my book take to arrive?

Europe, Asia Pacific
    Once ordered, books are published on demand and should arrive in approximately 7 to 21 business days. Book production takes approximately 5 to 6 business days, then delivery takes 4 to 15 days via Economy, 3 to 11 days via Priority, and 2 to 4 business days via Express.

What forms of payment does Blurb accept?

We accept American Express, Discover, Visa, and Mastercard. We don't accept cash, checks, money orders, or PayPal."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów