PDA

Zobacz pełną wersję : 40D problem

jaroslav
06-03-2009, 20:59
Witam

Mam problem z moją 40ką.

Ustawiam sobie preselekcję czasu. Ustawie mu np 1/200s po wciśnięciu spustu do połowy miga max wartość przesłony (1,8) po wciśnięciu spustu do końca aparat robi zdjęcie ale z długim czasem naświetlania ( mimo ze ja ustawiłem 1/200 ), czasami bywa że jak mu ustawię czas 1/1000 to on mi zrobi zdjęcie np. z czasem 1/50. Przy preselekcji przesłony też zdarza się mu wariować - niezależnie od otworu przesłony będzie dobierać długie czasy.

Tryb Manual działa bez problemu

problem nie zdarza się codziennie ale czasem tak wariuje

janmar
06-03-2009, 21:21
Nie wiem czy 40-tka też tak ma ,ale jest w ustawieniach canonów opcja pozwalająca aby aparat
niezależnie od dokonanych przez użytkownika nastaw korygowal je w kierunku bezpiecznym [niezaleznie od woli uzytkownika].Czy nastawy dokonane przez Ciebie były własciwe?Ja ta funkcje zawsze wyłączałem.To jedyne [poza uszkodzeniem ]co mi przyszło do głowy .

Merde
06-03-2009, 21:44
Nie wiem czy 40-tka też tak ma ,ale jest w ustawieniach canonów opcja pozwalająca aby aparat
niezależnie od dokonanych przez użytkownika nastaw korygowal je w kierunku bezpiecznym [niezaleznie od woli uzytkownika].Czy nastawy dokonane przez Ciebie były własciwe?Ja ta funkcje zawsze wyłączałem.To jedyne [poza uszkodzeniem ]co mi przyszło do głowy .

Ano ma, C. Fn I: Ekspozycja, 6 Bezpieczne przesuw. ekspozycji

Mnieteq
08-03-2009, 22:12
To ja tez przy okazji zapytam :) A czy to samo sie dzieje w moim przypadku ???

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44693

dunhil
29-03-2009, 10:01
Ano ma, C. Fn I: Ekspozycja, 6 Bezpieczne przesuw. ekspozycji

Bzdura. Ta funkcja pilnuje, żebyś przesuwając program nie skopał ekspozycji. Przecież napisali w instrukcji. Powoduje, że nie przesuniesz programu, jeśli miałoby to spowodować prześwietlenie lub niedoświetlenie.

zuczek
22-04-2009, 14:39
fakt faktem jest gdzieś taka opcja bo sam się ostatnio tym bawiłem..

Ja mam inne pytanie, a mianowicie czy w 40d da się tak jak w 400d w trybach Av i Tv korygować ogólną ekspozycję ?
.. jak tak to gdzie bo za chol..rę nie mogę znaleźć :]

punky
22-04-2009, 15:36
fakt faktem jest gdzieś taka opcja bo sam się ostatnio tym bawiłem..

Ja mam inne pytanie, a mianowicie czy w 40d da się tak jak w 400d w trybach Av i Tv korygować ogólną ekspozycję ?
.. jak tak to gdzie bo za chol..rę nie mogę znaleźć :]

Kolkiem na tylnej sciance ?

musisz miec wlacznik do samej gory podciagniety zeby kolko bylo aktywne

mam nadzieje ze o to ci chodzilo bo srednio zrozumialem zapytanie:mrgreen:

zuczek
22-04-2009, 18:15
:) no to jeszcze raz, powoli.

Jak w 40d można w trybach Av, Tv przestawić ekspozycję na +1EV ...

p.s. u mnie pokrętło nic nie zmienia w tych trybach.
w 400d jest specjalny przycisk z prawej strony ekranu pierwszy od góry.

mate00sh
22-04-2009, 18:27
No to jeszcze raz powoli:)

Włączasz aparat przestawiając włącznik na najwyższą pozycję (włączenie kółka). Kręcąc kółkiem przestawiasz na plus lub na minus. Korektę możesz obserwować w wizjerze i na górnym LCD.

Jedna sprawa - kręcenie kółkiem działa, gdy masz aktywny pomiar (po wciśnięciu spustu), może dlatego nie widziałeś efektu.

Max78
23-04-2009, 07:29
Nie mam przy sobie instrukcji, ale to, co ma robic kolko, mozna bodajze zmienic w ustawieniach w menu -> w tym przypadku jesli zmieniona byla jego funkcja, to samo przelaczenie wlacznikiem zasilania 'do gory' nie pomoze.

bebesky
23-04-2009, 07:47
a tyle razy się prosi, nalega, podsuwa gotowe pliki i strony z instrukcją

i nikt k... tego nie chce przeczytać

zuczek
23-04-2009, 20:07
No to jeszcze raz powoli:)
.....
Jedna sprawa - kręcenie kółkiem działa, gdy masz aktywny pomiar (po wciśnięciu spustu), może dlatego nie widziałeś efektu.

Dokładnie dlatego mi nie działało :) dzięki.

a tyle razy się prosi, nalega, podsuwa gotowe pliki i strony z instrukcją
i nikt k... tego nie chce przeczytać

Kolega to chyba wróżka .. bo instrukcję czytałem.
Jak możesz to podaj stronę gdzie to jest napisane.. dzięki z góry.

Merde
23-04-2009, 20:12
Kolega to chyba wróżka .. bo instrukcję czytałem.
Jak możesz to podaj stronę gdzie to jest napisane.. dzięki z góry.

Może czytałeś, ale czy przeczytałeś? ;-)
Strona 93 (Ustawianie kompensacji ekspozycji)