PDA

Zobacz pełną wersję : Czy nie jestem już trochę za stary?

gooduser
07-03-2009, 01:08
Witam serdecznie
Ostatnio po uważnej lekturze forum oraz innych stron poświęconych tematyce sprzętu foto doszedłem do wniosku, że zainwestuję nieco pieniążków w aparat oraz szkła.
Stwierdziłem, że zanim kupię aparat postaram się szukać ew. kadrów tak "na sucho"popatrzeć na świat jakby przez obiektyw... tak się tylko zastanawiam-mam 30 dychy na karku zero doświadczenia z fotografią, jakieś zdjęcia pewnie porobię, ale czy to trochę nie za późno zaczynać w tym wieku...

P.S. tak w ogóle to witam serdecznie ponieważ to mój pierwszy post

robgr85
07-03-2009, 01:28
Cześć! W fotografii to jest fajne, że chyba nigdy nie jest za późno żeby zacząć patrzeć przez wizjer...

basala
07-03-2009, 01:28
Przede wszystkim odstaw już kielicha i... Nie użalaj się nad sobą. Na naukę nigdy nie jest za późno! Truizm -wiadomo. To tak jak z nauką języków obcych. Ktoś, kto ma pięćdziesiąt lat mówi, że nie będzie się uczył, bo jest za stary. Przy okazji swoich pięćdziesiątych drugich urodzin mówi to samo. A przez dwa lata mógł sporo zrobić! A więc: do dzieła! Najważniejsze żeby Twoje nowe hobby sprawiało Ci przyjemność. Stosuj zasadę, którą ja wyznaję: nie o to chodzi by złowić króliczka, ale by gonić go. ;) :)

sbogdan1
07-03-2009, 01:36
To takie moje motto M.Twaina
...Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj.
Mark Twain
Zapewniam Cię sprawdza się i nie trzeba czekać dwadzieścia lat,kupuj sprzęt i ciesz się nowym ,,skrzywieniem,,
Pozdrawiam...

iREM
07-03-2009, 10:09
Stwierdziłem, że zanim kupię aparat postaram się szukać ew. kadrów tak "na sucho"popatrzeć na świat jakby przez obiektyw... tak się tylko zastanawiam-mam 30 dychy na karku zero doświadczenia z fotografią, jakieś zdjęcia pewnie porobię, ale czy to trochę nie za późno zaczynać w tym wieku...
P.S. tak w ogóle to witam serdecznie ponieważ to mój pierwszy post

Polecam na początek dwie rzeczy. Pierwsza to książki Scotta Kelby. Facet zarazi Cię od razu dobrym warsztatem, a że wykłada to lekko jak powieści od d... Maryni (czyli marynistyczne), wciągnie Cię jak odkurzacz i w lekturę i w fotografię.
Druga rzecz to oglądanie najlepszych. Dużo, dużo, dużo. A teraz zapraszam do robienia tych wszystkich błędów, które wszyscy robią na początku ;-)
Za rok, dwa sam się zdziwisz jakie postępy zrobiłeś. Tylko nie zapominaj o odbitkach. Sam sprzęt i oglądanie na monitorze to nie wszystko.
Pozdrawiam bardzo gorąco!

MacGyver
07-03-2009, 10:17
Tylko nie wpadnij w pułapkę kupowania na początek nie wiadomo jak wypasionego sprzętu. Czy kupisz 1000D z 18-55 czy 5D z 24-70 pierwsze zdjęcia będą tak samo do d...uszy.
Generalnie im bardziej zaawansowany sprzęt tym trudniej go opanować i tym gorzej działa tryb full auto.

Sławek
07-03-2009, 12:39
Nigdy później nie będziesz miał takiej frajdy z fotografii jak na początku.
Zbyszek Tomaszczuk był starszy od Ciebie kiedy zaczynał...

Toffic
07-03-2009, 13:02
Jeśli tylko to nie będzie "słomiany zapał" (szkoda wtedy pieniędzy wydanych na sprzęt) to z całą pewnością nie jest za późno. Z całą pewnością - podkreślam.

Paenka
07-03-2009, 13:03
Wybacz gooduser ale większej bzdury nigdy nie przeczytałam chyba :D to nie jest balet, nauka gry na fortepianie czy też taniec. Tutaj pracujesz nie ciałem a umysłem, wyobraźnią.
Z resztą w sumie to nawet gdyby to od ciała zależało to przeszkodziłoby ci to gdybys po prostu czuł że chcesz i potrafisz i że będzie ci to frajdę sprawiać?

Jeślic hcesz potrenowac na sucho to najłatwiej będzie jak sobie wykombinujesz skądś ramkę na slajd i będziesz ją nosił ze sobą i za jej pomocą kadrował i komponował:)

Dla każdego coś dobrego:)

iREM
07-03-2009, 13:34
Nigdy później nie będziesz miał takiej frajdy z fotografii jak na początku.
Zbyszek Tomaszczuk był starszy od Ciebie kiedy zaczynał...

Jak się dobrze będzie starał i nie wpadnie w onanizm sprzętowy to zawsze będzie miał frajdę.

APP
07-03-2009, 14:06
Trzydziestka powiadasz... Życie nabrało już tempa, teraz poleci jak z górki :???:

Ciekawe hobby pomaga złagodzić objawy andropauzy... czy tego, jak mu tam... "kryzysu wieku średniego" 8-)

Jeśli uważasz, że fotografia nie jest dla Ciebie, zawsze możesz wziąć się za akwarystykę :idea:

Sławek
07-03-2009, 18:33
Do kryzysu wieku średniego to jeszcze trochę...
Ale jak już przyjdzie to najlepiej spróbować aktu.

andrewjohn
07-03-2009, 22:05
Co do starości,to wydaje mi się,że fotografia to znakomite hobby i recepta na nudę i zniechecenie po przejściu na emeryturę.

oszczepnik
08-03-2009, 00:15
:) przestań za stary to jesteś na uprawienie sportu wyczynowego a nie na foto:) Bierz sprzęt w łapy i do dzieła:)
pozdro

gooduser
08-03-2009, 12:20
Dzięki za budujące porady.
Właśnie kupiłem aparat i szkła, zadecydowały opinie na forum; wybrałem aparat Canon 50d oraz dwa obiektywy 17-40/f4 oraz 70-200/f4 zbierają bardzo dobre opinie. Zresztą kończył mi się vat do odliczania... :-)
Pozwolę sobię na jeszcze jedon pytanie, ale założę na nie oddzielny wątek chodzi o efekt abberacji na 17mm zakresie przysłon f4-f11, ale to w innym wątku.
Bardzo Wam dziękuję

malkontent
08-03-2009, 12:27
Właśnie kupiłem aparat i szkła, zadecydowały opinie na forum; wybrałem aparat Canon 50d oraz dwa obiektywy 17-40/f4 oraz 70-200/f4 zbierają bardzo dobre opinie. Zresztą kończył mi się vat do odliczania... :-)
Pozwolę sobię na jeszcze jedon pytanie, ale założę na nie oddzielny wątek chodzi o efekt abberacji na 17mm zakresie przysłon f4-f11, ale to w innym wątku.
Bardzo Wam dziękuję

Mam identyczny zestaw :-)
Też jestem po 30 :-)
I też lubię fotografię.
Tak więc witam w klubie.

janmar
08-03-2009, 12:28
Bardzo Wam dziękuję

Na Twoim miejscu dokupilbym do szkiel ktore masz Canona EF 50mmf1,8.Szklo taniutkie z b.dobrą jakoscią.Przyda się jasna stalka za takie pieniadze.W dodatku wygładzi dziurę w ogniskowych.Pozdrawiam

fotokor1
08-03-2009, 13:02
tak się tylko zastanawiam-mam 30 dychy na karku zero doświadczenia z fotografią, jakieś zdjęcia pewnie porobię, ale czy to trochę nie za późno zaczynać w tym wieku...

kurcze i martwisz się abberacją?:mrgreen:
pozdrawiam

Sławek
08-03-2009, 22:32
kurcze i martwisz się abberacją?:mrgreen:
pozdrawiam
Mnie też to zszokowało :shock:

bebesky
09-03-2009, 09:09
.Przyda się jasna stalka za takie pieniadze.

do czego???

wybacz ale zauważyłem na forum ciekawe zjawisko polecania każdemu i zawsze obiektywu 50/1,8

i bardzo chciałbym poznać odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
ile zdjęć sam zrobiłeś tym obiektywem
ile zdjęć zrobili nim początkujący przez pierwsze pół roku posiadając inne obiektywy dobrej klasy

co według ciebie jest ważniejszym zakupem przy ograniczonych środkach finansowych: obiektyw 50/1,8 czy np. karty, filtry i dodatkowe baterie??

Oczywiście że ten obiektyw jest wart ceny, chociaż z czasem zaczynam w to wątpić i przekonywać się że lepiej kupić dobrą 50 manualną pod 42, ale nie popadajmy w przesadę bo nie dla każdego jest on koniecznym zakupem. Osobiście uważam że znacznie lepiej na początku przygody z fotografią zakupić za te pieniądze wężyk albo filtr polaryzacyjny albo dodatkową kartę czy też zestaw baterii.

jkl8
09-03-2009, 09:32
skoro wogóle w Twojej głowie zrodziła się myśl, że możesz być za stary to z pewnością jesteś za stary. Moja rada zapomnij o fotografii, zapomnij o innych przyjemnych sprawach, zaparz sobie ziółek na zdrowotność i zapadnij w melancholię. Kiedyś tylko pomyślisz sobie jakie piękne mogłoby być Twoje życie gdybyś robił to co chciałeś.

justanimage
09-03-2009, 10:13
do czego???

wybacz ale zauważyłem na forum ciekawe zjawisko polecania każdemu i zawsze obiektywu 50/1,8

i bardzo chciałbym poznać odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
ile zdjęć sam zrobiłeś tym obiektywem
ile zdjęć zrobili nim początkujący przez pierwsze pół roku posiadając inne obiektywy dobrej klasy

do czego??
Wybacz ale nie rozumiem. Dla kogos kto ma dość ciemne zoomy (F/4) zakup jednej stałki o świetle 1.8 bedzie jak drzwi do innego świata :)
Jasna stałka to idealny obiektyw w kiepskim oświetleniu i do portretów i zdjęć z małą GO, żeby wymienić najważniejsze plusy.
Ja kupiłem od razu wersje 1.4 i nie żałuje bo często używam. (do portretow na cropie cud-miód).

PS Obiektywy ze swiatlem f/4 nawet wysokiej klasy nie zastąpią stałki ze swiatlem 1.8

januszP.
09-03-2009, 10:24
Wybacz gooduser ale większej bzdury nigdy nie przeczytałam chyba :D to nie jest balet, nauka gry na fortepianie czy też taniec. Tutaj pracujesz nie ciałem a umysłem, wyobraźnią....
Dla każdego coś dobrego:)
Nooooo Paenka troszkę przesadziłaś! A dlaczego nie ciałem? w tym wieku?
Ja tam sobie pozwalam na wyprawy rowerowe, wyprawy górskie, zeglowanie,
grę na "wiośle", ...
i często "pracę ciałem" . :mrgreen:
A co! nie wolno!? :mrgreen:

sbogdan1
09-03-2009, 10:46
Mam identyczny zestaw :-)
Też jestem po 30 :-)
I też lubię fotografię.
Tak więc witam w klubie.

Ludzie wyluzujcie z tym wiekiem , 30 wiosen, śmiech na sali , to w takim razie
ja i starsi ode mnie pewnie powinni już w tym wypadku przy kominku siedzieć i odliczać dni ?
Staruszkowie się znaleźli hehe...
Pozdrawiam gorąco :mrgreen:

hondeczka
09-03-2009, 11:58
Nigdy na NIC nie jest za pózno. Nie znamy samych siebie. Nie wiemy co w nas zostało uśpione.

Paenka
09-03-2009, 12:16
Nooooo Paenka troszkę przesadziłaś! A dlaczego nie ciałem? w tym wieku?
Ja tam sobie pozwalam na wyprawy rowerowe, wyprawy górskie, zeglowanie,
grę na "wiośle", ...
i często "pracę ciałem" . :mrgreen:
A co! nie wolno!? :mrgreen:

Źle mnie zrozumiałeś. Wymieniłam zajęcia od których wymagana jest wyjątkowo dobra praca ciałem.

KrzysK
09-03-2009, 14:29
Żegnam szanowne grono! ;-) Właśnie wysłaliście mnie na emeryturę. Mam już bliżej do 40-tki. Pracę ciałem wykunuję, ale najbardziej lubię... z ciałem.
Gooduser - przeciwskazaniami są: zbyt trzęsące się łapki, utrata w jakimś stopniu wzroku, demencja ;-) Masz coś? Bo ja na razie dwie pierwsze. Ale... SĄ NA TO LEKI! HURA! Na łapki - IS oraz statyw, na wzrok - okulary bądź soczewki. Z demencją jest gorzej. To nic jak zapomnisz, gdzie zdjęcie zrobiłeś. Gorzej jak zostawisz gdzieś aparat.
Staruszku gooduser! Witaj w klubie! ;-)

EDIT

PS Chyba się nie spoufaliłem zbytnio z młodzieżą, co? :shock: :mrgreen:

Sergiusz
09-03-2009, 14:58
Nad demencją pracują już w Sony i zbudowali amatorską kamerę gdzie każdy zapisany fragment ujęcia można określić gdzie był zrobiony ( cały świat ) z dokładnością do 25 metrów przy pomocy kamery a przy pomocy kompa do kilku metrów. Z tego co pamiętam do jakiejś lustrzanki tej firmy też jest podobna przystawka.
Co do wieku to z mojej perspektywy to jesteś małolat. Jeden z moich fotograficznych Guru jak miał dziewięćdziesiąt lat z okładem pomimo wyżej wymienionych problemów i kłopotów z transportem robił świetne zdjęcia. Podałbym jeszcze kilka przykładów ale widzę, że już wszedłeś na właściwą drogę. Życzę powodzenia!

Paenka
09-03-2009, 15:27
Żegnam szanowne grono! ;-) Właśnie wysłaliście mnie na emeryturę. Mam już bliżej do 40-tki. Pracę ciałem wykunuję, ale najbardziej lubię... z ciałem.

My tu mówimy o zaczynaniu pracy ciałem w wieku 30 lat :> Do niektórych zajęć po prostu trzeba mieć wybitną gibkość, giętkość i elastyczność której w tym wieku raczej nie wyćwiczysz zbyt prędko i w takim zakresie jak w wieku nastu lat.

januszP.
09-03-2009, 15:54
My tu mówimy o zaczynaniu pracy ciałem w wieku 30 lat :> Do niektórych zajęć po prostu trzeba mieć wybitną gibkość, giętkość i elastyczność której w tym wieku raczej nie wyćwiczysz zbyt prędko i w takim zakresie jak w wieku nastu lat.
Paenka chyba błądzisz myślowo! Przecież to od starszych trzeba się uczyć a nie od małolatów!;) Pracy ciałem również! ;) A gibkość!? Gibkość to trzeba ćwiczyć regularnie. Dotyczy to młodziaków i młodzieży starszej!:mrgreen:

KrzysK
09-03-2009, 17:26

Do większości zajęć giętkość jest raczej przeszkodą. Tu potrzeba sztywnych zasad. A te są dalej niezmienne. Przynajmniej u mnie ;-)

Paenka
10-03-2009, 13:55
Paenka chyba błądzisz myślowo! Przecież to od starszych trzeba się uczyć a nie od małolatów!;) Pracy ciałem również! ;) A gibkość!? Gibkość to trzeba ćwiczyć regularnie. Dotyczy to młodziaków i młodzieży starszej!:mrgreen:

OMG EOT bo widzę, że zabrnąłeś już za daleko w tym dywagowaniu.

Slider
10-03-2009, 19:05
OMG EOT bo widzę, że zabrnąłeś już za daleko w tym dywagowaniu.

Tak szczerze mówiąc, to Ty też:lol: wogóle nie zrozumiałaś, co autor miał na mysli:

mam 30 dychy na karku zero doświadczenia z fotografią, jakieś zdjęcia pewnie porobię, ale czy to trochę nie za późno zaczynać w tym wieku...

..i zaczęłaś od "pracy ciałem":grin:

Autor miał na myśli sam fakt nieco gorszego przyswajania wiedzy przez osoby, które mają jakiś tam blizej nieokreslony wiek (niekoniecznie takie po 50-tce:mrgreen:) i nie miał tu na mysli nic związanego z pracą manualną, co zaznaczyl pisząc o braku doświadczenia z foto. Czy do tego trzeba mieć mięśnie ze stali, gibkośc baletnicy i kondycję jak Armstrong? Chyba nie:p

Moje zdanie jest takie: Masz 30 dychy na karku, (cholera, toż to 300 lat!:shock:) zero doświadczenia, ale co z tego. Na opanowanie podstawowego sprzętu, żeby w miare sprawnie się nim posługiwać wystarczy.. góra parę miesięcy, potem książki fotograficzne, teorie, kadr, kompozycje, światło (z grubsza) no 5 lat. a potem całe kolejne 40 na rozszerzanie pojętej wiedzy i dopracowywanie szczegółów..

Na pytanie, czy nie jest za późno: stanowczo NIE:mrgreen:

Paenka
10-03-2009, 20:53
Widzę, że ty również zaczynasz dywagować.....podałam przykład....abstrakcyjny....jak widać dla niektórych zbyt abstrakcyjny.

GirlNextDoor
10-03-2009, 22:36
Heh nawet nie wiecie jak mnie podbudowujecie na duchu takimi tekstami , że warto zaczynać, bo niestety borykam się z tym samym problemem co autor wątku. Trzydziestka prawie na karku, sprzęt jako taki dopiero się kompletuje, podstawy w małym palcu po lekturze kilku książek na temat i pytanie czy to ma sens. Najbardziej brakuje mi kogoś z kim mogłabym tę pasję dzielić, a w małym mieście naprawdę trudno o takich zapaleńców w podobnym wieku, kto miałby czas i ochotę poświęcić na jakiś plener. Wiadomo, że to zawsze raźniej. Ale cóż pozostaje walczyć samemu i jak na razie się nie poddaję.

A tak w ogóle to witam wszystkich, bo pierwszy raz miałam przyjemność coś napisać na tym forum :)

Tomasz Golinski
11-03-2009, 00:58
Trzydziestka prawie na karkuZaczynam się czuć jak emeryt ;-)

Najbardziej brakuje mi kogoś z kim mogłabym tę pasję dzielić, a w małym mieście naprawdę trudno o takich zapaleńców w podobnym wieku, kto miałby czas i ochotę poświęcić na jakiś plener. Zacznij od wpisania nazwy miasta do profilu, może ktoś się znajdzie.

krzychul
11-03-2009, 01:33
Jeśli uważasz, że fotografia nie jest dla Ciebie, zawsze możesz wziąć się za akwarystykę :idea:

Kurcze, ja mam 38 na karku, a umnie fotografia, akwarystyka i na dodatek wędkarstwo - przechlapane:cry:

APP
11-03-2009, 10:11
Kurcze, ja mam 38 na karku, a umnie fotografia, akwarystyka i na dodatek wędkarstwo - przechlapane:cry:

Wręcz przeciwnie -przeczytaj jeszcze raz wcześniejszy akapit mojej wypowiedzi. Ja bym to nazwał "potrójne zabezpieczenie", ale kto, gdzie, kiedy i jak to wykorzysta pozostawiam już wyobraźni czytających ;)

mamut9
11-03-2009, 13:04
do czego???

wybacz ale zauważyłem na forum ciekawe zjawisko polecania każdemu i zawsze obiektywu 50/1,8 ...chociaż z czasem zaczynam w to wątpić i przekonywać się że lepiej kupić dobrą 50 manualną pod 42,

zdecydowanie 50mm i/lub 35mm z M42, a C 50/1,8 - plastyk, plastik nieplastyczny jest - i już:mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ja kupiłem od razu wersje 1.4 i nie żałuje bo często używam. (do portretow na cropie cud-miód).

a C 50mm/1,4 - to już inna bajka niż marniutkie 50/1,8 - obiektyw, który przewagi nie ma na żadnym 50mm M42 - choc zaczynają sie te dostepne cenowe od światła 2; 2,3; 2;4

gooduser
11-03-2009, 20:18
Slider dzięki za zrozumienie :-)

Sławek
11-03-2009, 20:43
Zaczynam się czuć jak emeryt ;-)

A co ja mam powiedzieć . Niedługo Canon-board wyśle mi kolejne życzenia urodzinowe.:cry:

kucza21
11-03-2009, 21:42
Heh najśmieszniejsze jest, że ja półtory roku temu pytałem o to samo co autor.:D Heh dziadki. Ale fakt, że robię zdjęcia rok z hakiem pozwolił mi zrozumieć, że jak się coś chcę to się to powinno robić zapałem, później jak widać jakieś efekty z tego satysfakcji jest naprawdę dużo.

Najbardziej brakuje mi kogoś z kim mogłabym tę pasję dzielić, a w małym mieście naprawdę trudno o takich zapaleńców w podobnym wieku, kto miałby czas i ochotę poświęcić na jakiś plener. Wiadomo, że to zawsze raźniej. Ale cóż pozostaje walczyć samemu i jak na razie się nie poddaję.

Kurde co to masz za nick :/
Wiesz o fotografii wcale nie musisz rozmawiać z rówieśnikami. Ja mam mnóstwo znajomych fotografów co mają 30, 40, 50 czy nawet 60 lat. Różnicy wieku nie widać, bo przecież wszystkich nas sprowadza ten sam temat.

janmar
11-03-2009, 21:57
Kurde co to masz za nick :/
Wiesz o fotografii wcale nie musisz rozmawiać z rówieśnikami. Ja mam mnóstwo znajomych fotografów co mają 30, 40, 50 czy nawet 60 lat. Różnicy wieku nie widać, bo przecież wszystkich nas sprowadza ten sam temat.

Jak nie widać :evil: jak nie widać :twisted: Fotograf jak wino,lub skrzypce Stradiwariatus .Im starszy tym lepszy.No,żeby mi to bylo ostatni raz,no.
Poprawa jakosci następuje w tempie siadania wzroku :lol:

Slider
11-03-2009, 22:48
Fotograf jak wino,lub skrzypce Stradiwariatus .Im starszy tym lepszy.

Janmar, bój się Boga!:mrgreen: Powołujesz się na nazwisko Stradivariusa i walisz takiego byka?!:lol: Dla podsumowania mogę dodać tylko:

No,żeby mi to bylo ostatni raz,no.
:mrgreen:

Pozdrawiam

janmar
11-03-2009, 22:54
Janmar, bój się Boga!:mrgreen: Powołujesz się na nazwisko Stradivariusa i walisz takiego byka?!:lol: Dla podsumowania mogę dodać tylko:

:mrgreen:

Pozdrawiam

Powołuję się w pelni świadomie :lol: i mam nadzieję że variatus bedzie we mnie trwal wiecznie. :smile: Mniejsza o te Stradi :lol:.A skrzypiec Stradivariusa to akurat nie mialem.Dobre toto ??.Ktoś ma ?? .Pozdrawiam

Sławek
11-03-2009, 23:08
Poprawa jakosci następuje w tempie siadania wzroku :lol:
I powiększania się prostaty :D
Mój starszy kolega mówi że obecnie robienie zdjęć idzie mu równie łatwo jak dochowywanie wierności. :lol:

Slider
11-03-2009, 23:10
Dobre toto ??

Ponoć miód na uszy..;-)

Ktoś ma ??

Nie wiem, czy kogoś stać..:lol: to po pierwsze.. po drugie, prawdziwe Stradivariusy trafiają do prawdziwych wirtuozów skrzypiec, a nie amatorów pstrykania Canonami:-) wiekszośc to kopie wykonane w Czechach albo Niemczech.. za oryginał można dostać paręset tysięcy dolarów.. Nie wiem czy byłby ktoś gotów do takich poświęceń:wink:

Ja mam oryginalną, klasyczną gitarę Admiry, ze świetnymi, miekkimi strunami Savareza.. chętnie sprzedam:grin:

Pozdrawiam

wujek
16-03-2009, 02:00
a ja miałem kiedyś gitarę elektryczną która dosłownie sama grała

czytam teraz na WP opis mojego byłego zespołu, że <Głównym atrybutem muzyki wykonywanej przez COVERAGE były ultraszybkie, techniczne solówki gitarowe.> oraz że <Krzychu (‘Wuja’) – mimo bardzo wysokich umiejętności technicznych i solidnych predyspozycji na profesjonalnego muzyka, z tego co wiadomo, pozbył się sprzętu, i o nim również słuch zaginął...>

fotografia, jak już dziś stwierdziłem, polega na zatrzymaniu chwili w kadrze

po kilkunastu latach nawet najbardziej spartolone zdjęcie będzie dziełem sztuki bo zatrzymało czas

widział może ktoś film pt. rezerwat?

wstyd się przyznać ale pod koniec ryczałem jak bóbr

kuduś
16-03-2009, 02:26
Jeśli masz obawy, że jesteś za stary, to nie zaczynaj od kupowania obiektywów "elek". One rzeczywiście mogą być trochę za ciężkie do dźwigania. No i EOS 1 jest waży ciut więcej od 450ki. A przede wszystkim te raty do spłacenia... :)

kantor
16-03-2009, 22:04
daj znac, czy fotkujesz, a może dałeś się już pochłonąć starości w wieku młodym? czasem zadziwia mnie, kiedy ludzie sobie kłody pod nogi stawiają.. eh, jeszcze możesz się tyle nauczyć. nu powodzenia. złap bakcyla. i pstyk!